Totul despre vopsirea cu henna

Totul despre vopsirea cu henna

Roxana Turcitu

Henna (Lawsonia inermis) este o planta cunoscuta in special pentru utilizarea acesteia in tratamentele pentru ingrijirea si colorarea parului in mod natural. Henna creste in anumite zone cu clima calda, devenind cunoscuta mai intai in India si faima sa extinzandu-se, apoi, in toata lumea. De multe ori, orice tip de vopsea naturala este denumita popular henna, insa trebuie sa faci diferenta intre acestea.

 
Henna coloreaza parul in nuante diferite de rosu, de la rosu caramiziu pana la maro roscat, in functie de culoarea naturala a parului. In prezent, pe piata exista o gama vasta de nuante de henna, insa trebuie sa stii ca acelea nu sunt 100% pure. Henna, in stare pura, nu vine in mai multe culori. Producatorii care sustin ca obtin mai multe culori de vopsea naturala din henna, folosind radacinile, tulpina sau alte parti ale plantei uita sa iti spuna ca probabil utilizeaza si alti compusi pentru culorile finale. Singura parte a plantei henna care se foloseste in vopsirea parului este reprezentata de frunzele acesteia, iar amestecul cu radacini sau tulpina nu schimba nuanta obtinuta. Chimicalele, sarurile minerale sau alte plante - acestea sunt elementele care schimba culoarea vopselei. Aceste amestecuri se numesc vopsele mixte. Daca descoperi pe o cutie de vopsea henna in alta culoare decat rosu mentiunea ca produsul este obtinut integral din henna, poti fi sigura ca nu este adevarat. Nu exista henna galbena, neagra sau maro. Henna pura este benefica pentru sanatatea parului, insa daca vrei sa folosesti un amestec care sa iti coloreze parul in alta culoare, trebuie sa fii atenta la ingrediente.

Daca henna este amestecata cu alte plante, vopseaua este naturala si nu iti va afecta parul. Insa, daca noile culori sunt obtinute prin amestecul hennei cu saruri minerale sau substante chimice, nu te poti astepta ca beneficiile sa fie la fel de numeroase. Aceste tipuri de vopsele mixte pot avea rezultate dezastruoase daca sunt aplicate pe un par decolorat sau tratat cu solutie de permanent. Rezultatul se poate traduce printr-un par cu nuante verzui, mov sau prin niste suvite vizibil deteriorate. Acesta este si motivul pentru care multa lume are o parere proasta despre henna.

Asadar, daca descoperi un produs ce sustine ca este 100% henna si ca iti coloreaza parul in alta culoare decat rosu, este mai bine sa nu il cumperi. Daca pe unele produse este mentionat amestecul de henna cu alte substante, alege acele produse care nu contin saruri minerale sau substante chimice, ci numai alte tipuri de plante. Inca un indicator ca produsul pe care il cumperi este cu adevarat 100% henna: pudra trebuie sa aiba culoarea verde.

 

Amestecurile de henna cu alte plante

Daca alegi vopsirea naturala, insa preferi alte nuante in afara de roscat, cauta mixuri de henna cu alte plante. Iata care sunt cele mai populare amestecuri.

Indigo (Indigofera tinctoria)

Aceasta planta produce o vopsea in nuante inchise de albastru violet. Din amestecul cu henna rezulta tonuri de la castaniu pana la negru, in functie de culoarea naturala a parului si de proportiile in care au fost amestecate cele doua plante.

Drobsor (Isatis tinctoria)

Drobsorul este o planta din care se obtine un colorant albastrui. Amestecata cu aceasta planta, henna va colora parul in castaniu sau negru, insa nu se obtine aceeasi stralucire albastruie ca in cazul amestecului cu indigo, ci o nuanta mai naturala si mai temperata.

Extract din coji sau frunze de nuc (Juglans regia)

Frunzele sau cojile verzi de nuc pot fi combinate cu henna pentru ca rezultatul sa fie o vopsea castanie. Este recomandat sa testezi vopseaua de acest tip, intrucat persoanele alergice la nuci pot avea reactii adverse.

