Contraindicațiile colagenului: tot ce trebuie să știi

Contraindicațiile colagenului: tot ce trebuie să știi

Redactor Raluca Margean

Colagenul este o proteină care intră în componența țesuturilor oamenilor și animalelor. El se găsește în special în oase, cartilaje, piele și este bogat în aminoacizi, care au un rol important în construirea cartilajului articular și pot avea efecte antiinflamatorii. Datorită acestor proprietăți, în medicină se apelează de multe ori la colagen obținut din țesuturi animale pentru tratarea unor afecțiuni ale oaselor, precum osteoartrita, artrita reumatoidă, dar și a durerilor și inflamațiilor articulare.

Suplimentul de colagen este obținut din oase sau piele de vită, porc sau pește, este procesat pentru a ușura digestia și este comercializat în farmacii sau magazine naturiste sub formă de capsule. În general, se administrează supliment de colagen pentru întărirea scheletului osos, conservarea rezistenței tendoanelor, diminuarea rigidității articulare și reducerea durerilor și inflamațiilor articulare, însă în prezent nu sunt suficiente dovezi privind eficacitatea acestuia în tratarea diverselor afecțiuni articulare.

Oamenii de știință continuă să facă cercetări pentru a afla cu precizie rolul colagenului în astfel de afecțiuni, așadar e recomandat să vorbești cu un medic specialist înainte de a începe un tratament pe bază de colagen.

Tipuri de colagen

Există mai multe tipuri de colagen, fiecare dintre acestea având în compoziția sa diverse combinații de peptide și aminoacizi. Sunt 28 de tipuri diferite de colagen identificate, însă, dintre acestea, tipurile I, II și III sunt cele mai frecvente.

  • Colagenul de tip I - este cel mai elastic și se găsește la nivelul pielii, tendoanelor și oaselor.
  • Colagenul de tip II - se găsește la nivelul cartilajelor, oferind suport articulațiilor.
  • Colagenul de tip III - se găsește în piele și în vasele de sânge.
  • Colagenul de tip IV - se găsește în structura reticulară a membranelor, cu rol în formarea și susținerea acestora.

Colagenul hidrolizat: contraindicații și posibile efecte adverse

Colagenul contraindicații-femeie cu durere de cap

Colagenul hidrolizat (cunoscut și sub denumirea peptide de colagen) este colagenul care a fost descompus în particule mai mici de aminoacizi pentru a fi mai ușor de absorbit de către organism. Este cel mai folosit tip de colagen în suplimente, fiind comercializat sub formă de capsule sau pudră. Colagenul hidrolizat este derivat din colagenul de la bovine, animale marine (fructe de mare), păsări de curte (pui sau coji de ouă), porci și alte surse animale.

În general, colagenul este bine tolerat de majoritatea oamenilor, însă s-au înregistrat și câteva efecte adverse, precum:

  • Iritații ale pielii și erupții cutanate
  • Balonare și stări de greață
  • Diaree
  • Aritmie cardiacă
  • Dureri musculare și articulare
  • Dificultăți de somn
  • Amețeli 
  • Probleme ale ficatului

În ceea ce privește interacțiunile cu alte medicamente și dozajul optim de colagen, deocamdată nu există prea multe informații în acest sens. Nu se cunosc interacțiuni medicamentoase și nici care este cea mai bună doză de colagen. Doza adecvată de colagen depinde de mai mulți factori, precum vârsta pacientului, starea sa de sănătate și afecțiunile de care acesta suferă. Chiar dacă sunt considerate produse naturale, acestea nu sunt întotdeauna în mod obligatoriu sigure și dozele sunt importante.

Până în acest moment, diverse studii au arătat că utilizarea unor doze zilnice între 1-10 grame de colagen hidrolizat și 0,1-10 miligrame de colagen de pui sau bovin de tip II sunt cele mai potrivite, însă este important să urmezi indicațiile relevante de pe etichetele produsului și să ceri sfatul medicului specialist înainte de a utiliza astfel de produse.

Colagen lichid: contraindicații și sfaturi de utilizare

Colagenul lichid este un supliment care conține proteine de colagen suspendate într-un lichid, cum ar fi apa purificată. Aceste proteine de colagen sunt hidrolizate.

Țesutul de bovine este cea mai comună sursă de colagen lichid deoarece se absoarbe foarte ușor de organismul uman. Totuși, pe lângă bovine, se folosește colagen de la porcine deoarece acesta este similar colagenului uman și este ușor de absorbit. Alte produse pot conține colagen din: oaie, piele de pui, rață sau iepure, dar și pești sau nevertebrate marine (meduze sau bureți).

În industria cosmetică, colagenul marin este cel mai folosit deoarece provoacă mai puține inflamații decât cel din sursele animale și este mai puțin probabil să conțină contaminanți.

Ca orice alt tip de colagen, cel lichid trebuie consumat cu atenție și respectat dozajul de pe etichetă. Persoanele cu alergii sau cele care iau medicamente pentru alte boli, trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a-l consuma.

Atenționări și precauții speciale în utilizarea colagenului

Sarcina și alăptarea: Nu există suficiente informații despre siguranța administrării de colagen de tip II în timpul sarcinii sau alăptării, așadar este recomandată evitarea utilizării de colagen în această perioadă.

Alergii la ou, pui sau fructe de mare: Persoanele care sunt alergice la pui, ouă sau fructe de mare nu trebuie să utilizeze colagen hidrolizat deoarece suplimentele cu acest tip de colagen le pot provoca reacții alergice.

