Semne clare că traversezi perioada „întunecată a sufletului”, cunoscută drept criza existențială

Semne clare că traversezi perioada „întunecată a sufletului”, cunoscută drept criza existențială

Lorena Pintilie

„Perioada întunecată a sufletului” este o depresie spirituală, un fel de criză existențială, care necesită o „prăbușire” profundă și dureroasă ce trebuie trăită înainte de iluminare. „Noaptea” sau „perioada întunecată a sufletului” este un concept despre care se discută de milenii, asociat de obicei cu un poem scris de Sfântul Ioan al Crucii. Acesta face referire la un fel de depresie spirituală sau detoxifiere prin care cineva trebuie să treacă pentru a se „trezi” sau „lumina”. Dar dacă o experimentezi și nu știi ce se întâmplă, poate fi foarte înfricoșător.

„Noaptea întunecată a sufletului” este procesul de aliniere și integrare cu cine ești tu de fapt și de drept; adevărata ta esență, sinele autentic. Este acea parte din tine care este și Creatorul, ceea ce te întregește.

„Noaptea întunecată” este propria curbă a evoluției personale, de desprindere și detașare de ceea ce nu reprezintă sinele tău autentic. Cu cât „speli” mai mult din ceea ce nu este sinele autentic, cu atât mai mult spațiu este oferit pentru prezența eului autentic. Cu alte cuvinte, „Noaptea sufletului” este o perioadă în care sufletul tău se transformă din ceea ce crezi că ești în ceea ce ești cu adevărat, devenind 100% autentic. Devii mai aliniat cu natura ta adevărată, cu direcția ta și cu o calitate a vieții superioară.

Procesul de „dezbrăcare” de ceea ce nu seamănă cu „cine ești tu cu adevărat” a fost permanent dinamic, însă în „Noaptea sufletului” prinde o viteză mult mai mare. Tocmai de aceea simți că te afli într-o zonă gri, în care nu recunoști nimic și din care simți că nu vei ieși niciodată.

Această perioadă se manifestă diferit pentru fiecare persoană în parte, dar există unele caracteristici care se întâlnesc la toți cei care trec prin ea.

10 mantre zilnice care îți vor reduce la tăcere criticul interior

Cum știi că te afli în perioada „nopții întunecate a sufletului”?

1. Ești confuz pentru că simți că „ar trebui” să fii fericit/ă în acest moment. Noaptea întunecată a sufletului apare de obicei chiar în momentul în care ai toate motivele să fii mulțumit/ă. Ceea ce se întâmplă este că vezi cum reușitele exterioare nu îți mai sunt de ajuns și ești tot timpul nemulțumit/ă. Iluziile tale despre ceea ce contează cu adevărat se destramă. Partea din tine care încă aleargă după lucruri din afară care să te facă fericit/ă moare. Dar nu te speria, căci odată ce se întâmplă acest lucru, poți începe să cauți ce te face să fii întreg/întreagă cu adevărat.

2. Începi să ai simptome de „purjare” (curățare). Pentru unii oameni, aceasta se manifestă prin căscatul continuu, fără să existe semne de oboseală. Alții „gravitează” către alimente mai sănătoase, au senzația de frisoane inexplicabile, slăbesc sau se îngrașă drastic, au tendința de a transpira mai mult decât de obicei fără să depună efort fizic sau își manifestă dorința de a face „curățenie” în viața socială.

3. Te simți blocat/ă sau „pierdut/ă”. Sentimentul de a fi „blocat” apare, de obicei, atunci când începi să recunoști toate limitările pe care ți le impui singur/ă. Sentimentul de „pierdut” înseamnă că nu mai trăiești după scenariul pe care ți l-ai creat, ci începi să te deschizi către un mod de viață complet nou și o viață complet nouă... desigur, ai impresia că nu știi încotro te îndrepți, dar vei afla curând!

4. Începi să dorești să impresionezi mai puțin oamenii și să te concentrezi pe conexiunea dintre tine și cei din jur. Îți dai seama că există două moduri de a interacționa cu oamenii: încercând să obții aprobarea lor, fiind „mai bun/ă” decât ei, sau încercând să te conectezi cu ei în mod autentic. Încercarea de a-i convinge pe oameni să te placă te va lăsa întotdeauna cu un sentiment de gol. Este un mecanism foarte răspândit pe care egoul îl folosește pentru a se liniști atunci când apare teama de a fi văzut cu adevărat de o altă persoană.

5. Începi să rezonezi cu filosofiile orientale și cu spiritualitatea. Sistemul bazat pe frică, în care cerșești milă, pur și simplu nu mai este de ajuns. În schimb, ești interesat să înveți cum să-ți stăpânești mintea și să-ți trezești forța interioară; totul pentru propria ta vindecare și pentru cea a altora.

6. Ai amintiri și vise intense, aparent întâmplătoare, despre parteneri din trecut, experiențe uitate din copilărie și așa mai departe. Acest lucru se datorează faptului că toate emoțiile atașate acelor experiențe ies la suprafață. Energia pe care ai ignorat-o în tot acest timp începe să se difuzeze și te deschizi din nou către părțile din subconștientul tău de care ai „uitat” în timp ce reprimai amintiri.

7. Îți regândești radical ideea de „succes”. Începi să ții cont de nenumăratelele avertismente conform cărora faima, bogăția și „succesul” nu conturează viața de lux pe care o doreai tu. Începi să-ți dai seama că nu-ți dorești cu adevărat nimic din toate acestea... te bazai pe ideea de a le avea pentru a calma o teamă sau o nesiguranță.

