Machiajul ideal? Alege produsele in functie de tipul tau de ten!

Machiajul ideal? Alege produsele in functie de tipul tau de ten!
Madalina Nazalu, redactor Divahair.ro
Joi, 06.08.2009

Tipul tau de ten determina aderenta produselor de machiaj si stabilitatea lor, iar alegerea corecta a acestora corecteaza de asemenea defectele tenului, nu numai prin acoperire, ci si prin tratare. Mineralele, texturile cremoase si hidratante, fardurile mate... iata doar cateva dintre caracteristicile produselor de machiaj destinate unui anumit tip de ten.

Revizuieste-ti trusa de machiaj in functie de nevoile tenului tau, pentru a contribui la echilibrul si buna functionare a pielii.

               


Tenul normal

               

                 Caracteristici: Cel mai rar intalnit tip de ten, tenul normal se caracterizeaza printr-un aspect hidratat, nu prezinta urme de sebum, este matasos la atingere si nu are probleme de ordin acneic. Stratul superior al dermului este suplu, pielea nu este nici uscata, nici grasa, ci emana sanatate, rezultat al unei circulatii optime a sangelui in organism, dar si al unei alimentatii echilibrate. Cosurile si disfunctiile acneice pot fi identificate inainte sau in timpul menstruatiei sau in perioadele de stres ridicat, datorita intensei activitati hormonale, insa acneea nu poate fi considerata o problema a tenului normal. Pielea normala are o tenta de stralucire naturala, muschi faciali tonifiati, un metabolism echilibrat.

                Probleme: Tenul normal este predispus imbatranirii in cazul unei ingrijiri necorespunzatoare, insa nu in aceeasi masura ca tenul uscat.

                Solutii:

-Utilizeaza pentru demachiere un demachiant normal de doua ori pe zi, dimineata si seara. Dimineata poti spala tenul cu un sapun crema si tonifia cu un astringet pe baza de apa de trandafiri.

-Inainte de aplicarea machiajului, utilizeaza o crema putin grasa, cu textura uleioasa, inainte de aplicarea produselor de machiaj. Machiajul arata intotdeauna bine pe un ten normal si se mentine proaspat o perioada indelungata. Poti opta in schimb pentru un fond de ten cu factor de protectie solara incepand cu 15 sau 20 in functie de pigmentul pielii.

-Tenul normal este flexibil din punctul de vedere al produselor de machiaj compatibile. Atat textura pudrata cat si cea cremoasa sunt usor de omogenizat si de mentinut pe acest tip de ten.

Demachiant, Sephora, 60 Ron 

  Tonic, Murad, 85 roni

 

Crema cu Spf, Sephora, 70 roni
 

Tenul uscat

                  Caracteristici: Este predispus unei imbatraniri timpurii, datorita porilor fini si a unei texturi subtiri, ca de hartie. Are un aspect lipsit de stralucire, mat, textura pielii este rigida si dupa fiecare spalare intervine senzatia acuta de disconfort si lipsa a elasticitatii pielii. Spre deosebire de tenul gras sau sensibil, tenul uscat nu se confrunta cu acnee sau exces de sebum, cu aparitia petelor rosii (cuperoza) sau a porilor deschisi, insa disfunctiile sale conduc la aparitia unor inconveniente de alt ordin.

                  Probleme: Pielea uscata este vulnerabila schimbarilor de climat si aparitiei ridurilor, iar expunerea indelungata la soare sau la aparatul de aer conditionat genereaza o deshidratare severa. Descuamarea celulelor este o problema frecventa a tenului uscat, care se traduce prin aparitia inesteticelor cojite, usor de evidentiat daca aplici pudra in exces. Principalele provocari in realizarea unui machiaj este mentinerea nivelului de hidratare optim si camuflarea celulelor descuamate.
 

                   Solutii:

-Exfolierea pentru indepartarea celulelor moarte este necesara pentru fixarea machiajului.

-Sunt foarte importante produsele de ingrijire utilizate inainte de aplicarea fondului de ten.  

