Azi, in prima zi calendaristica de toamna, iti propun sa vorbim putin despre retetele naturale de ingrijire a pielii. Toamna este un anotimp bogat din acest punct de vedere, pentru ca iti pune la dispozitie o multime de legume si fructe, adevarate izvoare de sanatate atat pentru organism, cat si pentru piele. Iar daca pana acum nu te-ai dat in vant dupa retetele naturale, este momentul sa experimentezi. Iata ce iti propun:
Exfoliant de corp pe baza de nuci, lapte si miere
Stii deja ca exfolierea joaca un rol important in procesul de ingrijire a pielii, deoarece prin acest proces sunt indepartate celulele moarte de la suprafata epidermei, care pot bloca porii si, in acelasi timp, este stimulata si circulatia sanguina, prin masajul caracteristic procesului de exfoliere.
Un exfoliant ideal pentru perioada in care ne aflam este cel pe baza de samburi de nuci, lapte si miere. Se zdrobesc marunt cativa samburi de nuca, se inmoaie jumatate de ora intr-o cana cu lapte si apoi se adauga doua linguri de miere. Cu acest amestec se maseaza delicat pielea, fie inainte de dus, fie chiar in timpul dusului.
Rezultatele se vor vedea imediat - o piele mai fina, mai supla si acea senzatie placuta de „curat" care te face sa te simti bine in corpul tau. In plus, proteinele din lapte hidrateaza intens pielea, iar mierea, un antioxidant natural, revigoreaza si lumineaza pielea obosita. Miezul de nuca este bogat in vitamina E, iar uleiurile din nuca hranesc in profunzime si au efect antiinflamator.
Acest amestec se poate folosi si pentru exfolierea tenului, in cazul in care ai ten uscat sau mixt.
Demachiant, lotiune tonica si masca revigoranta din struguri
Considerati fructe sacre in antichitate, strugurii sunt cunoscuti pentru efectele lor benefice asupra pielii - de la lotiunile anticelulitice si antivergeturi pe baza de samburi de struguri, pana la demachiantele si lotiunile tonice din struguri ori mastile impotriva punctelor negre, strugurii si-au dovedit de-a lungul vremii calitatile, astfel incat astazi ii gasim intr-o mare varietate de produse cosmetice de intretinere ori antirid.
Bogati in saruri minerale - potasiu, calciu, fier - si cu un continut mare de vitamine, strugurii pot fi folositi chiar si acasa, sub foarte multe forme de cosmetice naturale.
Pentru un demachiant suta la suta natural foloseste zeama proaspata de struguri. Iti va curata in profunzime tenul si il va lasa stralucitor si catifelat. In plus, zeama de la struguri are si efect antirid si te ajuta sa scapi de punctele negre ori de inesteticele pete rosiatice.
Daca ai nevoie de o lotiune tonica, atunci zdrobeste cateva boabe de struguri si freaca-ti delicat fata cu ele. Se spune chiar ca femeile obisnuiau sa faca asta in trecut pentru a-si deschide culoarea pielii.
In cazul in care ai cearcane, pungi sub ochi sau pur si simplu un ten obosit, poti folosi strugurii zdrobiti intr-un amestec cu iaurt natural, ca masca revigoranta. Efectele vor fi imediate.
Mastile din dovleac, ideale pentru tenul cu probleme
Dovleacul este una dintre cele mai bogate legume in vitamine - cu o cantitate impresionanta de vitamina A, foarte multe vitamine din complexul B, vitamina C, E si cantitati uriase de calciu, fier, magneziu si zinc, dovleacul ar trebui sa fie obligatoriu prezent in dieta tuturor pe timpul toamnei.
Partea mai putin placuta este ca nu multa lume il consuma.
Daca si tu te numeri printre cei care refuza sa se bucure de aroma dovleacului din farfurie, atunci mai ai totusi o sansa sa profiti de beneficiile sale - alternativa cosmetica. Avand atatea proprietati, era de asteptat ca dovleacul sa fie utilizat si in industra cosmetica, mai ales in cazul tenului cu probleme. Il poti folosi, asadar, cu succes in tratarea tenului iritat sau pentru hidratare, sub forma de piure, la fel cum il poti folosi si in stare proaspata, ras si amestecat cu miere, pentru tenul foarte uscat.
Lotiune tonica din rodie sau masca impotriva pistruilor
O alta planta-minune a toamnei este rodia. Utilizata mai ales pentru proprietatile sale astringente, sucul de rodie poate fi folosit cu succes ca si lotiune tonica, dar si impotriva pistruilor, intr-un amestec de parti egale cu smantana proaspata.
Rodia este si un antiseptic eficient, o sursa bogata de vitamina C si acid folic si un antiinflamator natural de nadejde.
Amestec hidratant din castane
Surse importante de vitamine si minerale , castanele sunt folosite in industria cosmetica din vremuri foarte vechi, datorita continutului lor bogat de lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc si potasiu.
Pentru ingrijirea de toamna, poti folosi castanele comestibile in amestecuri hidratante alaturi de lapte, miere sau piure de avocado. Piureul de castane, amestecat cu miere este ideal pentru pielea uscata, care necesita hidratare in profunzime.
Pentru ten poti folosi cu incredere piureul de castane cu lapte, in cazul tenului uscat si mixt, iar pentru zonele cu probleme (calcaie, coate) mergi la sigur cu un amestec de piure de castane si piure de avocado.
Masca pentru ten gras cu mere si pere
Da pe razatoare o jumatate de mar si o jumatate de para si vei obtine un amestec numai bun pentru tenul cu tendinte de ingrasare. Il poti folosi pur si simplu ori intr-un mix cu iaurt slab.
Merele si perele fac parte din deliciile toamnei si nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta. Stii foarte bine ca frumusetea porneste din interior, iar o dieta echilibrata, bogata in legume si fructe, se va vedea pe fata ta.
Pentru serile racoroase iti recomand si compotul de mere si pere, o alta delicatesa a acestui sezon, insa nu uita ca nu e bine sa il indulcesti cu zahar. Alege mierea.
O toamna frumoasa!
Sper ca aceste masti si amestecuri naturale sa te ajute sa ai grija de corpul tau in aceasta toamna. Nu ezita sa completezi chiar tu aceasta lista, in cazul in care ai anumite retete preferate, pe care le folosesti in mod obisnuit si care s-au dovedit a fi eficiente!