Pe lângă reacțiile alergice și efectele adverse menționate mai sus, există și alte riscuri potențiale legate de suplimentele de colagen. Conform site-ului medicalnewstoday.com, în SUA au existat cazuri în care companiile au vândut pulbere de colagen din surse nesigure care a fost contaminată cu substanțe toxice precum cadmiul sau mercurul. 

În alte cazuri, companiile au amestecat medicamentele eliberate pe bază de rețetă în suplimente de frumusețe pentru a obține efectul dorit, ceea ce poate fi extrem de periculos.

În plus, unele suplimente pot lista în mod eronat ingredientele pe eticheta lor, ceea ce poate însemna că persoanele care evită în mod obișnuit consumul de produse de origine animală ar putea ajunge să le folosească.

Nu în ultimul rând, suplimentele lichide de colagen conțin uneori vitamine, minerale sau plante medicinale care pot interacționa cu anumite medicamente sau afecțiuni medicale.

Din aceste motive, este important să achiziționezi suplimente de colagen care provin din surse sigure de colagen și să discuți cu un medic înainte de a le utiliza.

Beneficii și contraindicații ale colagenului în artrita reumatoidă

Conform versusarthritis.org, cinci studii efectuate pe pacienți cu artrită reumatoidă au avut scopul de a stabili eficacitatea colagenului în tratarea artritei reumatoide. În cadrul a patru studii, s-a comparat colagenul cu un placebo, iar într-un studiu s-a comparat placebo cu metotrexatul, medicamentul folosit în tratamentul acestei afecțiuni.  

Colagenul contraindicații-femeie cu durere de mâini

Într-un singur studiu din cele patru în care s-a comparat colagenul cu placebo s-au înregistrat îmbunătățiri ale durerilor și inflamațiilor articulare în urma administrării de colagen de tip II.

Deși au existat îmbunătățiri în ceea ce privește colagenul în toate grupurile de pacienți testați, cei cărora li s-a administrat metotrexat au arătat cea mai mare îmbunătățire.

Nu a existat nicio dovadă a efectelor adverse a colagenului de tip II, însă unii participanți s-au retras deoarece nu au simțit îmbunătățiri ale simptomelor odată cu administrarea colagenului.

Beneficii și contraindicații ale colagenului în osteoartrită

Colagenul contraindicații-femeie cu artrită

În urma mai multor teste pe pacienți cu osteoartrită, s-au obținut următoarele rezultate:

Testul 1

În ce a constat testul. Într-un prim studiu, 81 de participanți cu osteoartrită au fost selectați aleatoriu pentru a primi comprimate placebo sau colagen. Participanții la grupele de tratament activ au fost tratați zilnic cu 10 grame din produs, timp de două luni.

Rezultatele testului. Comprimatele de colagen au avut rezultate semnificativ mai bune decât placebo în reducerea durerilor, însă nu au provocat modificări radiologice sau de laborator. S-au înregistrat însă reacții secundare, în special balonare.

Testul 2

În ce a constat testul. Acest studiu a inclus 389 de persoane cu artroză din Marea Britanie, SUA și Germania. Participanții au fost selectați în mod aleatoriu și au primit fie 10 grame de hidrolizat de colagen, fie comprimate placebo timp de 24 de săptămâni.

Rezultatele testului. La sfârșitului perioadei de studiu, nu s-a înregistrat niciun efect semnificativ al hidrolizatului de colagen asupra reducerii durerii și îmbunătățirii funcției fizice a participanților la test. Doar participanții care au prezentat simptome severe la începutul studiului au înregistrat ameliorări ușoare la finalul testelor. În schimb, hidrolizatul de colagen a fost relativ bine tolerat.

Testul 3

În ce a constat testul. Timp de șase luni, 250 de persoane cu artroză a genunchiului au primit fie 10 grame de hidrolizat de colagen, fie un placebo zilnic.

Rezultatele testului. Participanții care au primit colagen au raportat o reducere mai mare a durerii. În ceea ce privește reacțiile adverse, cele mai frecvent raportate efecte negative au fost migrenele, durerile de cap și tulburările gastrointestinale.

Testul 4

În ce a constat testul. În cadrul acestui test, 29 de persoane cu osteoartrită la genunchi au primit comprimate de colagen sau placebo zilnic, timp de 24 de săptămâni.

Rezultatele testului. La sfârșitul testului nu s-au raportat îmbunătățiri în ceea ce privește durerile, reducerea rigidității sau îmbunătățirea mersului în rândul participanților la studiu.

Testul 5

În ce a constat testul. 52 de participanți cu osteoartrită a genunchiului au primit 10 miligrame de colagen de tip II nedenaturat bioactiv sau clorhidrat de glucozamină, plus condroitină o dată pe zi, timp de trei luni.

Rezultatele testului. Nu s-a constatat o ameliorare a durerii și nici o îmbunătățire funcțională pe parcursul studiului, dar au existat diferențe în anumite momente care au favorizat grupul de subiecți ce au primit colagen. Nu s-au înregistrat efecte secundare în grupurile de persoane participante la studiu.

Cercetări și studii sunt încă în desfășurare pentru a determina exact efectele colagenului în tratamentul bolilor de oase. Așadar, ai grijă la contraindicații și nu urma niciun tratament cu colagen fără a cere în prealabil părerea unui medic specialist!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Diferența dintre zahăr vanilat și zahăr vanilinat. De ce trebuie să citești întotdeauna eticheta unui produs de acest gen
Diferența dintre zahăr vanilat și zahăr vanilinat. De ce trebuie să citești întotdeauna eticheta unui produs de acest gen
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (54)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.