6 Mituri despre deshidratare daramate!

6 Mituri despre deshidratare daramate!

Gabriela David, redactor Divahair.ro

Peste tot auzim de cei doi litri de apa absolut necesari in dieta noastra zilnica, apa - cea care joaca un rol integral in aproape fiecare proces biologic al organismului nostru, de la controlarea termostatului care regleaza tensiunea arteriala la hranirea si mentinerea unui aspect sanatos ale pielii. Astfel, pentru un "ingredient" atat de vital, foarte putini oameni stiu cu adevarat calitatile apei, si mai putini stiu ca multe dintre miturile ce umbla din vorba in vorba sunt false.

Noi vom explica si vom detalia cateva dintre aceste mituri, care se refera strict la hidratare, cel mai important factor care ajuta in elasticitate si mentinerea unui aspect luminos al pielii noastre:

MIT: Deshidratarea apare foarte rar, si numai cand organismul este privat de apa.

REALITATE:
Daca bei numai un pahar de apa pe zi nu inseamna ca te-ai hidratat. Chiar daca nu iti este foarte sete, nu inseamna ca organismul nu are nevoie de apa sau ca este bine hidratat. Deshidratarea poate afecta organismul imediat sau chiar pe termen indelungat, de la stari de oboseala, la lipsa elasticitatii pielii, pierderea apetitului pana la boli de rinichi si digestive. Deshidratarea apare oricand si oriunde, mai ales daca obiceiurile alimentare sunt mai putin sanatoase: alimente foarte sarate, bogate in grasimi, sau privarea organismului de alimente bogate in apa, precum fructele si legumele.

 

MIT: Organismul are nevoie de 8 pahare de apa pe zi

REALITATE:
Organismul tau are nevoie, intr-adevar, de o provizie de apa zilnica, insa nu inseamnca ca daca nu bei cele 8 pahare - aproximativ 2l de apa - zilnic, organismul tau va fi torturat. In prezent nu exista absolut nicio dovada stiintifica a acestei reguli, desi multi cercetatori au incercat sa o demonstreze. Cantitatea de apa necesara organismului este data si de activitatile zilnice. Daca transpiri foarte mult (fie ca faci sport, lucrezi in caldura sau ai febra) atunci vei avea nevoie de mai multa apa decat de obicei. Daca ai o alimentatie bogata in grasimi si sare, automat organismul va avea nevoie si va cere mai multa apa. Ideea principala este ca, atat timp cat consumi putine fructe si legume, trebuie sa ridici consumul de apa, pentru a compensa lipsa de hidratare. Trebuie sa gasesti un echilibru.

 

MIT: Poti sa te hidratezi cu orice tip de bautura.

REALITATE:
Nu prea ...Daca ar fi sa o luam pe aceasta cale, atunci o ceasca de cafea cu un pahar de suc, o supa la pranz si un pahar de vin la cina ar fi indeajuns sa te hidrateze intr-o zi. Insa, practic, bauturile cofeinizate, indulcite, tratate chimic, declanseaza in organism reactii chimice care au nevoie de consumul unei cantitati mai mari de apa pentru a fi procesate si filtrate corect. De exemplu, cafeaua, ceaiul negru si cacao sunt bogate in purine, toxine care trebuie diluate in cantitati mari de apa pentru a fi eliminate din organism. De asemenea, apa care intra in organism o data cu aceste bauturi este eliminata mult prea repede, ele fiind diuretice care ridica tensiunea si creste productia si eliminarea urinei. De aceea, daca vrei sa iti hidratezi corect organismul, bea apa.

 

MIT: Daca iti este sete, inseamna ca organismul este deja deshidratat.

REALITATE:
Nu neaparat, mai ales ca deshidratarea cronica nu prea este asociata cu setea, ci cu oboseala, dureri de cap, de stomac si piele uscata. Insa pentru a evita deshidratarea, setea este intr-adevar un semnal ca este momentul sa bei apa. In timp ce nivelurile de apa din organism scad, sangele se ingroasa. Cand concentratia de solide in sange creste la 2 procente, atunci setea este activata. Un procent de 1% nu este considerat deshidratare, 2% este deshidratare usoara, abia la 5% apar simptome mai grave. Prin urmare, daca ti-e sete este timpul sa bei apa, si cat mai repede. Ca si o floare, organismul poate functiona cu putina apa, insa este foarte putin probabil sa prospere.

 

MIT: Hidratarea se refera numai la apa.

REALITATE:
Nu, este nevoie de un echilibru de minerale, electroliti si acizi grasi esentiali pentru a duce si a mentine apa acolo unde este nevoie de ea - in hidratarea fluxului sanguin, a tesuturilor si a celulelor. Apa bauta este absorbita de capilare in sange. 95% din apa din alimentele si bauturile consumate ajunge, in sange. Din sange, apa ajunge in fluidul ce inconjoara celulele, iar apoi trebuie sa treaca in celule pentru o sanatate optima. Pentru asta organismul are nevoie de minerale, cele care transporta apa in celule si activeaza enzimele. Acizii grasi esentiali sunt cei care formeaza membrane celulara, fara ei membrana nu poate sa absoarba apa si sa ofere celulei hidratarea necesara. Prin urmare, pentru o hidratare corecta, pe langa a bea apa, trebuie sa consumi fructe, legume, alune si seminte, sare de calitate ridicata, ulei de in, nuci si peste proaspat.

MIT: Nu poti sa bei prea multa apa.

 

REALITATE:
In conditii normale, organismul elimina apa in exces. Dar exista cazuri, conditii extreme, cand bei mai mult de 12 litri de apa in 24 de ore sau cand supui organismului unui efort fizic foarte puternic, cand poti sa distrugi echilibrul osmotic al corpului. Introduci in organism prea mult sodiu, un electrolit care echilibreaza presiunea de fluide in si din afara celulelor. Astfel, celulele se pot umfla si pot chiar sa se sparga. Maratonistii au cel mai mare risc al unei astfel de afectiuni, insa pot sa apara si in cazul celor care au boli de rinichi sau de inima. Consumul extrem de apa poate sa inece rinichii, iar daca este cosnumata o data cu mancarea poate sa dea peste cap digestia. Prin urmare nu iti forta organismul sa bea mai multa apa decat are nevoie.

Apa este vitala pentru organismul nostru si automat si pentru pielea noastra. De hidratarea corecta depinde aspectul pielii noastre si elasticitatea acesteia. Prin urmare, trebuie sa ne hidratam. Natura ne-a oferit apa, nu sucuri. Este timpul sa ne intoarcem la origini!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (105)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Cristina Enache
    7 septembrie 2010 15:03

    EHE:) am si eu raspuns in sfarsit la cateva intrebari pe care nu reuseam sa mi le clarific in legatura cu deshidratarea:) f bun articolul

    cami (anonim)
    3 septembrie 2010 20:08

    Excelent articolul, mi-a placut foarte mult pentru ca imi place sa mentin un stil de viata sanatos iar astfel de articole ma ajuta sa inteleg lucruri pe care uneori nu le stiu sau pur si simplu imi furnizeaza necesarul de informatie intr-un mod foarte placut. Great job!

    hellgirl26
    2 septembrie 2010 12:12

    informatii foarte utile si unele chiar noi pt mn :D ms