Cassia obovata

Aceasta planta se foloseste, de cele mai multe ori, singura, fara a fi amestecata cu henna. Este de fapt ceea ce comerciantii numesc henna neutra, in ciuda faptului ca produsul obtinut nu contine, de fapt, niciun gram din planta henna. Cassia obovata intareste parul si ii imbunatateste starea de sanatate, de aceaa este adesea recomandata ca tratament pentru par. In cazul in care pudra de Cassia obovata este amestecata intr-adevar cu henna, rezultatul va fi un par vopsit blond auriu. Tine cont totusi ca daca ai parul foarte inchis la culoare, nuanta nu ti se va deschide prea mult.

 

Gambir (Ourouparia gambir ) si Acacia (Acacia catechu)

Din gambir se obtine o vopsea galbena, iar din acacia una maro inchis. Amestecurile de henna cu diferite proportii din aceste doua plante dau nastere unor vopseluri in diferite nuante de blond, saten sau castaniu.

Sofran, musetel, radacina de rubarba sau romanita nobila

Combinatiile de henna cu sofran, musetel, radacina de rubarba sau romanita ofera o colorare a parului in diferite nuante de blond.

Trebuie sa stii ca, spre deosebire de vopseaua obisnuita, cea naturala, din plante, nu iti decoloreaza parul foarte mult. Vopselurile cu henna pot decolora parul cu pana la doua nuante. Bineinteles, in cazul in care parul tau este deschis si doresti sa il inchizi la culoare, nu vei intampina aceleasi limite.

Vopseaua cu henna este permanenta, insa este supusa factorilor externi. Ceea ce inseamna ca, la fel ca in cazul vopselurilor chimice, si cele cu henna isi vor pastra nuanta stralucitoare doar pentru o perioada. Datorita spalarilor repetate, a clorului din apa sau a uscatului cu foehnul, nuanta parului isi va pierde in timp din intensitate. Partea buna este faptul ca aplicarile repetate de vopsea pe baza de henna si alte plante duc la o nuanta mult mai bogata. Gandeste-te la o lingura de cafea lichida intr-o cana alba. Va parea un maroniu foarte deschis. Mai adauga apoi 10 linguri si va parea deja maro inchis. Iar daca vei umple cana, vei vedea o cafea neagra. Acelasi efect il au si vopsirile repetate cu henna sau vopsele mixte naturale. Fiecare nou strat il imbraca pe cel dinainte, schimband profunzimea nuantei si ducand la o culoare mult mai bogata, de fiecare data. Daca folosesti henna o singura data, nuanta se va deschide in timp, insa tonul de baza va ramane pe firul de par, cel putin pana cand il tai sau il vopsesti chimic.

 

Pe langa schimbarea culorii parului, henna (cea naturala, nu amestecata cu compusi chimici sau saruri minerale) are si alte efecte pozitive asupra parului: iti intareste firul de par, ii ofera un plus de stralucire, reduce matreata si elimina posibilii paraziti in cazul in care acestia exista (cum ar fi paduchii).

Aplicarea hennei

Pentru a fi sigura ca vopsirea cu henna ti se potriveste si ca parul tau va arata bine, trebuie sa incepi cu un test. Aduna mai multe fire de par cazut, eventual piaptana-te si aduna parul strans in perie, pune-le intr-o cantitate mica de pasta de henna si lasa-le timp de o ora. Clateste apoi suvita si vezi daca nuanta obtinuta este cea pe care o doreai. Tine cont de faptul ca aceasta nu este culoarea finala. Vopselurile cu henna (atat cele simple, cat si cele alcatuite din amestecuri cu alte plante) au nevoie de 2-3 zile sa se oxideze si sa isi definitiveze nuanta finala.

Obtinerea pastei de henna

Atunci cand cumperi henna, aceasta vine sub forma unei pudre. Pentru a o putea folosi pe par, pudra trebuie sa fie transformata in pasta. Amesteca, deci, pudra de henna cu un lichid usor acid: suc de lamaie, suc de grapefruit, de portocala, apa amestecata cu o singura lingura de otet, etc. Adauga lichid si amesteca pana cand obtii o pasta cu consistenta iaurtului. Se recomanda pastrarea acestei paste timp de 12 ore la aproximativ 24 de grade si abia apoi folosirea ei.