-Foloseste o crema hidratanta pentru a preveni uscarea excesiva a pudrei pe acele celule descuamate (cu aspect de cojita) care sa contina un factor de protectie de cel putin 30. Acorda cateva minute cremei pentru a patrunde in piele inainte de aplicarea fondului de ten.
 

-Demachierea ochilor se realizeaza cu un demachiant special pentru ochi, iar cea a tenului cu un demachiant destul de gras, care va fi lasat cateva minute pe ten pentru a indeparta atat fondul de ten cat si reziduurile acumulate in timpul zilei.

-Aplica fondul de ten cu miscari de presare usoara, pentru a-l ajuta sa patrunda in pori fara a agresa tenul, predispus aparitiei ridurilor prin insasi structura sa. Alege unul cu particule iluminante pentru a preveni aspectul uscat si destul de cremos pentru a mentine un nivel de hidratare al tenului.

                     Fond de ten cu particule de iluminare, Stila, 75 Ron
  
    

-Concealerul (anticearcanul sau batonul corector) trebuie sa fie cremos sau lichid si de preferinta cu o nuanta mai deschis decat tonul pielii tale. Blush-ul este indicat sa fie de asemenea cremos, cel cu textura pudrata determina senzatia de piele uscata.

-Foloseste farduri de ochi cremoase si tus. Produsele cu o textura cremoasa contribuie la echilibrul pielii tale.

  Concealer Touche magique, L Oreal, 40 Ron
  

-Utilizeaza balsam de buze si lipgloss din belsug. Daca lipgloss-ul nu te multumeste, alege un ruj cu un factor de hidratare si cu particule de iluminare.

-Utilizarea pudrei este exclusa in cazul tenului uscat, deoarece accentueaza aspectul uscat al acestuia. 

                           Lipgloss, Glam Shine, 35 Ron

 
 

Tenul alipic       

                  Caracteristici: Tenul alipic are in comun cu tenul deshidratat una dintre cele mai mari probleme ale acestuia, aspectul si senzatia de uscat. Tenul alipic este insa tenul matur, uscat din cauza incetinirii proceselor metabolice si a circulatiei sangelui in corp, ceea ce conduce in mod firesc la o deshidratare a  pielii. 

                  Probleme: Pentru un machiaj armonios, reteaua de riduri fine din jurul ochilor si de pe buze sau ridurile mai pronuntate de pe frunte si barbie pot constitui impedimente. Alegerea gresita a produselor de machiaj sau aplicarea lor incorecta conduce la intensificarea imperfectiunilor pielii, contrar efectului dorit de camuflare.

                  Solutii:

-Inainte de aplicarea fondului de ten, foloseste un iluminizator intr-o nuanta deschisa pentru a conferi tinerete si prospetime pielii.
 

-Alege un fond de ten mousse sau cremos, care hidrateaza pielea si nu se strange in ridurile fine sau pronuntate, de preferinta cu minerale.

-Foloseste un concealer cu pigment galbui pentru a neutraliza cearcanele si care sa contina particule de raspandire a luminii. Un concealer mai consistent poate fi folosit pentru a ascunde petele de soare, iar unul cu pigment verde pentru acoperirea petelor rosii.

                             Fond de ten mousse cu minerale, Revlon, 75 Ron
 
     

-Nu aplica pudra pe zonele cu riduri. Daca simti nevoia de finisare si matifiere, alege o pudra compacta care nu se va strange in pliurile fetei.

-Alege farduri de pleoape in texturi mate, lipsite de stralucire, fara sidefuri, deoarece atrag atentia asupra ridurilor. Opteaza pentru nuante de maro, bejuri, roz, pruna sau piersica.Foloseste un creion de ochi pe tonuri de maro deschis, kaki, piersica, albastru sau negru deschis -Mascara maro este cea mai indicata pentru tenul alipic, dar poti alege si un negru deschis pentru mai multa definire.

