Alergatul slăbește: mit sau adevăr

Alergatul slăbește: mit sau adevăr

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Ai început să alergi acum câteva luni, pentru că ai auzit de la cineva că ajută la slăbit sau – motiv și mai convingător – pentru că ai și văzut rezultate majore la cineva, dar când vine vorba de tine... cântarul se încăpățânează să nu îți arate mai puține kilograme? Că joggingul este una din activitățile care arde cele mai multe calorii, asta nu o poate nega nimeni. Și, cu toate acestea, de ce nu are efect și asupra ta? Ei bine, există nu unul, ci mai multe motive pentru care nu slăbești așa cum ai fi dorit în urma alergatului. Vezi care dintre acestea de mai jos se aplică ție și fă ceva să schimbi asta!

Femeie care vrea sa slabeasca prin jogging

1. Alimentație greșită post-alergat

Atunci când arzi multe calorii într-un timp relativ scurt, foamea se instalează automat. Important este să alegi metoda sănătoasă și înțeleaptă de potolire a foamei. Dacă o faci cu junk food, nu numai că vei pune pe tine, cu viteză, mai multe calorii decât ai reușit să dai jos, dar ți se va face foame la loc, în cel mult 2 ore. O gustare după jogging este mai mult decât indicată, dar una pe bază de proteine și carbohidrați și, atenție, una care să nu depășească 150 de calorii. Dacă ai alergat fix înainte de ora mesei, nu încerca să îți răsplătești eforturile umplând până la refuz farfuria, ci porționează-ți masa cu cap! Dacă ai respectat aceste sfaturi și încă îți este foame, soluția este una singură: ia o gustare mică, energizantă și înainte să alergi.

2. Alergi prea puțin

Tot alergi de ceva vreme dar rezultatele întârzie să apară? Urmărește-ți rutina din ultima vreme! Dacă alergi doar 45 de minute pe săptămână sau, din când în când, mai faci câteva ture de 20 de minute, ai descoperit problema! O astfel de rutină sporadică nu este de ajuns pentru a arde calorii. Ca să scapi de jumătate de kilogram pe săptămână, de exemplu, trebuie să arzi cel puțin 500 de calorii zilnic, cu ajutorul unei diete adecvate și efortului fizic susținut. Dacă alergi cu scopul de a slăbi, schimbă sistemul: aleargă de 3-4 ori pe săptămână și mai adaugă, pe ici pe colo în programul tău aglomerat, și alte tipuri de exerciții cardio care să îți stimuleze metabolismul.

3. Nu arzi îndeajuns de multe calorii

Te întorci acasă, după alergat, transpirată toată și epuizată, și crezi că ai ars peste 500 de calorii. Dar de cele mai multe ori nu se întâmplă asta, nu îți atingi ținta. De exemplu, o femeie care cântărește circa 70 de kilograme va arde 495 calorii după o tură de jogging cu durata de 45 minute, alergând 1 km și jumătate în 10 minute. Dacă cifrele tale nu sunt nici pe departe asemănătoare, un lucru este cert: nu arzi câte calorii crezi tu că arzi.

Femeie care alearga cu smartphone-ul la brat

Rezolvi această problemă achiziționându-ți un monitor de ritm cardiac (sub formă de ceas de mână) sau folosind o aplicație pentru telefon (majoritatea sunt gratis) dedicate monitorizării efortului fizic și a alergării, care îți oferă informațiile necesare despre activitatea ta – îți face raporarte de viteză, distanță și de calorii arse. De asemenea, specialiștii te sfătuiesc ca în zilele în care nu alergi, pentru a nu trișa, să tai încă 450 de calorii din alimentație și să te angajezi în alt tip de activitate sportivă – de la banalul urcat pe scări, mers pe jos o stație până la antrenamente de creștere a forței și a masei musculare. În general, pentru a-și menține o greutate care să nu îi pună în pericol sănătatea, o femeie nu trebuie să consume zilnic mai puțin de 1200 de calorii.

4. Ai aceeași rutină

Ai găsit un traseu care îți convine din mai multe puncte de vedere – distanță, peisaj, proximitate de casă etc. – și te ții de el. Eh, cu toate că pare cea mai avantajoasă și comodă variantă, nu este. Dimpotrivă. Respectarea aceleiași rutine de jogging este o mișcare greșită dintr-un motiv simplu și logic: mușchii se adaptează cu programul repetitiv la care îi supui, se obișnuiesc cu același tip de solicitare fizică și rezultatele nu mai apar. Ce să faci? Să alternezi programul! Schimbă viteza cu care alergi, la anumite intervale neregulate.

Femeie care alearga pe scari

Schimbă planul pe care alergi: drept, înclinat la vale, înclinat în sus. Schimbă traseul pe care alergi, suprafețele pe care alergi. Toate aceste modificări neregulate îți vor ține mușchii în priză și lucrând continuu să se adapteze efortului nou la care îi supui. De asemenea, e important – cum am subliniat și mai sus – să nu faci din alergat singurul tip de exercițiu fizic pe care îl bifezi. Alege-ți și câteva exerciții cardio și antrenamente de forță și masă musculară pe care să le presari în rutina ta, pentru a arde calorii mai repede, stimula metabolsimul și slăbi armonios și sănătos.

5. Te lași înșelată de cântar

Alergatul este una dintre cele mai bune metode de tonifiere a părții inferioare a corpului și de definire a musculaturii, în timp ce se ard și caloriile. Nu este de mirare că a devenit o activitate tot mai populară în ultima vreme, cine nu își dorește să aibă un trup zvelt, ca de atlet profesionist? Cu toate acestea, atunci când alergi cu scopul de a slăbi, intervine o problemă. Obișnuiești să te cântărești extrem de des ca să îți monitorizezi rezultatele, dar nu vezi mari schimbări. Există o explicație clară: în timp ce țesutul adipos scade, țesutul muscular se dezvoltă și îi ia locul.

Femeie cantarindu-se

Astfel, tu dai jos grăsimea de pe corp, dar pentru că țesutul muscular apare cu o viteză destul de mare, nu apuci să vezi, în cifre, rezultatele muncii tale. În schimb, vei vedea diferența dacă își măsori circumferința mijlocului, a zonei sânilor sau a posteriorului. Numărul afișat de cântar nu este întotdeauna cea mai bună metodă de monitorizare a progresului. Astfel că, deși greutatea poate rămâne chiar aceiași cu care ai pornit la drum, după niște sesiuni de alergat făcute ca la carte o să ai marea surpriză – plăcută, desigur – să vezi că încapi în perechea aia strâmtă de jeanși pe care îți era frică să o probezi până recent.

Concluzia la întrebarea “slăbește sau nu alergatul?” are, astfel, un răspuns simplu dar complex totodată, deoarece rezultatele pot varia de la persoană la persoană, în funcție de metabolism, seriozitate în rutină, vârstă, existența altor probleme de sănătate și, mai ales, respectarea indicațiilor de mai sus.

Brate Abdomen Talie Fesieri Picioare

Surse foto: iStock, Unsplash

Articolul urmator
Pilates: beneficii și idei de exerciții
Pilates: beneficii și idei de exerciții
Alege o vedetă și îți spunem un adevăr ascuns despre tine!
Incepe quiz
Alege o vedetă și îți spunem un adevăr ascuns despre tine!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.