De ce bărbații nu au celulită? Răspunsul specialiștilor

De ce bărbații nu au celulită? Răspunsul specialiștilor

Ramona Jurubita

Celulita sau pielea cu aspect de coajă de portocală este o problemă des întâlnită în rândul femeilor. Multe dintre noi ar crede că pe bărbați i-a lovit norocul, fiindcă ei nu se luptă niciodată cu această neplăcere. Se știe de când lumea și pământul că doamnele și domnii se află la poli opuși, având construcții corporale complet diferite. Dacă întrebi un expert de ce bărbații sunt întotdeauna feriți de acest defect inestetic, îți va spune că țesutul lor conjunctiv este mai puternic. Dar să fie oare adevărat? Niciun mascul nu a avut vreodată celulită? Vom afla!

Potrivit experților în domeniu, femeile au un țesut conjunctiv mai slab și celule adipoase mai mari. De această particularitate sunt responsabili hormonii feminini. Pe de altă parte, bărbații au un țesut conjunctiv mult mai puternic. De asemenea, au mult mai puțină grăsime subcutanată, iar acesta este motivul pentru care nu dezvoltă celulită. Explicația este simplă, nu-i așa? Poate ai mai auzit-o și încă nu te-ai convins că aceasta este singura trăsătură care face diferența. Atunci vom aprofunda subiectul.

Picioarele unor parteneri care se plimbă pe plajă, cu tălpile goale pe nisip.

Ți se pare nedrept că iubiții, soții, frații, tații și verișorii pot merge oricând la plajă fără să aibă grija pielii cu aspect de coajă de portocală? Nu trebuie să te simți stânjenită și nici să faci o dramă din asta. Este normal să ai uneori complexe legate de aspectul fizic, dar trebuie să conștientizezi că nu ești singura din lume care are celulită. Ca tine sunt milioane de femei, așa că nu te mai compara cu nimeni. Poate după ce vei citi mai multe explicații, vei înțelege că nu există niciun motiv de îngrijorare.

Un studiu efectuat pe 20 de bărbați și 20 de femei cu vârste cuprinse între 36 și 92 de ani a arătat că femeile au cu 34% mai puține fibre de colagen și lobuli de grăsime cu 57% mai mari în hipoderm (cel mai profund strat al pielii) decât bărbații.

Aspectul de celulită este produs de combinația dintre lobulii de grăsime mai mari (care împing pielea în sus) și mai puține fibre de colagen (care oferă puțină rezistență la presiunea ascendentă a grăsimii).

Particularitatea „mai multă grăsime și mai puțin colagen” se datorează estrogenului și oscilațiilor de colagen care au loc în timpul ciclului lunar.

Studiul te învață să nu te mai simți vinovată dacă ai celulită, fiindcă demontează mitul conform căruia: „aceasta reprezintă o grupare de toxine reținute în corp”. Dacă ne-am lua după o astfel de credință din popor, ar însemna că bărbații sunt mult mai atenți la dietă, iar femeile consumă doar alimente nesănătoase. Dar nu este deloc adevărat! În lume există multe doamne și domnișoare care au un regim alimentar echilibrat și tot au celulită, indiferent câte sacrificii ar face. Să nu mai crezi că o ciocolată pe care o mănânci înainte de menstruație este „toxină”, pentru că nu are nicio legătură cu problema reală.

În studiul respectiv se explică și de ce masajele limfatice și împachetările corporale nu funcționează sau funcționează doar pe moment: pentru că se concentrează doar pe o reducere temporară a retenției de apă, dar nu abordează problema acumulării de grăsime sau a lipsei de colagen.

Descoperă: 9 alimente bogate în colagen

În cercetările mai vechi se spunea că persoanele care aveau celulită aveau și o circulație sangvină deficitară. Studiile moderne demontează și acest mit, arătând că circulația joacă un rol în acest proces, dar nu este factorul principal.

În general, unii oameni nu au suficientă documentare în spate sau nu stau de vorbă cu specialiștii. Decid să caute singuri soluții și așa ajung la masaj limfatic, masaj mecanic sau împachetări corporale detoxifiante pentru a „scăpa de celulită”.

Același studiu menționat la început demonstrează, de asemenea, de ce se riscul de apariție a celulitei crește odată cu înaintarea în vârstă. Experții au constatat că atât bărbații, cât și femeile au un derm (stratul mijlociu al pielii) mai subțire după ce trec de prima tinerețe.

