Ultimele familii regale

Ultimele familii regale

Gabriela David, redactor Divahair.ro

S-a dus sangele albastru, traditiile incep sa se piarda, familiile regale nu mai insista in pecetluirea unor mariaje bazate pe statutul social, un motiv in plus sa le consideram si mai interesante. Daca acum 100 de ani regalitatea era cel ma inalt statut social si aproape fiecare tara era condusa de un astfel de nucleu, in prezent, desi a ramas statutul social cel mai respectat, o familie regala este o raritate in peisajul social.

Si totusi ... cine nu si-ar dori sa fie print sau printesa, duce, ducesa, conte sau contesa? Cine nu si-ar dori sa aiba in arborelele genealogic al familiei un intreg alai de regi si regine? Poate ca multi dintre noi isi doresc sa se fi nascut in sanul unei astfel de familii, insa regulile severe, formalitatile, alaturi de prezentul modern cu urmarirea constanta a mass-mediei distrug mitul unei astfel de vieti perfecte.

Diva Hair iti prezinta cateva dintre aceste familii regale, cele mai puternice din prezent, aflate la conducerea unei tari, indragite de media, familii care si-au pastrat forta numelui, statutul social extrem de respectat, si aparenta unei atmosfere regale ireprosabile.

FAMILIA REGALA BELGIANA

monarchie.be

Trecutul
Belgia a devenit stat independent in 1830, insa monarhia a fost atestata in 1831, cand printul de Sae-Coburg si Gotha, Leopold I, a fost numit rege pe 4 iunie. Casa regala incepe sa poarta denumirea de Casa Wettin. In 1914 tara cade sub dominatia trupelor germane, iar regele Albert de atunci a fost fortat sa fuga in Franta, apoi in 1940 este invadata de trupele naziste. Regele Leopold III ramane in Bruxelles, insa este inlocuit in 1951 de fiul sau Baudouin. Acesta este urmat de fratele sau, regele actual, Albert.

Prezentul
In prezent Belgia este condusa de regele Albert II, familia regala mentinand contacte stranse cu reprezentanti ai societatii belgiene, de la cei politici la cei din mediul academic si cultural. De asemenea, familia promoveaza initiativele publice si private ale cetatenilor belgieni si mentin relatii oficiale puternice cu mediul international.

Membrii familiei: Printul Laurent, Printesa Claire, Printul Amedeo, Printul Lorenz, Printesa Astrid, Printesa Maria-Laura, Printul Joachim, Printul Philippe, Regina Fabiola, Regele Albert II, Regina Paola, Printesa Laetitia-Maria, Printesa Mathilde, Printul Gabriel, Printesa Elisabeth, Printesa Louise si Printesa Louise-Maria.

Locuinta
Palatul Regal al Belgiei este locuinta oficiala a familiei si cel care adaposteste birourile familiei regale, locul unde au loc toate intalnirile formale. Este asezat langa Parcul Regal, in Bruxelles si simbolizeaza forma de guvernamant a Belgiei: monarhia constitutionala.

O parte din familia regala locuieste in Palatul Laeken, construit in 1784 dupa planurile arhitectului francez Charles de Wailly. Palatul este o proprietate uriasa care include lacuri, un teren de golf si numeroase vile si gradini-pavilion, cu specific oriental. Regele Albert si regina Paola locuiesc in vila regala Belvédère, un mic castel aflat tot pe terenul Palatului Laeken.


FAMILIA REGALA BRITANICA

royal.gov.uk

Trecutul:
Familia Regala Britanica a supravietuit instalarii formei de conducere republicane, din 1649 pana in 1660, pastrandu-si cel mai proeminent nume din societatea britanica chiar si atunci. Familia Regala Britanica se naste din Casa Windsor, parte din familia Saxe-Coburg si Gotha, si a succedat la conducerea tarii dupa Casa de Hanovra prin moartea ultimului sau monarh, Regina Victoria, care a condus timp de 63 de ani. Din 1910 la conducerea tarii au venit, pe rand trei monarhi din Casa Windsor, George al V lea, Eduard al VIII lea si George al VI lea.

Prezentul:
Regina Marii Britanii, Elizabeta, este fiica cea mai mare a regelui George al VI lea fiind nascuta in 1926. A devenit regina la numai 25 de ani si conduce cu o mana de fier tara, care s-a dezvoltat enorm timp de 6 decenii. Este casatorita cu Printul Philip, Duce de Edinburgh si are patru copii si opt nepoti. In prezent Familia Regala Britanica este cea mai cunoscuta si cea mai puternica dintre toate familiie regale, devenind centrul atentiei media si datorita Printesei Diana, casatorita cu Printul Charles, fiul reginei. Un intreg scandal mediatic s-a iscat la moartea Dianei intr-un accident tragic in 1997, iar acum, cei doi fii ai sai, Printul William si Printul Harry sunt alintatii poporului, fiind indragiti dar si urmariti de paparazzi peste tot.

