6 sfaturi pentru un par sanatos

Glanda tiroida are un rol extrem de important in abilitatea noastra de a avea un par sanatos. Daca aceasta este afectata si nu poate genera cantitatea potrivita de hormoni ce ofera functionalitate metabolismului, atunci nici parul nostru nu va avea stralucirea sanatoasa dorita. Disfunctionalitatea acestei glande se numeste hipotiroidism si se estimeaza ca 10% din populatia planetei sufera de aceasta boala, fara sa stie. Simptomele se manifesta mai ales la nivelul parului, care cade si este foarte uscat si prin somnolenta. Totusi, caderea parului se poate datora si stresului sau alimentatiei nesanatoase. Am strans cateva indicatii care sa ajute in tratarea parului si mentinerea sanatatii lui.
Bea cel putin 2 litri de apa pe zi
Cafeaua, ceaiul, sucurile sau berea nu se socotesc in acesti doi litri. Apa inseamna exact apa. Bauturile carbogazoase sau cafeinizate accelereaza dezhidratarea, insemnand ca organismul nu functioneaza optim. Nu numai ca dezhidratarea te poate face sa te simti epuizat, poate fi un factor in stoparea cresterii parului si a uscarii acestuia. Ajusteaza cantitatea de apa in functie de anotimp si de nivelul de stres la care simti ca esti supusa. O regula generala este ca femeile au nevoie de un consum intre 2 – 2.6 litri de apa pe zi, iar barbatii 2.8 – 3.5 litri. Aceasta regula e general si flexibila, expertii subliniaza ca apa eliminate trebuie inlocuita.
Bea ceai verde
Experitii se contrazic in privinta meritelor ceaiului verde, nu se stie exact daca acesta incurajeaza cresterea parului. Se subliniaza ca anumite componente ale ceaiului verde cauzeaza relaxarea vaselor de sange, ajutand activitatea cardiovasculara si, bineinteles, intretinerea parului si a radacinilor.
Fa plimbari scurte de cateva ori pe saptamana
S-a descoperit ca o plimbare de 15 minute va ajuta la ridicare ratei normale a inimii, imbunatatind circulatia intregului organism, inclusive in cazul scalpului si a foliculior. Perioada ideala pentru o astfel de plimbare este de o ora dupa masa. Permite organismului sa-si faca digestia. Evitati plimbari in timpul zilei, mai ales daca este foarte cald.
Fa-ti somnul
Foarte multe persoane sunt private de somn. Un recent sondaj a dovedit ca oamenii dorm din ce in ce mai putin. Pentru ca organismul sa functioneze optim, inclusiv sa aiba energia necesara pentru cresterea parului, oamenii au nevoie de un somn indestulator. Din pacate, nu exista un raspuns exact in privinta cantitatii de somn. In functie de varsta, expertii recomanda 6-8 ore de somn, pentru adulti. Somnul de dupa-amiaza este din ce in ce mai popular, si un somn de 20 de minute dupa-amiaza, dar nu mai mult, caci te vei simti si mai obosita, iti va oferi indeajuns de multa energie pentru restul zilei.
Mananca sanatos
Dietele extreme care elimina grupe alimentare majore pot fi daunatoare parului si pot cauza incetinirea cresterii lui. Mentine un plan echilibrat de hrana care sa cuprinda cantitatile necesare de proteine si carbohidrati. Adauga si vitamine. Iar daca te ia foamea intre mese, alunele, ouale fierte, iaurtul si tofu sunt indicate deoarece contin nutrienti ce ajuta la cresterea si intretinerea parului.
Râsul este cel mai bun medicament
Atitudinea este cea care conteaza cu adevarat. Studiile au aratat ca starile cronice negative impacteaza organismul si incetinesc sistemele lui. Acestea include si sistemul circulator, care hraneste radacinile parului. Daca simti ca esti indispus fa tot posibilul sa iti revii: o comedie, o carte relaxanta, o revista, o plimbare. Ia o pauza si distreaza-te!