Gândește-te la acest lucru și vezi ce iese din combinarea unui derm subțire cu acumularea treptată de grăsime superficială în lobulii de grăsime pe care i-am menționat mai sus. Vei vedea că este inevitabilă apariția celulitei după câțiva ani de coapse tonifiate.

Bineînțeles, nu este exclus nici să vezi fete tinere cu astfel de probleme, în cazul în care alți factori de risc sunt mult mai puternici decât subțierea dermului.

Oamenii de știință au mai descoperit că lobulii de grăsime hipodermică și dermică sunt mai mari dacă indicele de masă corporală al unei femei este mai mare. Poate vei spune că există unele doamne slabe cu multă celulită și altele supraponderale cu puțină celulită, dar acestea sunt excepții.

Acum să dăm cărțile pe față! Adevărul este că și bărbații supraponderali au celulită. Celulele lor adipoase secretă estrogen, care face trecerea de la grăsimea simplă la apariția celulitei.

Bărbat supraponderal care stă pe un scaun și privește în obiectivul camerei.

Ar mai fi ceva important de menționat: la bărbați, grăsimea superficială este dispusă în mulți lobulii mai mici, cu mult mai multe ancore de colagen în jurul lor, ceea ce face foarte dificilă proeminența în sus a grăsimii. În plus, asta face ca pielea să fie mai întinsă în cazul lor. Așadar, mai puțin din 10% dintre masculi au celulită.

Cum scapi de aspectul de coajă de portocală al pielii

O altă informație prețioasă pe care autorii studiului au subliniat-o:

„Celulita poate fi înțeleasă ca un dezechilibru între forțele de reținere și de extrudare la nivelul joncțiunii subdermice... Opțiunile terapeutice care vizează celulita ar trebui să urmărească întărirea/consolidarea interfeței subdermice”.

Dacă ți se pare o exprimare greoaie, mai jos găsești interpretarea ei. Este normal să nu înțelegi din prima, având în vedere că termenii folosiți sunt științifici.

Expertul în celulită Georgios Tzenichristos explică metoda simplă prin care poți reduce aspectul de coajă de portocală. Este atât de ușor! Iată ce ai de făcut, conform spuselor sale:

„Evident că trebuie să reduceți dimensiunea lobulilor de grăsime și să creșteți colagenul pielii, ceea ce înseamnă practic mai multă mișcare zilnică, mai mult exercițiu, mai puțin aport de calorii și mai multe alimente care stimulează colagenul, cum ar fi legumele, fructele de pădure, ierburile și proteinele slabe. Evitarea contracepției hormonale poate preveni, de asemenea, deteriorarea în continuare a țesutului conjunctiv și mărirea lobulilor de grăsime.”, sugerează Georgios Tzenichristos de la clinica LipoTherapeia.

Specialistul a spus că singurul tratament care stimulează atât colagenul din straturile profunde ale pielii, cât și eliberarea grăsimii din celulele adipoase este radiofrecvența de mare putere, cu acțiune în profunzime, combinată în mod ideal cu ultrasunete de mare putere.

Așadar, nu orice terapie te va ajuta, indiferent cât de costisitoare este. Important e să ai un stil de viață echilibrat și să discuți permanent cu un medic, fiindcă doar el îți poate semnala dezechilibrele din corpul tău.

Și stai liniștită pentru că și bărbații au celulită, așa cum ai citit deja în rândurile de mai sus. Este adevărat că la ei apare mult mai rar și în cazuri extreme (la persoanele supraponderale), dar poate gândul că femeile nu sunt nedreptățite îți va face durerea mai ușor de suportat. În timp, vei învăța că nu trebuie să îți faci griji pentru felul în care arăți, ci să te bucuri că ești sănătoasă și că nu îți lipsește nimic.

Citește și: Cum te pregăteşti ca să arăţi senzaţional în sezonul cald

Surse foto: iStock, Unsplash

Surse articol: LipotherapeiaAestheticmedScientificamerican

Articolul urmator
Ulei de marula: beneficii și mod de utilizare
Ulei de marula: beneficii și mod de utilizare
Ce cred barbatii despre buzele tale?
Incepe quiz
Ce cred barbatii despre buzele tale?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.