Ce trebuie să faci neapărat după o despărțire, conform specialiștilor

Ce trebuie să faci neapărat după o despărțire, conform specialiștilor

Ramona Jurubita

Trebuie să recunoaștem că nicio despărțire nu este ușoară, indiferent de contextul în care s-a produs. După separarea de persoana iubită, unii oameni ajung să își piardă încrederea în ei, să nu mai creadă în dragostea adevărată, să cadă într-o depresie adâncă sau se confrunte cu o teamă acută de respingere. Sunt lucruri pe care tu le poți evita dacă urmezi sfaturile specialiștilor în relații.

Te-ai despărțit recent de persoana pe care o credeai potrivită și alături de care te vedeai pentru tot restul vieții? Nu ai ajuns la capăt de drum, căci frumusețea parcursului tău abia acum începe. Gândește-te că ești liber/ă să găsești o nouă iubire, că inima ta va ajunge într-un final în mâna omului care ți-a fost predestinat!

Nu este ușor să treci peste o separare, mai ales dacă nu a fost ceea ce ți-ai dorit. E normal să fii trist/ă o perioadă, să te gândești la clipele frumoase ce s-au dus și să îți iei o pauză de la tot. Dar asta nu înseamnă că nu poți merge mai departe. Trebuie să faci tot ce ține de tine pentru a te simți bine, pentru a-ți calma sufletul și pentru a-ți păstra mintea limpede.

Nu ai idee ce ai putea face pentru a stinge focul mocnit din inima ta? Atunci trebuie să urmezi sfaturile pe care experții le oferă cel mai des. Sunt 20 la număr și le poți pune în aplicare dacă simți că trebuie să o iei de la capăt, dar nu ai putere. Mai jos găsești lista pe care trebuie neapărat să arunci un ochi:

1. Dă-ți voie să fii trist/ă un timp
E absolut normal să simți tristețe și dezamăgire când drumurile voastre se despart. Dacă omul respectiv a făcut parte din viața ta foarte multă vreme, suferința va fi cu atât mai mare. Doar timpul o va face să se estompeze și tu doar trebuie să accepți adevărul și realitatea.

„Îți pierzi o mare parte din viața ta când te despărți de cineva. Poate ți-a fost prieten, iubit, confident sau poate doar coleg de cameră. Probabil că a fost nelipsit din viața ta viața ta în ultima vreme și e normal să te întristezi din cauza aceastei pierderi aproape ca și cum ai face-o în cazul unei morți.”, spune Charly Lester, expert în întâlniri.

De ce a comparat despărțirea cu moartea? Pentru că, în ambele cazuri, pierzi de tot legătura cu persoana pe care înainte o vedeai zilnic.

„Este în regulă să te simți trist într-o zi, supărat în următoarea, apoi să fii într-o fază de negare și după aceea să te simți din nou trist.”, a explicat Tess Brigham, terapeut și life coach în California.

2. Nu rămâne prieten/ă cu fostul/a
Când despărțirea este o decizie luată împreună, există șanse să rămâneți prieteni sau să păstrați o relație civilizată de dragul a tot ce a fost frumos cândva. Dar dacă cealaltă persoană a propus să vă separați și tu nu ai vrut, ar trebui să respingi ideea de a rămâne în orice fel de relație cu ea. De ce? Vei fi tentat/ă să îi formezi numărul des și chiar să îi dai de înțeles că tu ți-ar dori să vă mai dați o șansă. Trebuie să respecți decizia fostului/ei și să îți vezi de viață. De aceea, ștergerea numărului său din telefon este cea mai bună soluție.

„Dacă despărțirea a fost instigată de cealaltă persoană, șterge-i numărul de pe telefon, astfel încât să nu fii înclinat să o contactezi.”, spune expertul în întâlniri Charly Lester

3. Nu căuta să revezi amintirile sau să afli ce mai face
Te vei răni singur/ă dacă vei privi constant la pozele de când erați împreună sau dacă îi vei urmări zilnic noile postări din mediul online. Nu trebuie să te uiți la activitatea sa de pe rețelele sociale, mai ales dacă știi că așa îți hrănești iubirea pe care încă o simți.

