Exfolierea tenului - metode sigure pentru o piele stralucitoare

Cuprins
- Cum se realizeaza corect o exfoliere a tenului
- Tipuri de produse utilizate pentru exfolierea tenului
- Retete pentru exfolierea tenului gras
- Retete pentru exfolierea tenului normal
- Retete pentru exfolierea tenului uscat si sensibil
Toate ne dorim sa avem un ten impecabil si stralucitor, fara puncte negre sau pori incarcati, care ar putea duce la aparitia acneei. Procedeul utilizat in acest sens, pe care il poti realiza si acasa, prin diverse metode, fara a vizita saloanele cosmetice, este reprezentat de exfolierea tenului. Produsele recomandate sunt nenumarate si au preturi pentru toate buzunarele, de la preparatele homemade, pana la cremele abrazive si mastile gomaj din comert. De asemenea, pe langa metodele de exfoliere mecanica exista si metode chimice, la care se apeleaza numai la recomandarea unui medic dermatolog.
Un ten frumos se intretine cu multa grija. Demachiantul, lotiunea tonica si crema hidratanta nu sunt singurele produse necesare in procesul de ingrijire faciala. Unul dintre procedeele care se cere a fi respectat cu sfintenie il constituie exfolierea tenului. Aceasta trebuie realizata o data pe saptamana - daca ai tenul normal, de doua ori pe saptamana - daca este vorba despre un ten gras si o data la doua saptamani in cazul unui ten sensibil, care se poate irita foarte usor.
Cum se realizeaza corect o exfoliere a tenului
Ca orice procedeu cosmetic, pentru a te asigura ca rezultatele vor fi optime, exfolierea tenului necesita respectarea unor reguli. In primul rand, trebuie sa te asiguri ca ai indepartat orice urma de machiaj de pe fata. Urmatorul pas il reprezinta deschiderea porilor. In acest scop, poti face o baie de aburi de ceai de musetel, care are si rol purificator.
Atentie, insa la tipul de ten pe care il ai. De exemplu, cel sensibil se poate irita foarte usor in timpul unei bai de aburi, asa ca, daca observi ca nu poti tolera aceasta metoda, te poti baza doar pe aburii degajati in timpul dusului. In cazul tenului cuperozic (cu roseata accentuata si vase capilare vizibile) sau in eventualitatea existentei unei alte afectiuni dermatologice, nu sunt indicate nici baia de aburi, nici exfolierea tenului prin metode mecanice.
Dupa ce pielea a fost curatata si purificata, poti folosi un produs de exfoliere. Acesta se va aplica prin masaj circular, evitand zona ochilor, care este foarte sensibila. La final trebuie sa iti clatesti fata cu apa calduta si sa o usuci prin tamponarea usoara cu un prosop moale. Ultimul pas il reprezinta hidratarea cu ajutorul unei creme potrivite tipului tau de ten.
Tipuri de produse utilizate pentru exfolierea tenului
Farmaciile si magazinele naturiste sunt locurile potrivite pentru a gasi produsele dermatocosmetice destinate exfolierii tenului.
Indicat este sa ceri parerea unui medic dermatolog inainte de a
achizitiona o crema sau o masca, mai ales daca ai un ten sensibil. De
asemenea, poti consulta indicatiile inscriptionate pe ambalaj sau poti
intreba farmacistul, pentru a te asigura ca ai ales produsul potrivit.
De obicei, cremele si gelurile abrazive contin particule de jojoba, ulei
din arbore de ceai, dar si AHA (alfa-hidroxi-acizi, extrasi din fructe)
sau BHA (beta-hidroxi-acid cunoscut si ca acid salicilic), toate
acestea contribuind la inlaturarea celulelor moarte si impiedicand
inflamarea porilor. |
![]() |
Retete pentru exfolierea tenului gras
Excesul de sebum face ca pielea sa capete un aspect lipsit de prospetime, de aceea, exfolierea tenului de doua ori pe saptamana este absolut necesara. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa exagerezi cu procedeele de acest fel, pentru ca o piele agresata mecanic poate deveni rapid sensibila si iritata.
O metoda de exfoliere a tenului gras este cea care implica masajul fetei cu o cantitate mica de tarate, prin miscari lente si circulare. Daca vei combina taratele cu albusul unui ou, vei obtine o masca eficienta, pe care trebuie sa o tii pe fata timp de 5 minute.
O reteta cu un plus de efect astringent poate fi preparata dintr-o felie de ananas proaspat pasata, 4 lingurite de iaurt si 4 lingurite de malai grisat. Timpul de actiune este de maxim 10 minute. Dupa aceea, clateste, tamponeaza cu un prosop si aplica o crema hidratanta potrivita tipului tau de ten.
O alta metoda o reprezinta utilizarea zatului de cafea sau a bicarbonatului de sodiu, acesta din urma avand rolul de a indeparta si sebumul care, odata secretat, incepe sa se oxideze pe suprafata pielii, astupand porii si ducand la aparitia punctelor negre si chiar a acneei.
![]() |
Retete pentru exfolierea tenului normal
La finalul procesului de indepartare a celulelor moarte, se urmeaza aceiasi pasi ca in cazul tenului gras - clatirea, uscarea prin tamponare si hidratarea. |
Retete pentru exfolierea tenului uscat si sensibil
Acest tip de piele se irita foarte usor daca produsele folosite exercita o actiune puternic abraziva. De aceea, este indicat sa alegi un mix preparat din fulgi de ovaz, iaurt si miere, pentru a impiedica o exfoliere a tenului prea severa, dar si pentru a te asigura ca pielea este suficient de hidratata.
Dupa clatire si uscare iti poti improspata fata cu un spray cu apa termala, care face minuni in cazul pielii uscate si sensibile sau poti aplica o crema calmanta cu extract de galbenele.
Indiferent de tipul de piele pe care il ai sau de produsul pe care il alegi pentru exfolierea tenului, este important sa nu uiti regulile de baza, care ajuta nu doar la pastrarea luminozitatii si a aspectului fresh, ci si a unui nivel optim de hidratare.