Unele persoane prefera sa amestece henna cu galbenus de ou si apa, insa acest amestec este mai dificil de aplicat pe par si nu se potriveste oricui.

In cazul vopselelor naturale mixte, urmeaza instructiunile de pe cutie. Unele amestecuri au nevoie de acelasi tip de lichid acid, in timp ce in cazul altora este necesara doar apa calduta. Timpul de asteptare depinde si el de planta cu care a fost amestecata henna.

Aplicarea vopselei naturale

Ambele tipuri de vopsea cu henna, atat cea pura cat si cea mixta se aplica intr-o maniera asemanatoare vopselelor chimice. Parul se imparte pe sectiuni, pentru o manevrare mai usoara si o acoperire completa, apoi pasta se aplica pe toate suvitele. Parul se acopera apoi cu folie de plastic. Ceea ce difera este timpul de asteptare, care poate fi pana la 3 ore, in functie de ingredientele amestecului. Din nou, este bine sa urmezi exact instructiunile de pe ambalaj in privinta timpului de asteptare, intrucat acesta depinde de plantele utilizate in combinatia cu henna. Dupa ce perioada in care produsul actioneaza s-a scurs, spala-te normal si clateste-ti parul.

 

Aminteste-ti ca trebuie sa folosesti manusi de protectie si sa incerci sa nu scapi henna pe lucrurile din jur, intrucat pateaza. Petele de pe piele trebuie curatate cat mai repede cu otet sau lamaie.

Aplicarea vopselelor naturale pe parul alb sau vopsit

Henna se poate aplica fara probleme pe parul alb, insa culoarea obtinuta dupa prima vopsire nu va fi la fel de intensa ca in cazul unei vopsele chimice. Singurul lucru de care trebuie sa tii cont este faptul ca nuanta rezultata este influentata de culoarea parului. Asadar, daca ai suvite carunte amestecate cu suvite colorate, este posibil ca nuanta rezultata dupa vopsirea cu henna, sau alta vopsea din plante, sa nu fie uniforma. Totusi, daca repeti vopsirea naturala, parul ajunge in scurt timp sa capete o culoare mult mai bogata si mai uniforma.

In schimb, daca parul a fost vopsit chimic inainte, este mai bine sa consulti un stilist sau sa testezi henna doar pe o suvita de par si, in functie de rezultat, sa te decizi. Substantele chimice din vopselele din comert pot declansa diferite reactii la contactul cu henna sau cu vopselele din alte plante, iar culoarea rezultata sa nu fie cea pe care ti-ai dorit-o. Un test facut in prealabil este obligatoriu in cazul in care parul tau este vopsit chimic.

Vopseaua naturala, indiferent ca este vorba de henna simpla sau combinata cu alte plante nu are niciun efect negativ asupra parului. Doar vopselurile in care au fost amestecate chimicale sau saruri pot interactiona in mod neplacut atat cu parul decolorat sau facut permanent, cat si cu cel natural. Dar, daca alegi o vopsea de calitate, vei descoperi ca, in urma vopsirii, parul va deveni mai sanatos si mai frumos.

Atat henna, cat si celelalte tipuri de vopsele naturale din plante se pot cumpara din magazinele online sau fizice, care comercializeaza cosmetice bio, tratamente organice si produse naturale ecologice.

    Cassia sau "henna neutra" - Organik.ro

    Henna pura - Khadi.ro

    Vopsea naturala saten aluna (contine Indigo, Henna, Amla, Eclipta Alba, Neem) - Khadi.ro

    Vopsea naturala neagra (contine henna, indigo, amla) - Orchideablu.ro

Tu ai incercat vreodata vopseaua cu henna?

Scoate-ti in evidenta culoarea frumoasa a parului cu ajutorul unei genti intr-o nuanta care o complimenteaza perfect. 

 geanta
Geanta, 275 RON
 geanta2
Geanta, 135 RON
Articolul urmator
Ulei de marula: beneficii și mod de utilizare
Ulei de marula: beneficii și mod de utilizare
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (96)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Cristina (anonim)
    19 septembrie 2013 12:12

    Doamnele care se vopsesc cu henna si cu indigo ar putea sa imi spuna daca dupa vopsire, curge foarte mult la urmatoarele spalari sau daca pateaza hainele si perna dupa colorare? Multumesc.

