De ce apare alergia la machiaj și cum o poți preveni

De ce apare alergia la machiaj și cum o poți preveni

Redactor Andreea Baluteanu

Ești convinsă că nu ai suferit niciodată de alergie la machiaj? Te îndemnăm să te mai gândești, deoarece această afecțiune e mult mai frecventă decât ai fi crezut, fiind adesea confundată cu dermatită, iritații localizate sau erupții de acnee.

Ca să poți acționa în consecință, îți spunem care sunt principalele semne de alergii la machiaj, când apare această problemă și care sunt și cele mai bune metode de prevenție! Află totul din rândurile de mai jos!

Alergie la machiaj: ce trebuie să știi

Produsele cosmetice pe care le aplicăm zilnic cu atâta dragoste ne fac, în unele cazuri, mai mult rău decât bine. Iar alergia la machiaj e mai comună decât ai putea crede, dermatologii afirmând că reprezintă una dintre cele mai comune cauze pentru care femeile apelează la cabinetele de specialitate.

femeie frumoasa machata cu prim plan pe obraz a unei zone inflamate cu alergie si iritatiii

Orice produs cosmetic poate să provoace alergie la machiaj, iar semnele care o dau de gol pot apărea imediat după aplicarea „intrusului” sau la câteva zile după. Ce trebuie remarcat este că nici măcar favoritele tale, pe care le utilizezi de când lumea și pământul, nu sunt scutite: poți constata că ai dezvoltat, în timp, alergie la un ruj, de exemplu, pe care îl folosești de când te știi.

În general, săpunurile, detergenții și cremele de față sunt cel mai susceptibile să provoace alergii, iar în cazul produselor de makeup, fardurile de ochi și rujurile rezistente la transfer se află pe primele locuri. Și vopseaua de păr conține cunoscuți agenți alergeni, dar și exfolianții chimici, cu precădere cei pe bază de acizi AHA.

Sus pe lista produselor ce cauzează alergie la machiaj se află, însă, cosmeticele expirate, din cauza degradării conservanților care sunt cel mai adesea amestecați cu uleiuri minerale.

Semnele alergiei la machiaj: la ce să fii atentă

Primul lucru pe care trebuie să îl cunoști cu privire la alergiile la machiaj e că există două categorii „mari și tari” în care poate fi încadrată această afecțiune.

Dermatita iritantă de contact apare brusc și este întâlnită numai în regiunea în care a fost utilizat produsul respectiv. O vei recunoaște datorită unor semne precum roșeață localizată, senzație de usturime sau arsură, senzație de mâncărime, bășici, brobonițe și pustule.

Al doilea tip de reacție cutanată are legătură cu răspunsul imunității și poartă numele de dermatită de contact alergică. Dat fiind faptul că e o reacție a organismului, alergia se poate manifesta oriunde pe corp, deși, în general, o vei regăsi în zona buzelor, a ochilor, a urechilor și a gâtului. Iată care sunt simptomele sale: roșeață, iritație, inflamație prin pustule, umflarea pielii.

Trebuie precizat că poți ajunge să suferi concomitent de ambele tipuri de alergii la machiaj.

Alte semne, deși mai rar întâlnite, ale unei alergii la machiaj, sunt punctele negre, foliculita sau hiperpigmentarea (pete maronii). Poți, de asemenea, să ai de suferit și din cauza zonelor de piele foarte uscată și descuamată în urma aplicării unor cosmetice neadecvate, fenomen care poate fi confundat cu lipsa de hidratare.

Cauzele alergiei la machiaj

Specialiștii nu au identificat un set precis de cauze ale alergiei de la machiaj; cu alte cuvinte, oricine poate suferi de pe urma sa.

Unul dintre factori e însă chiar predispoziția la alergii. Vor ajunge să prezinte o astfel de înclinație în general persoanele care prezintă și alergii sezoniere sau au istoric familial de astm și eczeme.

O altă cauză a alergiilor este utilizarea produselor cu parfum. Fii atentă dacă te încadrezi în această categorie, fiindcă nici cosmeticele cu titulatura „neparfumate” nu sunt safe: de multe ori, în cazul lor parfumul e neutralizat de inhibatori chimici, dar tot există în compoziție. Periculoase pot fi și uleiurile esențiale, cu precădere extractele de citrice și trandafir, cu potențial alergen.

Și conservanții din produsele de makeup sunt o cauză a diverselor tipuri de alergii la machiaj. Cei mai des vehiculați pe lista neagră sunt parabenii, urmați de Imidazolidinyl urea, Quaternium-15 sau Formaldehyde.

Nu în ultimul rând, folosirea de produse expirate poate cauza alergii cutanate severe, așa cum am specificat deja.

femeie tanara ingrijorata de alergii care are de ales intre mai multe farduri de ochi

Fond de ten pentru ten alergic

Dacă te știi „suferindă” de alergie la machiaj, află că fondul de ten e unul dintre principalii responsabili. Ca să minimizezi daunele, investește în produse cu o listă de ingrediente cât mai scurtă sau care sunt special formulate pentru tenul alergic sau sensibil.

