Vârsta de 40 de ani este fabuloasă. Uite de ce

Vârsta de 40 de ani este fabuloasă. Uite de ce

Lorena Pintilie

Anii sunt meniți să treacă și singura noastră datorie este să învățăm câte ceva odată cu trecerea lor, cea mai prețioasă lecțief fiind aceea că trebuie să prețuim și să valorificăm timpul rămas. Cel mai trist este să ajungi la o vârstă înaintată și să îți dai seama că nu ai știut să apreciezi momentele importante care, cel mai probabil, nu se vor mai repeta vreodată; sau că nu ai rămas cu mare lucru din anii care au trecut peste tine. Ajungem apoi să ne temem de trecerea anilor, de faptul că îmbătrânim și că se scurg minutele în care „puteam face ceva semnificativ”. Dar oare, chiar așa stau lucrurile? 

Uită-te puțin în urma ta și dă-ți seama cât ai evoluat de-a lungul vremii. Exact, ai acumulat experiență și înțelepciune, ai memorat informații și le-ai folosit apoi ca să te dezvolți. Acum întreabă-te, oare chiar a trecut timpul degeaba? Mai are rost să îți fie frică de faptul că îmbătrânești? Haide să răspundem împreună la aceste întrebări.

Să presupunem că tocmai ai împlinit 40 de ani și te gândești „vai, ce am îmbătrânit!”. Știm că e normal și cumva, îți vine ușor să spui acest lucru, pentru că suntem învățați încă din copilărie că „viața trebuie trăită la maxim în adolescență și în tinerețea timpurie”, că apoi „vin greutățile, nu mai ai timp, nu mai ai energie, ai copii” și zeci de alte idei de genul care ne încremenesc și ne fac să ne temem de îmbătrânire.

Dar lasă gândurile acestea la o parte și dă-ți seama, măcar pentru un minut, că prezentul este cel mai bun moment în care să trăiești. Ai ajuns la această vârstă cu un cumul de cunoștințe, de experiențe și de amintiri. Practic, am putea spune că acum ești cea mai bună versiune a ta și nu greșim deloc! 

Cei 40 de ani te-au ajutat să îți dai seama de ce contează cu adevărat în viață, iar acesta este un dar pe care îl primești doar cu timpul. Mijlocul vieții înseamnă că ai trecut prin destul de multe situații și aventuri care te-au conturat ca om și te-au desenat în detaliu. Au trecut patru decenii de experiențe, la care te poți uita înapoi cu nostalgie, nu cu dispreț. Ai trecut prin atât de multe lucruri care te-au clădit și te-au făcut o versiune tot mai adaptată lumii în care trăim.

5 lucruri care te fac cu adevărat sexy. Nu au nicio legătură cu aspectul fizic

La 40 de ani știi care îți sunt prioritățile 

Tot la această vârstă ai realizat că lucrurile care te făceau fericit/ă altă dată au devenit banale, iar „nebunia” socială în care trăiai acum 20 de ani nu ți se mai pare chiar așa folositoare. Acum ai câțiva prieteni care contează cu adevărat și cu care ai o relație simplă și deschisă. Ai învățat până acum că relațiile superficiale cu cei din jurul tău, bazate doar pe ieșiri, distracție și nopți pierdute, nu sunt de durată, iar persoanele cu care alegi să îți petreci prezentul sunt cele care au reușit să ajungă la tine prin alte metode.

Tot cu timpul ai realizat că sunt oameni ce nu merită efortul, iar cei care te vor cu adevărat în preajmă, vor rămâne lângă tine indiferent de situație. Da, ai ajuns în punctul în care nu îți mai dorești să impresionezi, ci doar să te relaxezi cu cei apropiați la un pahar de vin și o poveste bună; mai puțin efort și mai multă însemnătate, despre asta este vârsta de 40 de ani.

Ai învățat totodată că ceea ce te ține ancorat/ă în realitate este mai important decât ceea ce te face să vizezi. Când ești tânăr/ă îți place să visezi, să ai idei răzlețe și să crezi că lumea e a ta. Ei bine, realizezi la un moment dat că nu tot ce zboară se mănâncă și atunci dezamăgirea te copleșește. Acum, ești prins/ă în lumea reală, aștepți zilele care te vor pune în contact cu ceea ce ești, nu ceea ce crezi sau vrei să fii, iar acest lucru este de-a dreptul liniștitor.

Ai mai multă încredere în tine 

Când ajungi la 40 de ani, îți cunoști deja stilul. Știi ce coafură îți place cel mai mult și ce blugi te fac să te simți fantastic. Este momentul în care încetezi să mai urmărești tendințele prostești și porți doar ceea ce îți place, ceea ce te face să te simți bine în pielea ta. 

Bineînțeles, nu spunem că la 40 de ani toate sunt roz. Poate fi dificil, mai ales ca femeie să te uiți în oglindă și să vezi că ți-au apărut un fire de păr albe sau riduri la ochi, ori ca bărbat, să realizezi că te lupți tot mai greu cu kilogramele în plus sau că pierzi fire de păr. Dar este o perioadă în care începi să vezi cu adevărat, în retrospectivă, ceea ce te face fericit/ă cu adevărat și să treci repede peste aceste mici neajunsuri ale vârstei. Ca atare, ai devenit mult mai bun/ă la detectarea energiei pozitive, iar acum ți-e mult mai ușor să faci diferența între o experiență care îți poate îmbunătății viața și una care ți-o poate îngreuna. Astfel că vei ști ce să alegi.

Efectele traumelor din copilărie: rămânem blocați la perioada în care am fost cel mai puțin iubiți

Nu în ultimul rând, dacă cineva îndrăznește să îți spună că la 40 de ani „ai expirat” poate să plece învârtindu-se, căci nu există minciună mai mare decât asta. Acum, mai mult ca niciodată, este timpul să te pui pe picioare! Ai încredere în tine, știi cine ești și ce îți dorești de la viață. Îți place de tine, de ceea ce ai ajuns și dacă cineva crede altfel despre tine, e liber să plece!

Așa că, încetează să crezi că viața se termină aici, din contră, acum e momentul să explorezi lumea bazându-te pe toată experiența acumulată până acum. La 40 de ani ți-ai dat seama că tu ești singurul/a responsabil/ă pentru viața ta.

Tu decizi cine are acces la tine, iar asta o obții doar cu trecerea timpului! E frumos să îmbătrânești!

Surse foto: iStock

Surse articol: Scary Mommy 

Articolul urmator
Nu e niciodată prea târziu să faci ceea ce iubești!
Nu e niciodată prea târziu să faci ceea ce iubești!
Ce varsta are sufletul tau?
Incepe quiz
Ce varsta are sufletul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.