Membrii familiei: Printul William, Ducesa de Cornwall, Ellen Mountbatten, Printul Charles, Printul Edward, Regina Elizabeta aIIa, Contesa de Wessex, Printul Philip, Printul Andrew, Printesa Eugenie, Printesa Beatrice, Printesa Anne si Tim Laurence. Acestia sunt numai o parte dintre cei mai importanti membrii.

Locuinta:
Locuinta oficiala a suveranitatii britanice este Palatul Buckingham, cumparat in 1761 de Regele George al III lea. Regian Victoria este cea care a mentinut palatul ca rezidenta permanenta si a observat cateva lipsuri ale acestuia, cum ar fi numarul mic de dormitoare pentru oaspeti. Solutia a fost construirea unei noi aripi, care a mutat Arcul de Marmura spre coltul nord-estic al Parcului Hyde. Palatul este deschis publicului din 1992 si ofera un adevarat spectacol la schimbarea garzilor, atunci cand Regina este acasa.

Insa Castelul Windsor este resedinta Reginei si a Familiei Regale, si cel mai mare castel locuit din lume. Regina il foloseste atat ca locuinta personala, unde isi petrece week-endurile, cat si pentru intalniri formale, petreceri formale de Sarbatori, pentru ceremonii de investire in Camera Tronului Garter si pentru baluri uriase in Sala St. George. Langa castel se afla si capela St. George care a adapostit multe nunti regale, Colegiul St. George cu 400 de copii si Casa St. George, o clinica medicala. Multe parti ale castelului sunt deschise publicului, putand fi vizitate apartamentele de oaspeti, casa de papusi a Reginei Maria, Catedrala St. George si Capela Memoriala Albert. Ca si la Palatul Buckingham, schimbarea garzilor cand Regina se afla in castel, este un adevarat spectacol.


FAMILIA REGALA JAPONEZA

kunaicho.go.jp

Trecut:
Desi traditia japoneza spune ca primul imparat a fost inscaunat in anul 660 i.e.n., izvoarele scrise ale istoriei atesta un prim imparat abia in secolul 5 e.n. In 1192 s-a instaurat primul shogunat care a rezistat pana in 1867, apoi puterea a revenit in mainile unui imparat, Mutsuhito. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, o noua constitutie a inlocuit-o pe cea din 1889, care transforma imparatul intr-un simbol al statului, lasand puterea poporului.

Prezent:
In prezent, imparatul Japoniei, Akihito, este cel de-al 125 lea dintr-un lung sir de imparati ai familiei regale, monarhia japoneza fiind cea mai lunga monarhie ereditara din lume. Imparatul nu are o greutate guvernamentala, insa este implicat in formalitati, precum instituirea primului ministru, promulgarea de legi si oferirea de onoruri si medalii. Este primul imparat care a rupt traditia si s-a casatorit cu o femeie din popor, primul care si-a crescut singur copiii. Totusi rolul lui este de a conserva traditiile regale, printre care se numara si plantarea simbolica a orezului in gradinile regale sau purtarea de robe ceremoniale. Insa ii place sa se amestece printre oameni si sa tina tot timpul dupa el un laptop - simbol al tehnologiei si al viitorului, spune el.

Membrii: Printul Akishino, Printesa incoronata Masako, Imparatul Akihito, Imparateasa Michiko, Printul incoronat Naruhito, Printesa Kiko, Printul Hisahito, Printesa Mako, Printesa Aiko si Printesa Kako.

Locuinta:
Palatul Imperial este casa familiei regale japoneze, construit in secolul 17,acesta are o arhitectura japoneza si este asezat pe 300 de acri de gradini spectaculoase, paduri si parcuri, aflat in inima Tokyo-ului. 65 de specii diferite de pasari vietuiesc printre gradinile de azalee si pesti Gobi umplu helesteele. Parcurile sunt deschise publicului, insa palatul poate fi vizitat numai de doua ori pe an, de ziua de nastere a imparatului - 23 decembrie si pe 2 ianuarie. Resedinta Imperiala este o vila uriasa construita in coltul palatului, unde imparatul si imparateasa locuiesc din 1993.


