Microneedling: ce presupune și cum îți ajută pielea

Microneedling: ce presupune și cum îți ajută pielea

Redactor Andreea Baluteanu

Cu siguranță ai auzit și tu cel puțin o femeie care vrbește încântată despre beneficiile microneedling-ului și te-ai întrebat, ușor confuză, dacă într-adevăr această procedură își merită renumele.

Nu ești singura curioasă! Am făcut o cercetare amănunțită despre specificul, beneficiile, acțiunea și recomandările esteticienilor, dar și despre contraindicațiile microneeding-ului, pentru ca tu să fii la curent cu toate informațiile.

Ce presupune tratamentul de microneedling

Numit și inducție de colagen sau neocolageneză, microneedling-ul presupune perforarea pielii, la mici adâncimi, cu ajutorul unui dispozitiv medical de forma unu stilou care este prevăzut cu microace de unică folosință.

Astfel, sistemul nervos percepe micro leziunile și pune în funcțiune mecanismele de vindecare și de creare a unor noi celule. Microneedling-ul are drept principal efect creșterea producției de colagen și elastină, ceea ce contribuie la întinerirea și regenerarea pielii.

Trebuie să mai știi că aceste micro perforații sunt controlate de către estetician. Pe lângă efectul de vindecare, capacitățile pielii sunt îmbunătățite și prin injectarea de substanțe de creștere sau active direct în straturile profunde ale pielii.

Cum acționează microneedling?

Microneedling-ul acționează în straturile dermului și ale epidermei, pe 3 căi principale.

În primul rând, se vor accentua mecanismele de vindecare și de reparare/reconstrucție/regenerare a pielii, în urma perforațiilor cu microace. Aceasta este prima etapă și va contribui la o producție crescută de colagen și elastină.

Apoi, în piele sunt infuzate cocktail-uri benefice de substanțe, care pot fi absorbite mai adânc și au o eficiență superioară. Poate fi vorba despre acid hialuronic, minerale, vitamine, oligoelemente, selectate de profesioniști în funcție de nevoile pielii tale.

Mai departe, în ultimă instanță, se vor forma vasele noi de sânge, ceea ce va duce la o oxigenare mai bună și la o hrănire mai concentrată a pielii.

Acest tratament cu microace produce practic o reacție de vindecare în lanț în organism, așa că efectele se vor accentua în timp, după procedura de microneedling.

Beneficiile microneedling

Microneedling-ul are multiple beneficii, mai ales atunci când îl compari cu alte procedee estetice. E mai puțin costisitor decât tratamente cu revendicări asemănătoare, precum laserul, și poate funcționa și mai bine în cazul persoanelor cu piele închisă la culoare. Stimulând producția de colagen și elastină și conducând la formarea de celule noi, vei fi încântată să descoperi o piele radioasă, cu aspect proaspăt, ferm și întinerit.

Iată care sunt beneficiile microneedling-ului:

  • reduce cicatricele și urmele de acnee;
  • reduce ridurile și liniile fine;
  • micșorează porii;
  • reduce pigmentarea;
  • uniformizează textura pielii;
  • îmbunătățește elasticitatea;
  • poate ameliora aspectul vergeturilor;
  • poate stimula creșterea părului la persoanele diagnosticate cu alopecie;
  • nu are efecte secundare grave;
  • perioada de recuperare e scurtă;
  • poate fi folosit și în combinație cu alte terapii.

fata frumoasa imbracata in maleta neagra cu par blond

Unde se desfășoară terapia cu microneedling

Majoritatea pacienților optează pentru microneedling pe față, pentru a stimula întinerirea. Totodată, însă, poți să apelezi la această terapie pe orice porțiune a corpului, în special pe abdomen, pentru a atenua vergeturile.

Iată și câteva exemple de femei care se mândresc cu vergeturile lor!

Cum te pregătești pentru microneedling

Nu sunt foarte multe revendicări ale esteticienilor pentru pacienții care doresc să încerce tratamentul cu microneedling. Dacă ești sănătoasă și nu ai leziuni ale pielii, poți să te programezi liniștită.

Poate fi necesar să nu mai administrezi unele medicamente, cum e ibuprofenul sau unele tratamente împotriva acneei. Totodată, esteticianul îți va spune dacă e cazul să iei o pauză de la retinoizi sau de la exfoliere.

Cât durează o ședință de microneedling și de câte ai nevoie?

