Ți-a spus că are nevoie de mai mult spațiu? Ce este de făcut

Ți-a spus că are nevoie de mai mult spațiu? Ce este de făcut

Ramona Jurubita

Cea mai de temut replică rostită de un bărbat este „Am nevoie de spațiu”. Multe femei se îngrozesc doar la gândul că pot auzi așa ceva de la partenerul lor, pentru că nu ar ști cum să gestioneze situația și, mai ales, ce să înțeleagă dintr-o asemenea afirmație.

În momentul în care iubitul se îndepărtează, în mintea unei femei apar mii și milioane de întrebări: „Oare nu mă mai vrea? Poate s-a plictisit de mine? Dacă am greșit față de el? O fi apărut altcineva în viața lui?”, iar lista poate continua. Din păcate, fetele sunt adesea tentate să pună răul în față și scapă din vedere un detaliu esențial: poate bărbatul a vrut să transmită exact ce a spus, fără să existe un mesaj ascuns în spatele acelei idei.

Te gândești cum ai cum să nu te îngrijorezi dacă mesajele sau apelurile lui sunt mai scurte și mai rare? Imediat presupui că este ceva în neregulă și că trebuie să rezolvi situația, nu?

Dacă îl întrebi ce se întâmplă și de ce se comportă așa, s-ar putea să plece brusc de lângă tine și să spună că are nevoie de puțin spațiu. Există și posibilitatea să ți-o transmită în mod indirect, justificându-se în diverse moduri: „Am de lucru”/„Mă stresează o problemă la muncă”/„Am ceva urgent de rezolvat”.

Mai rău ar fi dacă ar pretinde că totul este normal și că doar ți se pare că s-a îndepărtat. Atunci te-ar face să te simți confuză și să nu mai înțelegi ce se întâmplă. Așa că... ar trebui să apreciezi dacă îți spune sincer și asumat că are nevoie de spațiu. Este un lucru normal.

Un bărbat ar putea cere spațiu fie la începutul unei relații, fie atunci când lucrurile sunt mai serioase sau chiar în timpul unei căsnicii. Indiferent de momentul în care se întâmplă, pentru o femeie este dureros și îi declanșează imediat acea panică de nedescris.

Relaxează-te! Totul are o rezolvare, iar astăzi vei afla ce ai de făcut pentru a trece ușor peste o astfel de situație. Sigur nu este capăt de drum și există șanse mari să fi interpretat totul într-un mod pesimist. Probabil nu este nimic tragic la mijloc.

În mod normal, ai încerca să-ți dai seama dacă ai greșit față de el și ți-ai face strategii prin care poți îmbunătăți conexiunea sau implicit relația. Acest lucru de obicei nu funcționează, ci poate chiar să înrăutățească situația.

Trebuie să înțelegi că bărbații sunt diferiți în gândire față de o femeie. În spatele acestei replici se poate afla o motivație extrem de simplă, pe care nu o conștientizează sau nu vor să ți-o ofere. Așa că nu este nevoie să te duci cu gândul atât de departe, când răspunsul poate fi exact în fața ta.

Cum femeile au nevoie să meargă la prietene și să le spună ce simt, poate bărbații au nevoie să petreacă puțin timp singuri, pentru a se calma, a se relaxa.

Când un bărbat are nevoie de spațiu, de multe ori nu are de-a face cu tine. Ca să înțelegi asta, va trebui să analizăm scenariile cele mai frecvente în care domnii necesită spațiu. De asemenea, vei primi explicații, pentru fiecare situație în parte, astfel încât să știi ce ai de făcut.

1. Are nevoie de spațiu din cauza stresului

De ce poate fi stresat un bărbat? Fie are o problemă în relație, fie se simte constrâns de alți factori care nu au deloc legătură cu tine.
Masculilor nu prea le place să discute despre problemele lor, fiindcă au impresia că devin vulnerabili când își deschid sufletul. Preferă să își rezolve singuri aceste probleme, ca să se poată mândri la final că au reușit să se descurce, indiferent de situație.

Modul în care femeile gestionează emoțiile dificile este probabil mult mai sănătos din punct de vedere psihologic, fiindcă ele aleg să se plângă în fața cuiva și să discute deschis despre tot ce le apasă. Dar un bărbat rareori procedează așa. El se va retrage în singurătate și va căuta soluții în interiorul său, fenomen numit metaforic „peștera omului”. Este vorba despre o izolare într-un anumit loc intim, pe care un domn o alege atunci când nu vrea să își expună problemele sau frământările.

Există și posibilitatea de a-și găsi refugiul în alte activități care îl fac să uite de griji – filmele, jocurile video, sportul, ieșirile. Pentru el, evadarea temporară este uneori mai benefică decât încercarea de a rezolva problemele.

Un laborator de neuroștiință al Universității din Viena a descoperit că bărbații devin mai egoiști și mai puțin empatici atunci când sunt stresați. Deci nu o lua personal dacă îți cere puțin spațiu!

Ce să faci

Cea mai mare greșeală pe care o poți comite este să îi ceri să discute cu tine și să îți explice ce simte. De asemenea, va fi și mai rău dacă te vei oferi să îi rezolvi tu problemele. Atunci se va simți într-adevăr vulnerabil, chiar dacă intențiile tale sunt bune.

Nu uita că îi place să se simtă puternic, să dețină controlul și să domine. Cum să nu își piardă încrederea în el dacă tu, fără să vrei, îi anulezi calitatea de mascul feroce?

Când este stresat, doar oferă-i spațiu și încearcă să nu o iei personal dacă se îndepărtează de tine. Dacă te enervezi sau acumulezi frustrare, va începe să te vadă ca pe o nouă sursă de stres în viața lui, lucru care va pune și mai multă presiune pe relație.

Este important să îți dai seama că atunci când un bărbat se retrage, nu te scoate definitiv din viața lui. Necesită doar un răgaz și se va întoarce odată ce-și va rezolva singur neregulile.

Și încă ceva: oferă-i sfaturi doar dacă ți le cere.

Femeie care îi arată pumnii partenerului său care încearcă să păstreze distanța

Cum trebuie să tratezi un bărbat? Legendara Sophia Loren dă un sfat vital femeilor din întreaga lume

2. Are nevoie de spațiu într-o relație în care este foarte implicat de multă vreme

Un alt motiv pentru care un tip poate avea nevoie de spațiu într-o relație este implicarea lui prea mare. Se poate simți neapreciat dacă i se pare că oferă prea mult femeii de lângă el. Pentru că nu poate întotdeauna să își exprime nevoile emoționale, va alege să fugă în loc să ceară mai multă grijă și atenție.

Poate are legătură cu prejudecățile societății? Mulți cred că doar bărbații slabi exprimă ceea ce își doresc și comunică despre emoții în mod deschis. Din păcate, unii bărbați nici măcar nu își dau seama de propriile lor deficite emoționale.

Se poate întâmpla ca partenerul/a nu să nu vină niciodată direct la tine, să îți spună că are nevoie de mai mult de la tine. Dar îi poți oferi și vei descoperi în comportamentul său dacă gestul a reușit să atenueze tensiunile.

Ce să faci

Fii mai atentă în relație, descoperind ce îi aduce bucurie și ce îl face să își piardă cumpătul. Așa vei ști cum să te comporți cu el și cum să gestionezi situația. Dacă deja s-a închis în el și nu prea mai comunică, încearcă să îl inviți să purtați un dialog deschis. Cu răbdare, îl poți face să se simtă mai bine, dar este foarte important să nu îl contrazici și să nu intri în polemici cu el. Dacă se opune discuției, nu încerca să insiști. Dă-i timp și așteaptă până când va prinde încredere să îți explice ce simte.

Pont: îi poți spune care sunt nevoile tale și așa se va simți liber să ți le împărtășească și el pe ale lui.

3. Are nevoie de spațiu la începutul unei relații

Ți s-a întâmplat vreodată să te îndrăgostești de un tip, să vă apropiați și apoi să privești cum se retrage ușor, ușor? Ei bine, nu ar trebui să te îngrijorezi! Este o situație des întâlnită și aproape toate am trecut prin ea. S-ar putea să îți spună că are nevoie de spațiu sau să înceapă să fie distant fără ca măcar să te anunțe. E normal să fii confuză și să nu înțelegi dacă și unde ai greșit. Nu trebuie să pierzi din vedere o idee: poate chiar nu ai greșit tu și problema e la el.

