Adevarul din spatele reclamelor: Totul despre sampon

Adevarul din spatele reclamelor: Totul despre sampon

Roxana Turcitu

Cu fiecare zi ce trece, tot mai multi oameni sunt interesati de numarul de chimicale cu care interactioneaza in fiecare moment. Aproape tot ce folosim si o mare parte din ceea ce consumam contine o mare parte de substante chimice, sintetice, care sunt produse in laboratoare si nu apar intamplator in natura.

Exista multe articole care trateaza subiecte legate de compozitia si ingredientele tuturor produselor pe care le folosim in viata de zi cu zi. Si multi cititori reproseaza aparitia acestor articole pe motiv ca nimeni nu a murit pana acum folosind pasta de dinti, geluri de dus sau deodorante. Suntem de acord cu afirmatia lor, dar suntem convinse ca exista si persoane interesate de povestea din spatele reclamelor, care vor sa stie adevarul despre produsele pe care le folosesc, fie pentru a-si imbuinatati viata, fie doar pentru propria curiozitate.

  Desi multa lume este constienta ca tot ce se spune intr-o reclama este doar o strategie de marketing, menita sa convinga cat mai multi cumparatori sa achizitioneze produsul respectiv, de multe ori nu ne putem abtine sa nu dam crezare macar putin reclamelor, sperand ca macar de data asta produsul respectiv sa faca ceea ce promite. Iata deci ce ar trebui sa stii despre sampon si ce trebuie sa iti amintesti inainte de a arunca o multime de bani pe un nou sampon, gandindu-te la frumusetea parului modelului din reclama.
Adevarul este ca samponul nu ii face bine parului. Curata murdaria, dar inlatura de asemenea si uleiurile naturale, care il fac stralucitor si puternic. Oricum, samponul este vandut ca ceva de care parul tau are absoluta nevoie iar adevarul este de cele mai multe ori ascuns.

Exista cateva tipuri de produse pe baza de uleiuri si grasimi care, la contactul cu apa, se transforma intr-o emulsie. Sapunul este alcatuit din ulei animal sau vegetal, in timp ce detergentii sunt compusi din uleiuri minerale (parafina si alte petrochimicale), ceea ce ii face si mult mai puternici decat sapunurile. Samponul este un detergent, nu foarte diferit de detergentii de vase, de produsele de curatat baia sau de cele care curata motorul masinii.

Oamenii obisnuiau sa foloseasca sapun atunci cand isi spalau parul si de asemenea atunci cand spalau vase, haine sau orice altceva. Sapunul era de preferat pentru spalarea parului, deoarece nu inlatura atat de mult din uleiurile naturale ale scalpului.

In timp, rezervele de apa folosite in case s-au schimbat. In prezent, apa este mai alcalina, ceea ce este tradus in viata de zi cu zi prin expresia „apa dura". Odata cu aparitia apei dure, sapunurile nu au mai functionat la fel de bine. Substantele care fac apa sa fie „dura" determina sapunul sa nu mai faca spuma si sa lase depuneri insolubile. Deci sapunul a devenit mai putin util pentru majoritatea scopurilor. La inceputul secolului 20, detergentii au devenit disponibili maselor. Acestia nu aveau nioci o problema cu apa dura, asa ca au ajuns sa fie extrem de populari. De asemenea, in scurt timp, au ajuns sa fie mai ieftini decat sapunul.  

Din aceasta cauza oamenii au incetat sa mai foloseasca sapunul pentru orice fel de curatare si au inceput sa utilizeze detergentul, care reprezinta o modalitate excelenta de a curata aproape orice.

Sampoanele sunt compuse de obicei din apa 65-75% si detergenti. Acestia sunt o combinatie de soda caustica, sulfati de sodiu, de amoniac, SLS, nitrati si grasimi sau uleiuri. La acestea se adauga acizi de ingrosare si pentru spuma, deoarece consumatorul a fost invatat prin reclame ca un sampon este cu atat mai eficient cu cat este mai gros si cu cat face mai multa spuma. Ideile acestea sunt complet false, spuma sau densitatea samponului neavand de fapt nicio legatura cu eficienta sa.

Avand in vedere ca spuma nu ar rezista mai mult de cateva secunde la contactul cu oxigenul, se adauga si conservanti care sa prelungeasca viata bulelor, cum ar fi metili, parabeni (despre care se suspecteaza ca ar facilita aparitia cancerului), aditivi, etc.

