Vitamina C lipozomală: ce este și cum acționează

Vitamina C lipozomală: ce este și cum acționează

Redactor Raluca Margean

Vitamina C lipozomală este o formă de vitamina C încapsulată în lipozomi, adică microstructuri compuse din fosfolipide. Această tehnică de încapsulare oferă o serie de beneficii potențiale, printre care o absorbție mai eficientă și o eliberare mai controlată a vitaminei C în organism. În acest articol, vom explora în detaliu ce este vitamina C lipozomală, cum funcționează și ce beneficii de sănătate are, conform cercetărilor științifice în domeniu.

Ce este vitamina C lipozomală

Atunci când iei un supliment oral de vitamina C, corpul tău absoarbe doar o cantitate mică, între 12-14% din această vitamină. Procentul crește cu până la 50% absorbție pentru doze de peste 200 mg.

Având în vedere beneficiile enorme pentru sănătate ale vitaminei C este important să te bucuri de proprietățile sale în proporție de 100%. Iar vestea bună este că există o formă de vitamina C cu o biodisponibilitate mai bună decât suplimentele orale obișnuite.

Este vorba de vitamina C lipozomală, o formă mai puternică de vitamina C lichidă, încapsulată în micele (microsfere ultra-fine) de dimensiuni nanometrice. Aceste micele sunt învelite în continuare în lipozomi. Lipozomii protejează micelele mici ce conțin vitamina C de mediul ostil și barierele de absorbție găsite în intestinul uman. Acest lucru ajută la absorbția maximă a vitaminei C în organism, oferind un sprijin imunitar optim.

Ce este mai exact un lipozom?

Prezența lipozomilor este principala diferență între vitamina C lipozomală și capsula orală convențională sau vitamina C lichidă. De aceea este esențial să înțelegi mai bine ce este un lipozom și ce rol are acesta în procesul de absorbție a vitaminei C.

Așadar, un lipozom este o bulă minusculă plină de lichid, denumită veziculă, făcută din același material ca o membrană celulară. Rolul său este de a ajuta lichidul din interiorul său să ajungă în siguranță la destinație.

Nutrienții precum vitamina C trebuie digerați lent pentru a obține o absorbție maximă. Dar înainte de a ajunge la intestinul subțire, trebuie să supraviețuiască acidului și enzimelor din stomac. Din păcate, până să ajungă la intestine, corpul tău descompune destul de mult din vitamina C ingerată.

Pentru ca organismul să primească cât mai multă vitamina C posibil, sunt folosiți lipozomii pentru a crea un strat protector de fosfolipide. Acest lucru ajută vitamina C ”să supraviețuiască” procesului digestiv și să ajungă în siguranță la destinație.

Ce sunt fosfolipidele?

Lipozomii conțin fosfolipide. Acestea conțin fosfor și sunt substanțe asemănătore lipidelor, care reprezintă componenta principală a membranelor celulare. Membrana celulară fosfolipidă este esențială pentru protejarea celulelor de mediul exterior. De asemenea, ajută corpul să profite la maximum de vitamina C lipozomală.

Dacă ar fi să te uiți la vitamina C lipozomală la microscop, ai putea crede că arată similar cu o ceapă. Asta pentru că are numeroase straturi în jurul miezului său. Straturile duble fosfolipide oferă bariere pentru protejarea celulei. De asemenea, oferă căi de trecere prin membrane pentru diferite substanțe.

Fiecare strat dublu fosfolipidic este semi-permeabil pentru a permite trecerea apei, oxigenului și dioxidului de carbon. Acest strat restricționează, de asemenea, substanțele nocive, cum ar fi acidul din stomac, enzimele și radicalii liberi, pentru a ajuta la absorbția mai bună a vitaminei C.

Ce beneficii pentru piele oferă vitamina C lipozomală

Femeie cu cremă pe față
Sursa foto: Pexels.com

Principalul beneficiu al vitaminei C lipozomală este îmbunătățirea biodisponibilității și absorbției acesteia în organism. Această formă de vitamina C poate fi mai ușor absorbită de către celulele corpului și poate avea o eliberare mai lentă și mai controlată în sânge și țesuturi, comparativ cu alte forme de vitamina C, de exemplu acidul ascorbic obișnuit.

Deoarece vitamina C lipozomală are acel strat protector de fosfolipide, poate ajunge mai repede și mai în siguranță în intestinul subțire. Acest lucru îi permite să se atașeze de celulele mucoasei intestinale, transferând direct vitamina C.

Din intestinul subțire, vitamina C își face drum prin sistemul limfatic, apoi prin sânge, de unde este absorbit și utilizat de celulele corpului. Celulele absorb până la 98% din vitamina C disponibilă.

Vitamina C lipozomală are toate beneficiile vitaminei C, fiind deosebit de importantă pentru dezvoltarea, creșterea și repararea tuturor țesuturilor corpului. În ceea ce privește sănătatea pielii, iată care sunt principalele sale beneficii:

Are proprietăți antioxidante

Fiind un puternic antioxidant, vitamina C sprijină organismul în eliminarea radicalilor liberi dăunători din organism. Radicalii liberi sunt substanțe chimice toxice și poluanți care pot duce la afecțiuni grave de sănătate și pot contribui la îmbătrânirea prematură. Vitamina C neutralizează radicalii liberi, repară ADN-ul deteriorat, ajutând la vindecarea celulară și contribuind astfel la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii și la reducerea ridurilor și a altor semne de îmbătrânire.

Vitamina C lipozomală ajută la maximizarea absorbției vitaminei C pentru a susține mai bine sistemul imunitar și pentru a păstra sănătatea generală a organismului, inclusiv a pielii.

