O femeie a ajuns internată la Psihiatrie și medicii nu-i mai dădeau șanse de recuperare. Cum i-a salvat viața un simplu ceas desenat

O femeie a ajuns internată la Psihiatrie și medicii nu-i mai dădeau șanse de recuperare. Cum i-a salvat viața un simplu ceas desenat

Redactor Divahair.ro

O jurnalistă și autoare americană a trăit drama vieții ei când avea numai 24 de ani. Pe 30 ianuarie 2023 a împlinit 38 de ani, dar încă își amintește cu groază de acele clipe cumplite. Vezi cum a fost posibil ca soarta ei să stea într-un desen pe care l-a făcut pe patul de spital. Oare cum i-a salvat viața un simplu ceas desenat?

Susannah Cahalan este cunoscută pentru amintirile ei pe care le-a pus cap la cap într-o carte devenită bestseller. „Brain on Fire: My Month of Madness” a fost cea mai bine vândută autobiografie din 2012 și conține informații detaliate despre lupta pe care a trebuit să o ducă autoarea în trecut, când a fost diagnosticată cu o boală autoimună rară și extrem de periculoasă - encefalita autoimună.

Așa cum ai aflat deja din rândurile de mai sus, avea doar 24 de ani când a ajuns să fie internată de urgență la psihiatrie, după ce o serie de simptome și reacții neobișnuite i-a speriat pe cei din jurul său. Vedea tot felul de lucruri ciudate și spunea că o armată de gândaci a invadat apartamentul ei, că tatăl său a încercat să o răpească și să o omoare pe soția lui. De asemenea, credea că poate îmbătrâni oamenii cu puterea minții. A ajuns într-o condiție foarte gravă - nu a mai putut mânca, dormi sau reacționa la stimulii externi, intrând într-o stare catatonică. A fost aproape de a fi internată pentru o perioadă nedeterminată în secția de psihiatrie, dar a avut mare noroc să întâlnească un medic priceput.

Doctorul respectiv și-a dat seama că avea o boală neurologică rară, după ce a supus-o unui test relativ simplu. A pus-o să deseneze un ceas, iar felul în care a ieșit desenul a fost de ajuns pentru a-l duce pe o pistă bună, în vederea punerii unui diagnostic. Susannah Cahalan notase toate cifrele pe partea dreptă a cadranului, fapt care l-a făcut pe specialist să realizeze că tânăra avea o boală neurologică.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Susannah Cahalan (@suscahalan)

Este vorba despre encefalită autoimună, afecțiune care face sistemul imunitar să atace creierul și care afectează mai mult femeile. La vremea aceea, jurnalista a fost a 217-a persoană din lume diagnosticată cu această afecțiune. Potrivit New York Times, a avut norocul să se afle printre primii pacienți care au primit un tratament ce a contribuit la recuperare: un amestec de steroizi, perfuzii de imunoglobulină și plasmafereză.

S-a constatat ulterior că Susannah Cahalan nu era nebună, așa cum au crezut alte cadre medicale care au examinat-o înainte. Din fericire, medicul respectiv a descoperit boala nemiloasă la timp și a reușit să o trateze corespunzător. Dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat, starea ei s-ar fi putut înrăutăți. Risca să ajungă în comă și chiar să moară!

După o lună petrecută în spital sub atenta supraveghere a doctorilor, femeia s-a recuperat complet. Îngerul ei păzitor a fost acel medic și tehnica sa inedită de a-și testa pacienții. Dacă nu ar fi fost pusă să deseneze ceasul, boala ei nu ar fi fost descoperită nici până astăzi și poate că nu am fi ajuns să citim cărțile pe care scriitoarea le-a publicat după vindecare.

Este incredibil, nu? Priceperea expertului și ambiția ei de a redeveni un om normal sunt cei doi factori care au contribuit la recuperarea completă.

„Mi-am dat seama că aceasta este o problemă mai mare. Nu a fost vorba doar despre encefalita autoimună, ci despre medicină în general și despre limitările sale. Am fost o minune medicală. Cu cât am acces mai mult la psihiatrie, cu atât îmi dau seama că sunt o minune și că omul obișnuit nu este la fel și nu va obține neapărat rezultatul pe care l-am obținut eu. Aceasta a fost o recalibrare pentru mine, pentru a-mi pune experiența în contextul potrivit: a fost extraordinar.”, a subliniat jurnalista.

Susannah Cahalan nu ezită nicio secundă să povestească această experiență persoanelor din jur. Deși a fost o etapă traumatizantă a vieții sale, speră că va putea ajuta alte persoane să fie diagnosticate la timp. Boala avută de ea nu are simptome specifice, pentru că imită simptomele diferitelor tulburări, derutându-i până și pe cei mai pricepuți medici. Din păcate, unii oameni și-au pierdut capacitățile cognitive sau chiar viața pentru că nu s-a aflat la timp care era boala ce le distrugea creierul cu repeziciune.

Un bărbat a fost părăsit de soție după ce unul din copii lor a fost diagnosticat cu cancer. Bărbatul își crește singur cei 7 copii

Surse foto: Facebook

Surse articol: NytimesStiriromaniaTheguardian

Articolul urmator
Eu și restul familiei mele avem același coșmar cu aceeași femeie care ne apare în vis. Totul a început pe vremea când aveam 17 ani...
Eu și restul familiei mele avem același coșmar cu aceeași femeie care ne apare în vis. Totul a început pe vremea când aveam 17 ani...
Ce sanse ai sa te imbogatesti?
Incepe quiz
Ce sanse ai sa te imbogatesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.