Vitamine pentru un par sanatos

Vitamine pentru un par sanatos

Anca Dumitrescu

Un par sanatos reflecta un organism care functioneaza bine. De cele mai multe ori problemele parului sunt generate de anumite carente existente in organism. Caderea parului, un scalp seboreic sau varfuri casante, acestea sunt doar cateva din semnalele prin care organismul ne avertizeaza ca ceva merge prost in interior.

De aceea, atat in cazul in care vrei sa tratezi anumite probleme ale parului, cat si atunci cand vrei sa previi, e bine sa apelezi la o cura de vitamine care sa ajute organismul sa functioneze asa cum trebuie.



Vitamina A

Vitamina A este unul din responsabilii producerii de sebum in organsim. Atunci cand lipseste, scapul are tendinta sa se usuce, generand matreata, iar parul este subtire si deshidratat.

Se gaseste in majoritatea plantelor si legumelor verzi, mai ales in morcovi, usturoi, ceapa si in fructe precum piersicile, bananele, zmeura sau caisele. De asemenea, se gaseste in cereale, lactate si oua.

Doza zilnica necesara se situeaza in jurul a 2 mg. Atentie insa, deoarece o doza prea mare de vitamina A poate avea acelasi efect ca lipsa acesteia din organism: caderea parului, datorita secretiei unei cantitati crescute de sebum.

 


 

Complexul vitaminic B

Vitaminele din complexul B au un rol foarte important in cresterea parului. Prin intermediul acestora, organismul asimileaza hemoglobina, cu ajutorul careia scalpul se oxigenaza, iar parul creste sanatos.

Cresterea parului este influentata in special de doua vitamine din complexul B-urilor: Vitamina B-6 si acidul folic.

a) vitamina B6

Ajuta organismul sa sintetizeze melanina, substanta responsabila de culoarea parului. Asadar, este recomandata pentru incetinirea albirii sau deteriorarii culorii parului.

Se gaseste in alimente ca: ficatul, drojdia de bere si carnea.

Doza zilnica necesara pentru adulti este de 1,6 - 2,0 mg zilnic, cu o crestere de pana la 2,2 mg in cursul sarcinii si 2,1 mg in perioada alaptarii.


Vitamina B6 se elimina insa prin procesul de excretie de opt ore de la administrare si de aceea trebuie inlocuita prin hrana adecvata sau prin doze suplimentare.

 


 
b) acidul folic

Acidul folic este implicat in producerea de celule care intra in alcatuirea firului de par. In lipsa acestuia parul creste greu si se degradeaza usor,

Se gaseste in legume cu frunze de culoare verde inchis, in morcovi, drojdie, ficat, galbenus de ou, pepene galben, caise, dovleac, avocado, fasole verde, faina de secara integrala si neagra.

Doza zilnica necesara de acid folic pentru adulti este de 180-200 micrograme, dublu pentru femeile gravide, iar pentru mamele care alapteaza - 280 micrograme in primele sase luni si 260 micrograme in urmatoarele sase.

Atentie insa, deoarece fiind o substanta hidrosolubila, el nu ramane prea mult timp in corp, asa ca trebuie luat in fiecare zi pentru a actiona eficient


 

Vitamina E


Vitamina E ajuta parul sa creasca mai repede, imbunatatind circulatia sangelui la nivelul scalpului.

Cele mai bune surse de vitamina E sunt uleiurile vegetale din floarea soarelui, porumb, soia si masline. Nucile, semintele de floarea soarelui si germenii de grau sunt de asemenea surse importante. Alte surse sunt cerealele integrale, pestele, uleiul de arahide si legumele frunzoase verzi.

Doza recomandata de vitamina E este de 15 mg pe zi. In medie, adultii consuma intre 8 si 12 mg de vitamina E zilnic prin alimentatie.

Ai insa mare grija! Excesul de vitamina E poate duce la cresterea presiunii arteriale.
 


Articolul urmator
Un dermatolog explică de ce frecarea zilnică cu gheață pe față vă poate oferi o piele impecabilă 
Un dermatolog explică de ce frecarea zilnică cu gheață pe față vă poate oferi o piele impecabilă 
Cat de sanatos este parul tau?
Incepe quiz
Cat de sanatos este parul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (229)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    diana (anonim)
    5 aprilie 2009 00:12

    luminita sunt si pastile ptr asa ceva .cel mai bn ar fii sa ti le cumperi de la farmacii naturiste.sunt pastile ptr par unghii si piele toate in aceeasi cutie adica pastilele acelea folosesc la toate trei.

    luminita (anonim)
    2 aprilie 2009 21:09

    interesant, dar nu putem sa luam o pastila decat sa luam multe uleiuri?

    alina (anonim)
    2 aprilie 2009 16:04

    interesant chiar aveam nevoie de cateva sfaturi.