„Încercarea de a afla dacă fostul tău este fericit într-o poză de la brunch doar te va face să te simți mai rău.”, spune Tess Brigham.

Poți scoate din lista de prieteni persoana pe care ai iubit-o atât de mult cândva. Este spre binele tău și să ignori activitatea celorlalți membri ai familiei sale. De exemplu, pe Facebook ai o asemenea opțiune în setări. Dacă o bifezi, nu vei mai vedea fotografiile lor pentru o vreme.

Ilustrație cu o femeie care plânge pentru că fostul partener a plecat și i-a rupt inima.

4. Nu îți contacta fostul/a decât dacă este absolut necesar
Regula fără contact este foarte importantă în procesul de vindecare de după despărțire. Vrei să fii bine cât mai repede și să poți să o iei de la capăt fără probleme? Atunci evită să te duci la ușa fostei iubiri sau să o suni.

Ar trebui să vorbiți sau să vă vedeți doar dacă la mijloc este ceva extrem de important. E posibil să aveți lucruri materiale de împărțit sau să vindeți bunurile comune, iar acestea sunt situații care necesită o discuție. De asemenea, va fi nevoie să păstrați legătura dacă aveți copii împreună. Dar dacă nimic nu vă leagă, de ce să rămâi agățat/ă de persoana respectivă?

5. Nu te întoarce în trecut
Cea mai mare greșeală pe care o poți face este să te lași pradă slăbiciunilor. E normal să vrei să te întorci la fostul/a dacă tu nu ți-ai dorit despărțirea. Dar nu ar trebui să o faci dacă sentimentele nu sunt sau nu mai sunt reciproce.

Vei suferi mai tare dacă vei lupta să repari o relație care nu mai are nicio șansă de funcționare. Poate fi vorba și de un atașament toxic la care nu poți renunța, dar trebuie să fii puternic/ă și să depășești această etapă.

6. Așterne-ți gândurile pe hârtie
Specialiștii recomandă o rutină care se aseamănă cu scrierea într-un jurnal. Dacă timp de câteva zile, îți răpești câteva minute prețioase și scrii 2-3 rânduri pe o hârtie, vei reuși să te vindeci mai ușor. Este important să notezi câteva gânduri și sentimente pozitive cu privire la fosta relație.

„Recunoașterea binelui și atribuirea unui sens relației pot fi vindecătoare.”, a explicat psihoterapeutul Sara Kuburic.

Vei reuși astfel să te concentrezi pe partea pozitivă și să ignori gândurile negative care îți pot acapara mintea.

7. Programează-ți ieșiri cu prietenii
O ieșire din rutină ți-ar putea schimba viața în bine. În loc să stai zi de zi acasă și să plângi, ai putea să plănuiești întâlniri cu prietenii. În compania acestora vei uita de supărare, fiindcă vei asculta poveștile lor și vei uita complet de a ta. De asemenea, activitățile distractive îți pot ajuta și mintea să elibereze de stres, dar și corpul să se relaxeze. Starea de bine trebuie să fie un echilibru între minte și trup.

„În primele zile după o despărțire, probabil că nu te simți grozav, așa că încearcă să-ți distragi atenția cât mai mult posibil. Fă-ți planuri cu prietenii.”, este îndemnul lui Charly Lester.

8. Nu încerca să negi ce simți
Mulți oameni aleg să își reprime sentimentele, mai ales când se simt copleșiți de situație. Deși suferă că nu mai sunt într-o relație, preferă să se mintă singuri și să spună că nu îi mai interesează ce a fost. Dacă vrei să te simți mai bine, nu încerca să faci asta. Trebuie să îți dai voie să treci prin toate stările, până când simți că te-ai eliberat complet. Ascunderea sentimentelor nu face decât să înrăutățească situația, fiindcă la un moment dat vei simți nevoia să izbucnești.

„Încercarea de a-ți ascunde emoțiile, te încurajează în mod ironic să te gândești mai mult la ele.”, explică Lewandowski Jr., profesor în psihologie.

9. Refugiază-te în muzică de fiecare dată când simți nevoia
Muzica poate fi pansament pentru suflet, așa că unul rănit ca al tău poate fi vindecat doar cu melodiile potrivite. Poți face un playlist cu artiștii preferați sau, de ce nu, cu piesele ale căror versuri te calmează. Nu există stare pe care o linie melodică potrivită să nu o poată calma.

