Nu Skin

13 mituri despre celulită

Redactor Andreea Baluteanu

Poate că ți se pare că o ai dintotdeauna sau ai observat-o din întâmplare, pe când îți admirai coapsele odată tonifiate, în oglindă, după baie. Cert este că, după ce v-ați întâlnit, viața ta nu a mai fost la fel. Da, chiar despre celulită vorbim.

Deși ni se pare că suntem familiare cu această afecțiune, în realitate sunt multe mituri despre celulită pe care noi le luăm drept adevărate. Azi ți le prezentăm pe cele mai răspândite, mai confuze și mai tulburătoare dintre ele. Află ce trebuie să crezi și ce nu trebuie să crezi despre înfiorătoarea celulită, „stricătoare” de bună dispoziție și de vacanțe la mare!

Mituri despre celulită: 7 informații false care le demontăm

La cât de comună este celulita, e bizar să realizezi că de fapt cunoaștem atât de puține despre ea. Deși afecțiunea e prezentă, conform estimărilor specialiștilor, la circa 90% dintre femei, continuăm să credem mituri, fie prin prisma dezinformării, fie în urma strategiilor de marketing ale unor producători. Mai jos, noi spulberăm aceste informații false!

femeie celulita

Celulita este provocată de toxinele din organism

Deși este adevărat că nu strică să faci o detoxifiere din când în când, nu toxinele din organism sunt cele care provoacă celulita. În realitate, specialiștii explică proveniența acestui fenomen pe seama presiunii exercitate de depozitele de grăsime subcutanate asupra țesutului conjunctiv sau a fibrelor de colagen. Atunci când, în cele din urmă, aceste secțiuni de grăsime trec „mai departe”, ele vor deveni vizibile sub forma „gropițelor” nedorite de nimeni. În ceea ce privește fragilizarea țesutului conjunctiv, cauzele sunt dezechilibrele hormonale, sedentarismul, pierderea tonusului muscular sau circulația deficitară, în niciun caz toxinele.

Bronzul face celulita să dispară

Nici pe departe! Ba, mai mult, efectul este advers. Expunerea la radiații deteriorează fibrele de colagen și de elastină, prilejuind de fapt apariția celulitei, nu invers. Ceea ce te poate determina să crezi că bronzul distruge celulita e de fapt un efect optic. Pielea închisă la culoare descurajează observarea aspectului de coajă de portocală. Cu toate acestea, celulita nu pleacă nicăieri, și va fi tot acolo când pielea își va recăpăta nuanța.

Exercițiile cardio sunt cea mai bună armă împotriva celulitei

Să ne înțelegem: nu afirmăm, nici pe departe, că exercițiile de tip cardio nu sunt benefice pentru sănătate, per ansamblu. Pur și simplu, ele nu fac minuni în cazul celulitei. Experții au ajuns la concluzia că formele de mișcare care pun accent pe lucrul cu propria greutate (antrenamentele de forță sau cu greutăți, dar și yoga) îmbunătățesc tonusul muscular și pot reduce celulita.

Liposucția te scapă de celulită

Din păcate, nu. Deși această procedură chirurgicală îndepărtează grăsimea (de unde a reieșit și acest reprezentant de mituri despre celulită), nu este vorba despre cea subcutanată. Există însă câteva tratamente noninvazive sau minim-invazive care pot diminua aspectul de coajă de portocală. Astfel, vacuum-ul endermologic sau procedurile cu laser se situează triumfătoare pe această listă. 

Numai un medic te poate scăpa de celulită

Celulita nu e o boală, prin urmare, nu ai nevoie de un medic pentru a te lupta cu ea. Speciliaștii din saloane sau din spa-uri pot realiza tratamente cu vaccum, așa că îți vor fi de folos chiar și fără a fi absolvit medicina. Asigură-te că au însă licență de practică și interesează-te de reputația lor.

Sunt haine care reduc celulita

Crede-ne, noi suntem cele mai triste să te anunțăm că atât de popularizații colanți anticelulitici nu au, în concepția cercetătorilor, niciun efect. Deși aceste articole vestimentare îmbunătățesc aspectul fizic, efectul e același ca în cazul pielii bronzate: doar de fațadă. De partea cealaltă, să porți haine mult prea strâmte poate înrăutăți circulația, determinând astfel producerea celulitei. Suntem devastate că e vorba doar despre unul dintre multele mituri despre celulită.