FAMILIA REGALA IORDANIANA

kingabdullah.jo

Trecut:
Pe 16 iunie 1916 a izbucnit Marea Revolta Araba. Armatele arabe au pornit la lupta pentru eliberarea teritoriilor, cautand sa formeze un stat arab unit si independent. Familia Regala Iordaniana este descendenta din Hasemiti, cei care au condus aceasta mare revolta, care au fost revolutionari timp de 2000 de ani. In 1946 Hasemitii ajung la conducerea tarii, cand Regatul Hasemit al Iordaniei a fost format si Abdullah I a fost declarat rege. Dupa 6 ani acesta a fost asasinat si inlocuit de fiul sau Talal. Insa Talal avea o sanatate mintala precara si in acealasi an a fost inlocuit de fiul sau Hussein, pe 2 mai 1953, cand a implinit 21 de ani. Regele Hussein a fost cunoscut drept tatal tuturor iordanienilor, conducand tara timp de aproape jumatate de secol, pana a murit de cancer in 1999. Inainte de a muri, a rupt traditia si a cerut ca tronul sa fie ocupat de fiul sau Abdullah si nu de fratele regelui, Printul Hassan.

Prezent:
Astfel, despre Regele Abdullah al doilea se crede ca este descendent direct al Profetului Mahomed, si a luat in stapanire tronul Iordaniei in 7 februarie 1999. In 1993 s-a casatorit cu Regina Rania, votata cea mai frumoasa femeie din familiile regale de pe glob. Regele continua sa construiasca ceea ce a inceput tatal sau, un rol moderat puternic si pozitiv in regiunea araba si in lume, sa gaseasca o solutie corecta conflictului arab-israelian, sa institutionalizeze pluralismul democratic si politic, sa mentina o crestere economica stabila si sa dezvolte tehnologia moderna.

Membrii: Regina Rania, Printesa Salma, Printul Hussein, Regele Abdullah, Printul Hashem si Printesa Iman

Locuinta:
Resedinta oficiala a Familiei Regale Iordaniene este Palatul Raghadan asezat in Curtea Regala Hasemita, in Aman, capitala Iordaniei. A fost construit cu numai 1600 de lire sterline in 1926 iar denumirea sa se traduce prin viata confortabila. Desi regele Abdullah II si Regina Rania nu locuiesc aici, preferand o viluta in suburbiile capitalei, Palatul Raghadan este destinat intalnirilor, ceremoniilor si vizitelor oficiale. Renovat dupa un incendiu in 1983, palatul mentine multe dintre detaliile arhitecturale originale. Acesta este inconjurat de alte cladiri importante, precum Palatul Basman - locuinta privata a regelui Hussein, acum gazduind birourile actualului rege si Al-Qasr Al-Sagheer, micul palat, care adaposteste birourile Reginei Rania.


FAMILIA REGALA SPANIOLA

casareal.es

Trecut:
Familia de Bourbon sau Borbón domneste pe tronul spaniol aproape neintrerupt din 1700, cand Philip al V lea a devenit regele Spaniei, dupa doua secole de domnie habsburgica. Trecuta prin dominatie napoleonica, Spania pierde foarte multe dintre coloniile sale americane, in afara de Cuba si Puerto Rico, insa isca un razboi cu ele si cu SUA cand acestea doresc sa-si castige independenta. Sub conducerea generalului Miguel Primo de Rivera (1923-1931) se restabileste cea de-a doua republica spaniola, autonomia politica a Tarii Basce, Cataloniei si Galiciei si tot atunci femeile primesc drept de vot.

Prezent:
Regele actual, Juan Carlos I (Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias) a ajuns pe tronul Spaniei pe 22 noiembrie 1975, la doua zile dupa decesul dictatorului Francisco Franco. Regele a reusit sa usureze tranzitia tarii de la dictatura la democratie parlamentara. Electoratul il indrageste foarte mult, in 2008 fiind considerat drept cel mai popular lider din Europa. In 1962 regele s-a casatorit cu Printesa Sofia a Greciei, care a dat nastere la trei copii, mezinul si mostenitorul tronului, printul Felipe fiind cel mai ravnit burlac pentru multa vreme. Insa, o stire media a sfarsit aceasta vanatoare in 2004, cand popularul Print de Asturia s-a casatorit cu frumoasa Letizia Ortiz.

Membrii: Infanta Elena, Jaime de Marichalar, Printesa Letizia, Printul Felipe, Regina Sofia, Regele Juan Carlos, Infanta Cristina, Inaki Urdangarin si copiii lor Juan Valentin, Pablo Nicolas si Miguel


Locuinta:
Situat la marginea nordica a Madridului, in Muntii El Pardo, Palatul Zarzuela reprezinta locuinta oficiala a Familiei Regale Spaniole, inca din 1963. Numele palatului vine de la zarza, care in spaniola inseamna mure, astfel de tufisuri inconjurand proprietatea. Palatul gazduieste birourile regelui, sala de mese, biblioteca regala, camere de receptie si o bucatarie uriasa. In 1990 palatului i s-au mai adaugat doua aripi, una dintre ele fiind apartamentele private ale familiei regale iar cealalta fiind destinata birourilor. In 2002 printul Felipe s-a mutat intr-o noua cladire, o resedinta construita aproape de palat pe o suprafata de 150 de metri patrati. Palatul mai are si o zona de fitness, un helipad si o capela.

