Adevarul din spatele reclamelor: Totul despre sampon

Cu fiecare zi ce trece, tot mai multi oameni sunt interesati de numarul de chimicale cu care interactioneaza in fiecare moment. Aproape tot ce folosim si o mare parte din ceea ce consumam contine o mare parte de substante chimice, sintetice, care sunt produse in laboratoare si nu apar intamplator in natura.
Exista multe articole care trateaza subiecte legate de compozitia si ingredientele tuturor produselor pe care le folosim in viata de zi cu zi. Si multi cititori reproseaza aparitia acestor articole pe motiv ca nimeni nu a murit pana acum folosind pasta de dinti, geluri de dus sau deodorante. Suntem de acord cu afirmatia lor, dar suntem convinse ca exista si persoane interesate de povestea din spatele reclamelor, care vor sa stie adevarul despre produsele pe care le folosesc, fie pentru a-si imbuinatati viata, fie doar pentru propria curiozitate.
![]() |
Desi multa lume este constienta ca tot ce se spune intr-o reclama este doar o strategie de marketing, menita sa convinga cat mai multi cumparatori sa achizitioneze produsul respectiv, de multe ori nu ne putem abtine sa nu dam crezare macar putin reclamelor, sperand ca macar de data asta produsul respectiv sa faca ceea ce promite. Iata deci ce ar trebui sa stii despre sampon si ce trebuie sa iti amintesti inainte de a arunca o multime de bani pe un nou sampon, gandindu-te la frumusetea parului modelului din reclama. |
Exista cateva tipuri de produse pe baza de uleiuri si grasimi care, la contactul cu apa, se transforma intr-o emulsie. Sapunul este alcatuit din ulei animal sau vegetal, in timp ce detergentii sunt compusi din uleiuri minerale (parafina si alte petrochimicale), ceea ce ii face si mult mai puternici decat sapunurile. Samponul este un detergent, nu foarte diferit de detergentii de vase, de produsele de curatat baia sau de cele care curata motorul masinii.
Oamenii obisnuiau sa foloseasca sapun atunci cand isi spalau parul si de asemenea atunci cand spalau vase, haine sau orice altceva. Sapunul era de preferat pentru spalarea parului, deoarece nu inlatura atat de mult din uleiurile naturale ale scalpului.
In timp, rezervele de apa folosite in case s-au schimbat. In prezent, apa este mai alcalina, ceea ce este tradus in viata de zi cu zi prin expresia „apa dura". Odata cu aparitia apei dure, sapunurile nu au mai functionat la fel de bine. Substantele care fac apa sa fie „dura" determina sapunul sa nu mai faca spuma si sa lase depuneri insolubile. Deci sapunul a devenit mai putin util pentru majoritatea scopurilor. La inceputul secolului 20, detergentii au devenit disponibili maselor. Acestia nu aveau nioci o problema cu apa dura, asa ca au ajuns sa fie extrem de populari. De asemenea, in scurt timp, au ajuns sa fie mai ieftini decat sapunul. | ![]() |
Din aceasta cauza oamenii au incetat sa mai foloseasca sapunul pentru orice fel de curatare si au inceput sa utilizeze detergentul, care reprezinta o modalitate excelenta de a curata aproape orice.
Sampoanele sunt compuse de obicei din apa 65-75% si detergenti. Acestia sunt o combinatie de soda caustica, sulfati de sodiu, de amoniac, SLS, nitrati si grasimi sau uleiuri. La acestea se adauga acizi de ingrosare si pentru spuma, deoarece consumatorul a fost invatat prin reclame ca un sampon este cu atat mai eficient cu cat este mai gros si cu cat face mai multa spuma. Ideile acestea sunt complet false, spuma sau densitatea samponului neavand de fapt nicio legatura cu eficienta sa.
Avand in vedere ca spuma nu ar rezista mai mult de cateva secunde la contactul cu oxigenul, se adauga si conservanti care sa prelungeasca viata bulelor, cum ar fi metili, parabeni (despre care se suspecteaza ca ar facilita aparitia cancerului), aditivi, etc.
![]() |
Daca ai incercat vreodata sa iti speli parul folosind sapun, ai observat probabil ca parul devine aspru si incalcit. Cu cat apa este mai dura, cu atat situatia devine mai rea. Fiecare fir de par are un fel de cuticule, ca solzii unui sarpe de exemplu, sau ca tiglele de pe un acoperis. Substantele acide fac aceste cuticule sa se „aseze", ceea ce iti face parul stralucitor si matasos. Probabil ai auzit de multe ori ca sucul de lamaie este folositor pentru par - iata motivul! Substantele alcaline determina cuticulele firelor de par sa stea in sus, facandu-ti parul sa fie aspru si incurcat. |
Samponul, fiind un detergent, iti poate spala parul in apa dura fara sa ridice cuticulele, pastrandu-ti deci parul moale si stralucitor. Acesta este de fapt si singurul aspect bun al samponului. Partea proasta este ca samponul este extrem de puternic si dur, afectandu-ti parul pentru totdeauna. Balsamul de par a aparut la scurt timp dupa aparitia samponului, atunci cand oamenii au observat ca samponul inlatura toate uleiurile scalpului, lasand parul uscat si fragil. Balsamul iti pune pe firele de par uleiuri artificiale, care rezista indeajuns de mult incat lumea sa nu asocieze degradarea parului cu samponul care a cauzat-o.
