Trei greșeli pe care le faci când prepari pastele

Trei greșeli pe care le faci când prepari pastele

Redactor Divahair.ro

De la carbonara la arabiata sau spaghetti al pomodoro, pastele au devenit unul dintre cele mai iubite preparate din lume. Arome, culori și miresme care te trimit în toate colțurile Italiei, rețetele de paste sunt gătite cu drag în orice familie.

Însă tocmai popularitatea lor face ca, dintr-o rețetă simplă, pastele să se transforme într-un preparat deloc ușor, fiincă, așa cum spune o vorbă: câte bordeie, atâtea obiceie. De cele multe ori, bucătarii amatori complică rețeta tocmai pentru că se abat de la principiile de bază ale gătirii pastelor. Iar atunci ceea ce trebuia să fie cea mai gustoasă cină se transformă într-un fiasco total.

Pentru ca pastele să fie gătite ca la carte, trebuie să respecți pașii de bază în gătirea lor, adică să nu faci aceste greșeli, des întâlnite în bucătării din toate colțurile lumii.

Le fierbi prea mult

”Al dente” este un principiul de la care nu se va abate niciun bucătar italian, fie el amator, fie chef cu multe stele Michelin.  Cu alte cuvinte, când ai scos pastele de la fiert, acestea trebuie să se simtă puțin tari  atunci când le mesteci cu dinții. Ai un mare ”Nu” din partea chef-ilor italieni, dacă ai lăsat pastele prea mult pe aragaz.

Cum faci pastele ”al dente”?

În general, timpul de fierbere al pastelor în apă variază, acesta fiind menționat  în rețetă. Însă una dintre cele mai mari greșeli este să lași pastele în apă exact cât scrie la modul de preparare. Toți italienii știu că pastele se scot cu două minute înainte de intervalul trecut în rețetă.  Ele vor fi apoi turnate peste sos (și nu sosul peste paste, o altă mare greșeală des întâlnită atunci când gătim acest preparat acasă).  Prin infuzarea lor  în sos, aromele se vor întrepătrunde și vei obține un preparat desăvârșit.

Nu asezonezi apa în care fierbi pastele

În principiu, e simplu. Pui apă într-o cratiță și adaugi pastele. Dar parcă gustul lor nu este la fel ca al celor savurate într-o ”trattoria” din Roma. Este foarte posibil. Pentru că italienii întotdeauna pun sare în apa pastelor. Ei folosesc sare de mare grunjoasă, pentru intensitatea gustului. Dacă ție nu ți-a ieșit astfel preparatul, încearcă data viitoare să nu mai faci greșeala de a pune doar apă și paste pe aragaz, ci să adaugi și acest mic secret italian: sarea.

Guști sosul abia la final

Mâncarea italiană este simplă, însă simplitatea nu exlcude atenția la detalii. Așadar, spaghetti sau pennele vor fi întotdeauna fierte al dente în apă asezonată, iar sosul lor... va fi întotdeauna gustat de bucătarii italieni pe întreg parcursul procesului de gătire. Un pas pe care majoritatea gospodinelor îl omit, făcând greșeala să încerce preparatul abia când sting focul.

Alchimia îmbinării ingredientelor în preparatul perfect presupune adăugarea lor la momentul potrivit. Niciun mare bucătar nu va mai pune încă ceva la final, pentru că a uitat sau pentru că i se pare că acel ceva nu se simte suficient în dishul său.

A găti paste este o artă, chiar dacă totul pare simplu. Iar cei de la Barilla onorează această artă, organizând an de an World Pasta Championship, un eveniment la care, anul acesta, va lua parte și un român, chef Adrian Cojocaru. El va prezenta o rețetă de paste cu brânză de burduf, îmbinând astfel bucătăria italiană cu cea românească.

Surse foto: Unsplash

Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.