Cinci mentalități toxice de care trebuie să scapi pentru a avea o viață mai bună

Cinci mentalități toxice de care trebuie să scapi pentru a avea o viață mai bună

Lorena Pintilie

Încă de când suntem mici ne lovim de tot soiul de probleme și de greutăți care, după ce se sedimentează în viețile noastre, ne schimbă într-un fel sau altul. Unele modificări se produc la nivelul conștientului, adică vedem și învățăm din momentele mai puțin plăcute prin care am trecut și încercăm să rezolvăm acele greșeli pe care nu vrem să le mai repetăm. Dar uneori intervine și subconștientul în acest proces de vindecare și învățare. Atunci când acesta intervine, rămânem cu un „set” de gânduri negative pe care nu ni le putem explica și care, într-o oarecare măsură, ne dirijează viața. Ați trecut prin asta, nu-i așa? „Dacă se întâmplă x? Dacă nu sunt suficient de bun/ă să...? Nu e ok să renunț, ce vor spune ceilalți?”, vă sună cunoscut? Atunci trebuie să știți că acest fel de a gândi vă va aduce mai multe pierderi decât câștiguri, și trebuie neapărat să scăpați de ele.

Cinci tipuri de mentalități toxice de care trebuie să scapi

1. Nu sunt suficient de bun

Această concepție este des întâlnită printre oamenii care au rămas cu traume din copilărie. Acest tip toxic de a gândi se dezvoltă după ce ai avut o decepție când a venit vorba despre o dorință arzătoare pe care nu ai reușit să o îndeplinești. Nu am intrat la facultatea pe care mi-am dorit-o, nu am obținut job-ul pentru care m-am pregătit foarte mult, nu am reușit să intru într-o relație cu persoana pe care o plac și, toate acestea, pentru că nu sunt suficient de bun. Această mentalitate s-a dezvoltat într-un punct al vieții în care ți-ai dorit ceva extrem de mult și din anumite motive nu ai obținut acel ceva, astfel că, pe viitor, pentru că ți-e frică să treci prin asta, renunți înainte de a începe spunând că „oricum nu sunt suficient de bun/ă pentru asta”, sau „nu merit”.

Obiectiv vorbind, cel mai probabil nu ești calificat/ă pentru acel loc de muncă, sau s-ar putea să nu existe compatibilitate cu persoana pe care o visai, astfel că, nici nu se pune problema că nu ai fi suficient de bun/ă, sau că nu meriți. Ca să treci peste aceste dezamăgiri trebuie să realizezi că unele lucruri nu sunt menite să fie ale noastre și înseamnă, de asemenea, că mai avem de lucrat pe cont propriu înainte de a putea fi cu adevărat pregătiți pentru unele experiențe.

Cheia pentru a depăși astfel de momente în care te simți dezamăgit/ă este să realizezi că nu e vorba despre tine și despre neputința ta; trebuie să treci peste mentalitatea această sufocantă care te ține pe loc și să încerci din nou până reușești. Nu ești tu de vină, nu te subestima și încearcă să vezi dincolo de problemele pe care le ai tu cu tine. Ești demn/ă și meriți! Însă, nu uita, ca să ajungi acolo unde îți dorești trebuie să elimini în totalitate această gândire a „pierzătorului” și să te simți încrezător/oare chiar și atunci când finalul nu este în favoarea ta. Important este ceea ce simți și ceea ce se întâmplă în interiorul tău, ceea ce se întâmplă în exterior fiind relativ.

Citește și: Renunță ACUM la perfecționism și nu te mai pune singură la zid! A venit momentul să nu mai fii atât de dură cu tine

2. Nimeni nu îmi este alături

O altă concepție toxică pe care multe persoane o hrănesc încă de când sunt copii se bazează pe relațiile pe care le au cu cei din jurul lor. "Nimeni nu îmi este alături!" - apare încă din copilărie, atunci când pierzi pe cineva drag, sau când o persoană apropiată pleacă fără să îți dea explicații. Apoi, pe măsură ce te maturizezi, începi să construiești ziduri în jurul tău de frică să nu simți din nou ce ai trăit atunci. Acest mecanism de apărare se înrădăcinează în subconștient din simplu fapt că „mai bine previi decât să tratezi”. Exact, te îndepărtezi de cei dragi din frica de a fi lăsat din nou singur. Și astfel ajungi să îți sabotezi singur/ă relațiile.

Pentru a scăpa de această frică de abandon, trebuie să găsești „rădăcina” problemei și să o tai răul de acolo. Când a început, care a fost persoana și experiența care ți-a declanșat această frică inconștientă care te urmărește în toate relațiile? Abia după ce ai răspuns acestor întrebări poți căuta și o rezolvare.

Introspecția în propriile relații este crucială pentru a începe procesul de vindecare și pentru a scăpa de frica de abandon. Dacă nu reușești să muncești la acest aspect, atunci se va ajunge în punctul în care nu vei mai avea pe nimeni alături, tocmai pentru că i-ai îndepărtat pe toți.

Tânără care se roagă în aer liber

3. Fără chin nu primesc răsplată

Este, din păcate, poate chair cea mai întâlnită. Cu toții am fost „setați” să credem că nimic nu vine fără chin și multă muncă, sau că după ceva bun vine automat și ceva rău. Poate suna bine la început, pentru că în teorie ne face să fim mai serioși și mai muncitori, însă realitatea este cu totul alta. Probabil ești conștient/ă și tu că atunci când ceva îți merge foarte bine și lucrurile se așază de la sine fără să depui prea mult efort, te lovește sentimentul acela de vinovăție pentru că nu te-ai dat peste cap să rezolvi tu situația. Exact, sentimentul acela care nu te lasă să stai liniștit/ă.

