Descoperă principalii factori de stres! Învață să-i combați sigur și rapid

Descoperă principalii factori de stres! Învață să-i combați sigur și rapid

Redactor Andreea Baluteanu

Stresul a devenit, din păcate, o constantă în viață noastră. Atât de tare s-a acutizat încât nici nu mai realizăm când suntem stresate, deoarece această stare a început să rimeze cu normalul.

Suntem conștiente că stresul ne afectează nu numai la nivel mental sau psihologic, ci degradează încet, dar sigur, întreaga structură a organismului nostru. Azi îți povestim însă despre legătura dintre stres și aparatul digestiv, mai puțin analizată și discutată. Află totul despre principalii factori de stres și vezi cum anume declanșează ei haosul în corpul tău!

Cei mai importanți factori de stres: cine îți fură bucuria și fericirea

E indiscutabil faptul că ducem un stil de viață în care stresul devine, practic, de eevitat. Fie că e vorba despre sarcinile profesionale zilnice, despre viața de familie sau achiziția cadourilor de Crăciun, parcă fiecare aspect al vieții noastre este generator de tensiune, agitație sau anxietate.

femeie stresata la birou

Dar factorii de stres pot fi grupați în 5 categorii esențiale, după cum urmează!

Factorii sociali. Societatea, per ansamblu, reprezintă una dintre cele mai acute surse de neliniște. Fie că vorbim despre necesitatea de a te ridica la standardele impuse (să te căsătorești, să faci copii, să fii împlinită din toate punctele de vedere) sau de relațiile pe care le stabilești cu cei din jur, de multe ori, în loc de bucurie, liniște și fericire, primim tensiune, supărare, și, firește, stres.

Factorii psihologici. Emoțiile, sentimentele sau percepțiile noastre sunt la rândul lor un factor de stres. Ai observat cum, de multe ori, nu o anumită situație sau o persoană te stresează, ci gândurile tale, așteptările și temerile.

Factorii economici. Nici nu mai trebuie să îi explicăm, suntem sigure. Lipsa banilor, provocările financiare sau instabilitatea economică sunt unele dintre cele mai importante surse de stres pentru majoritatea oamenilor.

Factorii profesionali. Temerile legate de job au devenit acum mai acute ca niciodată. Atunci când în ecuație intră și oboseala cronică, ești mai predispusă să dezvolți niveluri de stres cu care vei avea mult de furcă.

Sănătatea. Sănătatea este, la rândul său, un important factor de stres, mai ales în contextul pandemiei actuale. Acest lucru e chiar ironic dacă luăm în considerare faptul că stresul degradează mai întâi de toate chiar starea de sănătate.

Axa intestin-creier: ce ravagii face stresul în organism

Stresul nu ne afectează numai la nivel mental, dar și fizic. Iar sistemul digestiv este cel care are cel mai mult de suferit. Cercetătorii au nuanțat deja legătura dintre flora intestinală și sistemul nervos, și mulți experți au început să numească intestinul „al doilea creier”. Această relație atât de specială este definită și prin axa intestin-creier.

Iar stresul are efecte dezastruoase asupra ambelor sisteme. Astfel, hormonii de stres sintetizați la nivelul creierului provoacă dezechilibre intestinale. Problemele sistemului digestiv îngreunează mai departe recuperarea și se transformă la rândul lor în surse de stres, conturând un cerc vicios din care de multe ori ai impresia că nu mai poți scăpa.

Ce face, practic, stresul? La nivel mental, crește nivelul de cortizol, eliberează hormonii de stres și activează mastocitele, celule ale sistemului imunitar care pot însă provoca daune în organism atunci când sunt eliberate în exces (mai ales la nivel cutanat).

De partea cealaltă, nici sistemul digestiv nu poate sta liniștit atunci când ne confruntăm cu niveluri acute de stres. Astfel, tensiunea exagerată distruge bariera intestinală, scade numărul de bacterii bune, compromite legăturile care se formează la nivelul țesutului epitelial și crește permeabilitatea intestinală.

Toate aceste daune, la un loc, vor avea efecte ce se resimt pe termen lung. Astfel, stresul predispune la declanșarea bolii inflamatorii cronice a intestinului, afecțiunilor autoimune și reumatologice, a oboselii mentale și emoționale, a anxietății, depresiei, tulburărilor bipolare, demenței, insomniei cronice, dar și a bolilor neurodegenerative și cardiace. Cu alte cuvinte, majoritatea spectrului de afecțiuni care ne compromit starea de bine pot fi puse în legătură cu stresul.

OMNI-BIOTIC® Stress Repair sparge cercul vicios al stresului!

Stresul dăunează grav axei intestin-creier, dar putem, cu o abordare inteligentă, să transformăm drastic această ecuație și să o determinăm să lucreze în favoarea noastră. Astfel, dacă vom contracara efectele stresului la nivel intestinal, rezultatele pozitive se vor resimți curând și la nivel mental.

OMNI-BIOTIC® Stress Repair vizual cu femeie linistita si sanatoasa

Aici intervine OMNI-BIOTIC® Stress Repair, suplimentul care poate echilibra flora intestinală prin intermediul unor bacterii probiotice specifice. Astfel, produsul are numeroase efecte pozitive: îmbunătățește funcția de barieră intestinală, reduce inflamația și permeabilitatea intestinului și protejează pe trei niveluri (microbiotic, al mucoasei și al imunității). Cu alte cuvinte, la nivel intestinal ești apărată de boli, dar îți susții și imunitatea și întărești, pe cale de consecință, relația cu creierul.

De partea cealaltă, OMNI-BIOTIC® Stress Repair va prezenta consecințe pozitive și la nivel mental. Astfel, suplimentul susține funcționarea sistemului nervos, îmbunătățește funcțiile cognitive, ameliorează statusul emoțional și stimulează creșterea activității cerebrale. Bonus: susține conexiunile nervoase, ceea ce va avea un efect extraordinar asupra stării tale, puterii de concentrare și memoriei.

Morala? Putem porni întotdeauna de la o realitate negativă (modul în care stresul afectează tot organismul), transformând-o într-o armă cu care să contracarăm efectele „ucigașului tăcut”. Luptă contra stresului pe orice cale, cu ajutorul OMNI-BIOTIC® Stress Repair! Află mai multe informații despre produs de pe omni-biotic.ro/stress-repair.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Laser CO2: beneficii și recomandări
Laser CO2: beneficii și recomandări
Cât ești de sănătoasă?
Incepe quiz
Cât ești de sănătoasă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.