Secretele relaxării eficiente și de lungă durată! De ce să alegi uleiuri vegetale

Secretele relaxării eficiente și de lungă durată! De ce să alegi uleiuri vegetale

Redactor Andreea Baluteanu

Relaxantă, stimulatoare, liniștitoare, energizantă, atât de binefăcătoare, aromaterapia este unul dintre secretele stării noastre de bine. Dar trebuie să recunoaștem că, deși ne delectăm deja de ceva vreme cu deliciile sale, aromaterapia încă are secrete, pe care așteptăm să le descoperim atât de nerăbdătoare.

Unul dintre acestea? Magicele uleiuri esențiale sunt încă și mai fabuloase atunci când le amestecăm cu un ulei vegetal. De ce? Află din rândurile de mai jos și fă-ți intrarea triumfală în lumea aromelor divine!

Ce sunt uleiurile vegetale purtătoare?

Uleiurile vegetale sunt extrase din partea grasă a unei plante, cel mai adesea din semințe, nuci sau miez. Atunci când sunt folosite pe post de ulei purtător (carrier oil), aceste sortimente vegetale diluează uleiurile esențiale, făcându-le astfel mai potrivite pentru aplicarea topică sau în alte scopuri aromaterapice.

femeie care face masaj cu uleiuri esentiale

De asemenea, uleiurile vegetale sunt incluse alături de cele esențiale în loțiuni, creme, uleiuri de corp sau de baie, săpunuri, uleiuri de păr sau balsam de buze.

Ulei vegetal versus ulei esențial: care este diferența?

Departe de a fi același lucru, uleiurile esențiale și cele vegetale se deosebesc și se completează reciproc. Principala diferență o reprezintă originea lor: dacă uleiurile vegetale se extrag din partea grasă a unei plante, cele esențiale iau naștere prin distilare din frunze, rădăcini, scoartă sau coaja fructului, cum este cazul uleiului de citrice.

Mai departe, uleiurile esențiale se vor evapora mai repede, iar aroma lor e mult mai pregnantă decât a unui ulei vegetal. De partea cealaltă, uleiurile vegetale pot ajunge să râncezească în timp; cele esențiale nu sunt supuse acestui risc, ceea ce nu înseamnă că te vor servi pentru totdeauna. Astfel, după expirarea duratei lor de viață, ele se oxidează și își pierd proprietățile terapeutice.

De ce se folosesc uleiurile vegetale în aromaterapie

Magice, cu o textură senzorială care pare a fi recompensa pentru toate supărările tale, uleiurile vegetale sau purtătoare sunt utilizate în aromaterapie pentru a dilua uleiul esențial și a-l face astfel mai potrivit pentru aplicarea topică.

Dat fiind faptul că sunt atât de concentrate și pot adesea irita pielea, uleiurile esențiale au nevoie de un aliat delicat, hidratant și emolient, care să le „transporte” beneficiile uluitoare către piele și organism și aici intervin sortimentele vegetale.

Un alt avantaj extraordinar al uleiurilor vegetale, care demonstrează că au fost concepute special pentru a ține companie celor esențiale, este legat de faptul că au o aromă lejeră, atât de delicată. Astfel, ele nu interferează cu notele bogate ale uleiurilor esențiale și nu le „tulbură” proprietățile terapeutice.

Trebuie remarcat și faptul că uleiurile vegetale pot fi folosite ca atare în îngrijirea pielii, a părului sau a unghiilor, dar dețin și alte utilizări interne și externe.

dispozitiv de aromaterapie cu uleiuri esnetiale

Cum alegi uleiul vegetal potrivit?

Nu există o „lege” scrisă sau nescrisă care să te învețe cum anume să alegi un ulei vegetal. În general, preferințele ar trebui să dicteze: pur și simplu testează cât mai multe și descoperă combinația care îți aduce cele mai multe beneficii.

Pentru masajul facial sunt recomandate uleiurile lejere, precum cele de semințe de struguri sau de floarea soarelui. Uleiul de jojoba s-a declarat de asemenea un amic la cataramă al pielii cu tendințe acneice.