Bărbații nu fac celulită

Ți-am explicat mai sus procesul de formare al celulitei: grăsimea subcutanată împinge straturile de țesut conjunctiv și de colagen. Ți se pare că vreun factor din cei de mai sus este propriu feminin? Ce este adevărat însă e faptul că celulita ne favorizează. Conform specialiștilor, circa 10% dintre tipi sunt afectați de pielea cu aspect de coajă de portocală, în timp ce procentul de femei e mult mai mare. Explicația constă în faptul că femeile au mai puțin țesut conjunctiv.

Mituri despre celulită care au (doar) un strop de adevăr

Dacă afirmațiile de mai sus sunt complet false, există și câteva mituri despre celulită care au un sâmbure de realitate în ele. Cu toate acestea, per ansamblu, informația continuă să fie majoritar neadevărată.

femeie pe bicicleta

Numai oamenii bătrâni fac celulită

Deși este adevărat că pielea cu aspect de coajă de portocală ocolește copiii, cum începem să fim afectați de schimbările hormonale, cum apare și celulita. Există și adolescente ce se confruntă cu această situație, așa că putem conchide că celulita nu are vârstă. Ce este totuși adevărat în acest mit despre celulită? Odată cu înaintarea în vârstă, depozitele de colagen sunt diminuate, pielea își pierde elasticitatea, și astfel „gropițele” sunt mai vizibile.

Celulita afectează doar femeile care nu fac sport și nu se alimentează corect

Poate părea tragic și totodată liniștitor, dar și fotomodelele Victoria’s Secret au celulită. Explicația este că grăsimea subcutanată există indiferent de numărul de kilograme, de dietă sau de exercițiile pe care le faci. Singura remarcă? Sportul poate îmbunătăți tonusul muscular, ceea ce îmbunătățește per ansamblu aspectul pielii, dar nu dizolvă celulita.

Doar femeile cu kilograme în plus fac celulită

Iată două mituri despre celulită „gemene”: că numai femeile „nelucrate” la sală sau cu exces de kilograme au piele cu aspect de coajă de portocală. În fapt, grăsimea subcutanată nu este aceeași cu cea ce te îngrijorează pe tine, ci este de fapt esențială supraviețuirii. Ce este însă adevărat? Dacă ai exces de grăsimea per total, și în straturile profunde, nu numai sub piele, este evident că efectul de presiune asupra țesuturilor va fi cu atât mai ridicat.

Cremele anticelulitice diminuează aspectul de piele „coajă de portocală”

Nicio cremă, fie că include cafeină pentru detoxifiere sau ceai verde pentru potențial antioxidant, nu te va scăpa de celulită. Însă aceste produse hidratează și îmbunătățesc per total aspectul pielii, care e mai fermă și mai elastică, de aici rezultând și un oarecare efect anti-celulită.

Există anumite exerciții special concepute pentru a spune „adio” celulitei

Cât ne-am fi dorit ca și acest protagonist de mituri despre celulită să fie adevărat. Dar, fiindcă are legătură cu grăsimea de sub piele și cu țesutul conjunctiv, celulita nu poate fi distrusă de anumite exerciții. Ce poți face, însă? Să îmbunătățești tonusul muscular, așa cum am spus mai sus.

Celulita te îmbolnăvește

Celulita nu e boală! Nu trebuie să mergi la doctor pentru a găsi un leac, ci e recomandat să îți schimbi mai degrabă stilul de viață. Dar există și un sâmbure de adevăr în acest mit. Degradarea țesutului conjunctiv și acumularea depozitelor de grăsime poate duce la probleme cardiace sau la diabet. Cu toate acestea, nu celulita le provoacă, ci pur și simplu împarte cu aceste afecțiuni cauze comune.

Tu credeai aceste mituri despre celulită? Care dezvăluire te-a zdruncinat cel mai tare? 

Vezi și cum să porți fusta scurtă ca să îți ascunzi celulita!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta