Tenul persoanei adulte - probleme multiple, abordare complexa!

Tenul persoanei adulte - probleme multiple, abordare complexa!

Redactor Divahair.ro

Diet Center in colaborare cu clinica Anaisa au organizat saptamana aceasta evenimentul denumit sugestiv ,,Tenul persoanei adulte - probleme multiple, abordare complexa".

Invitatii speciali ai evenimentului au fost trei doctori cu diferite specialitati ce au abordate subiecte interconectate ce tin de tenul adult. 

- Dr. Ruxandra Plesea, nutritionist la Diet Center;

- Dr. Monica Gheorghiu, medic specialist endocrinolog la Anais;

- Dr. Victor Clatici, medic specialist dermatovenerolog la clinica Anais.

Medical nutritionist, Ruxandra Plesea, a prezentat cateva secrete ale dietei, care pot ajuta persoanele cu diverse probleme ale tenului sa isi recapete sanatatea dorita. Este constatat de specialistii din toata lumea faptul ca "suntem ceea ce mancam".      

 

 
Dietele anti-aging

 

-  Asigura cantitati suficiente de antioxidanti din  fructe si legume proaspete

-  Genereaza cat mai putini radicali liberi proveniti din mancaruri prajite si procesate

-  Asigura o hidratare optima prin apa, ceai verde, eliminand toxinele (radicalii liberi)

-  Sunt bogate in peste, seminte - ce asigura acizi grasi omega -3 cu efect antiinflamator. Contin cereale integrale, iaurt, nuci, vin rosu, suc de grapefruit , carne slaba, uleiuri sanatoase, ierburi si mirodenii, cacao.

-  Sunt evitate grasimile saturate si grasimile trans de provenienta animala sau industriala, zaharul, carnea rosie, carnea procesata, fainoasele rafinate cu efect proinflamator.

Inflamatia se afla la baza multor  afectiuni cronice, precum: artrita, osteoporoza, Alzheimer, diabet, boli cardiovasculare, acnee - boli asociate cu stilul de viata al zilele noastre.

Acneea = afectiune cronica inflamatorie, boala societatii moderne

Definitie acnee: afectiune inflamatorie a unitatii pilosebacee caracterizata de o productie crescuta de sebum.

Boala multifactoriala influentata direct sau indirect de dieta si caracterizata prin urmatoarele tulburari : hipersecretie de sebum stimulata de hormonii androgeni, colonizarea sebumului cu bacteria Propionibacterium Acnes,  inflamatie, anomalii la nivelul glandei si a canalului sebaceu.

ASTFEL... dieta defectuoasa, dezechilibrata, bogata in alimente pro-inflamatorii si alimente ce stimuleaza hipersecretia hormonilor androngeni este  in stransa legatura cu acneea la persoanele  predispuse.

 

Agraveaza acneea  

Lactate de vaca
Dulciurile
Fainoasele, cerealele rafinate cu IG mare
Mancarea prajita  
Carnea rosie
Carnea afumata
Mancarea condimentata
Cafea, alcool

 Alternative

Lactate de capra, bauturi de soia si orez
Fructele
Cereale integrale (ovaz, quinoa, boabe)
Preparate la aburi, inabusite, al dente
Carne de peste, pui ecologic
Mancare cat mai putin industrializata
Mancarea cu aditivi si conservanti
Vin ecologic, gin, vodka

 

 

 

Al doilea medic invitat, dr. endocrinolog MONICA GHEORGHIU, a prezentat afectiunile endocrinologice si dezechilibrele hormonale care pot duce la aparitia acneei. Totodata, participantii la eveniment au putut afla raspunsul la urmatoarea intrebare-cheie: "Cand este cazul sa contactam si endocrinologul daca suferim de acnee?".

La eveniment, s-a vorbit si despre principalii factori care agreseaza pielea noastra zi de zi si posibilitatile de a reduce impactul negativ al factorilor de mediu (expunerea in exces la soare, fumatul, ingrijirea incorecta a pielii etc.)

 

Referitor la expunerea la soare au fost mentionate, de catre doctorul VICTOR CLATICI, aspectele principale ale conceptului de fotoprotectie, respectiv evitarea expunerii directe / indirecte la soare, folosirea de articole de imbracaminte, palarii cu boruri largi, ochelari de soare cu protectie certificata si folosirea corecta a cremelor de fotoprotectie.

