Suferi de sindromul „fetei bune”? Gata, e timpul să faci un pas în spate și să schimbi foaia!

Suferi de sindromul „fetei bune”? Gata, e timpul să faci un pas în spate și să schimbi foaia!

Lorena Pintilie

Știi care este cel mai greu de pronunțat cuvânt? Exagerat de multe persoane, și îndeosebi femei, pronunță foarte rar, aproape spre niciodată, acest cuvânt. N-o fi el cel mai complex, dar cu siguranță implică extrem de multe sentimente, altfel nu înțelegem de ce ne e atât de greu să îl spunem. Unii oameni evită să îl rostească din prea multă politețe, alții pentru a nu părea negativiști, însă cei mai mulți - și aici ne referim cu precădere la persoanele de sex feminin - nu îl pronunță pentru că așa cere societatea. Te-am făcut curios/curioasă? Ei bine, este vorba despre un cuvânt extrem de simplu, scurt și cuprinzător: „Nu!”.

Trăim într-o societate în care imaginea, comunicarea, opinia, evaluarea pe care alții o emit despre noi ne condiționează zilnic în toate domeniile din viața noastră. Tocmai de aceea ne este foarte greu să găsim calea de mijloc între noi și interlocutorii noștri, iar astfel, de cele mai multe ori, ajungem în situații inconfortabile doar de dragul de a le face pe plac celorlalți.

Să luăm un exemplu concret. Să spunem că te afli cu un grup de prieteni acasă la unul dintre ei și la un moment dat propui o ieșire la masă în oraș. Apoi încep să se audă celelalte păreri: „Da, dar parcă eu nu aș ieși neapărat, aș sta și aș comanda ceva bun de aici”, „Prefer să stau în pijamale și nici nu mi-e așa foame încât să ies”, „Nu aș ieși, dar dacă voi vreți” și tot așa. Până la urmă, așa cum ești învățat/ă cedezi și renunți la propria ta idee: „Ok, dacă voi așa vreți, haideți să rămânem acasă, mi-e ok și mie”.

10 mantre zilnice care îți vor reduce la tăcere criticul interior

Sindromul „fetei bune”

Acest altruism și empatie false, impuse de societate, le vei întâlni la tot pasul, iar ca femeie le vei aplica mai des decât e necesar. De ce? Pentru că societatea te învață că mereu, ca femeie, trebuie să fii drăguță, politicoasă și empatică și să te arăți dornică de a pune dorințele celorlalți înaintea dorințelor tale. În exemplul de mai sus, miza este mică, la urma urmei nu cred că îți pasă chiar așa de mult unde iei masa. Dar atunci când opțiunea ta implicită este să încerci să-i mulțumești pe toți ceilalți, acest lucru te poate reține la locul de muncă, poate provoca neînțelegeri în prietenii, poate împiedica relațiile de familie să evolueze și, în general, te va duce la epuizare.

Acest comportament empatic dus la extrem a fost denumit de oamenii de știință „sindromul fetei cuminți”, deoarece a fi agreabilă, plăcută și grijulie sunt calitățile pentru care fetele - și femeile - sunt încă lăudate. Dacă ți se pare că această gândire este învechită, fii atentă la următoarea informație: un studiu realizat în 2017 de Pew Research Center a dezvăluit că oamenii cred că societatea consideră că a fi amabilă sau grijulie este a doua cea mai dorită trăsătură de către bărbați când vine vorba de alegerea unei iubite, aparența fizică fiind pe primul loc. Astfel că, adevăratele comori ale unei femei, cum ar fi onestitatea, moralitatea și respectul se află la coada listei.

Bineînțeles că nu e nimic în neregulă cu bunătatea, dar atunci când se acordă o valoare exagerată calităților care sunt stereotipic „feminine”, fetele tind să nutrească o idee total eronată: „nevoile celorlalți sunt mai importante decât ale mele”. Când ești o „fată bună”, cel mai probabil te simți prost să îi dezamăgești pe cei din jur, să spui nu sau să te aperi.

Văd acest lucru destul de des”, afirmă Lynn Saladino, PsyD, psiholog clinician în New York. „O mulțime de femei care au avut sarcina de a aplana lucrurile în familie, ajung în situații în care se întreabă: ‘Cum mă asigur că mă integrez și că toată lumea este în regulă?’”. Charmain F. Jackman, doctor în psihologie, psiholog licențiat și fondator al InnoPsych din Boston, este de acord cu doctorul Lynn. Ea subliniază că „oamenii pot deveni resentimentari pentru că trăiesc o viață care, de fapt, se referă la cerințele altcuiva”.

Încetează să fii „mai bună” și concentrează-te pe a fi „mai puternică” pentru a scăpa de vinovăția care se va îndrepta mai târziu înspre propria persoană.

Ți-am pregătit o serie de pași pe care îi poți urma pentru a-ți „trata sindromul fetei bune”.

Lidia Fecioru ne învață: Cum să-ți dobândești și să menții liniștea sufletească

Concentrează-te pe nevoile tale!

Atunci când ești atât de obișnuită să anticipezi nevoile altora, s-ar putea să îți fie greu să le recunoști pe ale tale. „Dacă întreaga ta viață ai avut grijă de ceilalți, vei ajunge în punctul în care îți vei da seama că nu te cunoști deloc. Poți începe cu un test simplu. Pune-ți următoarea întrebare: Care este culoarea mea preferată? Dacă nu știi răspunsul imediat, atunci e o problemă”, spune Saladino.

