Tu stii ce beneficii aduce pielii o baie in mare? Afla!

Tu stii ce beneficii aduce pielii o baie in mare? Afla!

Gabriela Paladi

Efectele terapeutice ale bailor in apa de mare sunt cunoscute din timpuri imemoriale, istoria retine chiar o dorinta a Cleopatrei catre Marc Antoniu de a cuceri regiunea Marii Moarte tocmai pentru a avea stoc nelimitat de namol, apa si sare din acea regiune, recunoscute pentru efectele minunate asupra pielii. Daca frumusetea ei nemuritoare s-a datorat sau nu apei de mare nu vom stii niciodata, insa putem stii ca intr-adevar apa de mare, plina de minerale, are calitati grozave in ingrijirea pielii si chiar a intregului organism.

 Stiati ca ... Marea Moarta are cea mai sarata apa din lume? Ea este, de fapt, un lac cu o adancime de 377 de metri si o salinitate de 33.7%, de 8 ori mai mare decat cea a unui ocean. Salinitatea ei este atat de ridicata incat nu permite existenta vietii, de unde si numele ei.

CONTINUTUL APEI DE MARE

Apa de mare (sau de ocean) are, in medie o salinitate de 3.5%, insemnand ca la un litru de apa regasim aproximativ 35 de grame de saruri dizolvate, predominante fiind sodiul si clorina, avand o densitate mult mai mare decat apa dulce si apa pura. Pe langa oxigen si hidrogen, apa de mare mai contine si alte minerale, precum calciu, potasiu, magneziu, sulf, brom, zinc si carbon.

BENEFICIILE APEI DE MARE ASUPRA PIELII

Apa de mare hidrateaza

Multi dintre noi asociem sarea cu dezhidratarea, insa exista anumite saruri care au o abilitate unica de a atrage si a retine apa, devenind eficiente in hidratare. Hialuronul de sodiu, forma de acid hialuronic folosita in multe produse cosmetice, este, de fapt o sare. Sarea normala este bogata in clorura de sodiu, care, intr-adevar dezhidrateaza, dar sarea din apa de mare este bogata in magneziu si calciu, care intaresc bariera de protectie a pielii. Un exemplu clar este faptul ca daca stai foate mult timp in apa normala, pielea ti se increteste, insa in apa sarata asta nu se intampla. Pielea are parte de un mediu unde nu duce lipsa de hidratare. Mineralele din apa de mare sunt hidroscopice, adica atrag apa, asa ca devin un soi de pompa care absorb apa din cele mai adanci straturi ale pielii catre epiderma, metinandu-i elasticitatea, un proces numit osmoza.

Stiati ca ... Marea Rosie este cea mai sarata mare din lume? Salinitatea ei este de 4%, bogatia de minerale ducand la formarea de corali spectaculosi si existenta a peste 1200 de specii de pesti.


Apa de mare lupta cu imbatranirea

Pielea cand imbatraneste isi pierde, de fapt, din capacitatea de a se hidrata si de a-si regenera celulele. Magneziu, calciu, sodiu, potasiu ... toate aceste minerale din apa de mare sunt critice in comunicarea dintre celule, asa ca ele pot ajuta in restartarea unor procese care incetinesc o data cu inaintarea in varsta.

Apa de mare exfolieaza

Apa de mare exfolieaza pielea, o simpla baie fiind un mod usor de a indeparta celulele moarte. Daca separam sarea de apa si o utilizam ca atare, exfolierea este si mai eficienta. Sarea de mare are un efect instantaneu de exfoliere, lasand pielea catifelata si mult mai capabila de a absorbi nutrimentele.

 Stiati ca ... limfa din organismul nostru este aproape identica in compozitie cu apa de mare, si ca apa de mare a fost autorizata ca substitut pentru plasma (fractiunea lichida a sangelui si limfei) in cel de-al Doilea Razboi Mondial?


Apa de mare calmeaza

Bromul, component al apei de mare, era utilizat in medicina, pentru administrare orala, ca sedativ. Bromurile in forma simpla sunt folosite ca anticonvulsive si antiinflamatoare. Asa ca, prezenta bromului in apa de mare nu face altceva decat sa calmeze pielea si sa reduca iritatiile, roseata, fiind excelent pentru pielea sensibila. Sulfatul de magneziu prezent in apa de mare, cunoscut si ca sarea Epsom, este recunoscut pentru vindecarea ranilor si pentru faptul ca reuseste sa calmeze durerile musculare. In acest sens multi medici militeaza pentru capacitatea apei de mare de a relaxa organismul, de a creste nivelul de energie si chiar de a imbunatati calitatea somnului.

Apa de mare dezinfecteaza

Clorul si bromul din apa de mare au efect dezinfectant, avand pH-ul ridicat. Bromul este chiar lipsit de efecte iritante. Ambele purifica apa imediat, distrugand bacteriile, virusurile, ciupercile, chiar si algele si orice deseu organic adus de inotatori sau de mediu natural. Asa ca pielea ta se va simti minunat in prezenta lor, ele fiind in cantitati mult prea mici sa ii dauneze, insa indeajuns pentru a oferi un mediu curat, care curata, la randul lui, pielea. Apa de mare ofera, astfel, un efect antiseptic pielii, reduce histamina care cauzeaza inflamatiile si senzatiile de mancarime.

Apa de mare imbunatateste circulatia

Contrar opiniilor privind sarea normala, pe care o ingeram, sarea din apa de mare nu duce la hipertensiune. Dimpotriva, o baia in apa de mare imbunatateste circulatia sangelui, crescand fluxul de nutrimente catre piele. Prezenta magneziului in apa este dovada cea mai clara, multe studii dovedind ca lipsa de magneziu din organism duce la hipertensiune si probleme cardiace.

 Stiati ca ... Marea Neagra are una dintre cele mai scazute salinitati din lume, de numai 1.7%?

Tu stiai cat de benefica este pentru pielea ta o baie in mare?

Articolul urmator
Totul despre bakuchiol: beneficii și mod de utilizare
Totul despre bakuchiol: beneficii și mod de utilizare
Ce fel de costum de baie ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de costum de baie ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (37)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Mikky (anonim)
    9 iulie 2012 00:12

    A "sti" are doi "i" doar la persoana a II-a sg., indicativ prezent si conjunctiv prezent, forma afirmativa si forma negativa. In rest e "sti", cu un singur i  la infinitiv si la toate timpurile/modurile care se formeaza de la infinitiv, indiferent de persoana/numar. indicativ prezent - tu stii/ tu nu stii/; conjunctiv prezent - tu sa stii/ tu sa nu stii infinitiv - a sti; viitor - tu vei sti/ tu nu vei sti; conditional prezent - tu ai sti/ tu nu ai stiPrin urmare in titlu este folosit corect!

    petro (anonim)
    8 iulie 2012 16:04

    "a sti" cu un singur "i"

    Ana (anonim)
    6 iulie 2012 09:09

    foarte prost articolul. datele nu sunt reale!