Stimulează producția de colagen

Colagenul este o proteină care joacă un rol vital în menținerea unui intestin sănătos. De asemenea, ajută la păstrarea sănătății părului, pielii, unghiilor, oaselor și articulațiilor. Corpul are nevoie de cantități mari de vitamina C pentru o producție optimă de colagen.

Uniformizează tenul

Femeie frumoasă care își curăță fața cu disc demachiant
Sursa foto: Pexels.com

Vitamina C are capacitatea de a reduce hiperpigmentarea și de a uniformiza tonul pielii. Prin inhibarea producției excesive de melanină, vitamina C poate diminua petele întunecate și poate lumina tenul, conferindu-i un aspect mai uniform și mai luminos.

De asemenea, Vitamina C este cel mai folosit antioxidant pentru estomparea cearcănelor și petelor pigmentare din jurul ochilor. Hidratarea zonei de sub ochi, care este cea mai sensibilă, contribuie la diminuarea pungilor și la creșterea fermității pielii.

Protejează împotriva razelor UV

Deși nu înlocuiește necesitatea utilizării cremelor de protecție solară, vitamina C poate oferi o protecție suplimentară împotriva daunelor provocate de radiațiile ultraviolete. Aceasta poate ajuta la reducerea arsurilor solare, a inflamației și a altor efecte negative ale expunerii la soare. 

Hidratează și revitalizează pielea

Vitamina C are capacitatea de a atrage și de a reține apa în piele, contribuind astfel la hidratarea și revitalizarea acesteia. Prin menținerea nivelului optim de hidratare, vitamina C poate îmbunătăți textura și suplețea pielii, conferindu-i un aspect sănătos și strălucitor.

Cum să-ţi faci o loţiune tonică pe bază de vitamina C

Care este doza recomandată de vitamina C lipozomală?

Deoarece vitamina C lipozomală are un nivel ridicat de biodisponibilitate, nu trebuie să fie luată în cantități enorme.

Potrivit specialiștilor, doza recomandată de vitamina C este de 75mg/zi pentru femeile peste 19 ani și 90mg/zi pentru bărbații peste 19 ani. Fumătorii pot lua în plus 35mg/zi, iar femeilor însărcinate 85 mg/zi. Suplimentele cu vitamina C, cum ar fi cele cu vitamina C lipozomală, furnizează de obicei între 250 mg și 1.000 mg per doză.

În ciuda nivelurilor scăzute ale dozelor recomandate, limita superioară a ceea ce oamenii sunt sfătuiți să consume este de aproximativ 2.000 de mg zilnic de vitamina C. Această cantitate este oricum destul de dificil de atins, chiar și dacă dieta ta include și o cantitate semnificativă de vitamina C.

Efecte adverse ce pot apărea după administrarea de vitamina C lipozomală

Există foarte puține efecte secundare cunoscute de la administrarea vitaminei C. Acest lucru se datorează faptului că vitamina C este solubilă în apă, ceea ce înseamnă că organismul elimină prin urină tot ceea ce nu absoarbe.

În general, au fost foarte rar raportate simptome din cauza excesului de vitamina C, iar acestea au fost relativ ușoare, precum greață sau stomac deranjat. Bărbații care iau o cantitate ridicată de vitamina C prezintă un risc ușor crescut de a face pietre la rinichi.

Cât de repede vezi efecte, după vitamina C lipozomală

Efectele vitaminei C lipozomale pot varia de la o persoană la alta și depind de mai mulți factori, inclusiv de doză, frecvența administrării, starea generală de sănătate și obiceiurile de viață. Cu toate acestea, pentru multe persoane, unele efecte benefice încep să se observe după utilizarea regulată a vitaminei C lipozomale timp de câteva săptămâni până la câteva luni.

Femeie cu prosop pe cap care se uita in oglinda
Sursa foto: Pexels.com

În ceea ce privește hidratarea și luminozitatea pielii, aceste efecte pot apărea într-un interval relativ scurt de timp, chiar în primele zile sau săptămâni de utilizare.

Dacă vorbim despre reducerea inflamației și a roșeții, utilizarea vitaminei C lipozomale poate aduce unele îmbunătățiri într-un timp relativ scurt. Proprietățile antiinflamatorii ale vitaminei C pot ajuta la calmarea iritațiilor și a roșeții, contribuind la obținerea unui ten mai uniform și mai sănătos.

Pentru a observa îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește aspectul ridurilor și al liniilor fine, este posibil să fie nevoie de o utilizare mai îndelungată a vitaminei C lipozomale. Deși unele persoane pot observa o reducere a ridurilor și a liniilor fine în câteva săptămâni, pentru a obține rezultate mai pronunțate, poate fi necesară o utilizare consecventă pe termen lung.

În concluzie, vitamina C lipozomală reprezintă o opțiune bună pentru îngrijirea sănătății pielii și a stării generale de sănătate. Proprietățile sale antioxidante puternice, capacitatea de a stimula producția de colagen și capacitatea de a uniformiza tonul pielii fac din vitamina C lipozomală un supliment popular în rutina de îngrijire a pielii. Înainte însă, de a începe orice regim de suplimentare cu vitamina C lipozomală sau cu orice alt produs, se recomandă să discuți cu un dermatolog pentru a te asigura că acest lucru este potrivit pentru nevoile tale individuale și pentru a evita orice complicații sau reacții adverse.

Vitamina C fiole: cum îți ajută tenul și cum se folosește corect

Surse foto: Pexels.com

Surse articol: Amymyersmd.comTrysupermood.com

Articolul urmator
Ceramidele: ce sunt și care sunt beneficiile lor pentru piele
Ceramidele: ce sunt și care sunt beneficiile lor pentru piele
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.