  Daca ai incercat vreodata sa iti speli parul folosind sapun, ai observat probabil ca parul devine aspru si incalcit. Cu cat apa este mai dura, cu atat situatia devine mai rea.

Fiecare fir de par are un fel de cuticule, ca solzii unui sarpe de exemplu, sau ca tiglele de pe un acoperis. Substantele acide fac aceste cuticule sa se „aseze", ceea ce iti face parul stralucitor si matasos. Probabil ai auzit de multe ori ca sucul de lamaie este folositor pentru par - iata motivul! Substantele alcaline determina cuticulele firelor de par sa stea in sus, facandu-ti parul sa fie aspru si incurcat. 
Combinatia de apa dura si sapun are deci un efect dezastruos asupra parului tau.

Samponul, fiind un detergent, iti poate spala parul in apa dura fara sa ridice cuticulele, pastrandu-ti deci parul moale si stralucitor. Acesta este de fapt si singurul aspect bun al samponului. Partea proasta este ca samponul este extrem de puternic si dur, afectandu-ti parul pentru totdeauna. Balsamul de par a aparut la scurt timp dupa aparitia samponului, atunci cand oamenii au observat ca samponul inlatura toate uleiurile scalpului, lasand parul uscat si fragil. Balsamul iti pune pe firele de par uleiuri artificiale, care rezista indeajuns de mult incat lumea sa nu asocieze degradarea parului cu samponul care a cauzat-o.

De multe ori, parul trebuie spalat in fiecare zi nu pentru ca s-ar fi murdarit atat de repede, ci pentru ca uleiurile din balsam nu rezista indeajuns de mult timp si trebuie sa fie inlocuite. Existenta balsamului de par nu a fost necesara pana la aparitia samponului.

Dar adevarata inselaciune o reprezinta vanzarea samponului ca fiind ceva extrem de benefic parului tau. Sampoanele mai scumpe sunt intr-un fel mai bune, dar numai din cauza ca balsamul care le insoteste este mai bun in a masca pagubele aduse de sampon.
Formulele profesionale, care iti hranesc parul si il determina sa creasca mai sanatos, cu vitamine si substante nutritive naturale, extractele de alge, uleiul de jojoba... Aminteste-ti ca parul tau este mort! Din start, doar lucrul acesta dovedeste ca jumatate din reclamele la sampon ofera informatii false. Aminteste-ti ca samponul este un detergent. Asta arata ca majoritatea reclamelor din jumatatea ramasa induc si ele idei eronate. Diferenta majora intre sampon si detergentii de haine o fac de fapt doar agentii de inalbire si de inmuiere.
Aminteste-ti ca uleiurile de care parul tau are nevoie, vin in mod natural de pe scalp, la fel cum se intampla cu mii de ani inainte de aparitia balsamului de par. Odata adunate informatiile, vei descoperi ca nimic din ceea ce pretind reclamele la sampon si balsam nu este adevarat. Da, intr-adevar, avem nevoie de balsam, exact cum ne spun reclamele. Dar motivul pentru care avem nevoie de el este tocmai ca sa mascam efectul negativ pe care il are samponul. Este vorba de un efect domino, in care se folosesc informatii false pentru a promova un produs rau (samponul) care sa devanseze un produs bun (sapunul), iar apoi sa introduca pe piata un alt produs (balsamul) ce compenseaza prejudiciile aduse parului. In final, oamenii ajung sa dea sume enorme de bani, uitand de produsul cu adevarat bun.

Singurul lucru bun al samponului este faptul ca nu are efecte mai rele in contact cu apa dura. Lucru care nu e niciodata mentionat in vreo reclama. Restul sunt minciuni, care sa determine clientii sa ofere 10 lei pe o sticla de 1 leu de detergent parfumat.

Ce poti face

Sapunul este bun pentru parul tau. Uita de toate informatiile false imprastiate de companiile care vand sampon, cum ca sapunul ar fi prea dur pentru parul tau. Aminteste-ti ca problema atunci cand te speli cu sapun este in apa si nu in sapun. Trebuie doar sa rezolvi problema apei dure si sapunul devine apoi perfect pentru spalarea parului. Exista doua modalitati.

Daca apa nu este foarte dura, este de ajuns sa inlocuiesti samponul cu sapun si sa folosesti orice balsam de par ulterior. Acesta va aseza cuticulele de par si va permite tuturor urmelor de sapun sa fie clatite. Este posibil sa fii nevoita sa experimentezi cu mai multe tipuri de sapun si balsam pana sa le gasesti pe cele potrivite parului tau. Oricum, de cele mai multe ori un balsam cu Ph neutru este cel mai bun. De asemenea, sapunurile fara adaos de apa, coloranti si parfum sunt mai potrivite.
 Daca apa este prea dura, este de ajuns sa adaugi un strop de substanta acida la un moment dat in timp ce te speli. Din moment ce nu este nevoie decat de o cantitate mica, chiar si cateva picaturi de otet obisnuit isi vor face treaba, fara sa lase vreun miros in urma. Ai putea de asemenea sa iti prepari un amestec de sapun diluat in apa si suc de lamaie pentru a te spala fara probleme. Sau poti folosi o carafa de apa cu o lingura de otet, cu care sa te clatesti dupa ce te-ai spalat cu sapun. Daca ti-e mai usor, pregateste-ti din timp o sticla cu apa si o lingurita de otet sau suc de lamaie si foloseste apa la clatire.
Un dop de plastic in care ai facut cateva gauri te va ajuta sa distribui in mod egal apa si sa nu o irosesti. Un alt secret este uleiul de rozmarin. Acesta stimuleaza scalpul, incurajandu-l sa secrete suficiente uleiuri naturale.

Ca o alternativa, mai poti folosi sampoanele organice. Acestea sunt (sau ar trebui sa fie!) 100% naturale, alcatuite doar din substante care pot fi chiar comestibile in starea lor naturala. Diferite plante sau uleiuri esentiale sunt adaugate pentru miros. Nu sunt adaugate substante chimice care sa ajute samponul sa se intinda mai bine sau sa faca mai multa spuma. Acest tip de sampon este benefic deoarece inlatura doar murdaria de pe par, nu si uleiurile naturale ale acestuia. Prin compozitie, sampoanele organice sunt de fapt mai aproape de sapun decat de sampon, asa ca le poti folosi cu incredere cat timp verifici ingredientele de pe eticheta (nu trebuie sa existe nici macar o singura substanat chimica) si sa gasesti o marca serioasa care chiar foloseste numai ingrediente naturale. Un alt avantaj este ca bineinteles, sampoanele organice sunt 100% biodegradabile, asa ca protejezi in acelasi timp si mediul.

In concluzie, samponul a aparut pretinzand ca este o alternativa mai comoda la sapun. Din pacate, in prezent, samponul nu mai este vandut prin ceea ce ar trebui sa faca, ci printr-o serie de minciuni. Sapunul este fara indoaiala mai bun pentru par, atata timp cat nu uiti sa neutralizezi apa dura.

Alegand samponul potrivit, vei avea parte de un par superb, regenrat si plin de vitalitate, pe care il poti pune in valoare printr-o coafura lejera. Buclele pot pune cu usurinta in evidenta un par stralucitor, asa ca mizeaza pe o astfel de coafura atat pe timp de zi, cat si seara. 

Pe langa par, foarte importante sunt si accesoriile. Cum nicio tinuta nu este completa fara geanta potrivita, alege-o pe care care iti defineste stilul. Iata sugestiile noastre:

Geanta -  235 lei

Geanta - 190 lei

 

Articolul urmator
Coenzima Q10: beneficii și proprietăți
Coenzima Q10: beneficii și proprietăți
Ești vulgară sau stilată? Testul care îți spune adevărul despre tine
Incepe quiz
Ești vulgară sau stilată? Testul care îți spune adevărul despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (238)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    V (anonim)
    3 octombrie 2011 21:09

    Ah...am dat peste o reteta de facut sapun de casa,pentru cine este interesat!:)http://elsaexarhu.wordpress.com/2008/11/20/sapun-de-casa/

    V (anonim)
    3 octombrie 2011 20:08

    Vad ca toata lumea spune despre ce a zis bunica...in trecut,dar nimeni nu "are curaj" sa incerce sapunu` de casa.Eu maine dimineata ma duc in piata sa-mi iau un sapun de la tarani si sa ma spal cu el...In mod normal,maine trebuie sa ma spal pe cap,fiindca mi se ingrasa parul des si ma spal o data la 2-3 zile. :)Eu nu am folosit niciodata feonul sau placa sau mai stiu eu ce produce cosmetice daunatoare precum fixativul,gelul de par etc.Inainte de fiecare spalare,dau la radacina firelor de par cu ulei de ricin si ulei de masline si las aceasta masca aproximativ 1h,dupa care ma spal si dau cu balsam si mai las inca jumatate de ora.Abia fac asta de 2 saptamani,deci nu exista inca un rezultat vizibil.Fac tot posibilul sa ma tin de acest "tratament" si intre timp,voi mai adauga in masca mea si fiole de vitamina A (oricum eu iau un complex de vitamine de la A la Z...),ca tot vorbeste lumea despre aceasta.Toata lumea are cel putin o problema cu parul,fie ca se ingrasa prea repede sau ca i se rup firele de par,nu creste etc.Cel mai bine ar fi sa investim in alimentatia noastra,sa mancam cat mai sanatos si rezultatele se vor vedea mai tarziu...Mai trebuie sa tine cont si de faptul ca inaintam in varsta...si la 30 de ani de exemplu,nu vom mai avea parul ca la 18 ani. :)Mama mereu imi spunea si-mi spune: ai grija de sanatatea ta!!!Mananca sanatos ca sa nu-ti cada dintii din gura...si sa-i mai ai si la batranete...Fiecare face cum vrea pana la urma...Sanatate multa tuturor! :)

    andra (anonim)
    23 ianuarie 2011 00:12

    bunica mea ma lua cu chestii de genul"CAND ERAM IO MNICA NU ERA SAMPON si balsam si ma spalam cu sapun de casa si ma clateam cu apa de ploaie cu otet......"Acum o inteleag.Alt lucru care il spunea bunica mea este ca daca te dai cu gaz dupa baie are sa nu-ti cada parul si iti creste mai repede.Am incercat si eu,si,intradevar,gazul iti face parul matasos sistralucitor(Doar cand iti pui gaz puneti putin,ca eu o data miam pus mult si o zis un coleg ca am baut benzina:))dar mirosul dispare repede e un remediu eficient impotriva caderi parului si un stimulent al cresteri parului.

    ritta (anonim)
    30 octombrie 2010 06:06

    Eu mi am dat seama de ascunzisurile lor,dar inca un sampon organic nu am gasit.e bine ce ne ati spus despre otet ,chiar i mi aduc aminte ca l foloseam cand eram copil.da ar trebui insa sa fie ceva bun si entru noi,pentru par ,unghii ,piele etc.

    Alina
    22 septembrie 2010 22:10

    In sfarsit un articol complet care poate lamuri pe toata lumea si care dezvaluie adevarul.Am gasit raspunsul cautat.eu eram intre sampon si sapunul de casa,si nu stiam care dauneaza mai tare.Acum inteleg.

    diana (anonim)
    21 septembrie 2010 21:09

    este adevarat.ce mai stiam eu este ca toate sampoanele au soda caustica si de aceea distruge parul...dupa ce am aflat acest lucru am inceput sa folosesc sapunul..iar mai apoi am incercat samponul Johnson's baby care va spun sincer ca are exact acelasi efect si simt ca parul meu e mult mai sanatos...am auzit ca este singurul fara soda caustica..consider ca este perfect:X (se poate folosi si sapunul johnson's baby)

    Gabriela Panoiu
    8 octombrie 2010 15:03

    si sapunul de casa are soda caustica...e esentila la fabricarea sapunului de casa...nu se poate fara ea...

    adriana (anonim)
    21 septembrie 2010 20:08

    fetelor acest articol este 99% corect. cind ma spalam cu sapun de casa si nu aveam decit sampon de urzica , nu imi cadea parul ca acum si era mult mai bogat. sampoanele ne vaduveaste de podoaba capilara... nu nee cosat nimic sa incercam acest lucru....

