Caderea parului (I) - cauze

Caderea parului (I) - cauze

Anca Dumitrescu

Caderea parului se afla pe lista problemelor cu care se confrunta multe dintre femei. Si nu e tocmai o problema de neglijat in momentul in care cantitatea de par pierduta depaseste limitele normale. Ea poate avea o serie de cauze, atat externe organismului, cat si interne, iar netratata la timp poate avea consecinte grave atata din punct de vedere fizic, cat si psihic.

Conform Academiei Americane de Dermatologie, caderea parului la femei este o problema in continua crestere. Cauzele caderii parului pot fi impartite in doua categorii: alopecia androgenetica (forma a caderii parului cu cauze genetice) si efluvium telogen (cadere temporara a parului).

 

Cauzele genetice ale caderii parului la femei sunt in general permanente, in timp ce cauzele non-genetice sunt temporare.

In medie, pierdem in jur de 5-100 de fire de par zilnic. Daca se pierd mai mult de 125 de fire pe zi, atunci ar putea exista o problema. Ciclul natural al parului se compune dintr-o perioada de crestere cuprinsa intre 2 si 6 ani, urmata de o perioada de repaos, iar apoi cade. In urmatoarele 6 luni vor creste foliculele de par pentru noile fire.



Cauze genetice pentru caderea parului

Daca problema caderii parului este de ordin genetic, atunci cauza ar putea fi incapacitatea organismului de a determina cresterea noului fir de par intr-un ritm rapid, asa ca firul de par intra in repaos prea devreme si apoi cade. Alopecia androgenetica nu este cauzata de o boala in mod direct, dar depinde de varsta, nivelul de testosteron din organism sau de ereditate.

Alopecia androgenetica este caracterizata prin rarirea intregii podoabe capilare. Rareori, poate duce la pierderea parului in totalitate (chelire). In cele mai multe dintre cazuri, efectul alopeciei este o rarire considerabila a densitatii parului. Femeile sufera o rarire a parului la nivelul intregului scalp, spre deosebire de barbati la care aceasta problema este mai evidenta pe tample sau frunte.
cauzele caderii parului 
Hormonii androgeni aflati in organsim in concentratii peste limitele normale (testosteron, androtestosteron si dihidrotestosteron - DHT) influenteaza in mod negativ cresterea firului de par, la persoanele cu o predispozitie genetica pentru caderea parului, fiind factori in procesul natural de crestere a firului de par.

Cand testosteronul intra in contact cu enzimele din celula de par, se transforma intr-un androgen mai puternic numit DHT, care mai apoi se combina cu receptorii foliculului de par. In timp, un exces de DHT in la nivelul foliculilor de par cauzeaza micsorarea firului, care la randul lui afecteaza perioada de odihna si de crestere a paruluil.
 cauzele caderii parului


Cauze non-genetice pentru caderea parului

Daca pierderea parului nu este influentata de cauze de ordin genetic, aceasta poate fi incadrata in celelalte 2 tipuri de caderi ale parului(Effluvium Anagen sau Efluvium Telogen), ambele tratatabile si temporare.

Efluvium anagen poate fi cauzata de administrare pe cale interna a unor medicamente ce produc "otravirea" foliculilor de par aflati in stadiu de crestere. Efluvium telogen se manifesta atunci cand un numar ridicat de foliculi pilosi intra in starea de repaos inainte de momentul stabilit genetic. Acest tip de afectiune se aseamana cu Alopecia androgenetica, de aceea doar un dermatolog poate pune un diagnostic concret in ceea ce priveste cauza bolii si modul de tratament.
 cauzele caderii parului
Medicamentele care pot cauza caderea parului sunt: cele pentru guta, cele prescrise in tratarea cancerului, cele pentru fluidificarea sangelui, antidepresivele, dozele mari de Vitamina A, medicamentele pentru presiunea sangelui, precum si pilulele contraceptive.

Alti factori care ar putea declansa caderea parului sunt schimbarile de ordin hormonal, ce apar, in general, in perioada de dupa nastere, inainte si dupa menopauza sau cand se incepe/se opreste administrarea de contraceptive. Caderea parului ar putea dura 3 luni in urma modificarilor hormonale, fiind necesare alte 3 luni pentru ca parul sa revina la ciclul normal de regenerare.
 cauzele caderii parului

Si factorii de nutritie au un rol important in ciclul de viata al firului de par: dietele disociate, spontane, un regim vegetal sau deprivari cronice de mancare (informetarea sau alcoolismul) pot determina caderea parului. Oprirea acestora este de obicei suficienta pentru a ajuta cresterea la loc a parului. In cazul in care regimul zilnic de nutritie nu contine destul fier si zinc, este recomandata administrarea de vitamine.