În acest punct, trebuie să începi să lucrezi cu tine. Fii mai atentă la tine în timpul interacțiunilor de zi cu zi și lasă-ți interlocutorul pe o poziție inferioară timp de câteva minute. Atunci când în timpul conversației îți dai seama că opinia ta este diferită, transmite-o, fără frică să îți susții părerea cu argumente. S-ar putea să ți se pară extrem de greu să te exprimi în fața prietenilor, familiei sau colegilor, dar e momentul să o faci oricât de greu ți s-ar părea. Atunci când tu ești de acord cu tine, nu doar cu cei din jurul tău, vei realiza ce este mai important pentru tine și vei începe să lucrezi pentru tine mai mult.

Când e nu, e nu!

După cum explicam încă de la început, „fetele bune” se luptă adesea cu refuzul. Dacă ești o persoană care se simte obligată să accepte orice cerere și apoi se simte resemnată că este suprasolicitată și că se profită de ea, atunci e momentul să înveți să pronunți acel cuvânt greu: „Nu!”. Astfel, atunci când prietena ta îți cere să o ajuți cu redecorarea casei fix în săptămâna în care tu ai trei examene sau atunci când ești invitată acasă la cineva pe care nu-l agreezi, spune nu!

Cum să o faci fără să te simți prost? Spune pur și simplu: „Lasă-mă să mă gândesc la asta/ să-mi verific calendarul și revin cu un răspuns”, sugerează Jackman. Dacă te simți constrânsă de situație, atunci trimite-i persoanei în cauza un mesaj prin care să-i transmiți politicos că nu poți merge: „Aș vrea din suflet să vin să te ajut, dar am câteva examene și trebuie să stau concentrată pe ele!” sau „Mulțumesc că m-ai invitat, dar nu pot veni”. Și nu uita: nu ești datoare nimănui cu explicații. Refuzul tău este refuzul tău și când e nu, e nu!

fata cu parul cret care sta cu o plapuma roz in cap

Expune-ți opiniile și argumentele!

În această cultură a politeții, conversațiile dure sau curajoase sunt foarte dificile”, notează Jackman. Începe cu o discuție măruntă prin care să îți afirmi politicos și deloc invaziv părerea. Spune-i partenerului tău că îți place să petreci timp cu el, dar ai prefera să stați să povestiți în loc să vă uitați la un film horror. Sigur te va înțelege. Sau, atunci când șeful tău îți cere să muncești mai mult, transmite-i politicos că vei termina task-urile, doar că ai nevoie de ajutor suplimentar pentru a face o treabă bună. Interesul e acolo, atât al lui, cât și al tău, și le poți împăca pe cele două.

Dacă ești cunoscută ca fiind prietena care acceptă orice sau fiica supusă care lasă totul baltă când mama sau tata pățesc ceva, o persoană mai asertivă ar putea fi o surpriză pentru ceilalți. Jackman e de părere că o conversație cu cei mai apropiați ție te-ar putea ajuta să ușurezi drumul. Ia în considerare posibilitatea de a spune ceva de genul: „Am pus nevoile altora mai presus de ale mele. Acum simt că trebuie să îmi ascult propria voce și să am mai multă grijă de mine. S-ar putea să fie ceva nou pentru tine, dar te rog să îmi fii alături și să mă susții în această călătorie”. Da, acest lucru poate părea ciudat sau chiar înfricoșător, căci tu nu faci așa ceva, tu nu le spui în față oamenilor că ai nevoie să-ți asculți propriile gânduri, nu doar pe ale celorlalți, dar te asigurăm că te vei simți extraordinar.

Schimbarea, la urma urmei, nu este ușoară, dar merită. Odată ce începi să spui și să faci ceea ce vrei pentru tine, te vei simți de neînvins!

Semne clare că ai lângă tine o persoană cu inima bună

Fii un model pentru cei din jurul tău!

Dacă ai fiice, cel mai bun și mai sănătos lucru pentru ele este să îți tratezi „sindromul fetei cuminți”, căci este ultimul lucru pe care ți-l dorești ca fata ta să-l moștenească. Copiii dezvoltă adesea tipuri de comportament pentru că nu vor să-și dezamăgească părinții, remarcă Saladino: „Copiii trebuie să știe că, chiar dacă fac ceva care îi dezamăgește, părinții își pot gestiona propriile stări emoționale”.

Modelarea unui comportament pozitiv este o modalitate de impact pentru a le împuternici pe fete, la fel și încurajarea comunicării și a individualității. „Vocea și alegerea sunt foarte importante”, spune Jackman. Încurajează dezacordul. Invită-ți fiicele să gândească diferit. Răsplata este că ele nu vor fi doar „fete bune”, ci de-a dreptul grozave.

Surse foto: Istock.com.

Surse articol: Oprah Daily 

Articolul urmator
Dacă nu le vezi, nu înseamnă că nu există! Semne ale abuzului emoțional care nu sunt atât de evidente
Dacă nu le vezi, nu înseamnă că nu există! Semne ale abuzului emoțional care nu sunt atât de evidente
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.