De multe ori, parul trebuie spalat in fiecare zi nu pentru ca s-ar fi murdarit atat de repede, ci pentru ca uleiurile din balsam nu rezista indeajuns de mult timp si trebuie sa fie inlocuite. Existenta balsamului de par nu a fost necesara pana la aparitia samponului.
Dar adevarata inselaciune o reprezinta vanzarea samponului ca fiind ceva extrem de benefic parului tau. Sampoanele mai scumpe sunt intr-un fel mai bune, dar numai din cauza ca balsamul care le insoteste este mai bun in a masca pagubele aduse de sampon.
Formulele profesionale, care iti hranesc parul si il determina sa creasca mai sanatos, cu vitamine si substante nutritive naturale, extractele de alge, uleiul de jojoba... Aminteste-ti ca parul tau este mort! Din start, doar lucrul acesta dovedeste ca jumatate din reclamele la sampon ofera informatii false. Aminteste-ti ca samponul este un detergent. Asta arata ca majoritatea reclamelor din jumatatea ramasa induc si ele idei eronate. Diferenta majora intre sampon si detergentii de haine o fac de fapt doar agentii de inalbire si de inmuiere. | ![]() |
Singurul lucru bun al samponului este faptul ca nu are efecte mai rele in contact cu apa dura. Lucru care nu e niciodata mentionat in vreo reclama. Restul sunt minciuni, care sa determine clientii sa ofere 10 lei pe o sticla de 1 leu de detergent parfumat.
Ce poti face
Sapunul este bun pentru parul tau. Uita de toate informatiile false imprastiate de companiile care vand sampon, cum ca sapunul ar fi prea dur pentru parul tau. Aminteste-ti ca problema atunci cand te speli cu sapun este in apa si nu in sapun. Trebuie doar sa rezolvi problema apei dure si sapunul devine apoi perfect pentru spalarea parului. Exista doua modalitati.
Daca apa nu este foarte dura, este de ajuns sa inlocuiesti samponul cu sapun si sa folosesti orice balsam de par ulterior. Acesta va aseza cuticulele de par si va permite tuturor urmelor de sapun sa fie clatite. Este posibil sa fii nevoita sa experimentezi cu mai multe tipuri de sapun si balsam pana sa le gasesti pe cele potrivite parului tau. Oricum, de cele mai multe ori un balsam cu Ph neutru este cel mai bun. De asemenea, sapunurile fara adaos de apa, coloranti si parfum sunt mai potrivite.
![]() |
Daca apa este prea dura, este de ajuns sa adaugi un strop de substanta acida la un moment dat in timp ce te speli. Din moment ce nu este nevoie decat de o cantitate mica, chiar si cateva picaturi de otet obisnuit isi vor face treaba, fara sa lase vreun miros in urma. Ai putea de asemenea sa iti prepari un amestec de sapun diluat in apa si suc de lamaie pentru a te spala fara probleme. Sau poti folosi o carafa de apa cu o lingura de otet, cu care sa te clatesti dupa ce te-ai spalat cu sapun. Daca ti-e mai usor, pregateste-ti din timp o sticla cu apa si o lingurita de otet sau suc de lamaie si foloseste apa la clatire. |
Ca o alternativa, mai poti folosi sampoanele organice. Acestea sunt (sau ar trebui sa fie!) 100% naturale, alcatuite doar din substante care pot fi chiar comestibile in starea lor naturala. Diferite plante sau uleiuri esentiale sunt adaugate pentru miros. Nu sunt adaugate substante chimice care sa ajute samponul sa se intinda mai bine sau sa faca mai multa spuma. Acest tip de sampon este benefic deoarece inlatura doar murdaria de pe par, nu si uleiurile naturale ale acestuia. Prin compozitie, sampoanele organice sunt de fapt mai aproape de sapun decat de sampon, asa ca le poti folosi cu incredere cat timp verifici ingredientele de pe eticheta (nu trebuie sa existe nici macar o singura substanat chimica) si sa gasesti o marca serioasa care chiar foloseste numai ingrediente naturale. Un alt avantaj este ca bineinteles, sampoanele organice sunt 100% biodegradabile, asa ca protejezi in acelasi timp si mediul.
In concluzie, samponul a aparut pretinzand ca este o alternativa mai comoda la sapun. Din pacate, in prezent, samponul nu mai este vandut prin ceea ce ar trebui sa faca, ci printr-o serie de minciuni. Sapunul este fara indoaiala mai bun pentru par, atata timp cat nu uiti sa neutralizezi apa dura.
Alegand samponul potrivit, vei avea parte de un par superb, regenrat si plin de vitalitate, pe care il poti pune in valoare printr-o coafura lejera. Buclele pot pune cu usurinta in evidenta un par stralucitor, asa ca mizeaza pe o astfel de coafura atat pe timp de zi, cat si seara.
Pe langa par, foarte importante sunt si accesoriile. Cum nicio tinuta nu este completa fara geanta potrivita, alege-o pe care care iti defineste stilul. Iata sugestiile noastre:


