Radiofrecvența facială: beneficii și recomandări

Radiofrecvența facială: beneficii și recomandări
Redactor Raluca Margean
Joi, 31.10.2024

Procedura de radiofrecvență facială folosește un dispozitiv electromagnetic care generează căldură pentru a stimula producția de colagen, elastină și celule noi ale pielii. Acest lifting nechirurgical întărește și ridică pielea lăsată, însă are rezultate temporare. Află din acest articol când este recomandată radiofrecvența facială, ce beneficii, dar și ce riscuri are această procedură!

Cuprins

Ce este radiofrecvența facială?

Radiofrecvența facială este o procedură non-invazivă de întreținere și întinerire a pielii, care folosește energie termică generată de unde radio pentru a stimula producția naturală de colagen și elastină în straturile profunde ale pielii.

În timpul tratamentului, un dispozitiv special emite unde radio care penetrează epidermul și încălzește țesutul dermic la o temperatură controlată (aproximativ 40-45°C), fără a deteriora stratul superior al pielii. Această încălzire controlată determină un răspuns natural al organismului de regenerare și remodelare a colagenului, ducând la îmbunătățirea texturii pielii.

Procedura este considerată sigură, are efecte cumulative, necesită mai multe ședințe pentru rezultate optime și este adesea recomandată ca alternativă non-chirurgicală pentru întinerire facială, fiind potrivită pentru toate tipurile de piele și având un timp minim de recuperare.

Ce beneficii are radiofrecvența facială?

Femeie frumoasă
Sursa foto: Pexels.com

Această procedură îmbunătățește tonusul pielii, textura și fermitatea, oferind un aspect mai proaspăt și mai tineresc. De asemenea, radiofrecventța facială minimizează aspectul daunelor solare și reduce ridurile, liniile de expresie și pielea lăsată.

În plus, nu este atât de costisitoare precum o intervenție chirurgicală și nici nu cauzează durerea sau timpul de recuperare ale operațiilor estetice.

Este important de reținut faptul că radiofrecvența facială oferă rezultatele unui lifting facial, însă pielea se schimbă treptat și păstrează un aspect natural. De asemenea, nu lasă cicatrici.

Pot apela la această procedură persoanele care doresc să-și contureze fața, însă poate fi o soluție de luat în calcul și pentru conturarea gâtului, brațelor, mâinilor și altor părți ale corpului.

Radiofrecvența facială: riscuri și complicații

Radiofrecvența facială este o procedură relativ sigură, însă este posibil să apară o ușoară roșeață, sensibilitate și disconfort în zona tratată, umflare (edem), senzație de arsură sau căldură intensă în timpul procedurii. Aceste reacții adverse ar trebui să dispară în 24 de ore.

În cazuri rare, căldura extremă de la tratamentele cu radiofrecvență poate provoca vezicule sau arsuri superficiale. Este important să alegi un dermatolog care are experiență cu tratamente cu radiofrecvență pentru a  controla corect temperatura dispozitivului. De asemenea, este esențial ca dispozitivele folosite pe piele să fie certificate și autorizate de autorități competente.

Radiofrecvența facială crește riscul de cancer?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a inclus undele de frecvență radio în categoria substanțelor potențial cancerigene, însă este important de menționat că nu există studii care să demonstreze o legătură directă între radiofrecvență și cancer la oameni. Procedurile cosmetice cu radiofrecvență utilizează unde radio de intensitate foarte scăzută, mult mai mici decât undele emise de dispozitivele electronice comune precum telefoanele mobile, televizoarele sau cuptoarele cu microunde.

În prezent, dovezile științifice disponibile sugerează că tratamentele cutanate cu radiofrecvență, efectuate în condiții controlate și la intensitățile utilizate în procedurile estetice, nu prezintă un risc semnificativ de dezvoltare a cancerului, fiind considerate sigure pentru utilizare în scopuri cosmetice.

Când este recomandată radiofrecvența facială

Radiofrecvența facială este recomandată în special persoanelor cu vârsta peste 30 de ani care observă primele semne ale îmbătrânirii și doresc o alternativă non-invazivă la procedurile chirurgicale. Tratamentul este ideal pentru cei care prezintă laxitate ușoară până la moderată a pielii, riduri fine și linii de expresie, pori dilatați și textură neuniformă a tenului. De asemenea, radiofrecvența este potrivită pentru persoanele care doresc să prevină îmbătrânirea prematură a pielii. Este deosebit de eficientă pentru zonele problematice precum conturul mandibular, zona gâtului, zona perioculară (în jurul ochilor) și zona frunții.

Procedura poate fi recomandată și ca tratament de întreținere după intervenții chirurgicale estetice sau ca parte a unui program complex de îngrijire a tenului, alături de injecții cu toxină botulină (Botox), fillerele dermice sau microneedling.

Cu toate acestea, este esențial ca pacienții să aibă așteptări realiste și să înțeleagă că rezultatele optime pot necesita mai multe ședințe și pot varia de la o persoană la alta, în funcție de calitatea pielii, vârstă și stilul de viață.

Câte ședințe de radiofrecvență sunt necesare

Femeie care isi face tratament facial la salon
Sursa foto: iStock.com

Este nevoie de timp pentru ca pielea să producă noi celule ale pielii, colagen și elastină. În general, ar trebui să observi modificări ale tonului și aspectului pielii în decurs de 2-6 luni. În general, sunt necesare între două până la șase tratamente pentru rezultate vizibile.

Recuperarea după radiofrecvență facială

Timpul de recuperare depinde de dimensiunea zonei de tratament, însă în general majoritatea persoanelor își pot relua activitățile normale imediat după procedură. Specialiștii spun că poți purta machiaj imediat după procedură și te poți întoarce la muncă.

Cu toate acestea, se recomandă ca în primele 3-5 zile să nu se expună pielea la soare direct și să se folosească o cremă cu SPF ridicat. De asemenea, este bine să se utilizeze produse hidratante blânde, fără ingrediente active agresive.

În ceea ce privește rezultatele tratamentului, acestea vor fi vizibile treptat, pe măsură ce producția de colagen este stimulată, proces care poate dura între 2-3 luni.

Așadar, procedura de radiofrecvență facială poate oferi un aspect mai tânăr, fără a fi nevoie de o procedură chirurgicală, cum ar fi un lifting facial. Căldura de la un dispozitiv cu frecvență radio pătrunde adânc în piele, stimulând producția de colagen, elastină și celule noi ale pielii. Procedura întărește pielea lăsată, reduce liniile fine și împrospătează tenul.

Elasticitatea pielii: ce este și cum o îmbunătățești?

Vezi si
Laser CO2: beneficii și recomandări
Laser CO2: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Joi, 31.10.2024

Surse foto: Pexels.com, iStock.com

Surse articol: Clevelandclinic.org

Articolul urmator »
Sculptra: ce este și cum acționează
Sculptra: ce este și cum acționează
Raluca Margean | Luni, 08.01.2024

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Morpheus 8: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Luni, 05.02.2024

Ne găsești pe