    dana (anonim)
    30 mai 2013 06:06

    buna fata mea s-a vopsit cu hena si i-a iesit culoarea prea inchisa puteti sa ma ajutati?Cum sa o mai decoloreze?sa devina mai castanie?va multumesc mult

    Henna Mandala
    28 ianuarie 2013 17:05

    Ma bucur cand gasesc persoane care folosesc cu drag henna de atat de mult timp. Calitatea este foarte importanta in experienta avuta si in rezultatul obtinut. Henna 100% naturala de foarte buna calitate importata direct din India se gaseste acum si in Romania pe www.hennaromania.ro, impreuna cu informatii utile si poze cu rezultate.

    ilanit
    22 noiembrie 2012 17:05

    Imi puteti spune daca dupa vopsirea cu henna parul cade la fel de mult ca dupa o vopsea chimica? Multumesc

    Lavinia (anonim)
    5 noiembrie 2012 15:03

    Ma vopsesc cu henna de peste 15 ani, reteta originala de preparare o stiu de la libience, din Libia imi procur si vopseaua, pt nuante inchise in sezonul rece o amestec cu cafea si ceai negru, in rest cu un ceai rosu,adaug si putin ulei de masline,otet/lamaie pt fixare daca doriti, 2-3 picaturi de vitamina A. Pot sa zic ca ma vopsesc de 2-3 ori pe an, varfurile imi sunt in pemanenta rosi, doar radacina se decoloreaza mai mult vara, in rest nu am treaba, DAR are un singur defect:dupa ce o aplic stau 6-7 ore cu ea(in general o aplic seara si ma spal dimi)cu cat sta mai mult cu atat se fixeaza mai bine si nuanta este deosebita,imi pun o punga de plasic apoi un prosop, culoarea definitiva se fixeaza pe la a 3-4 spalare, in rest rezultatul merita tot efortul Sa fiti sanatoase si daca gasiti vopsea buna cu siguranta veti fi si frumoase. o zi buna

    grasut
    11 noiembrie 2012 19:07

    lavinia, am nevoie de sfatul pentru a ma vopsi cu henna. putem vb pe mess? id-ul meu maruskaboofy

    Ysys Peace
    3 noiembrie 2012 19:07

    articolul tau m-a convins sa incerc si eu hena. nu stiam ca se poate obtine o nuanta placuta cu o vopsea naturala

    mada (anonim)
    3 noiembrie 2012 17:05

    Eu folosesc henna de ani de zile si sunt foarte multumita de rezultat. Un articol foarte bun si necesar pentru ca am intalnit multe persoane care nu cunosteau beneficiile aceste plante! Multumim, Roxana!

    Zaina (anonim)
    1 noiembrie 2012 19:07

    Masthara, saliu, imi poti spune de unde o iei?

    Erika (anonim)
    1 noiembrie 2012 14:02

    Este foarte buna henna pentru par singura, dar si in combinatiile mentionate. Pentru obtinerea negrului mai intai trebuie vopsit parul cu henna, iar imediat dupa aceea cu indigo. Nu o parte henna-o parte indigo. Asa nu o sa iasa niciodat! Si trebuiesc repetati pasii pana la nuanta dorita. Nu o sa iasa niciodata din prima, doar daca ai parul foarte inchis!Inca ceva..grija mare cu indigoul! Pateaza mult mai tare decat henna. Iar daca vreti sa va DECOLORATI DUPA INDICO, NU O SA SE DESCHIDA DECAT FOARTE PUTIN! Henna se mai poate decolora cat de cat, dar indigoul nu! Credeti-ma, spun din propria experienta! Si sunt stylista, am fost decolorata cu produse profesionale!

