Totul despre co-washing, noul secret al fetelor cu păr superb

Redactor Andreea Baluteanu

Tehnicile revoluţionare care vin să ne schimbe percepţia asupra unui ritual despre care nu credeam că mai aveam ce să învăţăm, spălarea părului, sunt din ce în ce mai numeroase în ultima perioadă. După ce am aflat că trebuie să ne ţinem departe de şamponul cu sulfaţi, o veste chiar şi mai şocantă ne-a lovit: se pare că putem trăi fără acest produs cosmetic odată de neînlocuit!

Ultimul trend în materie este co-washing (conditionner washing), respectiv curăţarea părului cu balsam! Descoperă mai jos tot ce trebuie să ştii despre această tehnică la modă!

La ce este utilă metoda co-washing?

Orice procedură nouă vine cu multiple beneficii, dar adevărul este că cele pe care le presupune metoda co-washing chiar ne „ameţesc”!

Îţi vei hidrata în profunzime părul! Este evident, dar nu ne deranjează să o repetăm: alegând să îţi speli părul cu balsam, în loc de şampon, îl vei hrăni în profunzime. De asemenea, renunţând la şampon vei proteja cuticula de detergenţii aspri care curăţă, dar privează în acelaşi timp părul de stratul său de uleiuri.

Vei curăţa delicat părul. Balsamul conţine substanţe numite surfactanţi cationici, care elimină reziduurile şi impurităţile de la suprafaţa scalpului, dar nu aspresc cuticula.

Vei îmbunătăţi textura părului uscat, deteriorat, creţ sau ondulat. Dacă părul tău poate fi descris cu unul dintre aceste „epitete”, el va beneficia din plin de acţiunea de curăţare a agenţilor hidratanţi din co-washing.

Vei evita estomparea culorii părului tău vopsit. Şampoanele dure afectează pigmenţii de culoare; apelând la spălarea cu balsam, nu va mai trebui să îți vezi stilistul atât de des (cel puţin nu de nevoie).

Îţi vei aranja părul mai uşor. După procesul de co-washing, părul tău va fi moale, catifelat şi suplu, astfel că nu vei mai avea nevoie de atât de multe produse pentru „a-l aduce pe calea cea bună”.

Este co-washing pentru oricine?

Ne pare rău dacă te-ai îndrăgostit de beneficiile de mai sus, dar realitatea este că spălarea părului cu balsam nu se adresează tuturor. Astfel, dacă ai şuviţe grase, această tehnică nu va face decât să îţi agraveze situaţia. De asemenea, părul fin, drept și fără volum poate suferi la rândul său un proces de „aplatizare”. Scalpul iritabil şi dermatita sunt alte inconveniente în calea reuşitei co-washing-ului, conform dermatologului Jeannette Graf din New York.

De asemenea, trebuie să ştii că procedura de co-washing nu va avea efecte imediate. Este posibil ca la primele spălări cu balsam să experimentezi senzaţia de scalp uleios, care va dispărea însă cu timpul.

Specialiştii nu îţi recomandă să repeţi procedura mai mult de o dată pe săptămână, tocmai pentru a evita aceste neplăceri.

Nici alegerea produsului nu va fi atât de uşoară! Nu orice balsam este potrivit pentru co-washing: elimină din start produsele care conţin siliconi (caută ingredientul dimethicone în compoziţie), care pot îngreuna părul prea tare.

Chiar dacă te „califici” pentru utilizarea co-washing-ului, vei suferi alte efecte nedorite: părul tău nu va mai mirosi a curat, ci va fi înmiresmat cu aroma balsamului, iar creşterea acestuia va fi afectată, pentru că foliculul nu mai „respiră” liber ca atunci când a fost curăţat temeinic cu şampon!

Cum să te speli pe cap cu balsam

Inconvenientele co-washing-ului nu te-au descurajat şi eşti pregătită să îl încerci, ca să te bucuri şi tu de un păr strălucitor şi mătăsos? Iată de ce trebuie să ţii cont!

Umezeşte-ţi foarte bine părul! Apa va curăţa o parte din reziduurile de la suprafaţa podoabei tale capilare, înlesnind acţiunea balsamului.

Foloseşte o cantitate mai mare de balsam decât în mod normal. Nu va fi suficientă „moneda” pe care o aplicai la rădăcini. Acum ai nevoie să îţi acoperi tot părul (vei folosi co-washing şi la rădăcini). Nu îţi face griji pentru faptul că vei consuma prea repede sticluţa de produs, pentru că vei compensa renunţând la şampon şi folosind mai puţină apă!

Masează balsamul pe lungimi şi la rădăcini şi lasă să acţioneze între 3 și 5 minute sau chiar mai mult, dacă părul tău este foarte deteriorat.

O dată sau de două ori pe lună, apelează la un şampon clarificator! Acest produs va curăţa părul în profunzime şi va intensifica şi mai mult acţiunea co-washing-ului!

Tu ai fost cucerită de metoda co-washing? O vei încerca şi tu?

Surse foto: Instagram, Splashnews

Articolul urmator 6 secrete pentru un păr sănătos de care puțini au habar

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (34)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.