Cum putem ameliora aspectul porilor dilatați

Cum putem ameliora aspectul porilor dilatați
Andreea Constantin
Marţi, 04.04.2023

Deși încă nu s-a inventat produsul sau procedura minune care să ne scape de porii dilatați, o rutină corectă de îngrijire și utilizarea produselor de make-up potrivite ne pot ajuta să minimizăm aspectul inestetic al acestora.

Iată câteva sfaturi despre cum putem îmbunătăți aspectul tenului dacă ne confruntăm cu pori dilatați.

Ce sunt porii dilatați

Aceștia nu sunt altceva decât pori deschiși care pot fi rezultatul pielii grase, acneei, pielii uscate și îmbătrânirii. 

Porii sunt mici deschideri pe piele. Aceste deschideri permit pielii să respire. Fiecare por conține un folicul de păr și glande sebacee. Aceste glande produc sebum care ne menține pielea hidratată. De asemenea, sebumul este responsabil pentru textura netedă.

Toți porii din piele sunt deschiși. Ca urmare a aspectului lor, porii mari sau porii vizibili sunt numiți „pori dilatați”.

Porii nu pot fi închiși. Cu toate acestea, le poți îmbunătăți aspectul și îi poți face mai puțin vizibili.

Porii ajută la menținerea hidratării pielii, dar fac aplicarea machiajului complicată. Alegerea unei formule de fond de ten nepotrivite poate atrage atenția asupra porilor, făcându-i să pară mai mari decât sunt, de fapt.

Și, deși nu poți elimina complet porii dilatați, le poți minimiza aspectul cu ajutorul machiajului și al îngrijirii tenului.

Alege un fond de ten cu proprietăți de estompare sau de netezire, cu un finisaj mat sau natural. Află mai multe detalii aici. Vei dori să eviți opțiunile care oferă un aspect strălucitor, deoarece acestea pot accentua porii în loc să îi minimizeze. De asemenea, vei dori opțiuni respirabile și ingrediente bune pentru piele pentru a menține porii curați. Pentru o acoperire și mai mare, folosește, mai întâi, un primer.

Deoarece primerul are un efect subtil de estompare, te poți aștepta ca machiajul să se aplice mai ușor și mai uniform, obținând un ten cu aspect impecabil.

Ce cauzează dilatarea porilor

Mai mulți factori sunt responsabili pentru porii dilatați:

  • genetica;
  • producția excesivă de sebum;
  • foliculii de păr;
  • niveluri scăzute de producție de colagen cauzate, de obicei, de îmbătrânire;
  • daunele provocate de soare.

Ce metode pot contribui la reducerea dimensiunii porilor

1. Retinoizi 

Retinoizii topici acționează prin îndepărtarea straturilor superioare ale pielii. Astfel, aceștia pot reduce și aspectul porilor dilatați.

Cu toate acestea, retinoizii topici pot provoca sensibilitate la soare, roșeață și uscarea pielii. De aceea, nu este indicat să îi folosești pe termen lung.

2. Exfolierea periodică

Exfolierea pielii nu numai că îndepărtează stratul superior al acesteia, dar elimină și excesul de sebum. Aceasta previne încărcarea porilor. Exfolierea regulată va ajuta pielea să pară mai întinsă, mai fermă și mai netedă. De asemenea, îmbunătățește elasticitatea pielii.

Exfolierea zilnică poate stimula producția de sebum și poate deshidrata pielea. Exfolierea pielii o dată la 3-4 zile este ideală pentru orice tip de ten.

3. Acizii alfa-hidroxi

Alfa-hidroxi-acizii funcționează ca exfolianți și stimulează producția de colagen. Acest lucru îmbunătățește elasticitatea și menține pielea fermă. Unul dintre cei mai utilizați AHA pentru a reduce dimensiunea porilor este acidul glicolic. Acesta este, de asemenea, utilizat în peelingurile chimice.

4. Peelinguri chimice

În funcție de tipul de piele, dermatologul îți poate recomanda un peeling chimic. Dacă porii mari sunt rezultatul unei pieli grase, se recomandă peelingurile cu acid hialuronic. 

Aceste peelinguri funcționează ca exfolianți. Ele accelerează procesul de exfoliere și îmbunătățesc elasticitatea pielii.

5. Microneedling

Acest proces folosește ace minuscule pentru a stimula producția de colagen. Îmbunătățește textura și face ca pielea să pară fermă. Microneedlingul poate fi folosit pentru a minimiza aspectul porilor dilatați.

6. Proceduri cu laser

Anumite tratamente cu laser ajută la reducerea dimensiunii porilor. Terapia cu laser întinerește pielea, rezultând o textură netedă și un tonus uniform.

Înainte de a alege terapia cu laser, discută cu dermatologul. Acesta o va recomanda în funcție de tipul de piele și de istoricul medical.

Metode naturale de ameliorare a aspectului porilor dilatați

Alături de metodele utilizate în cabinet, poți încerca și acasă câteva trucuri naturale de reducere a aspectului pielii:

1. Gelul de aloe vera

Zincul din gelul de aloe ajută la strângerea porilor. Acest lucru ajută la reducerea aspectului porilor dilatați și netezește textura pielii. Gelul de aloe vera curăță, de asemenea, pielea și ajută la îndepărtarea sebumului din pori.

2. Mască cu albuș de ou

Albușul de ou strânge pielea și ajută la micșorarea porilor. O mască de albuș de ou aplicată periodic poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea elasticității pielii.

3. Măștile cu argilă

Se recomandă folosirea unei măști cu argilă pentru a vă diminua aspectul porilor. Aceasta reduce inflamația și diminuează apariția leziunilor. 

Măștile de față au tendința de a usca sebumul din straturile mai profunde ale pielii. Acest lucru are ca rezultat pori mai strânși și o piele fermă.

4. Folosirea uleiurilor esențiale

Uleiurile esențiale, cum ar fi uleiul de scorțișoară, au proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene. Acestea pot îmbunătăți textura generală a pielii și o pot face mai fermă.

Așadar, porii dilatați pot face pielea să pară ternă. Urmând un regim de îngrijire a pielii și menținând-o hidratată, poți preveni dilatarea excesivă a porilor și te poți bucura de un ten  neted, ferm și sănătos.

Vezi si
Sculptra: ce este și cum acționează
Sculptra: ce este și cum acționează
Raluca Margean | Marţi, 04.04.2023
Morpheus 8: beneficii și recomandări
Morpheus 8: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Marţi, 04.04.2023

Surse foto: shutterstock.com

Articolul urmator »
Acupuncutura facială: beneficii și recomandări
Acupuncutura facială: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Luni, 26.02.2024
Incepe quiz
Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?
Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Dispozitiv microcurent: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 29.11.2023
Laser CO2: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 27.12.2023

Ne găsești pe