   Pudra cu iluminator, Guerlain, 150 Ron

  

-Foloseste un blush hidratant pe pometi, pe care sa il intinzi pana la linia parului cu ajutorul unei pensule speciale. Acesta trebuie sa fie roz deschis sau piersica.

-Pentru buze, foloseste mai intai un balsam cu vitamina E. Nu opta pentru rujuri cu texturi mate, ci pentru lipglossuri, rujuri cremoase si hidratante. Pielea uscata evidentiaza problemele tenului matur. Nu utiliza creion de buze. Opteaza pentru tonuri naturale si evita rosul de Burgundia, orice rosu inchis sau tonurile de pruna. 

                               Ruj cu laptisor de matca, Shine Gelee Loreal, 35 Ron

  

In  articolul urmator: tenul gras, tenul mixt si tenul sensibil.
 

 Alte subiecte care te-ar putea interesa:

  Direct de pe catwalk, ultimele tendinte in machiaj    
  Obtine un machiaj perfect, de durata    
  (II) Corecteaza defectele fetei prin machiaj- Obtine ochi expresivi, nas si buze perfecte 

  Subiecte de pe forum:              

  Remedii contra cearcanelor si pungilor de sub ochi   
  Machiaj rezistent la apa  
  Cele mai bune rimeluri 
                                     
         

 
Articolul urmator »
Ulei de corp: beneficii și recomandări
Ulei de corp: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Joi, 27.03.2025
Incepe quiz
Ce mască de față să folosești, în functie de tipul de ten
Ce mască de față să folosești, în functie de tipul de ten

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (340)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ser pentru gene: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Luni, 30.12.2024
adina (anonim)
14 ianuarie 2010 14:02

alea de la garnier sunt ff bune sau nivea:D

elenuka (anonim)
12 decembrie 2009 21:09

Buna....as avea o intrebare,pentru tenul uscat mi-ai putea recomanda o crema hidratanta buna,inainte de a aplica fondul de ten??

Ancuta (anonim)
11 august 2009 11:11

Da pentru tenul gras? acneic ? de ce nu ati dat nici un sfat??!!

madalina (anonim)
10 august 2009 09:09

da, bineinteles, sunt produsele profesionale din saloanele de frumusete, ca si celebrul Academie. Sunt foarte bune, si celebritatile le folosesc (ma refer la cele din Beverly Hills spre exemplu)

andreea (anonim)
10 august 2009 08:08

ati auzit cumva de produsele DERMALOGICA?(Ptr Madalina)

madalina (anonim)
9 august 2009 15:03

Nu m ai deranjat. Cu cea mai mare placere...

diana (anonim)
8 august 2009 17:05

merci frumos si scuze daca te-am deranjat

madalina (anonim)
8 august 2009 12:12

Creme pe baza de acizi de fructe (de multe ori sunt trecuti la ingrediente AHA) sau galbenele sunt mai naturiste, daca preferi astfel de terapii. Una din ele este Floritene.

madalina (anonim)
8 august 2009 11:11

da, draga mea, am auzit. Normaderm de la Vichy este foarte buna, dupa o luna jumatate isi face efectul. Iti recomand varianta de noapte, cremele de zi sunt in general refuzate de dermul superior din mai multe cauze. De asemenea, avene au creme pentru piele sesibila si cicatrizante foarte bune. Dermatologii recomanda de multe ori Brevoxyl. Aceste sunt pentru cicatricele superioare, cum sunt de multe ori cele lasate de acnee. Tratamentul cu hidroxiacizi alfa este indicat pentru ranile mai profunde. Peelingul chimic, tratamentul cu laser, iata si alte variante. Cand iti recomandam un dermatolog, era pentrul ca el vede daca ai cicatrice profunde si daca e prin urmare cazul sa faci astfel de interventii. Cremele mentionate sunt insa foarte bune pentru semnele superficiale si sunt cele mai bune din industria cosmetica

diana (anonim)
8 august 2009 11:11

draga mea madalina credeam ca ai auzit si tu de vreo crema care trateaza cictricile ramase de la acnee,d-asta te-am intrebat de asa ceva...nu ca ai fi tu dermatolog

