Acidul azelaic: ce este și care sunt beneficiile sale
Utilizarea acizilor în procedurile noastre de beauty, de acasă, a reprezentat un mare moment de cotitură. Odată cu apariția în comerț a produselor exfoliante care înainte erau destinate numai spa-urilor sau clinicilor de înfrumusețare, o nouă lume ni s-a deschis în fața ochilor înmărmuriți. E de mirare că suntem atât de dornice să aflăm mai multe despre beneficiile acidului azelaic?
Însă, ca în cazul oricărui produs de gen, e mai bine să fii cât mai informată înainte de a începe utilizarea. Află tot ce trebuie să știi despre acidul azelaic în rândurile de mai jos!
Cuprins
- Ce este acidul azelaic?
- Beneficiile acidului azelaic
- Efecte adverse ale acidului azelaic
- Cum se foloseşte acidul azelaic
- Ingrediente de evitat cu acid azelaic
- Cât de repede te poți aștepta la rezultate?
Ce este acidul azelaic?
Un compus organic saturat, care este în principal extras din cereale precum grâu, orz sau secară, acidul azelaic se numără printre cei mai slabi acizi, ceea ce este atât un avantaj, cât și un dezavantaj. De ce? Pentru că, pe de o parte, nu te vei confrunta aproape deloc cu efectele adverse ale acizilor, dar pe de altă parte și beneficiile acidului azelaic vor fi mai restrânse.
Un inhibator de tirosină – o enzimă care participă la sinteza de melanină -, acidul azelaic e în principal folosit pentru a trata hiperpigmentarea și acneea. Fiind mai delicat, lucru pe care l-am subliniat deja, e de ajutor și celor care suferă de sensibilitate a pielii sau de rozacee.
Ca antioxidant, acest compus are și proprietăți antibacteriene, ceea ce îl face un aliat util dacă nu mai știi cum să preiei supremația în lupta cu coșurile, punctele albe și punctele negre.
Beneficiile acidului azelaic
Deși este mai slab decât „fratele” său, acidul salicilic, acidul azelaic este adesea prescris de către dermatologi pentru tratamentul acneei. E adevărat că eficiența sa este redusă și că se poate întâmpla să nu aibă efect, dar, reprezentând o alegere sigură mai ales pentru categoriile mai „sensibile”, așa cum sunt tinerii sau femeile însărcinate, e adesea preferat.
Iată mai jos care sunt principalele beneficii ale acidului azelaic!
Tratează hiperpigmentarea. Acele pete mai închise la culoare, care rămân în urma acneei sau a unor iritații, pot fi estompate sau chiar îndepărtate după utilizarea acestui acid.
Curăță tenul. Având proprietăți antibacteriene, acidul azelaic curăță porii de microorganismele care pot cauza erupții de acnee sau iritație.
Reduce inflamația. Această veste e wow mai ales dacă suferi de rozacee. Conform Healthine, și studiile au arătat că acidul azelaic reduce aspectul vaselor de sânge umflate, caracteristice iritației produse de această afecțiune.
Stimulează repararea celulară. Unul dintre cele mai apreciate beneficii ale acidului azelaic este acela că încurajează turnover-ul celular. Fiind accelerată astfel regenerarea pielii, sunt reduse cicatricile care îți dădeau mari bătăi de cap.
Află și dacă peeling-ul chimic executat acasă e periculos sau nu!
Deschide pielea la culoare și iluminează. Pielea ta are un aspect tern, afectat de pete solare? Cercetările au arătat că acidul azelaic, inhibând producția de melanină, poate deschide la culoare dermul, atenuând de asemenea hiperpigmentarea.
Efecte adverse ale acidului azelaic
Așa cum am nuanțat deja, acidul azelaic e un acid slab, ceea ce înseamnă că nu va trebui să te temi că irită sau usucă pielea așa cum o fac alte produse de gen. Tocmai de aceea, dermatologii sunt de părere că e bine tolerat și că poate fi administrat fără probleme la tineri, la femei însărcinate sau la cele care alăptează.
Dacă ai însă pielea hipersensibilă se pot schimba regulile jocului. În acest caz, poți suferi de senzație de arsură, usturime sau de iritații. O concluzie nefericită a acestor efecte negative este că în urma inflamației pot apărea petele pigmentare, adică exact cele de care voiai să scapi.