Efectul terapeutic al sunetelor este cunoscut încă din cele mai vechi timpuri, așa că ai putea să profiți și tu de el. Potrivit unui studiu din 2016, ascultarea muzicii triste este o sursă de confort pentru unii, dar pe alții îi poate face să se simtă mai rău. Dacă știi din experiența anterioară care gen te liniștește, nu ezita să apeși butonul de play.

10. Gândește-te că viitorul poate arăta bine și fără fostul/a
E firesc să nu îți vezi viața fără omul de care tocmai te-ai despărțit, mai ales dacă apărea și el în toate proiecțiile tale despre viitor. Acum, după separare, va trebui să accepți că nu mai puteți fi împreună și să te gândești din nou la viitor, dar dintr-o altă perspectivă. Schimbă puțin scenariul cu ajutorul imaginației și vei vedea că poți ajunge departe și pe cont propriu.

Dacă poți privi înainte și îmbrățișezi acea nouă viziune fără persoana respectivă, ești cu un pas mai aproape de vindecare.

11. Încearcă să te redescoperi
Poate că relația trecută nu a fost așa cum ți-ai dorit și e posibil să fi uitat de tine în încercarea de a repara lucrurile. Acum a venit vremea să îți amintești cine ești, să afli mai multe despre propria persoană și chiar să descoperi lucruri pe care nu le-ai știut niciodată despre tine.

Dacă petreci timp în singurătate, ai ocazia să afli ce se află în interiorul tău și care sunt gândurile, ideile, simțirile care te definesc. Un hobby nou ar putea să îți arate că ai un talent pe care l-ai ținut ascuns chiar și de tine. Cum ai fi descoperit astfel de amănunte dacă ai fi rămas blocat/ă în legătura aceea toxică?

12. Cufundă-te în lectură când amintirile nu-ți dau pace
Lectura ne oferă întotdeauna perspective noi despre viață, așa că poveștile din cărți îți pot arăta că problema ta nu este cel mai rău lucru care se poate întâmpla. Vei descoperi în filele romanelor situații mult mai complicate, inspirate din realitate, apoi îți vei da seama că nu ai motive să suferi. Odată ce vei conștientiza că doar treci printr-o pasă proastă și că totul se va rezolva de la sine, lucrurile vor arăta mult mai bine.

100 de carti de citit intr-o viata: lista de lectura must read (I)

13. Nu uita că mișcarea îmbunătățește starea de spirit
În timp ce depunem efort fizic, doza de endorfine și serotonină din corp începe să crească, influențând astfel starea de spirit. Nu degeaba se spune că sportul îi ajută pe oameni să se simtă mai bine, chiar și în cele mai grele perioade ale vieții. Și nu doar că te va face să uiți de supărare, dar va contribui și la îmbunătățirea aspectului tău fizic.

Poate că a venit vremea să adopți un stil de viață sănătos și să nu te mai lași influențat/ă de micile probleme în dragoste. O despărțire nu este un capăt de drum, ci o șansă pentru un nou început.

14. Călătorește și explorează locuri noi
Plimbările și excursiile te vor ajuta să îți ții mintea ocupată și să te încarci, inevitabil, cu energie pozitivă.

„Când ești într-o relație, este ușor să te blochezi în aceleași locuri, făcând aceleași lucruri. Fă-ți curaj să explorezi părți ale orașului în care nu ai fost niciodată sau fă singur o excursie de weekend într-un loc pe care ai vrut să îl vizitezi, dar nu ai avut timp.”, sfătuiește Tess Brigham.

15. Nu îți schimba look-ul doar pentru că ai auzit că așa se face după despărțire
E deja celebră ideea conform căreia femeile își schimbă tunsoarea sau își vopsesc părul după ce se despart de partener. Bineînțeles, și unii bărbați fac o schimbare dacă vor să înceapă o nouă viață. Dar oare e ceea ce își doresc?

Încearcă să nu cazi și tu în plasa emoțiilor de moment. S-ar putea să faci o transformare din dorința de a te simți altfel, dar e posibil să regreți în timp. Mai bine aștepți o vreme să îți treacă supărarea și decizi apoi dacă îți schimbi imaginea sau nu.

