Peeling facial: avantaje, tipuri si efecte adverse

Peeling facial: avantaje, tipuri si efecte adverse
Viorica Ghinea, redactor
Miercuri, 22.05.2013

Cuprins

Peelingul facial este o metoda dermato-cosmetica care indeparteaza celulele moarte de la suprafata tenului, facand ca acesta sa arate mai tanar si mai sanatos. Aceasta metoda imbunatateste vizibil tonusul si textura pielii.

De ce este important sa stimulezi indepartarea celulelor moarte? Pielea produce mereu celule tinere ce iau locul celor vechi, care se descuameaza in cele din urma. Odata cu inaintarea in varsta, celulele se regenereaza mai greu si nu mai au aceeasi putere din tinerete, astfel incat cele moarte se aduna inestetic la suprafata pielii. Acest proces determina aspectul incarcat al pielii si textura aspra a acesteia.

Care sunt avantajele unui peeling facial?

In primul rand, peelingul facial stimuleaza reinnoirea celulara de la nivelul fetei. In urma procesului, noile celule dau un aspect tanar tenului. Astfel, pielea arata radianta si este multa mai fina la atingere. In plus, indepartarea celulelor moarte tine la distanta si punctele negre.

 

Acest proces usureaza metabolismul pielii, ajutand celulele noi sa ia locul celor vechi mult mai usor. In felul acesta, este tinuta la distanta si imbatranirea prematura a pielii. Peelingul facial reduce si ridurile pielii si stimuleaza producerea de colagen.

Cu timpul, peelingul facial ajuta la estomparea pistruilor, a cicatricilor ramase in urma acneei, a petelor cauzate de expunerea la soare si a celor cauzate de inaintarea in varsta. De aceea, acest procedeu de ingrijire a devenit cunoscut ca unul de reintinerire a fetei.

Un alt avantaj este ca revitalizeaza tenul obosit, ofera complexitate pielii si mareste gradul de elasticitate al acesteia. Aceste efecte se vad imediat, iar rezultatele sunt sigure.

Tipuri de peeling facial

In functie de actiunea sa, peelingul facial este de mai multe feluri: mecanic, chimic (chemoexfolierea) si cu laser.

Peelingul mecanic sau gomajul il poti face si acasa cu produse speciale din comert sau poti sa optezi pentru masti homemade naturale. Acest tip de peeling exfoliaza usor pielea si se efectueaza cu ajutorul unui masaj bland.

Peelingul chimic se realizeaza la salon si consta in aplicarea unei substante chimice pe piele care actioneaza in profunzime. Substantele sunt recomandate de personalul specializat, in functie de tipul de ten, varsta si de problemele pe care le ai.

Peeligul chimic este si el de mai multe tipuri, in functie de gradele de adancime la care actioneaza in piele.

Peeling superficial - este mai putin agresiv cu pielea, reduce petele, ridurile fine, cicatricile provocate de acnee si micsoreaza porii dilatati. Tratamentul este simplu si dureaza doar cateva minute. De obicei, este recomandat persoanelor cu varsta pana in 40 de ani.

Peeling mediu sau intermediar - acest peeling facial penetreaza straturile pielii mai mult decat cel superficial. El este indicat persoanelor care au riduri medii, acnee si pete cauzate de expunerea la soare. Procedeul dureaza in jur de 15-20 de minute si nu prezinta risc de producere a unor arsuri grave. Efectele se pot observa mai bine dupa 2-3 saptamani, dupa ce straturile de piele distruse cad complet, iar roseata si iritatiile dispar.

Peeling profund - trateaza ridurile si leziunile profunde si este recomandat doar pentru fata. La acest tip de tratament apeleaza de obicei persoanele peste 40 de ani. Tratamentul dureaza in jur de 1-2 ore, daca se actioneaza pe tot tenul in cadrul unei sedinte.

Peelingul cu laser se efectueaza sub anestezie locala, deoarece este o metoda dureroasa. Acesta asigura controlul exact al adancimii in straturile pielii, ceea ce nu se poate preciza despre celelalte tipuri de peeling. Fasciculele luminoase stimuleaza regenerarea celulara si trateaza leziunile vasculare.

Substante chimice folosite in peelingul facial

Cele mai utilizate substante pentru peeling facial sunt acestea:

Peeling superficial: acid lactic, acid glicolic, acid malic, acid piruvic;
Peeling mediu: acid tricloracetic, retinolul, rezorcina (derivat al fenolului);
Peeling profund: fenol.

Peelingul facial si efectele adverse

In functie de tipul de peeling la care apelezi pot sa apara anumite efecte adverse: reactii alergice la solutiile utilizate, mancarimi, cruste, modificari de culoare, basici de lichid, infectii, piele sensibila. Riscurile sunt mai crescute pentru peelingul mediu si cel profund, dar daca se respecta instructiunile date de catre medicul dermatolog, nu vor fi probleme mari. 

Peelingul facial este o metoda de infrumutesare a pielii moderna. Indiferent de tipul de peeling pe care il alegi, trebuie sa stii ca toate au aceleasi beneficii: ajuta la regenerarea pielii si intineresc vizibil aspectul tenului.

Articolul urmator »
Totul despre bakuchiol: beneficii și mod de utilizare
Totul despre bakuchiol: beneficii și mod de utilizare
Raluca Margean | Marţi, 21.11.2023
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (5)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Sculptra: ce este și cum acționează
Raluca Margean | Luni, 08.01.2024
Aghinitei Maria (anonim)
23 mai 2013 14:02

Peelingul profund atenueaza ridurile ! :)

Ne găsești pe