    Iuli (anonim)
    20 septembrie 2010 19:07

    oauu... chiar ma intrebam cine va avea curajul sa spuna adevarul despre produsele din reclame, care sunt pline de substante chimice. uite de ce ne cade parul! pai, sa incepem sa ne spalam cu sampon facut in casa din galbenus de ou si ulei de rozmarin si sa ne clatim cu apa cu otet! vorba bunicii: "pe vremea razboiului nu era sampon; ne spalam cu lesie si aveam un par lung, des si lucios..."

    mihaela (anonim)
    17 septembrie 2010 18:06

    super articol........si totusi asa cum spuni nu putem folosi sapun din cauza apei dure............si mi se pare de-a dreptul ciudat sa te speli cu apa plata pe cap...........oricum, ca sa fiu sincera eu inca nu vad dezastrul pe are samponul il produce asupra parului meu.........poate ca trebuie sa stii ce sa alegi (spunea cineva de aici ceva de sampoane de la plafar....si cred ca sunt o optiune destul de buna)

    simona(anonim) (anonim)
    17 septembrie 2010 09:09

    super articolul.avem ce invata

    mariana (anonim)
    16 septembrie 2010 23:11

    buna! foarte interesant articolul. eu de multe ori am folosit apa de ploaie si sapunul de casa, iar pentru clatire otet.

    Elena (anonim)
    16 septembrie 2010 22:10

    Super articol!

    only (anonim)
    16 septembrie 2010 22:10

    F bun articolul...insa multi/multe kiar dak am aflat adevarul...va garantez k vor continua sa foloseasca samponul...din obisnuinta si alte motive.oricum e bn d stiut

    Cami (anonim)
    16 septembrie 2010 20:08

    Mi-a placut articolul. Intr-adevar pot sa spun ca sapunul e mult mai bun decat samponul. Eu am folosit multi ani de zile sapun de casa facut de bunica si bineinteles otetul de mere si intr-adevar am un par foarte lung, sanatos si frumos. Foarte bun articolul, multumesc!

    noni (anonim)
    16 septembrie 2010 18:06

    Parul este deja mort?????? Who said that ???? Parul este un organ viu , fiind format din substanta organica , anorganica si apa .Este ca o planta ! Crengile copacilor fara frunze = inseamna copac mort , sau creanga expirata ? Firul de par are un bulb implantat in folicul pilos , de pe scalp sau restul corpului ! Parul reflecta si starea de sanatate generala a ceea ce se intampla in interiorul corpului nostru ( hormonal , stress , medicamentos , postterapeutic , etc, in urma carora parul poate sa cada mai mult decat in mod normal , isi pierde din stralucire, incetinirea cresterii ) E putin cam controversat acest articol ...Sunt de acord ca unele sampoane nu au ce cauta pe rafturile din magazine ...dar, sa nu uitam si factorii poluanti din mediu care iti afecteaza parul ( razele UV , poluanti din aer, etc) .Intr-adevar alege un sampon bun , dar si mai bun alege un balsam natural pt par si cel mai indicat unul facut acasa ( lapte , oua , ulei , maioneze , si mai nu stiu ce ) Nu rezolvi nimic daca te speli cu sapun de la bunica si apoi pui balsam de la compania care face samponul dupa care ti-0a picat parul ! Foloseste sapun facut natural , sunt o multime de persoane ( cauta pe bloguri de handmade ) care fac sapun natural acasa , placut mirositor si foarte fin dupa un proces tehnologic care cred ca dureaza o gramada de timp ! Merita , si apoi iti faci acasa o masca naturala de par !;) Va doresc o sanatate cat mai naturala !;)

    Milkyshor
    16 septembrie 2010 22:10

    Doar foliculul este viu, firul pe lungimea lui este mort. La fel ca si unghiile. Asta este si motivul pentru care nu te doare cand te tunzi sau iti tai unghiile.Fiecare noua crestere a firului de par impinge in sus, in exteriorul foliculului, celulele preexistente. Pe masura ce firul este impins in sus prin piele, parul isi pierde AND-ul si devine un simplu lant de proteine. Acest lant de proteine (parul pieptanat sau periat) nu este un tesut viu. Singurele parti vii ale parului sunt celulele din foliculul de par, sub piele.

    joy (anonim)
    16 septembrie 2010 17:05

    buna intrebarea despre sampoanele si tratamentele profesionale!de ex eu folosesc joico!!!deci ar trebui sa cred ca,dupa ce am dat 200 euro pe o gama completa de tratament,ar fi fost mai bine sa mi cumpar un sapun dove cu un euro???ooooo ce nasol!!!!fff interesant articolul!!!o sa incerc cu otetul sau sucul de lamai!!!!

    incandessense
    16 septembrie 2010 16:04

    ai innebunit?!?! ma spal cu sapun si apa plata ?!:)) da sampoanele profesionale...de ex joico?ce parere ai? f interesant articolul dar si controversat...