                   Principii pentru folosirea corecta a cremelor de protectie antisolara

- Tipul expunerii (limitata sau prelungita), fototipul cutanat (caracteristica individuala care depinde de culoarea pielii si a ochilor precum si de reactia la expunerea la soare) ,

- Cremele utilizate trebuie sa ofere protectie concomitenta fata de UVA si UVB,

- Cifra indicata pe produs trebuie sa fie cu atat mai mare cu cat pielea este mai deschisa la culoare,

- Produsele de fotoprotectie nu trebuie utilizate pentru a creste timpul de expunere la soare!

- Zone sensibile ale corpului care nu trebuie uitate = pielea din spatele genunchilor, urechile, ochii, gatul, pielea capului, buzele, palmele si talpile.

In ceea ce priveste acneea la femeia adulta, aceasta forma de acnee vulgara este din ce in ce mai frecventa in ultima perioada. Au fost mentionate principalele cauze care au condus la cresterea importanta a acneei vulgare (practic o femeie din cinci cu varsta intre 25 si 40 ani prezinta acnee) si impactul asupra calitatii vietii a acneei la varsta adulta ( inclusiv asupra increderii de sine, a relatiilor sociale si personale).

 


Femeia adulta si acneea - statistici

-   38% considera ca acneea este mult mai stresanta acum decat in adolescenta,

-   50% sunt de parere ca acneea este mai dizgratioasa decat ridurile faciale (36%) sau parul alb (29%),

-   efecte negative asupra increderii de sine (41%) sau a dispozitiei (31%),

-   dificultati de a stabili noi relatii (9%),

-   anularea planurilor sociale (7%),

-   refuzarea unei promovari sau mariri a salariului (3%),

-  cel putin o femeie din cinci in segmentul 25-40 ani sufera de acnee ceea ce conduce la stres neuropsihic, depresie, izolare sociala, afectarea locului de munca sau probleme intime!

Referitor la tratament, pe langa tratamentul local si pe cale generala asociat cu o dieta individualizata, in ultima perioada se pot face interventii laser de tip Laser GENESIS cu efecte favorabile asupra procesului inflamator prezent in acneea vulgara si asupra cicatricelor si semnelor post acnee. Laserul TITAN despre care s-a discutat la eveniment, se adreseaza in mod special pacientilor care odresc o prima procedura electiva si are ca efect specific imbunatatirea conturului fetei si a gatului.


Top 5 "pacate" pe care femeile de peste 30 de ani le fac referitoare la ten

-  Nu solicita consult medical pentru afectiuni relativ frecvente (acnee, rozacee, cuperoza, ten mat, pete pigmentare etc.),

-  Ignora semnele si simptomele bolilor de piele,

-  Nu adapteaza produsele de ingrijire la varsta si tipul de ten (produse agresive, abrazive etc.),

-  Nu sunt constiente de impactul avut de mediul exterior asupra pielii (soare, vant, frig etc.),

- Permit problemelor dermatologice sa le afecteze viata!

Concluziile prezentarii au subliniat necesitatea unui consult dermatologic periodic, importanta reevaluarii ingrijirii pielii (produse utilizate, manevre etc.), obligativitatea masurilor de fotoprotectie corespunzatoare, realizarea de interventii laser  adaptate si individualizate,  precum si adoptarea unui stil de viata sanatos pentru piele, a unei diete sanatoase ce ajuta la reducerea problemelor tenului. 

Articolul urmator
Apă oxigenată pentru ten: de folosit sau de evitat?
Apă oxigenată pentru ten: de folosit sau de evitat?
Afla ce spune tenul tau despre stilul tau de viata!
Incepe quiz
Afla ce spune tenul tau despre stilul tau de viata!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    monica_s23 (anonim)
    19 iunie 2010 00:12

    Eu zic ca cel mai bun tratament pentru un ten matur este sa il ajutam cu produse naturale, chiar daca el a fost imbuibat de saci de chimicale inainte. Mama mea foloseste produse organice si simte diferenta intre cum era tenul ei inainte si cum este acum. Ea si le cumpara de la rangali.ro, online, deoarece stam in provincie si e mai usor asa, dar pentru cine are acces poate sa le ia din magazinele specializate fara probleme.