Dermatita și mâinile crăpate: care este legătura?

Dermatita și mâinile crăpate: care este legătura?

Redactor Raluca Margean

Dermatita mâinilor este o afecțiune cutanată comună, caracterizată prin simptome precum mâini uscate și crăpate, mâncărime, umflare, durere și chiar sângerare. Cunoscută și sub denumirea de ”eczema mâinilor”, boala afectează în principal palmele, dar poate apărea și pe alte părți ale mâinii, inclusiv pe degete. Dacă eczema este severă și durează o perioadă lungă de timp, durerile pot deveni foarte mari, îngreunând îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi. Persoanele afectate pot întâmpina probleme inclusiv la ținerea unui pix sau utilizarea unui computer. Află mai multe informații utile despre dermatita mâinilor, inclusiv de ce apare și cum se poate trata!

Ce este dermatita mâinilor?

Dermatita mâinilor este o eczemă întâlnită destul de frecvent la persoanele cu antecedente de dermatită atopică, în special la adolescenți și adulți. Statisticile arată că această afecțiune poate începe în copilărie și poate fi o problemă de scurtă durată. Cu toate acestea, la unii oameni durează ani de zile și are un impact negativ semnificativ asupra vieții de zi cu zi.

Specialiștii spun că dermatita mâinilor tinde să fie prezentă mai ales la:

  • Persoanele ale căror locuri de muncă implică contactul frecvent cu apa sau expunerea la substanțe chimice (personalul din curățătorii, catering, prelucrarea metalelor, coafor, pictură etc);
  • Persoanele care au avut eczeme în copilărie (dermatită atopică).

De ce apare dermatita mâinilor?

De obicei, dermatita mâinilor apare dintr-o combinație de cauze, inclusiv:

  • Factori genetici (dermatită constituțională a mâinii);
  • Leziuni (dermatită iritantă de contact);
  • Reacții imune (dermatită alergică de contact).

Specialiștii susțin că afecțiunea nu este ereditară. Cu toate acestea, riscul de a o dezvolta apare deseori în familii care au cazuri de dermatită atopică, astm sau febra fânului. 

În general, dermatita mâinilor este cauzată de contactul cu substanțe chimice iritante, precum săpun, detergent, solvenți și diverși alergeni (de exemplu parfumuri, metale, cauciuc etc). În plus, dermatita ce provoacă mâini crăpate, leziuni, umflare și vezicule este agravată de condițiile de muncă ale persoanei alergice, și anume de contactul frecvent cu apa (dermatită profesională). Iritanții deteriorează stratul cutanat exterior, eliminând lipidele și perturbând funcția de barieră a pielii.

Pielea face parte din sistemul imunitar și ajută la protejarea împotriva infecțiilor. În primul rând, ea oferă o barieră fizică împotriva dăunătorilor. În plus, straturile pielii conțin celule specializate, care distrug proteinele străine invadatoare (antigene), precum bacteriile și virușii. La persoanele cu dermatită, sistemul imunitar reacționează exagerat la nivelul pielii, provocând mâncărime, înroșire, mâini crăpate și alte simptome supărătoare.

Cum îți dai seama că ai dermatită sau doar mâinile crăpate?

Femeie care are mâncărimi pe mâini
Sursa foto: iStock.com

Atunci când ai dermatită, simptomele includ, pe lângă mâini uscate și crăpate, și alte semne distinctive, precum:

  • Piele inflamată și roșie, cu o suprafață deteriorată, uscată sau solzoasă, ceea ce o face să arate descuamată;
  • Zonele afectate ale pielii se simt fierbinți, dureroase;
  • Pot exista vezicule pline cu apă pe palme sau pe părțile laterale ale degetelor;
  • Apar o mâncărime și zone crăpate, care sângerează și curg.

În unele cazuri, dermatita mâinilor se poate infecta cu bacteriile Staphylococcus sau Streptococcus, agravând simptomele și disconfortul. Din cauza inflamațiilor și iritațiilor puternice, persoanele cu eczemă pot avea dureri foarte mari de mâini, iar acest lucru le afectează activitatea de zi cu zi.

Există alte afecțiuni ale pielii care seamănă cu dermatita mâinii?

Dermatita mâinii poate fi confundată, uneori, cu psoriazisul, care cauzează pete groase și solzoase pe palme sau cu infecțiile fungice, care provoacă erupții cutanate și mâncărime. Aceste afecțiuni apar, de obicei, la picioare sau în zona inghinală, dar se pot răspândi la mâini și unghii.

Pentru un diagnostic corect, medicul specialist va analiza îndeaproape pielea de pe mai multe zone ale corpului și va efectua diverse teste alergenice. În plus, va prelua probe de piele din zonele afectate pentru analiză fungică, ca să elimine diagnosticul de infecție cu ciupercă.