Printre alegerile de top se numără fondurile de ten minerale, ce minimizează riscul de alergii, fiind bine tolerate de către piele. BareMinerals Original Loose Powder Mineral Foundation SPF 15 și Elizabeth Arden Pure Finish Mineral Powder Foundation SPF 20 au fost apreciate de clienții de pretutindeni din acest punct de vedere.

Un fond de ten bio sau cu o compoziție cât mai naturală e și el un aliat al tenului alergic.           

MAC, Neutrogena și Vichy se remarcă de asemenea grație diversității ofertei de fonduri de ten prietenoase cu tenul sensibil sau alergic.

Alergie la fard de ochi

Unele dintre cele mai comune alergii la machiaj sunt cele care au ca obiect fardul de pleoape. E și natural, dat fiind faptul că vorbim despre una dintre cele mai sensibile și mai delicate zone.

Totodată, fardul de pleoape conține mult talc, cu potențial alergen, dar și alte ingrediente toxice precum parabenii, aluminiul, triclosan și dimethicone.

Rareori vei vedea că pielea ta reacționează imediat după aplicarea fardului de ochi, caz în care e posibil să fie vorba de o iritație. În general, alergia, deși apare brusc, se dezvoltă în timp, pielea luptând ani de-a rândul cu substanțele „neprietenoase” din compoziția produsului.

Mă ustură ochii de la machiaj

Mult mai frecventă, usturimea ochilor cauzată de machiaj nu presupune neapărat existența unei alergii. În general, substanțele iritante din mascara, fard de pleoape sau tuș sunt de vină, dar și demachiantul poate să joace un rol important.

Ca să alini senzația de usturime, îndepărtează machiajul cu o dischetă înmuiată în apă micelară sau în demachiant de ochi. În cazul în care crezi că nu e vorba despre o alergie, ci ai tu ochii sensibili, aplică un primer înainte de orice produs de makeup.

Alte cauze pentru care te pot ustura ochii sunt alergiile sezoniere sau alergia la praf, ochii uscați, blefarita (inflamația marginilor pleoapelor), conjunctivita sau rozaceea oculară.

prim plan pe un ochi de femeie rosu din cauza alergiei

Alergie la crema de față

O altă formă des întâlnită de alergie este cea la crema de față. Umflăturile, roșeața, bășicile, iritația, senzația de mâncărime, pielea uscată sau cojițele pot fi manifestări ale acestui tip de alergie.

Fii atentă de asemenea deoarece, spre deosebire de majoritatea produselor de machiaj, în cremele de față pot apărea și extracte de ingrediente naturale ce pot provoca alergii alimentare. Glutenul, uleiul de arahide, uleiul de migdale, uleiul de avocado și cel de susan pot fi regăsite în produsele de hidratare și pot fi la fel de nocive dacă ești predispusă la alergii ca atunci când le ingerezi.

Cum să previi alergia la machiaj

Suferi de alergie la machiaj? Iată cum o poți preveni!

  • Descoperă care sunt ingredientele la care ești alergică printr-un test cutanat și apoi evită-le cu înțelepciune.
  • Alege produse de makeup cu cât mai puține ingrediente.
  • Optează pe cât posibil pentru produse naturale.
  • Testează mai întâi produsul pe o suprafață mică de piele înainte de a-l cumpăra.
  • Verifică întotdeauna termenul de valabilitate și nu folosi produse care îl depășesc.
  • Citește eticheta produselor de makeup și alege-le pe cele care menționează termenul „hipoalergenic”.
  • Curăță cu dedicație burețeii, pensulele și aplicatoarele de farduri, ce pot găzdui bacterii.
  • Nu împrumuta și nici nu folosi fardurile altcuiva.

Cum tratezi o alergie la machiaj

Cea mai bună modalitate de a trata o alergie la machiaj este să încetezi folosirea produsului respectiv. Pielea își va reveni singură, odată ce va scăpa de iritant.

De asemenea, în perioada în care te confrunți cu simptomele e bine să minimizezi și să simplifici rutina de makeup și skincare.

Poți cumpăra și o cremă cu hidrocortizon sau poți apela la un tratament cu antihistaminice, la recomandarea doctorului.

Ai alergie la machiaj? Te afli într-o companie mai extinsă decât ai fi putut crede! Ține cont de sfaturile noastre pentru a minimiza simptomele și a elimina cauzele care îți dau de suferit.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Mănușile exfoliante: ce sunt și cum îți ajută pielea
Mănușile exfoliante: ce sunt și cum îți ajută pielea
Ce machiaj de primăvară ți se potrivește?
Incepe quiz
Ce machiaj de primăvară ți se potrivește?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.