Iată care sunt alte efecte adverse asociate cu acidul azelaic:
- descuamarea pielii la aplicare;
- uscarea sau înroșirea pielii.
Mai jos îți prezentăm și inconveniente mai puțin comune ale utilizării acidului azelaic:
- umflare sau iritații;
- apariția bășicilor;
- mâncărime;
- senzația de piele care strânge;
- dureri articulare (foarte rar);
- febră;
- dificultăți de respirație.
Ce e esențial să reții? Precum orice alt acid, și cel azelaic se folosește cu precauție. Ține minte că sensibilizează pielea, chiar dacă e mai blând, așa că e obligatoriu să îl asociezi cu purtarea unei creme cu SPF (dacă nu o făceai deja).
Cum se foloseşte acidul azelaic
Ești convinsă de beneficiile acidului azelaic? Nu mai rămâne decât să înveți cum să îl folosești!
Astfel, oricât de bine tolerat e acest ingredient de skincare, e bine să respecți o rutină care îți va aduce numai efecte pozitive!
- Începe prin a curăța zona pe care vei aplica acidul azelaic, folosind un demachiant lejer și apă călduță. Tapotează cu un prosop curat sau cu un șervețel de hârtie.
- Dacă folosești un medicament prescris de doctor, e bine să te speli pe mâine înainte de aplicare.
- Întinde cu mișcări gentile, masează ușor și lasă să se usuce.
Doar după ce produsul a fost absorbit complet în piele poți să aplici alte cosmetice. În unele cazuri, poate fi nevoie să îl clătești, așa că citește eticheta cu atenție sau respectă recomandările specialistului.
În ceea ce privește frecvența utilizării, acidul azelaic poate fi folosit o dată sau de două ori pe zi. Nu începe însă să îl folosești și dimineața, și seara, dacă nu l-ai mai aplicat niciodată. E mai bine să recurgi la el doar înainte de culcare timp de câteva zile, până ce constați dacă pielea ta îl tolerează sau nu.
Acidul azelaic trebuie folosit în combinație cu produse de curățare gentile, cu o cremă hidratantă și neapărat un produs cu SPF. În ceea ce privește ingredientele cu care face pereche, niacinamida (una dintre cele două forme ale vitaminei B3) și acidul hialuronic sunt cele mai bune alegeri.
Dacă suferi de acnee chistică, experții te avertizează însă că acidul azelaic nu va da randament. Ție îți sunt recomandați acizi mai puternici, așa cum este cel salicilic, sau peroxid de benzoil. De un mare ajutor pot fi și retinoizii topici așa cum este Adapalen.
Ingrediente de evitat cu acid azelaic
Așa cum am tot amintit, cum unul dintre beneficiile acidului azelaic este ridicata sa toleranță, îl poți asocia cu aproape orice alt ingredient. Există însă unele restricții.
O regulă de care să ții cont în general, atunci când „îți încerci mâna” cu acizii, este să eviți să suprapui acidul azelaic cu acizi AHA sau BHA. Dacă insiști să îți tratezi totuși pielea cu un „cocktail de acizi” (sună pe cât de înfricoșător și este), atunci separă-i, folosind acidul azelaic seara/dimineața și ceilalți acizi în celălalt moment al zilei.
Totodată, nu folosi nici exfolianți agresivi, nici loțiuni tonice puternic astringente atunci când recurgi la acid azelaic.
Cât de repede te poți aștepta la rezultate?
Acidul azelaic e un acid „lent”. Dacă folosești un produs recomandat de doctor, deci de o concentrație mai mare, acesta va acționa într-un interval cuprins între 6 săptămâni și 3 luni. Dar dacă ai achiziționat un produs din comerț poți, aștepta până la 6 luni pentru a vedea rezultate în tratamentul acneei.
Dacă ceea ce vizezi e diminuarea hiperpigmentării sau iluminarea pielii, atunci e posibil să ai nevoie de mai multă răbdare. În unele cazuri, așteptarea poate dura până la un an, în altele, acidul azelaic nu își poate face efectul deloc.
În concluzie? Beneficiile acidului azelaic sunt incontestabile, acest ingredient putând deveni ușor precursorul pielii luminoase, fără acnee, dar e musai să ții seama și de celelalte recomandări ale noastre.
Surse foto: iStock
Surse articol: Healthine, NBC News