Cum se poate vindeca dermatita mâinii?

Deși există un tratament pentru dermatita care provoacă mâini crăpate, inflamate, roșii și dureroase, acesta poate doar să controleze starea, nu să o vindece în totalitate. Totuși, identificarea și tratamentul precoce sunt esențiale pentru evitarea unor probleme mai grave și de lungă durată.

Persoană care se dă cu cremă pe mainile deteriorate
Sursa foto: iStock.com

Iată care sunt principalele metode de tratament pentru dermatita mâinilor crăpate:

1. Creme hidratante. Acestea ajută la repararea stratului exterior deteriorat al pielii și blochează umezeala din interiorul pielii, făcând-o din nou moale și suplă. Cremele trebuie aplicate pe tot parcursul zilei, de fiecare dată când pielea se simte uscată. În plus, cremele sunt benefice deoarece pot reduce riscul de infecție bacteriană.

2. Creme și unguente cu steroizi. Ele ameliorează simptomele, calmând pielea inflamată. De obicei, se aplică de maxim 2 ori pe zi, deoarece, dacă sunt suprautilizate, există riscul de subțiere a pielii.

3. Inhibitorii calcineurinei. Aceste medicamente sunt disponibile sub formă de creme și unguente și pot fi folosite în loc de steroizi. Deși au un efect mai mic decât steroizii puternici, inhibitorii calcineurinei nu subțiază pielea. Cu toate acestea, pot provoca arsuri sau usturime după aplicare.

4. Terapia cu ultraviolete (UV). Acest tratament se aplică în spital pentru formele severe de dermatită a mâinii. Procedurile se efectuează de 2-3 ori pe săptămână, timp de aproximativ 6 săptămâni.

5. Alitretinoina. Acest acid are la bază vitamina A și se utilizează pentru tratarea dermatitei severe de lungă durată. Tratamentul se prescrie de medic, durează până la 6 luni și nu trebuie administrat în timpul sarcinii.

6. Imunosupresoare sistemice. Acestea sunt tratamente puternice, care se recomandă atunci când alte opțiuni de tratament nu au dat rezultate. Ele nu sunt potrivite pentru toate persoanele, iar pacienții care iau aceste comprimate trebuie să fie monitorizați cu atenție și să facă periodic analize de sânge.

Cu un tratament corect și o gestionare atentă a afecțiunii, dermatita mâinilor crăpate se poate recupera complet. Totuși, poate fi nevoie să îți iei câteva zile libere de la serviciu ca să te vindeci mai repede, iar dacă dermatita profesională este severă, este posibil să nu poți lucra timp de săptămâni sau chiar luni.

Dermatita mâinii se poate preveni?

De obicei, această afecțiune nu se poate preveni complet, dar se pot lua măsuri pentru a evita simptomele grave. Acest lucru înseamnă să eviți alergenii, dacă știi că ai dermatită alergică de contact, și să îți protejezi mâinile atunci când intri în contact cu substanțe chimice iritante și apă.  

Dacă lucrezi cu substanțe chimice și apă pe perioade lungi de timp, medicii îți recomandă să porți mănuși care au un strat de bumbac dedesubt. De asemenea, mănușile trebuie să fie curate și uscate în interior și să nu fie rupte.

Dacă nu poți purta mănuși, este esențial să aplici o cremă barieră înainte de expunerea la iritanți. După expunere, trebuie să-ți speli mâinile cu grijă cu un înlocuitor de săpun, să clătești, să usuci bine și apoi să te hidratezi cu o cremă emolientă.

ATENȚIE! Este important să-ți alegi bine crema emolientă. Pentru asta, trebuie să știi că, de obicei, cu cât există mai multă apă într-o cremă, cu atât este mai mare riscul ca dermatita să se agraveze, deoarece atunci când apa se evaporă, mâinile se usucă. Cel mai bun hidratant pentru eczema mâinilor este un unguent gras, precum vaselina.

Așadar, dermatita mâinii este o afecțiune frecventă, care provoacă mâini uscate, crăpate, roșii, inflamate și dureroase. Cu tratament corect și îngrijire adecvată, eczema poate fi ținută sub control.

Surse foto: iStock.com

Surse articol: British Association of Dermatologists National Eczema Association National Eczema Society

Articolul urmator
Apă oxigenată pentru ten: de folosit sau de evitat?
Apă oxigenată pentru ten: de folosit sau de evitat?
Ce fantomă celebră încearcă să ia legătura cu tine?
Incepe quiz
Ce fantomă celebră încearcă să ia legătura cu tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.