Dacă vrei să folosești uleiul vegetal alături de cel esențial pentru a pregăti măști fabuloase de păr, ia în calcul textura șuvițelor tale. Pentru părul fin și subțire sunt recomandate uleiurile delicate, precum cel de argan, iar pentru părul cu fir gros, uleiuri mai dense, bogate, precum cel de cocos.

În masajul aromaterapic, cele mai populare alegeri sunt uleiurile purtătoare care facilitează alunecarea mâinilor pe piele, precum uleiul de migdale, de cocos fracționat, de jojoba sau de caise.

Ai grijă de asemenea și la depozitarea acestor daruri ale naturii. Ține-le departe de căldură sau de lumina directă a soarelui, pentru a le păstra proprietățile. Recomandate sunt uleiurile obținute prin presarea la rece.

Tipuri de uleiuri vegetale: ce îți recomandăm

Permite-i inimii tale să se îndrăgostească de un ulei vegetal și relația va fi una pe vecie. Dar mai întâi trebuie să faceți cunoștință: descoperă mai jos uleiurile noastre vegetale preferate!

În primul rând, caută uleiuri vegetale 100% pure, fără conservanți sau arome adăugate. Un producător de încredere e mană cerească: noi ne-am lăsat fericirea simțurilor înnebunite în seama Esentia, de unde ne refacem de fiecare dată stocurile cu arome magice.

Iată care sunt uleiurile vegetale pe care e musai să le încerci în aromaterapie și nu numai!

Uleiul vegetal de migdale dulci este cel mai des utilizat în masajul aromaterapic, alături de notele de vis ale uleiurilor esențiale. Nu e de mirare că a fost folosit încă din Antichitate, când era inclus în unguente alături de miere, scorțișoară sau vin aromat. Minunat pentru pielea iritată, infectată, deteriorată, fără riduri sau strălucire, cu proprietăți hidratante, emoliente, calmante, protectoare (mai ales contra radiațiilor UV), uleiul de migdale previne apariția vergeturilor în timpul sarcinii și conferă elasticitate. Are un miros delicat și dulceag și reprezintă o sursă importantă de acizi grași nesaturați și vitamine. Folosește-l imediat după baie sau ca bază purtătoare în aromaterapie, ca ulei de masaj sau în cremele de corp. Picură câteva doze în apa băii pentru răsfățul suprem!

Uleiul vegetal de migdale dulci

Minunat pentru ten, uleiul vegetal de semințe de struguri are proprietăți regenerante, restructurante, hidratante și antioxidante de-a dreptul extraordinare. E recomandat pentru tenul matur, pentru cearcănele sau pungile de sub ochi, dar și pentru pielea lipsită de strălucire și pentru porii dilatați. Tot uleiul de semințe de struguri poate hidrata părul deteriorat și combate mătreața. În plus, uleiul e excelent în masajele de relaxare, așa că nu ezita să îl folosești cu aceeași dragoste și în aromaterapie.

ulei de seminte de struguti

Mai rar utilizat, dar la fel de magic, uleiul esențial de caise este atât de bogat în nutrienți, dintre care amintim proteinele, zaharurile solubile, fibrele și acizii grași nesaturați (cei mai importanți fiind acidul linoleic și cel oleic). Plin de vitamine și minerale, uleiul de sâmburi de caise e un miracol al hidratării, conferind suplețe și elasticitate pielii și scalpului, fiind utilizat în mod tradițional în tratamentul eczemelor sau al dermatitei. Conferind strălucire pielii și fiind recomandat inclusiv în cazul tenului sensibil sau gras, uleiul de caise de la Esentia e extras prin presare la rece și va deveni ușor o prezență nelipsită în casa ta.

uleiul esențial de caise

Pentru ca aromaterapia să își dezvăluie toate secretele vrăjite, mixează uleiurile esențiale cu cele vegetale, purtătoare! La Esentia vei regăsi o selecție cuprinzătoare, gata să îți facă viața de zi cu zi de o mie de ori mai frumoasă! Abia așteptăm să ne povestești ce combinații ai realizat!

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Apă oxigenată pentru ten: de folosit sau de evitat?
Apă oxigenată pentru ten: de folosit sau de evitat?
Relatia ta va fi una de durata?
Incepe quiz
Relatia ta va fi una de durata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.