Retinoizi topici: ce sunt și ce beneficii au

Retinoizi topici: ce sunt și ce beneficii au
Redactor Raluca Margean
Duminică, 15.12.2024

Retinoizii topici sunt recunoscuți pentru capacitatea lor de a trata diverse afecțiuni ale pielii și de a îmbunătăți semnificativ aspectul acesteia. Derivați din vitamina A, acești compuși activi au revoluționat îngrijirea pielii datorită beneficiilor lor remarcabile, de la reducerea acneei și a petelor pigmentare până la prevenirea și tratarea semnelor de îmbătrânire. Cu toate acestea, utilizarea lor necesită atenție și informare, pentru a maximiza rezultatele și a minimiza efectele secundare. În acest articol vom analiza ce sunt retinoizii topici, cum funcționează, beneficiile pe care le oferă și cum pot fi integrați corect într-o rutină de îngrijire a pielii!

Cuprins

Ce sunt retinoizii topici

Retinoizii topici sunt compuși derivați din vitamina A utilizați frecvent în dermatologie pentru tratarea diverselor afecțiuni ale pielii și pentru îmbunătățirea aspectului acesteia. Retinoizii sunt formulați sub formă de cremă, loțiune, spumă, emulsie sau gel și acționează la nivel celular, reglând procesele celulare (producția de celule noi și funcționarea glandelor sebacee).

Acești compuși activează genele implicate în fiziologia keratinocitelor prin legarea la receptori nucleari specifici, receptorul acidului retinoic (RAR) și receptorul retinoid X (RXR). Practic, ei pătrund adânc în interiorul pielii și acționează ca niște mesageri care spun celulelor când să crească, când să se schimbe sau să se transforme.

Retinoizii topici au evoluat în ultimele decenii, fiind utilizați în multiple afecțiuni dermatologice.

În general, retinoizii sunt împărțiți în 6 clase, și anume:

  • Tretinoin (acid retinoic- acid retinoic)- Un retinoid mai puternic, disponibil pe bază de prescripție, utilizat pentru tratamentul acneei și al îmbătrânirii pielii.
  • Adapalen - Eficient în special pentru acneea ușoară până la moderată, disponibil și fără rețetă în unele țări.
  • Tazaroten - Un retinoid mai intens, utilizat pentru afecțiuni precum psoriazisul și acneea severă
  • Trifaroten - Retinoid folosit pentru tratamentul acneei vulgare
  • Alitretinoin și Bexaroten - Aceștia sunt retinoizi topici și orali utilizați în sarcomul Kaposi și limfomul cutanat cu celule T. Disponibilitatea alitretinoinei și bexarotenului pe cale locală este limitată și, de obicei, trebuie să fie combinate.

Retinoizii, retinolul și vitamina A

Iată care sunt principalele diferențe între retinoizi, retinol și vitamina A:

Retinoizii sunt molecule derivate din vitamina A sau care au asemănări structurale și/sau funcționale cu vitamina A.

Vitamina A este sinonimă cu retinolul, metaboliții săi incluzând retinaldehida/retinină și acidul retinoic. Acest compus organic solubil în grăsimi și metaboliții săi sunt implicați în funcția imună, reproducere, vedere, comunicare celulară și diferențiere.

Vitamina A este obținută prin dietă în 2 forme:

  • vitamina A preformată (retinol)
  • provitamina A (carotenoizi)

Ambele forme de vitamina A sunt stocate în ficat.

Keratinocitele stochează și transformă majoritatea vitaminei A sub formă de esteri retinilici în piele.

Retinoizii topici naturali utilizați în mod obișnuit în scopuri medicale și cosmetice includ retinolul și metabolitul mai puternic, retinaldehida. Trebuie remarcat faptul că, deși retinolul poate fi găsit în natură din surse animale și vegetale, majoritatea produselor cu retinol disponibile în comerț sunt produse sintetic în laborator.

Retinoizii sintetici, inclusiv adapalena, tazarotenul și trifarotenul, pot interacționa cu aceleași procese celulare ca și omologii lor care apar în mod natural. Pielea este un organ sensibil la retinoizi, capabil să absoarbă cu ușurință retinoizii topici și derivații acestora.

Ce beneficii au retinoizii topici

Femeie frumoasă cu cremă pe față
Sursa foto: Vecteezy.com

Retinoizii topici sunt recomandați pentru tratarea mai multor afecțiuni ale pielii, și anume:

Acnee. Retinoizii sunt eficienți pentru îndepărtarea comedoanelor și leziunilor papulopustuloase ușoare. Ei reduc inflamația, curăță porii și previn formarea de leziuni noi. Nu sunt însă recomandați ca monoterapie pentru acneea severă, mai ales dacă există pustule cu noduli profundi și chisturi. După tratamentul cu retinoizi topici, poate dura 12 săptămâni sau mai mult înainte de a se observa o îmbunătățire, însă ei pot reduce severitatea cicatricilor existente și a cicatricilor ulterioare de acnee.

