De câte ori să te speli pe cap în funcție de tipul de păr

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Am auzit multe variante despre frecvența spălării părului. Pe de-o parte, este bine să îl spălăm cât mai des, pentru că astfel părul va crește mai repede. Pe de altă parte, cu cât îl spălăm mai rar, cu cât prevenim căderea și rărirea acestuia. De fapt, cât de des ar trebui să ne spălăm părul?

Tipul de păr este cel mai important

Întotdeauna am știut că trebuie să ne spălăm în mod regulat, dar este destul de greu să descifrăm ce înseamnă acest lucru. Potrivit experților, trebuie să ținem cont în primul rând de tipul de păr. „Există o regulă de bază pentru numărul magic de zile în care putem sări peste spălarea părului”, explică stilista Marlene Montanez.

Păr lung, creț sau drept. Părul drept se îngrașă mult mai repede, astfel că trebuie spălat la două zile. Părul care este mai gros și creț poate rezista mai mult fără spălări frecvente.

„Uleiurile de la suprafața scalpului nu se deplasează în josul firului de păr la fel de repede, în cazul unui păr aspru, așa cum se întâmplă în cazul femeilor cu păr moale„, susține Marlene Montanez, de la Latest - Hairstyles.com.

Din acest motiv, femeile care au părul creț sau ondulat trebuie să aibă grijă să nu își spele părul des și să evite șampoanele cu sulfați, care înlătură uleiurile naturale. În cazul în care ai acest tip de păr, poți lua în considerare o prespălare, adică un șampon uscat în loc de șampon sau să utilizezi un șampon fără sulf în cazul în care vrei să-l speli de mai mult de două ori pe săptămână.

Stilul de viață joacă un rol important. De exemplu, dacă te antrenezi zilnic, va trebui să îți speli părul mai des, pentru a scăpa de sudoarea orelor de fitness.

Părul gras. Sebumul de la nivelul scalpului acoperă întreg firul de păr pentru a-i menține sănătatea. În perioada pubertății sau în cazul în persoanelor care suferă de sindrom premenstrual, părul poate fi mai uleios. Dacă ai un scalp uleios și un păr subțire, fin, părul tău va începe să capete un aspect neîngrijit și murdar după doar 24 de ore de la spălare.

„Dacă părul tău este drept, un scalp uleios va ieși în evidență mult mai ușor, deci trebuie spălat mai des, adică la două zile. La polul opus se află părul creț, cu fir gros, care poate rezista trei zile fără spălare”, explică Marlene Montanez.

Erupție cutanată pe scalp. Dacă suferi de mătreață sau dermatită seboreică, află că aceasta este cauzată de fungi care se hrănesc cu sebumul de pe scalp. Dacă suferi de o astfel de afecțiune, trebuie să îți speli părul cât mai des cu șampoane speciale.

Șamponul potrivit face minuni

Spălarea zilnică a părului elimină uleiurile și proteinele naturale, provocând uscarea părului mult mai repede. „Șamponul îndepărtează uleiurile din păr și avem nevoie de ele pentru a menține sănătatea scalpului”, spune Emily Woodstrom, de la HAIRitage.

Persoanele care se spală des riscă să își deterioreze părul, iar acesta va deveni uscat și tern. De cele mai multe ori, uleiurile naturale ajută părul se se așeze mai bine. Adesea aplicăm diverse produse pentru a ne aranja părul, însă șamponarea mai puțin frecventă ar îmbunătăți aspectul părului și ar diminua nevoia de produse pentru păr.

Trucul constă în găsirea unui șampon, un balsam și un cocktail de produse care protejează scalpul și firul de păr, astfel încât să te poți spăla la fiecare trei sau cinci zile.

„Dacă cineva are părul mai moale, recomand un șampon volumizant. Pe de altă parte, dacă un client vine la mine cu un păr uscat și gros, voi recomanda ceva care să hidrateze”, spune Max Gierl, stilist la salonul Mizu din New York.

„Singurul lucru pe care-l spun tuturor clienților mei este să nu aplice balsam pe scalp. Balsamul poate face scalpul uleios, ceea ce face ca rădăcinile tale să pară și mai uleioase și murdare. Scalpul produce suficient sebum pentru a menține în mod corespunzător sănătatea scalpului”, mai spune Gierl.

Acum știi de câte ori ar trebui să te speli pe cap în funcție de tipul de păr, fără a afecta sănătatea acestuia! Află și câteva recomandări pentru tratarea părului gras, folosind remedii naturale!

Surse foto: iStock

Articolul urmator Dermatologii recomandă: de ce este indicat să pui zahăr în șampon atunci când te speli pe cap

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.