În general, o ședință de microneedling poate dura până la 2 ore, fiind necesară și aplicarea unei creme cu anestezic. Se recomandă între 3 și 6 ședințe, la distanță de câteva săptămâni una de cealaltă, dar doctorul sau esteticianul este cel care ia, alături de tine, decizia finală.

Doare microneedling-ul?

E natural să îți pui această întrebare dacă te bate gândul să optezi pentru microneedling. Aici, părerile sunt împărțite. Totul depinde de gradul tău de suportabilitate. Ia în calcul că cea mai mare parte a disconfortului e atenuată de anestezic și că acest tratament e unul minim invaziv.

Poți să resimți și o senzație ușoară de mâncărime sau de căldură atunci când începe procedura. De asemenea, în cazul tratamentele care au loc în profunzimea pielii pot apărea și sângerări.

Recuperarea după microneedling

Unul dintre marile atuuri ale tratamentului microneedling e că nu ai nevoie de mult timp de refacere. De fapt, îți poți urma activitatea zilnică fără întreruperi în majoritatea cazurilor.

În urma terapiei poți experimenta umflarea sau iritarea pielii, care este complet normală. Inflamația poate să dureze până la 2-3 zile, în funcție de cât de sensibil e dermul tău. Însă majoritatea persoanelor nu experimentează decât simptome asemănătoare arsurilor solare, care dispar în 48 de ore.

După ce roșeața se atenuează până la un roz delicat – de altfel cu aspect sănătos – se poate produce o ușoară descuamare. Într-o săptămână pielea revine la normal, fiind mai fină, mai luminoasă și mai proaspătă, cu riduri și cicatrici diminuate, iar în 2-3 luni vei observa efectele în toată măreția lor.

Ce trebuie să faci pentru o recuperare mai rapidă? Iată:

  • evită să porți machiaj până în a doua zi după procedură;
  • nu folosi tratamente cu izotretinoizi în prima săptămână;
  • evită dozele mari de vitamina A;
  • evită în prima săptămână expunerea directă la soare, mersul la piscină și, pe cât posibil, transpirația;
  • hidratează-te;
  • folosește produse cu antioxidanți, calmante și răcoritoare, dar și tratamente ce stimulează producția de peptide;
  • poartă cremă cu SPF de minim 30.

Ce mai trebuie să reții? Că poți să liniștești iritațiile trecând un cub de gheață peste zona inflamată.

Contactează însă doctorul dacă experimentezi după microneedling sângerări, vânătăi, infecție sau exfoliere majoră a pielii.

Cât costă tratamentul de microneedling

În medie, o ședință cu microneedling poate să te coste între 350 și 1500 de lei.

Desigur, sunt multe variabile de luat în calcul și e întotdeauna de preferat să te asiguri de calitatea dispozitivelor folosite și de experiența personalului.

fata frumoasa dupa baie cu parul prins intr-un prospp care e imbracata in halat

Contraindicații microneedling

Fiind o procedură minim invazivă, considerată în general sigură, microneedling-ul are puține contraindicații. Iată când ar trebui să renunți la idee:

  • dacă ești însărcinată;
  • ai istoric de formare de cicatrici cheloide sau hipertrofice;
  • ai inflamații, iritații sau răni deschise în zonă;
  • ai boli cutanate cronice sau herpes;
  • suferi de probleme cu coagularea sângelui;
  • urmezi un tratament cu anticoagulante;
  • suferi de psoriazis sau eczeme;
  • ai urmat un tratament cu radiații recent;
  • ai acnee activă.

Fii de asemenea conștientă că, dacă prezinți un risc crescut de alergii, poți deveni victimă a lor și în urma tratamentului cu microneedling. Dacă ai un sistem imunitar slăbit, poți fi de asemenea predispusă la infecții.

Cu nenumărate beneficii și puține riscuri, tratamentul cu microneedling e unul dintre preferatele femeilor interesate să amelioreze aspectul fizic și să lupte contra imperfecțiunilor.

Surse foto: iStock, Pexels

Surse articol: Healthline, webMD, Clevelandclinic

Articolul urmator
Un dermatolog explică de ce frecarea zilnică cu gheață pe față vă poate oferi o piele impecabilă 
Un dermatolog explică de ce frecarea zilnică cu gheață pe față vă poate oferi o piele impecabilă 
Test de beauty: Ce spune pielea despre tine?
Incepe quiz
Test de beauty: Ce spune pielea despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.