Riduri și linii fine. Stimulează producția de colagen și regenerează pielea, astfel sunt adesea utilizați în produse cosmetice anti-îmbătrânire.

Pete pigmentare și hiperpigmentare. Studiile au arătat că pot inversa unele dintre caracteristicile fotoîmbătrânirii, fotodeteriorării și pot îmbunătăți hiperpigmentarea postinflamatoare. De asemenea, pot spori eficacitatea altor medicamente topice utilizate pentru reducerea pigmentării excesive.

Psoriazis. Ajută la controlul creșterii excesive a celulelor pielii.

Ce contraindicații au retinoizii topici

Deși au multe beneficii pentru piele, retinoizii topici au și câteva dezavataje și contraindicații.

Iată care sunt acestea:

1. Nu sunt potriviți pentru a trata zone mari ale corpului, cum ar fi acneea extinsă pe spate sau pe piept.

2. Pot fi iritanți dacă sunt aplicați aproape de ochi sau buze. Adapalenul este cel mai puțin iritant retinoidul local, iar tretinoina cel mai mult.

3. Pot cauza efecte adverse precum: dermatită retinoidă (eritem, peeling, piele uscată) sau dermatită de contact iritantă.

4. Pot agrava eczemele din cauza efectului lor de uscare.

5. Pot provoca fotosensibilitate.

6. Nu sunt recomandați în timpul sarcinii.

Cum se folosesc retinoizii topici

În primul rând, este important să știi că retinoizii topici trebuie aplicați seara deoarece sunt fotosensibili, iar expunerea la lumina solară degradează ingredientul activ, reducându-le eficiența și crescând riscul de iritații și arsuri solare. În plus, noaptea este momentul în care pielea se regenerează cel mai intens, ceea ce permite retinoizilor să acționeze mai eficient, stimulând producția de colagen și reînnoirea celulară fără interferența factorilor externi, precum lumina UV sau poluarea.

Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi:

1. Spală și usucă bine tenul. Dacă îți speli fața seara, utilizează un produs de curățare ușor, fără spumă și nu freca pentru a nu irita pielea. Apoi, usucă bine tenul.

2. Aplică o cantitate mică de cremă hidratantă non-comedogenă pe față, APOI aplică o mică cantitate de retinoid pe întreaga față. Doar o cantitate de mărimea unui bob de mazăre este necesară pentru fiecare aplicare facială. Asigură-te că întinzi bine pe toată suprafața, aplicând o peliculă subțire. Nu trata doar leziunile active, deoarece aceste medicamente sunt menite să prevină acneea și funcționează cel mai bine atunci când este aplicat pe întreaga zonă implicată.

ATENȚIE!

Este normal să apară roșeață, uscăciune și descuamare în primele câteva săptămâni de utilizare aceste medicamente. Acest lucru se va îmbunătăți treptat odată cu utilizarea continuă a medicamentului, însă se poate minimiza o astfel de iritare folosind o cremă hidratantă ușoară non-comedogenă de două ori pe zi sau prin aplicarea medicamentului o dată la două nopți pentru primele 2-3 săptămâni.

3. Aplică protecție solară. Toți retinoizii provoacă o susceptibilitate crescută la arsuri solare, de aceea trebuie să te asiguri că folosești protecție solară adecvată, o cremă cu un spectru larg de protecție solară UVA/UVB SPF 30 sau mai mare. Protecția solară trebuie aplicată cu 15 minute înainte de expunerea la soare. Dacă pielea este expusă timp îndelungat la soare, se folosește protecția solară frecventă.

Cu ce ingrediente poți combina retinoizii topici

Femeie frumoasă cu prosop pe cap
Sursa foto: Vecteezy.com

Retinoizii topici se pot utiliza împreună cu diverse ingrediente, în funcție de rezultatul pe care-l dorești. Îți oferim în continuare mai multe sfaturi de la specialiști pentru a înțelege cum să combini acești compuși.

Pentru a reduce iritația, cea mai bună combinație este: Retinoid + ingrediente de susținere a barierei (niacinamidă, ceramide, peptide, ulei de ovăz)

Iritația retinoizilor este adesea cauzată de afectarea funcției de barieră, prin urmare asocierea acesteia cu ingrediente hidratante, hrănitoare și liniștitoare este perfectă pentru a susține bariera și a reduce riscul de iritație și roșeață.