Această mentalitate ne oprește din a avea visuri mărețe și ne împiedică să ne urmăm inima sau pasiunile, totul pentru că suntem condiționați să credem că trebuie să muncim din greu și să ne luptăm pentru a câștiga viața pe care ne-o dorim.

De multe ori ne simțim vinovați pentru că ducem o viață simplă, în care nu ne stresăm așa de mult precum o fac cei din jurul nostru. Se întâmplă ca atunci când auzim poveștile celorlalți, în care se plâng de greutățile prin care trec, tindem să credem că nu e în regulă ca lucrurile să vină de la sine și că trebuie să ne străduim mult mai mult pentru ceea ce vrem să obținem. Apoi începem să ne umplem timpul cu activități solicitante care nu ne fac plăcere doar de dragul de a munci mai mult, ca la sfârșitul zilei să ne simțim „productivi”.

Viața nu are o „dimensiune unică” ce să se potrivească tuturor, ba chiar din contră, fiecare își duce "crucea" în felul său. Așa că nu te mai simți vinovat pentru că tu duci o viață mai puțin complicată față de ceilalți. Sau pentru că tu reușești să treci prin viață mai puțin stresat/ă față de cei dragi. Bucură-te de faptul că lucrurile se așază frumos pe drumul tău și aruncă la coșul de gunoi ideologia prostească ce îți șoptește constant „fără sudoarea frunții nu vei ajunge nicăieri”. Trebuie să începem să credem că lucrurile bune pot fi și ușoare, iar visele noastre pot fi realizate fără durere și multă luptă.

Citește și: Măcar de data aceasta, fă ceea ce îți dorești, nu ceea ce așteaptă alți oameni de la tine

4. Nu ai voie să renunți

O altă idee foarte toxică, aflată în strânsă legătură cu punctul menționat anterior, spune că „nu ai voie să renunți indiferent de cât de greu este”. Total greșit! Din păcate, trăim într-o lume în care cei care renunță sunt văzuți ca niște lași, sau drept niște persoane slabe, ce nu pot să ducă la bun sfârșit un task; asta ne împinge să facem lucruri care nu ne plac, dar pe care le-am început din curiozitate. Mai mult ca sigur ai dat și tu, măcar o dată, peste un mesaj motivațional care îți spune să nu te dai bătut, sau că „cei care renunță sunt niște lași”. Ei bine, nu ești singurul/a! Rețelele de socializare sunt pline de astfel de mesaje de încurajare negativă, dar ceea ce trebuie să învățăm, de fapt, este să înțelegem că uneori cea mai bună soluție pentru noi este să renunțăm.

Nu spune nimeni să renunți la lucrurile pe care ți le dorești din suflet, sau să te dai bătut fix înainte de a ajunge la scop, dar atunci când nu mai ai energie, resurse sau dăruință, cea mai bună opțiune este să renunți. Este important să știm când să ne oprim, mai ales când ducem lipsă de dorința de a continua și ajungem să ne extenuăm pentru un lucru în care ne-am pierdut interesul cu timpul.

E în regulă să renunți la job dacă te face nefericit, e în regulă să renunți la sală dacă ți-ai pierdut motivația și nu mai ai resursele necesare să mergi în continuare, sau să spui stop unei relații în care sentimentele îți sunt rănite. La fel de în regulă este și să pleci din orașul în care locuiești dacă  nu te mai regăsești în el și lista poate continua. În funcție de situația în care te afli, să renunți îți va aduce mai multe beneficii decât să rămâi doar de dragul de a nu renunța.

Tânără care suflă într-o păpădie

5. Fii empatic și acceptă tot de dragul celor din jur

Este sau nu sănătos să îi lași pe cei din jurul tău să aibă mereu dreptate? Deși majoritatea am fost crescuți cu această mentalitate foarte adânc înrădăcinată în minte, de cele mai multe ori s-a dovedit a fi foarte toxică. Există multe persoane care uită de limite și le depășesc fără să realizeze cât de mult te pot afecta. La urma urmei, știți prea bine vorba aceea „când ești bun ești luat de prost”, ceea ce, de multe ori se adeverește.

Să fii empatic este o calitate minunată, însă dusă la extrem, îți poate face mai mult rău decât bine, mai ales dacă ai persoane nepotrivite lângă tine, care vor profita de bunătatea ta. Să renunți la astfel de persoane poate să fie o soluție drastică, dar la finalul zilei ești mulțumit/ă cu alegerea pe care ai făcut-o. Nu trebuie să fim buni și înțelegători cu astfel de oameni, nu toți merită să primească astfel de tratament din partea noastră, ba chiar din contră, „lipsa de limite invită la lipsă de respect”.

Citește și: Sunt egoista, dar nu ma tratez. Nici nu vreau!

Trebuie să ajungem la un echilibru constant cu noi înșine pentru a fi fericiți cu adevărat, iar aceste cinci mentalități toxice îți vor îngreuna drumul spre acel echilibru. Muncește constant să nu te lași copleșit/ă de astfel de gânduri și adu-ți aminte că ești o persoană minunată care merită tot ceea ce este mai bun!

Surse foto: iStock

Surse articol: Thought Catalog 

Articolul urmator
7 afirmatii puternice pe care sa le rostesti pentru a-ti imbunatati viata in 2024
7 afirmatii puternice pe care sa le rostesti pentru a-ti imbunatati viata in 2024
Ce trebuie sa schimbi la viata ta sexuala?
Incepe quiz
Ce trebuie sa schimbi la viata ta sexuala?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.