Totul despre eyeliner- trucuri de aplicare si de corectie a formei ochilor
Articol revizuit de
Paulina Buldumea
- Specialitate
- Make-up Artist
- Despre
- Sunt make-up artist de peste 16 ani si trainer de 9 ani, reusind in tot acest timp sa pun bazele scolii Paulina Buldumea Make-up School, de care sunt foarte mandra. In prezent, sunt si brand ambasador Kodi Professional Romania. De-a lungul timpului, ...
Scurta istorie a eyelinerului
Efectul halucinant al unei priviri dramatice a constituit un fel de El Dorado feminin din timpuri stravechi. Ar trebui sa ne surprinda ca dorinta de a contura privirea are traditii atat de indepartate incat izvorasc direct din batranul Orientul ? In Egipt si Mesopotomia, femeile isi conturau ochii, obicei cu usurinta adoptat de misterioasa lume araba. In anii 60, tot ce cunoastem azi drept fashion incepe sa se contureze ca si industrie independenta, dupa ce Casa Dior impune New Look-ul in tumultuosii ani postbelici, 40. Prin urmare, eyelinerul negru este readus in lumina reflectoarelor. Gotic, dramatic, intens sau pictural, eyelinerul este azi vedeta. Poate intra sau iesi din tendinte, insa clientele sale fidele il adopta indiferent de trend in machiajul cotidian.
Tipuri de eyeliner
De la unul din cele mai vechi trucuri de infrumusetare la cea mai noua inventie in cosmetica, iata principalele formule ale eyelinerului.
Gel: este cea mai noua descoperire in materie de eyeliner. Se aplica cu o pensula rigida, oblica. Se aplica asemanator tusului de ochi, avand o textura consistenta, insa mai blanda cu pielea sensibila din jurul ochilor decat cea a creionului pentru ochi.
Lichid: sau tusul de ochi, este foarte dificil de aplicat, insa asigura un look mult mai dramatic. Confera mult mai multa definire a privirii, asa ca exersarea constiincioasa merita.
Creion: o variatie a khol-ului, creionul are o forumula mult mai rigida, ceea ce il face mai greu de aplicat si de omogenizat, insa destul de rezistent. Contrar parerii comune, creionul nu este o alegere la indemana, fiind dificil de aplicat la baza genelor superioare. Cele cremoase sunt mai usor de utilizat.
Khol: dateaza chiar din Epoca de Bronz si se desavarseste in Orientul Mijlociu, in India si misticul Egipt. In zilele noastre este un tip de creion moale, usor de aplicat si de intins si destul de rezistent.
In poze:
Creion dermatograf, Sephora, aprox 20 lei
Eyeliner gel, Stila, aprox. 50 lei
Eyeliner lichid, Astor, 30 de lei
Khol, Bourjois, 18 lei
Cum utilizam eyelinerul ca sa corectam defectele ochilor?
Eyelinerul este un aliat de nadejde in corectiile ochilor. Majoritatea makeup artistilor apeleaza la acesta pentru a „picta" forma ideala de ochi, inseland privirea si creand adesea arta. Sa studiem impreuna principalele tehnici la indemana tuturor:
1. Vrei sa iti rotunjesti ochii?
Aplica eyelinerul incepand din coltul interior al ochiului si la jumatatea ochiului incepe sa ingrosi aceasta linie. subtiaza din nou linia spre coltul extern, pentru a obtine senzatia de forma rotunda mai pronuntata. Depaseste conturul ochilor, dar nu ii conferi un sens ascendent. Aplica mascara pe jumatatea exterioara a genelor pleoapei superioare.
|
2. Ai ochii rotunzi? Vrei sa le dai o forma ovala?
Pentru a obtine ochi migdalati, se urmaresc pasii inceputi la punctul anterior, insa linia se va ingrosa constant spre coltul extern al ochiului, iar eyelinerul se va aplica atat in partea superioara, cat si inferioara a pleoapei. Realizeaza un V culcat spre coltul extern al ochiului, va alungi ochii dramatic.
|
3. Cum obtii un efect de ochi mai apropiati?
Un efect destul de artistic si greu de obtinut, tinand cont de faptul ca trebuie sa dozezi cu atentie cantitatea de eyeliner. Traseaza un contur mai gros in coltul intern al ochilor si subtiaza treptat linia spre coltul extern. Spranceana se penseaza mai aproape de radacina nasului.
|
4. Cum obtii un efect de ochi mai departati?
Teoretic, distanta dintre ochi trebuie sa fie de inca un ochi. Pentru a ii departe putin, operatiunea este inversa celei de la punctul anterior. Mascara se aplica in coltul extern al ochilor in mai multe straturi. Spranceana se penseaza mai departe de radacina nasului.
Efectul de ochi mai mari obtinut cu ajutorul eyelinerului se limiteaza la culori deschise, putin sidefate sau metalice pentru a reflecta lumina si a conferi senzatia de marire. Evita negrul si culorile inchise in general, in special daca vrei sa conturezi tot ochiul. Liniile trebuie sa fie subtiri si la baza genelor si este indicat sa eviti mucoasa interna.
|
Alegerea eyelinerului in functie de culoarea ochilor
Paleta coloristica de eyeliner:
Ochi albastri:
Ochi verzi:
Ochi caprui:
Daca ai ochi caprui-verzui poti alege si un eyeliner verde.
Trucuri de aplicare:
Daca alegi un khol, poti folosi o pensula cu varf mai rigid pentru a estompa conturul definit, obtinand un efect smokey.
Daca te tenteaza un eyeliner lichid, incearca sa gasesti un punct de sprijin pentru cot ca sa eviti efectul tremurat (coapsa, biroul, o masuta). Daca folosesti un eyeliner care formeaza o pelicula si gresesti conturul, poti sterge surplusul cu un creion foarte bine ascutit. Daca folosesti un tus obisnuit, sterge cu fond de ten, nu cu demachiant! Nu deschide ochii de indata ce ai terminat de trasat pentru a evita intinderea acestuia.
Cand iti definesti pleoapa superioara, porneste din interior spre exterior, iar pentru cea inferioara din coltul extern catre cel intern.
Daca nu esti multumita de intensitatea culorii dermatografului, arde putin varful creionului, lasa-l sa se raceasca si aplica pe ochi. Culoarea va fi mult mai puternica.