    angelina (anonim)
    16 septembrie 2010 16:04

    bravo! f.interesant articol

    danutzyka_coolgirlo4
    16 septembrie 2010 14:02

    eu am dat 11 lei pe sampon nutritiv pentru cresterea parului de la plafar,si a fost eficient:d

    B (anonim)
    16 septembrie 2010 12:12

    ok. deci sa recapitulam... daca pui in apa normala (deci probail dura) o lingura de otet sau suc de lamaie aceasta nu va mai fi dura? am inteles bine? D-ra Roxana turcitu, da-ti cateva exemple de sampoate sanatoare por favor :)dar despre sampoanele astea bio... de unde le putem acizitiona? ne-ar fi de folos cateva nume... altfel de unde sa stim ce trebuie cumparat? ca doar nu suntem toti chimisti, si in alta ordine de idei nici nu cred ca pe ambalajele sampoanelor sunt trecute toate ingredientele..

    Rocs_T
    16 septembrie 2010 16:04

    Buna. Da, substantele acide (otet, suc de lamaie) neutralizeaza bazele (substantele care fac apa sa fie "dura".Referitor la sampoanele organice, pe acestea trebuie sa scrie procentul de "natural" din compozitie. Multe sunt de exemplu 70% naturale, ceea ce nu este rau, dar se poate si mai bine, deoarece exista sampoane care sunt 98-100% naturale. In cazul in care acest procent nu este precizat, cauta pe eticheta ingredientele. Daca apar urmatoarele: "Sodium Lauryl Glucosideoxyacetate, Lauryl Glucosid, SLS", mai bine mai cauti alte produse. Din cate stiam eu, sunt obligati sa treaca toate ingredientele, de la apa, pana la aditivi, coloranti, etc. De asemenea, unele marci precizeaza pe eticheta daca produsul contine sau nu substante chimice. Un alt lucru dupa care trebuie sa te uiti daca nu apar mentiunile de mai sus, sunt stelutele de langa fiecare ingredient si apoi, sub lista, legenda acestora, de exemplu:Ingredients: Water, Sodium Lauroamphoacetate, Sodium Lauroyl Glutamate, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Sodium Cocoyl Isethionate, Olivoyl Hydrolyzed Wheat Protein, Citric Acid, Glyceryl Caprylate, Panthenol, Rosemary Oil**,Sage Extract*, Pine Needle Extract,Olive Fruit Oil*, Mastic Water*, Sodium Phytate, D-Limonene***Ingredients from Certified Organic Agriculture ** Natural Essential OilsIn acest mod, iti poti da seama ca ingredientele cu steluta sunt naturale, iar cele fara sunt chimice. Exista sampoane care nu contin deloc sau aproape deloc astfel de substante.

    mada (anonim)
    16 septembrie 2010 12:12

    bunica folosea sapun de casa si era f multumita. cred ca acm o inteleg

    cris (anonim)
    16 septembrie 2010 11:11

    chiar cam cat costa un sampon organic?

    ardna01
    16 septembrie 2010 11:11

    uau! Foarte bun articolul. Imi mai spuneau cele de la coafor k nu's bune shampoanele din comert. Dar cele profesionale din salon sunt mai bune? Imi vine sa plang dupa ce am citit articolul :)

    cosmina (anonim)
    15 septembrie 2010 23:11

    daca apa e dura, si cred ca toate sunt..sapunul e rau de folosit.. acuma ma intreb ce apa e buna si ce sapun e bun ca sunt o tona care au si alea multe chestii chimice..poate ne dati exemple de lucruri care le putem face noi sa ne spalam..diferite adaosuri care se pot gasi..si mie mi se ingrasa repede parul. tre sa ma spal zilnic sa am parul proaspat..incerc sa il las macar 2 zile.

    irina (anonim)
    15 septembrie 2010 16:04

    wow, nu stiam ca samponul este atat de daunator pentru par, am sa incerc si eu sa ma spal cu sapun sa vad cum iese parul dupa...

    iulia (anonim)
    15 septembrie 2010 16:04

    intradevar bun mesaj....eu folosesc un sampon naturist de la plafar cu lapte de capra si urzica....imi curata eficient parul si chiar nu mi-l mai ingrasa(inainte aveam mari probleme cu parul gras).

    aalexiaa
    15 septembrie 2010 20:08

    Si eu am parul gras si inca nu i-am gasit solutia. Cat costa un sampon de la plafar? :D Cred ca o sa incerc si eu ceva natural :)