    Masthara (anonim)
    1 noiembrie 2012 13:01

    Ma vopsesc cu henna de peste 10 ani si nu as folosi vopseaua chimica sub nici o forma. De-a lungul acestor ani am observat urmatoarele: dupa aplicarea repetate a hennei firul de par devine mai gros, nuanta are reflexii aramii, dar asta depinde si de culoarea naturala a parului (eu sunt bruneta si ma vopsesc doar cu henna roscat); nu acopera firele albe, cum a scris si Zaina, ci doar le estompeaza. Eu am si fire albe, iar in urma tratamentului cu henna au devenit portocalii (cu henna neagra nu am incercat). Unlucru de care trebuie tinut cont este faptul ca parul nu se spala cu sampon dupa vopsire, ci doar se clateste cu apa. Multa apa! Doar la urmatoarea spalare se foloseste sampon si balsam, iar pentru ca parul sa capete reflexii inchise, se poate usca cu foehnul. Avantajul acestei vopsele este ca o poti folosi oricit de des, fara a distruge firul de par. Si o ultima precizare, parul va mirosi (nu foarte tare) a ierburi, asta pentru persoanele care au probleme cu mirosurile.

    Zaina (anonim)
    1 noiembrie 2012 12:12

    Saliu!Va pot spune ca eu am vrut sa ma vopsesc astfel, cu Henna, si m-am documentat destul de bine in legatura cu acest procedeu. Din cate cunosc, nu acopera firele albe asa cum ar face-o vopseaua chimica, dar cu aplicari repetate firele albe se estompeaza. Va pot spune ca depinde foarte tare de unde provine henna, intrucat cea din anumite zone este mai puternica decat in altele. Sortimentul de Yemen, de exemplu, este foarte puternic. La fel de bine stiu ca in Ro nu prea veti gasi henna de calitate. Eu am vrut sa imi aduc din afara. Am renuntat doar pt ca vroiam ca rezultatul sa fie o nuanta roscata, dar mie nu mi se potriveste. Beneficiile asupra parului sunt insa mai numeroase decat cele descrise de articol. Recomand cu incredere. Aveti grija doar la cum/cand aplicati pentru a nu avea complicatii (alergii, etc).

    mina (anonim)
    1 noiembrie 2012 09:09

    buna ziua! spuneti-mi, va rog, daca pot sa obtin culoarea neagra si daca henna acopera si firele albe?multumesc!

    RoxanaTurcitu
    1 noiembrie 2012 14:02

    Buna Mina,Asa cum este specificat si in articol, henna pura iti coloreaza parul doar in nuante de rosu. Daca alegi insa un produs mixt, ce combina henna cu plante precum indigo, drobsor sau extract de coaja de nuca, poti obtine nuante de la castaniu pana la negru. Atat henna simpla cat si amestecurile de henna cu alte plante acopera firele albe, insa nu la fel de puternic precum vopseaua chimica. De asemenea, nuanta poate sa nu fie foarte uniforma, intrucat este direct influentata de culoarea parului. Aplicarile repetate rezolva aceasta problema, astfel incat daca te vopsesti de mai multe ori cu henna, culoarea parului se va uniformiza.

    bita (anonim)
    1 noiembrie 2012 09:09

    Se poate aplica henna pe parul alb?dar pe parul vopsit chimic?

    RoxanaTurcitu
    1 noiembrie 2012 14:02

    Buna Bita, henna se poate aplica fara probleme pe parul alb, insa culoarea obtinuta dupa prima vopsire nu va fi la fel de intensa ca in cazul unei vopsele chimice. Singurul lucru de care trebuie sa tii cont este faptul ca nuanta rezultata este influentata de culoarea parului. Asadar, daca ai suvite carunte amestecate cu suvite colorate, este posibil ca nuanta rezultata dupa vopsirea cu henna sa nu fie uniforma. Totusi, daca repeti vopsirea naturala, parul ajunge in scurt timp sa capete o culoare mult mai bogata si mai uniforma. In schimb, daca parul a fost vopsit chimic inainte, este mai bine sa consulti un stilist sau sa testezi henna doar pe o suvita de par si in functie de rezultat sa te decizi. Substantele chimice din vopselele din comert pot declansa diferite reactii in contact cu henna sau cu vopselele din alte plante, iar culoarea rezultata sa nu fie cea pe care ti-ai dorit-o. Un test facut in prealabil este obligatoriu in cazul in care parul tau este vopsit chimic.

    cerica (anonim)
    1 noiembrie 2012 09:09

    Buna, de unde cumpar henna?

    RoxanaTurcitu
    1 noiembrie 2012 14:02

    Cerica, henna se poate cumpara din magazinele online sau normale, ce comercializeaza cosmetice bio, tratamente organice si produse naturale ecologice.