16. Gândește-te la toate lecțiile pe care le-ai învățat în timpul relației
Ce dacă relația s-a terminat? Amintește-ți că unele lucruri nu sunt menite să dureze, dar ele sigur au un rol important în viața ta. Este imposibil să nu fi învățat ceva din zilele petrecute alături de fostul/a.

„Relațiile ne învață multe despre celălalt, dar și despre noi înșine.”, a dezvăluit psihoterapeutul Sara Kuburic.

Poți face o listă cu toate lucrurile pe care le-ai învățat despre tine în timpul conviețuirii voastre: ce limite ai, ce slăbiciuni ai, cât de departe poți merge pentru iubire etc.

Femeie gânditoare care stă cu capul aplecat pe spătarul scaunului.

17. Nu te mai gândi la „ce/cum ar fi fost dacă…”
Presupunerile îți vor face foarte mult rău, pentru că nu îți vor da voie să mergi mai departe. Compari tot timpul prezentul cu trecutul și te întrebi cum ar fi arătat lucrurile dacă fostul/a era încă lângă tine? Ei bine, acesta este un obicei toxic!

„Să te învârți în cerc, să te simți furios și să ai resentimente nu te ajută să înveți despre tine și despre ce vrei într-o relație. Te va menține blocat în problemele trecutului.”, explică Tess Brigham.

18. Nu te grăbi să ieși la o întâlnire cu o nouă persoană
După orice separare, ai nevoie de un timp de acomodare. Nu trebuie să te refugiezi în brațele altei persoane, fiindcă te vei folosi de ea ca de un pansament. Ca să începi o nouă relație, trebuie să fii pe deplin pregătit/ă să o iei de la capăt. Dacă încă nu ai trecut prin toate etapele menționate mai sus, încearcă să mai ai puțină răbdare. Abia după ce experimentezi toate stările ești gata să te implici într-o altă legătură.

„Întâlnirea cu oameni noi poate fi o modalitate grozavă prin care poți realiza că ai o mulțime de opțiuni. Dar sigur nu vrei să plângi după fostul tău după ce bei un pahar la o cină romantică.”, a subliniat Charly Lester.

19. Încearcă să te raportezi altfel la cuvântul „despărțire”
Nu trebuie să privești despărțirea ca pe sfârșitul unei cărți, ci să te raportezi la ea ca la finalul unui capitol. Imaginează-ți câte alte capitole și volume se pot naște în urma încheierii acestuia pe care tocmai l-ai trăit. Dă-ți voie să mergi mai departe cu încredere și să aștepți până când alesul/aleasa inimii tale îți va ieși în cale.

Când înțelegi că separarea nu este un lucru negativ, reușești să închizi rana apărătoare. Foarte interesant cum funcționează lucrurile, nu? Totul ține de minte și de cum o controlăm.

20. Iartă-ți fostul/a și iartă-te pe tine
Specialiștii spun că iertarea este eliberatoare și că ne ajută să punem punct procesului de vindecare. Dacă ajungem în această etapă, suntem complet vindecați de traumele pe care despărțirea le-a lăsat în inimile noastre. Nu crezi? Iată sfatul oferit de Tess Brigham:

„Iartă-te pentru greșelile pe care le-ai făcut în relație și iartă-l pe celălalt. Nu iertăm pentru cealaltă persoană, iertăm pentru noi înșine.”

Asta înseamnă că te vei simți mult mai bine dacă vei lăsa în urmă orice resentiment și dacă nu te vei mai condamna pentru greșelile trecutului.

Ce zici? Te simți pregătit/ă să începi o nouă viață? Dacă da, ar trebui să îți fie ușor, mai ales dacă pui în aplicare sfaturile de mai sus.

Mesaje de despărțire dureroase pentru el: cum îl faci să sufere după ce te pierde

Surse foto: Pixabay, PixabayPixabay

Surse articol: OprahdailyGoodhousekeepingWomenshealthmag

Articolul urmator
Persoanele narcisiste oferă intenționat motive de gelozie? Răspunsul specialiștilor
Persoanele narcisiste oferă intenționat motive de gelozie? Răspunsul specialiștilor
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.