8. Îți descoperi din nou copilul interior. Fie că este vorba de a decide că vrei să faci ceva ce ți-a plăcut foarte mult cândva și la care ai renunțat - cum ar fi un joc sau o formă de artă - sau îți dai voie să devii naiv, copilăros, ba chiar prostuț pe ici pe colo, îi permiți părții inocente din tine să te „ia în stăpânire”.

femeie care sta intinsa intr-un decor intunecat, cu  mult fum si o casa abandonata

9. Începi să înțelegi despre ce vorbesc oamenii când spun că suntem cu toții condiționați social, că trăim vieți superficiale și că suntem dependenți de problemele noastre. Te trezești încet-încet și îți dai seama că majoritatea oamenilor trăiesc pe un pilot automat, amorțit și deconectat, în care totul, de la interesele lor până la partenerii de viață, sunt aleși mai mult în funcție de ceea ce preferă „societatea” și mai puțin de ceea ce simt ei cu adevărat.

10. Ai gânduri înfricoșătoare, iraționale, uneori chiar de genul „Sunt pe moarte”. Atunci când treci prin noaptea întunecată a sufletului, o parte din tine moare. Devii conștient de egoul tău și de modul în care acesta a controlat calitatea vieții tale.

Nu uita, nu tot ce pierzi reprezintă, de fapt, o pierdere pentru tine

11. Începi să recunoști și să simți ce este adevărata suferință. Atunci când suferi cu adevărat, devii capabil să empatizezi cu ceea ce este durerea reală. Înainte, filmele de război și dramele de familie ți se păreau triste, dar nu rezonai cu adevărat cu ele. Acum începi să simți până în străfundul inimii suferința refugiaților, a bolnavilor sau a oamenilor blocați în țările devastate de război.

12. La început, această revelație a adevăratei suferințe este copleșitoare, dar nu va fi pentru mult timp. Sentimentul acesta te va face să vrei să faci o schimbare în lume. Deși, desigur, nu ești responsabil/ă pentru alinarea întregii dureri a lumii, îți vei da seama în cele din urmă care este rolul tău în a ajuta și a vindeca. Între timp, vei deveni o persoană mai răbdătoare și mai înțelegătoare, chiar și față de străini.

13. Programul tău de somn e neregulat, îți este mai foame decât de obicei sau nu îți este foame deloc, ești uneori atât de copleșit/ă de emoții încât simți că nu poți funcționa. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl reții în timpul unei nopți întunecate a sufletului este că trebuie să te odihnești mai mult decât de obicei. Trebuie să o iei mai ușor. Întregul tău corp se recalibrează și este firesc să ai unele dureri de creștere (poate la propriu).

14. Coincidențele încep să se adune. Mai ales acum, coincidențele din viața ta încearcă să te îndrepte în direcția cea bună. Ține cont de ele.

15. Ai senzația că ai nevoie doar de liniște. Dacă te-ai mutat mult în ultimele luni sau ani, primești un imbold intuitiv că este timpul să fii prezent/ă și să te abții de la „a fugi continuu” de problemele tale. Chiar dacă aventurile tale din trecut au părut doar atât - aventuri de dragul de a fi - există ceva profund important în a fi capabil să rămâi nemișcat/ă acolo unde te afli și să lucrezi cu orice emoții care apar.

16. Devii conștient/ă de modul în care funcționează mintea ta. Gândurile fulgerătoare și iraționale pe care le remarcai din când în când îți devin acum complet clare. Îți dai seama cât de mult creierul tău creează ceea ce vrea să vadă în realitate și cum prejudecățile și subiectivitatea ta influențează ceea ce experimentezi și simți.

17. Îți descoperi capacitățile latente de vindecare. Majoritatea oamenilor care trec prin treziri spirituale tind să aibă daruri de care nu-și dau seama. Ei au adesea potențialul de a deveni profesori, consilieri sau vindecători energetici reali. Aceasta este, în parte, ceea ce îi face să fie atât de sensibili.

18. Viața ta te întreabă: vrei să dedici fiecare zi din restul vieții tale pentru a-i vindeca pe ceilalți? Un lucru pe care îl vei învăța în această perioadă este că a urma un curs de yoga sau a folosi uleiuri esențiale antistres nu rezolvă problema decât parțial. Ce trebuie să faci în schimb e să elimini din viața ta toate obiceiurile toxice, unul câte unul, astfel încât să-ți umpli zilele cu activități productive. Pentru a deveni pe deplin persoana care ești menit/ă să fii, trebuie să te implici din toată inima.

După ce ai trecut printr-un asemenea episod, mulțumește-ți. Apoi, fă un pas în față și așteaptă următoarea rundă. Cu timpul, această „Noapte întunecată a sufletului” se va transforma într-un stil de viață care te va face mai evoluat/ă, mai bine „echipat/ă” pentru a face față următoarelor etape ale vieții.

Noaptea întunecată a sufletului, ca o simplă definiție, e calea grea, dar sigură, spre împlinire. Dar nu te îngrijora. Ai la dispoziție o viață.

Surse foto: Pixabay

Surse articol: Thought Catalog, AstroCafe

Articolul urmator
Iubirea toxică nu-ți ține de cald! Renunță să mai speri dacă nu simți că ești iubit/ă sincer
Iubirea toxică nu-ți ține de cald! Renunță să mai speri dacă nu simți că ești iubit/ă sincer
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.