FAMILIA DE MONACO

monaco.gouv.mc

Trecut:
Casa Grimaldi conduce micutul principat Monaco de mai bine de 700 de ani. Primul lord de Monaco a fost Lanfranco Grimaldi, un negustor-pirat, italian la origine. Cand acesta a murit in 1309, succesorul sau a fost varul sau primar, Rainier I, stramosul familiei regale de astazi. Monaco a devenit principat abia in 1612, cand domnitorul Honoré al II lea si-a asumat titlul de print. In timpul Revolutiei Franceze, in 1793, familia Grimaldi este exilata din Monaco. In 1815 descendentii Grimaldi se intorc in principat si raman la conducere de atunci. Familia ajunge in atentia mass-media cand Printul Rainier se casatoreste cu frumoasa actrita Grace Kelly.

Prezent:
In prezent toti membrii familiei regale sunt descendentii directi ai printului Louis II. Monaco este condus de Printul Albert al II lea (Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi), fiul printului Rainier si al actritei Grace Kelly. Printul Albert continua politica tatalui sau, aceea de a proteja mediul marin. Se angajeaza foarte des in expeditii arctice si marine, fiind primul conducator de stat care a atins Polul Nord in aprilie 2006.

Membrii: Printesa Caroline, Printul Ernst August de Hanovra, Printesa Alexandra de Hanovra, Printul Albert si Printesa Stephanie

Locuinta: Palais de Monaco este casa monarhiei monegasce, un palat robust situat pe un varf de deal, cu o vedere infinita catre Marea Mediterana, in partea veche a orasului Monaco. Palatul a fost initial o fortareata genoveza in 1215, iar in secolul 17 a devenit palat regal. Cat timp familia a fost exilata, palatul a devenit spital si locuinta pentru saraci, multe dintre obiectele de arta fiind furate sau vandute. Palatul incepe sa fie renovat din 1815, iar renovarea se continua si in prezent. Cand printul nu este acasa, parti ale palatului sunt deschise publicului, o galerie italiana somptuoasa decorata cu fresce genoveze, o gradina interioara pavata cu 3 milioane de pietricele cu o piesa centrala reprezentata de o scara maiestuoasa din marmura de Carrara. Palatul mai contine 15 camere formale, inclusiv eleganta Sala a Tronului, turnul florentin si un muzeu. O atractie uriasa o reprezinta schimbarea garzilor, care are loc zilnic in piata palatului, imediat dupa pranz.

ALTE FAMILII REGALE

Familia Regala a Danemarcei
kongehuset.dk
 Familia Regala Liechtenstein
fuerstenhaus.li
Familia Regala de Luxembourg
gouvernement.lu
 Familia Regala Olandeza
koninklijkhuis.nl
Familia Regala Norvegiana
kongehuset.no
 Familia Regala Suedeza
royalcourt.se

Tu ai vrea sa te fi nascut in sanul unei astfel de familii?

Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Bunele maniere la o cina formala

Cele mai bune restaurante din lume

Hotelurile-castel: incursiune in lumea de odinioara 

Subiecte de pe forum:

Calatorii

Modalitati de relaxare

Cele mai bune idei pentru timpul liber

 

Care vor fi ultimele tale cuvinte înainte de moarte?
Incepe quiz
Care vor fi ultimele tale cuvinte înainte de moarte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (111)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    marius-sinaia (anonim)
    18 mai 2012 19:07

    Casa Regala de la noi nu este prezentata.Este o lipsa a site-ului,sau...altceva?

    stamate (anonim)
    5 februarie 2012 08:08

    Este f. interesant articolul ,dar nu ati prins toate familiile regal ,cum ar fi :din rusia,romania bulgaria.franta,ameria de sud si alte tari.Totusi va multumim

    silviu (anonim)
    4 noiembrie 2011 08:08

    e tare si sar putea sa iau un 10 la istorie

    maria (anonim)
    2 noiembrie 2011 19:07

    Prezentare dvs.este spectaculoasa,dar lipseste ceva...distinsa Familie Regala a Romaniei.Sper sa o gasim cat mai repede pe syte-ul acesta.Va multumesc si va doresc mult succes!

    ana (anonim)
    9 martie 2011 15:03

    eu cred ca mai multe nume de familie n ar stica vreu sa fac o poveste despre ei :d:d:d

    pff (anonim)
    24 octombrie 2010 17:05

    si fam. noastra regala unde-i? ai uitat-o cu desavarsire desi... hai sa fim seriosi... you DO live in Romania!

    Dana (anonim)
    6 octombrie 2010 14:02

    Super articol! Pe langa frumusete trebuie sa mai fim si informate, nu? :D

    ana-maria (anonim)
    1 octombrie 2010 16:04

    Foarte interesant si educativ. Multumim mult si mai asteptam astfel de articole.