Există două motive posibile pentru care bărbatul se poate îndepărta la începutul relației.

Motivul unu

Pe măsură ce o relație devine mai serioasă, multe femei încep să se teamă că legătura va prinde să „scârțâie”. Această frică le face să devină din ce în ce mai atașate, comportament care îi sperie pe bărbați. Realizezi că ți s-a întâmplat și ție măcar o dată în viață? Partenerul poate prelua această energie, fiindcă va intui schimbarea ta de comportament. Dintr-o dată nu se va mai simți la fel de relaxat în preajma ta și e normal să vrea să păstreze distanța.

Ce să faci

Nu te stresa, totul este bine! E normal să ai temeri, mai ales dacă ai fost dezamăgită în trecut. Dar nu trebuie să lași amintirile neplăcute să te afecteze în fiecare nouă interacțiune cu un tip. Să ne amintim că nu sunt toți la fel, deci nu toți te vor răni.

Dacă te bucuri de relația voastră, la fel va face și el, pentru că nu va simți niciun fel de presiune și se va considera liber lângă tine.

Motivul doi

Unii bărbați se sperie când lucrurile încep să devină brusc prea serioase. Se tem că vor fi nevoiți să își schimbe viața complet și să renunțe la micile bucurii din trecut: fotbalul cu băieții, mersul la sală sau orice activitate care nu are legătură cu relația. Adevărul este că le este frică de un cuplu în care partenera este posesivă și le controlează fiecare mișcare.

Ce să faci

Dacă tu îi oferi de la început spațiu pentru a-și desfășura activitățile obișnuite, această îngrijorare nu va apărea deloc în mintea sa. Va simți că are libertatea să își vadă de viață în continuare și că nu i se va interzice niciodată să petreacă timp și în locurile în care tu nu ești.

Încurajează-l să fie cine vrea el să fie și să facă ceea ce vrea el să facă. Este vorba despre un echilibru și amândoi trebuie să aveți parte și de activități separate, pentru a împiedica monotonia să se instaleze între voi.

Atenție! E posibil ca jumătatea ta să nu îți ceară spațiu, dar să simtă nevoia să îl aibă. Oferă-i tu libertatea de a se simți relaxat lângă tine.

Este important ca amândoi să aveți șansa de a vă reîncărca bateriile în compania altor oameni. Acest aspect este esențial într-o relație, fiindcă influențează comportamentul pe care îl aveți unul față de celălalt și vă va aduce beneficii nenumărate.

Concluzii
Indiferent care sunt motivele pentru care iubitul/soțul are nevoie de spațiu, va trebui să gândești limpede și să nu presupui automat că decizia lui are legătură cu tine. Nu trebuie să dezvolți resentimente față de el, ci să încerci să îl înțelegi și să îl ajuți. Gândește-te că rolurile se pot inversa și că, în mod sigur, ți-ar plăcea să ai parte de înțelegere într-o astfel de situație.

Da, e normal să preferi ca el să vorbească deschis cu tine, în loc să se închidă în el. Dar poate nu dorește să îl vezi altfel și vrea să rămână un om puternic în ochii tăi.

Dacă te simți într-adevăr rănită de o oarecare distanță apărută între voi, îi poți transmite că schimbarea te-a afectat, dar trebuie să ai grijă la cuvintele folosite. Tonul impunător și reproșurile vor înrăutăți situația și nu îți dorești ca lucrurile să degenereze. Partenerul tău s-a retras în liniște pentru a-și pune ordine în gânduri? Fă și tu la fel! În cele din urmă, la final de zi, vă veți regăsi mai liniștiți și mai îndrăgostiți ca niciodată.

Acest articol este o adaptare a celui publicat pe Thoughtcatalog

Locuitul împreună, dar separat, poate fi cheia pentru relațiile de succes și de lungă durată

Surse foto: Freepik, Freepik

Surse articol: Thoughtcatalog

Articolul urmator
Cele mai multe „căsnicii fericite" durează doar datorită unui singur lucru - răbdarea femeilor
Cele mai multe „căsnicii fericite" durează doar datorită unui singur lucru - răbdarea femeilor
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.