Coloreaza cu cap!

Coloreaza cu cap!

Gabriela David, redactor Divahair.ro

Majoritatea culorilor dezastruoase se datoreaza neintelegerii principalelor “legi” ale vopsirii parului. Mai jos vom incerca sa explicam aceste legi ca un prim pas in construirea unei baze importante pentru sustinerea unui par frumos si, implicit sanatos.

Prima regulaCrema de colorat parul nu este vopsea

Culoarea, asa cum o percepem este, de fapt, reflectia luminii asupra pigmentilor colorati din par. Nuanta culorii este construita de combinatii diferite ale reflectiei luminii, de aceea culoarea parului pare diferita sub lumina fluorescenta decat luminata natural, indiferent daca aceasta culoare este naturala sau dintr-un tub de vopsea.

Culoarea are destinate mai multe nivele, de la 1 la 10, 1 fiind brunet (negru), iar 10 fiind cea mai deschisa nuanta de blond. Mai precis, brunetul reflecta foarte putina lumina, pe cand blondul deschis reflecta cea mai mare cantitate de lumina. Un blond de nivel 10 va fi cu doua nivele mai deschis decat un blond de nivel 8.

Sunt mai multe tipuri de vopsea de par. Vopseaua permanenta aduce o schimbare permanenta asupra parului si nu se spala. Se poate decolora in timp, insa nu va veti putea intoarce la culoarea naturala a parului dumneavoastra, pigmentii fiind alterati ireversibil. Poate fi modificata doar printr-o vopsire corectoare care sa se apropie de culoarea naturala. Vopseaua semi-permanenta poate acoperi parul alb sau poate intuneca dar nu poate deschide culoarea parului. Dureaza o perioada limitata, in functie de produs, rezistand pana la 20 de spalari.

A doua regula Informeaza-te

Trebuie sa fiti sincere si corecte in luarea unei astfel de decizii si sa cantariti toti factorii ce vor influenta parul in momentul unei vopsiri. Daca sunteti o bruneta naturala si doriti sa fiti o blonda de nivel 10, atunci apelati la un specialist. Este de ajuns sa va duceti intr-un magazin, sa va asezati langa rafturile cu produse de acest gen si sa ascultati comentariile din jur sau sa priviti parul oamenilor pentru a va da seama ca o colorare a parului neinformata poate avea efecte dezastruoase.

Mai intai trebuie sa alegeti culoarea pe care o doriti, sa spunem un blond mediu de nivel 8. apoi trebuie sa aflati nivelul de culoare pe care il are parul dumneavoastra acum, adica nivelul si nuanta (calda sau cenusie). Sa spunem ca aveti un par saten cenusiu de nivel 6, insemnand ca va lipsesc nuantele calde din par si ca urmeaza sa deschideti dar si sa incalziti culoarea parului pentru a ajunge la un blond de nivel 8.

     Culoarea dorita – Blond cald = Nivel8
     Nivelul culorii dorite X 2 = 16
     Culoarea naturala/originala – Saten deschis cenusiu = Nivel 6
     Scadem din culoarea dorita 16 – 6 = 10

Astfel, obtineti numarul de nivele de deschis parul (=2) si numarul de nivele de culoare (=10)

Daca numarul total de nivele este 13 sau mai mare, este necesara o pre-vopsire pentru deschiderea nuantei, deci nevoia de un profesionist.

Cand parul este deschis prin vopsire, este necesara traversarea mai multor stadii, acest process fractureaza culoarea pigmentului , creeand nuante nedorite. Pentru a corecta, culoarea opusa este adaugata formulei pentru a anula nuantele nedorite. De asemenea, in timpul oxidarii parului se produc sub-nuante de rosu sau galben, cand acestea sunt amestecate rezulta mult temutul portocaliu, astfel, deschiderea parului nu face decat sa adauge nuante de galben si rosu, completandu-le pe cele deja prezenta in culoarea naturala si ducand la rezultatul scontat. Sau, cel putin asta ar trebui sa se intample daca alegeti culoarea si nuanta potrivita.

A treia regula Tineti cont de cateva indicatii

Inainte de vopsire, testati vopseaua pe cateva suvite. Aplicati masca sau balsam de par cu cateva zile inaintea vopsirii. Daca aveti parul foarte lung solicitati ajutorul unei prietene. Urmati intotdeauna instructiunile producatorului. Incepeti vopsirea de la radacina la varfuri.

Sper ca aceste sfaturi si informatii sa va ajute in salvarea parului de nedoritul portocaliu. Vopsire placuta!

Articolul urmator
Acupuncutura facială: beneficii și recomandări
Acupuncutura facială: beneficii și recomandări
Care este cel mai mare defect al tau?
Incepe quiz
Care este cel mai mare defect al tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (41)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.