Alte cauze/conditii medicale cere pot determina caderea parului includ:
-Stresul fizic sau emotional
-Boli grave
-Operatii
-Nasteri
-Febra mare
-Disfunctii ale tiroidei
-Probleme de piele la nivelul scalpului
-Sindrom polichistic la ovare
-Scaderi bruste in greutate
-Diabet
 cauzele caderii parului


Truc!

 
Daca esti intr-o perioada stresanta si iti cade parul, exista cateva trucuri care te pot ajuta sa maschezi aceasta problema. Cel mai indicat ar fi sa pori o palarie fedora, cu boluri largi si calota adancita. Combina-o cu o rochie, o pereche de botine si o geanta xxl.
 

Dasha - 255 lei



Dasha - 330 lei 

 Alte subiecte care te-ar putea interesa:

-Ingrediente cu efecte miraculoase pentru pentru parul tau

-5 mituri despre parul tau

-Aranjeaza-ti parul ca o Bond Girl

Subiecte de pe forum:

-Produse profesionale pentru par

-Te vopsesti acasa sau la salon?

-Bigudiurile calde

Articolul urmator
Blond cenușiu peste șaten: cât de ușor se obține?
Blond cenușiu peste șaten: cât de ușor se obține?
Stii sa previi caderea masiva a parului?
Incepe quiz
Stii sa previi caderea masiva a parului?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (336)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte subiecte care te-ar putea interesa

    Cuticule uscate: cauze și tratament

    Sabin (anonim)
    12 decembrie 2013 14:02

    Salut Andrei! Si eu am facut ceva tratament cu suplimentul ala de care zici tu si mi-am mai indesit parul. E bestial! La faz a ca "nu e nici asa scump" nu stiu ce sa zic:)Costa totusi peste 1 milion de leiNumai bine

    Andrei (anonim)
    6 septembrie 2013 16:04

    Folosesc de 3 saptamani un supliment numit Follixin si vad ca nu mai am probleme asa mari cu caderea parului . Parca si parul a inceput sa se indseasca mai mult. Cert e ca produsul chiar functioneaza. Eram destul de sceptic la inceput, dar odata cu inaintarea in tratament deveneam mai increzator!Produsul l-am luat de pe www.follixin.ro si nu e nici asa scump!

    MihaelaS (anonim)
    15 mai 2013 12:12

    Buna, am auzit de Rogaine, insa nu am folosit. In momentul de fata folosesc de aproximativ 2 luni un produs numit Spectral DNC pe baza de nanosomi din cate am inteles. Nu stiu daca este doar efectul Placebo cand consider ca intr-adevar are efect, dar cu siguranta imi simt parul mult mai sanatos... revin peste 2 luni sa va spun rezultatele indelungate

    Elenuk (anonim)
    4 martie 2013 17:05

    Parul poate sa cada dintr-o gramada de motive... cel mai bine e sa consulti un medic dermatolog, sa-ti faci niste analize si alegi tratamentul care ti se potriveste cel mai bine. Din pacate la mine tratamentele naturiste nu dau nici un rezultat:( Asa ca momentan urmez un tratament cu minoxidil de la Rogaine si parul nu mai cade decat 2-3 fire pe zi.. si conform spuselor doamnei doctor dermatolog, ar trebui sa se regenereze complet in 3-4 luni. Pana atunci, fiindca am parul destul de rar, folosesc Toppik, un produs cosmetic ce face parul sa arate foarte des. In cazul meu e solutia ideala, nimeni nu stie ca am probleme cu caderea parului, pentru ca nu se observa deloc ca am parul foarte rar. Eu le-am comandat ambele de pe internet ca in farmacii n-am reusit sa gasesc nicaieri.. voi ati folosit Rogaine? Ce rezultate ati avut?

    ally (anonim)
    1 septembrie 2012 20:08

    imi cade parul fffff mult de 3 sapt..nush c sa mai fac...numai fire moarte...folosesc un sampon ALPECIN dar degeaba..va rog sa ma ajutati....nu mai pot....mai am cateva fire de par...:((:((:((

    sabina (anonim)
    29 ianuarie 2011 12:12

    haideti si ci partea a II-a

    Ramona (anonim)
    21 noiembrie 2010 18:06

    am doar 15 ani si de vreo 2 luni imi cade foarte mult par,s-a rarit foarte mult.Si inainte era rar,dar nici ca acum,adica mai am o mana de par si in fiecare zi tot cade...nu stiu ce sa fac...va rog dati-mi un sfat

