8 lucruri pe care nu le stiai despre unghiile tale
Pentru cele mai multe dintre noi, unghiile servesc drept un veritabil accesoriu: le ingrijim pentru ca un aspect studiat denota o persoana cu un simt estetic dezvoltat, le decoram pentru a ne exprima personalitatea si, de cele mai multe ori, ritualul manichiurii nu este doar unul functional, ci un adevarat prilej de rasfat si relaxare. In plus, aspectul mainilor este primul care ne tradeaza varsta, asa ca importanta unei manichiuri incantatoare nu poate fi subestimata.
Insa cate dintre noi se gandesc la invelisul de cheratina care ne completeaza varfurile degetelor, sau, altfel spus, la unghii in afara unei programari la manichiura sau a nefericitului moment cand una dintre ele cedeaza? Stiai ca aspectul unghiilor tale naturale iti poate da indicii legate de starea ta de sanatate? Sau ca orientarea liniilor de pe suprafata patului unghial poate trada prezenta unei anumite afectiuni? Descopera 8 curiozitati despre unghii!
1. Unghiile sunt ceea ce separa primatele de alte animale
Desi majoritatea animalelor dispun de o forma sau alta de gheare pentru a se descurca in salbaticie, unghiile sunt ceea ce diferentiaza primatele (inclusiv oamenii) de alte mamifere. Din punct de vedere evolutiv, forma aplatizata a unghiilor este mult mai potrivita pentru a apuca lucruri, asa ca datoram unghiilor nu doar capacitatea noastra de a face un fashion statement, ci si locul pe care il ocupam pe treptele scarii evolutiei.
Poate ca nu ti se pare foarte mult, insa unghiile mainii dominante cresc mai repede si, de asemenea, ritmul cresterii unghiilor este accelerat in timpul verii. Mai mult decat atat, unghia degetului tau mijlociu creste cel mai repede, in timp ce degetul mare are unghia care creste cel mai incet. Insa unghiile degetelor de la picioare, in medie de doua ori mai groase decat cele ale degetelor de la maini, cresc mai incet decat cele ale mainilor, cu doar 1.6 milimetri pe luna.
Poate ti se pare un lucru curios, insa este adevarat. Totusi, exceptia o reprezinta perioada sarcinii, cand unghiile femeilor tind sa creasca intr-un ritm mai accelerat.
4. Rosul unghiilor se numeste “onicofagie”
Onicofagia este un tic nervos des intalnit, alaturi de rasucirea suvitelor de par si scrasnitul dintilor. Aproape jumatate dintre copiii cu varste intre 10 si 18 ani isi rod unghiile cu regularitate, insa de cele mai multe ori obiceiul dispare pana la varsta de 30 de ani. Desi rosul unghiilor este inofensiv, acest obicei poate conduce catre dezvoltarea unor infectii bacteriene sau afectiuni ale patului unghial.
Probabil ca esti familiarizata cu mitul conform caruia punctele albe de pe suprafata unghiei reprezinta un nivel insuficient de calciu in organism, insa acest lucru este complet neadevarat. Ele nu indica lipsa de vitamine sau minerale si este mult mai probabil ca punctele albe sa fie cauzate de o lovitura sau un nivel mai mare de presiune aplicat la nivelul unghiei.
Daca ai vazut vreodata o unghie cazuta din cauza unei rani, explicatia acestui fenomen consta in lezarea conexiunilor microscopice de la nivelul unghiei care asigura circuitul sangvin, oxigenarea si fluxul de nutrienti de care unghia deja crescuta are nevoie pentru a supravietui. Aceasta poate cadea pentru a fi inlocuita sau, in unele cazuri, leziunile pot fi permanente.
Starea ta de sanatate se reflecta si la nivelul unghiilor – de la un pat unghial vanat (care poate indica o afectiune a plamanilor), pana la capilarele vizibile la nivelul cuticulelor (ceea ce poate indica o boala autoimuna), este indicat sa consulti un dermatolog daca observi ceva neobisnuit la nivelul unghiilor tale. In ceea ce priveste liniile de pe suprafata unghiei, cele verticale nu sunt un motiv de ingrijorare. Cele orizontale, in schimb, pot indica o afectiune precum diabetul cronic, boli ale sistemului circulator periferic, rinichilor sau ficatului.
8. Mitul conform caruia unghiile trebuie sa respire este adevarat
Unghiile sunt un tesut viu, asa ca acoperirea suprafetei unghiei cu lac poate stopa oxigenul sa ajunga la patul unghial. Lacurile de unghii si dizolvantul agresiv pot afecta nivelul de hidratare, elasticitatea si flexibilitatea unghiei, iar rezistenta la bacterii sau fungi poate fi diminuata. Totusi, lacurile de unghii de ultima generatie dispun de o tehnologie care permite circularea oxigenului, insa ai grija sa mentii un nivel de hidratare corespunzator.
Asadar, nu doar aspectul, ci si sanatatea unghiilor tale este importanta. Dincolo de neplacerea cauzata de unghiile fragile, care se rup usor, apararea impotriva fungilor si infectiilor este la fel de importanta. Asigura-te ca unghiile tale arata excelent suplimentandu-ti dieta cu ajutorul capsulelor Perfectil – un complex de 22 de nutrienti special creat pentru par, unghii si piele.
|
|
Capsule Perfectil Original |
41.00 lei |
Ce sunt capsulele Perfectil?
O combinatie unica de vitamine, minerale si extracte din plante care actioneaza prin hranirea stratului dermic, foliculilor firului de par si patului unghial prin intermediul sistemului circulator.
Contine:
Elemente esentiale pentru unghii:
• Zinc – carenta de zinc determina lipsa de stralucire a unghiilor
• Fier – deficitul de fier duce la aparitia unghiilor in forma de “lingura” si a unghiilor fragile
• L-Cisteina este necesara pentru cresterea unghiilor
• Vitamina C – lipsa ei favorizeaza aparitia inflamatiei si infectiei periunghiale
Viziteaza intreg magazinul online Vavian Pharma pentru si mai multe solutii si suplimente care te ajuta sa iti pastrezi sanatatea si frumusetea!