Pentru a reduce uscăciunea, alege: Retinoid + Hidratanti precum (acid hialuronic, glicerina)

Un studiu a raportat că acidul retinoid poate provoca pierderi semnificative de apă transepidermică care pot afecta în continuare bariera pielii și pot induce mai multă iritație a pielii. O combinație de retinoizi și umectanți, cum ar fi niacinamidă, pantenol, glicerina și acid hialuronic, poate ajuta la încetinirea pierderii de apă transepidermică  în timpul aplicării retinoidului. Acidul hialuronic este un ingredient excelent pentru a atenua unele dintre aceste preocupări. Ca umectant, acționează prin atragerea și reținerea umidității, sporind hidratarea pielii și calmând pielea în același timp.

Cu ce ingrediente să nu combini retinoizii topici

Retinoizii topici nu ar trebui folosiți împreună cu alți comuși foarte puternici, care ar putea provoca iritația pielii. Iată ce combinații să eviți:

Retinoizi topici + exfolianți AHA

Exfolianții AHA, precum acidul glicolic și lactic, sunt eficienți în tratarea texturii și a tonului neuniform a pielii, dar nu ar trebui amestecate cu retinoizi. Ambele tipuri de ingrediente exfoliază pielea și, atunci când sunt utilizate în tandem, pot perturba bariera pielii și pot declanșa uscăciune, iritație sau chiar o erupție cutanată. Pentru cele mai bune rezultate, folosește AHA cel mult o dată sau de două ori pe săptămână și nu folosi retinol în zilele în care aplii acești exfolianți.

Retinoizi + Peroxid de benzoil

Peroxidul de benzoil este unul dintre cele mai eficiente ingrediente de combatere a acneei de pe piață. Cu toate acestea, folosirea peroxidului de benzoil și a retinolului în aceeași rutină este contraproductivă, deoarece cele două ingrediente se neutralizează reciproc, scăzându-și eficacitatea. Pentru a minimiza interacțiunea lor și pentru a profita la maximum de îngrijirea pielii, poți folosi peroxid de benzoil dimineața și retinol în rutina de noapte.

Retinoizi + vitamina C

Vitamina C poate ajuta la luminarea petelor întunecate și reducerea liniilor fine și a ridurilor. Retinolul încetinește descompunerea colagenului și crește elasticitatea, lăsând pielea mai fermă și mai plină. Însă ambele produse pot provoca iritații ale pielii, de aceea nu trebuie folosite împreună. Cel mai bine este să folosești un produs cu vitamina C dimineața și să păstrezi retinolul pe timp de noapte.

Retinol + acid salicilic

Atât retinolul, cât și acidul salicilic sunt folosite pentru a trata acneea, dar ambele ingrediente pot usca și irita pielea. Uscarea excesivă a pielii poate stimula producția de sebum, agravând și mai mult acneea. Dacă vrei, totuși, să încerci să folosești atât retinol, cât și acid salicilic, cel mai bine este să le alternezi: acidul salicilic dimineața și retinolul seara.

În concluzie, retinoizii topici reprezintă o soluție eficientă și dovedită științific pentru o varietate de probleme ale pielii, de la acnee și hiperpigmentare până la semnele îmbătrânirii. Cu toate că beneficiile lor sunt remarcabile, utilizarea acestora necesită răbdare, consecvență și o abordare informată pentru a evita iritațiile sau alte efecte secundare. Este esențial să consulți un dermatolog înainte de a introduce retinoizii în rutina ta de îngrijire și să urmezi recomandările privind aplicarea corectă și utilizarea protecției solare.

Vezi si
Ulei de corp: beneficii și recomandări
Ulei de corp: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Duminică, 15.12.2024
Lifting facial lichid: ce este și ce beneficii are
Lifting facial lichid: ce este și ce beneficii are
Raluca Margean | Duminică, 15.12.2024
Tratamentul anti-aging Sofwave: beneficii și recomandări
Tratamentul anti-aging Sofwave: beneficii și recomandări
Andreea Baluteanu | Duminică, 15.12.2024

Surse foto: Vecteezy.com

Surse articol: Dermnetnz.orgPpmc.ncbi.nlm.nih.govClevelandclinic.orgOceandermatology.com

Articolul urmator »
Ulei de Moringa: beneficii pentru piele și păr
Ulei de Moringa: beneficii pentru piele și păr
Raluca Margean | Duminică, 16.03.2025
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Acid tranexamic: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Sâmbătă, 28.12.2024
Ser pentru gene: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Luni, 30.12.2024

Ne găsești pe