madalina (anonim)
8 august 2009 11:11

pentru diana: in primul rand, o sa scriu si despre tenul gras in urmatorul articol. In al doilea rand, ca si make-up artist, nu pot sa iti recomand pentru cicatricele de la acnee decat microdermoabraziune, procedeu eficient pentru astfel de terapii. Insa cremele de tratare nu sunt domeniul meu, ci al unui dermatolog care verifica urmele ramase si textura pielii tale. Daca te decizi sa consulti unul, vei vedea ca iti va recomanda o crema profesionista, preparata in farmacii, care probabil nu se afla in comert deja pregatita. Asa ca alegerea ingredientelor respective nu se poate face pe net si nici reteta cu parafa medicala nu se poate alcatui astfel

diana (anonim)
8 august 2009 09:09

noi le atragem atentia celor care gresesc ca pe viitor sa fie mai atenti la cum scriu, nu ca sa se supere pe noi

Cami (anonim)
8 august 2009 08:08

Incredibil.De fiecare data cand citesc un articol iar apoi comentariile spuneti ca lumea nu scrie corect.Nu rezolvam nimic daca asa au invatat sa scrie,pana si profesorii de limba romana gresesc.

rox (anonim)
7 august 2009 20:08

da, dupa noul doom:P. totusi, comentam un pic pe langa ce trebuie

MademoiselleChoco (anonim)
7 august 2009 20:08

intotdeauna ”nicio” :)

anca (anonim)
7 august 2009 20:08

@iluilona - nu esti romanca sau nu stii ca a nu inlocuieste i :)) in nici o situatie

diana (anonim)
7 august 2009 19:07

iluilona te rog si eu ceva: la inceputul cuvantului scrie si tu cu i din i nu din a, ca sa inteleaga lumea ce vrei sa spui...

gia (anonim)
7 august 2009 16:04

Doamne iluilona cred ca si numele ti l-ai scris gresit:)))), de comment nu mai zic nimic:">

iluilona (anonim)
7 august 2009 12:12

felicitarile mele e super ce scrieti asa multe fete femei anvata lucruri bune de la voi am antalni femei care ma antrebau cum trebuie sa te machezi si cum trebuie sa ne hidratam ce am stiut leam spus dar din pacate nu toate avem acelasi ten unele cred ca nu leam spus adevarul dar eu ce stiu cu drag le anvat adica ce ami fac mie dar asta nu anseamna ca se potriveste la toata lumea leam spus ca si eu ancerc produse si ca citesc mult articolul vostru si asta ma ajuta mult va multumesc mult ca ne ascrieti atatea lucruri bune astept cu nerabdare urmatorul articlol felicitari

Ionela_Diana
7 august 2009 10:10

Fetelor...in articolul urmator vor fi tratate si celelalte subiecte:tenul gras mixt si sensibil!

diana (anonim)
7 august 2009 09:09

despre tenul gras nimic? si as vrea daca poti sa-mi dai cateva idei si despre cum sa scap de cicatricile ramase de la acnee...creme ceva

madalina (anonim)
7 august 2009 09:09

TENUL MIXT, GRAS SI SENSIBIL VOR FI TRATATE IN PARTEA A DOUA A ARTICOLULUI

alexandra (anonim)
7 august 2009 01:01

tenul gras ???

Sorina (anonim)
7 august 2009 00:12

Tenul gras unde este`?Este tipul meu`.. :)

mdap............ (anonim)
7 august 2009 00:12

sper ca urmeaza si o a 2a parte a articolului pt ca nu sezice nimic despre tenul gras sau cel mixt care sunt din ce in ce mai des intalnite

gabriela (anonim)
7 august 2009 00:12

ati uitat de tenul mixt si gras,sincer consider ca subiectul a fost tratat superficial.

stefania_diva
7 august 2009 16:04

Este destul de ok, totusi....

Ne găsești pe