    LORA (anonim)
    2 martie 2010 21:09

    Ma numesc Lora am 4o de ani am folosit pilule contaceptive timp de 2 ani , din decembrie anul acesta nu am vrut sa mai iau contraceptive deoarece ma simteam rau si am observat o pata de 3 cm la ceafa care in ultimul timp s-a dublat . Daca stiam ca contraceptivele imi vor face atat de rau nu le foloseam .

    marcela (anonim)
    27 februarie 2010 20:08

    am facut si yo tratament cu Alopexy si nu a dat rezultate cred k totul pleaca de la viata sexuala si stres trebuie sa ne controlam singure instinctele aveti incredere in voi

    Alexandra (anonim)
    23 octombrie 2009 14:02

    folsiti alopexy pentru caderea parului

    Ana (anonim)
    21 mai 2009 15:03

    Anda, da, intr-adevar pt testosteron marit( avand ca efecte caderea parului din cap, cresterea parului pe corp si aparitia acneei) se recomanda anticonceptionalele, pentru reglarea hormonilor din organism. Probabil articoplul s-a referit la faptul ca atunci cand nu ai o dereglare hormonala si iei anticonceptionale, pot aparea anumite probleme de genul acesta. Si asta este si motivul pentru care este periculos sa luam medicamente dupa ureche, fara analize prealabile.

    Anca.diva (anonim)
    21 mai 2009 12:12

    Maria, daca te uiti la titlul articolului, acesta e doar prima parte, in care s-a incercat o analiza cat mai diversificata a cauzelor acestei boli. Ca orice afectiune, pentru a putea fi tratata e necesar sa ii cunosti foarte bine cauzele. Partea a doua a articolului(care va fi publicata saptamana viitoare) se va axa pe remediile pentru aceasta problema.

    maria (anonim)
    21 mai 2009 12:12

    Nu credeti ca indicat ar fi fost sa primim cateva sfaturi? Articolul parca e copiat dintr-o revista medicala si ma ajuta doar sa inteleg cauzele problemei. M-ar fi interesat ce pot sa fac ca sa previn sau sa remediez situatia.

    yasomie
    21 mai 2009 12:12

    Daca ai fi fost atenta ai fi observat titlul articolului "Caderea parului I Cauze" asta inseamna ca vor urma si altele cu informatiile pe care le doresti.. trebuie sa ai si un pic de rabdare.. normal ca articolul parca e copiat dintr-o revista medicala .. tocmai asta e si ideea .. ce vroiai sa scrie .. povesti cu zane ?!

    anastasia (anonim)
    21 mai 2009 12:12

    ipotriva caderii parului sunt foarte bune fiolele PLACENTA.

    oana (anonim)
    21 mai 2009 12:12

    este o masca de la kalos care ajuta la regenerarea parului si e ft buna . ceva cu placenta animala.

    stefania (anonim)
    21 mai 2009 11:11

    eu nu de curand miam facut o tunsoare noua si imi sta parul plostit si ondulat ce as putea face?

    bya (anonim)
    21 mai 2009 11:11

    eu folosesc alopexy pt caderea parului si cresterea acestuia,este foarte bun in 6 luni de la folosire se vad si simti noile fire capilare crescute !

    anda (anonim)
    21 mai 2009 11:11

    eu nu am inteles partea cu testosteronul si anticonceptionalele. Daca un exces de testosteron determina caderea parului, atunci de ce nu este inlaturat acest efect prin administrarea de estrogen si progesteron (care sunt in anticonceptionale)?? din ce scrie in articol se intelege ca din contra, acesti hormoni stimuleaza caderea parului....ceva nu e bine....

    n0emy1
    21 mai 2009 08:08

    pentru caderea parului din cauze genetice exista rezolvari?cred ca sufar de asa ceva...de cand ma stiu imi cade parul in exces insa deocamdata problema nu e grava,adica nu s'a rarit foarte tare.

    marinela (anonim)
    21 mai 2009 07:07

    super-articol.astept si urmatoarele articole pe aceesi tema, cu nerabdare.chiar ati reusit sa-mi lamuriti problemele mele privind caderea parului, gasind in acelasi timp si solutii.multumesc

    lush (anonim)
    21 mai 2009 06:06

    si stresul foarte mare are ca efect caderea parului...yo am observat asta pe pielea mea plus o aparitie a matretii doar in anumite locuri pe pielea capului...singura solutie ar fi o viata fara stres...oare se poate???