Copilul vegetarian: cum sa ii echilibrezi dieta pentru beneficii maxime

Copilul vegetarian: cum sa ii echilibrezi dieta pentru beneficii maxime

Redactor Alexa Galgau

In ultimii ani, tot mai multi oameni aleg sa devina vegetarieni, in special din motive de sanatate. Parintii care adopta o astfel de dieta adesea isi educa astfel si copiii, iar, in general, rezultatele sunt bune. Totusi, pentru a nu influenta in mod negativ dezvoltarea armonioasa a celui mic, trebuie sa stii exact cum sa ii echilibrezi regimul alimentar, astfel incat sa aiba parte de toti nutrientii necesari.

Daca copilul tau este vegetarian, iata cateva sfaturi pe care sa le urmezi pentru ca el sa beneficieze din plin de o astfel de dieta!

De ce este benefic vegetarianismul pentru copii

Nu mai este o noutate ca parintii sa isi incurajeze copiii sa fie vegetarieni. Uneori, cei mici aleg chiar singuri sa urmeze o astfel de cale datorita iubirii pentru animale. Alteori, sunt constransi de obiceiurile alimentare ale familiei. Oricare ar fi cazul, multe organizatii care studiaza nutritia sunt de parere ca un regim vegetarian poate avea foarte multe beneficii pentru un copil sau un adolescent. Principalul efect al consumului de fructe, legume si fibre in detrimentul carnii este mentinerea colesterolului la un nivel normal.

  

Desigur, daca vorbim despre nou-nascuti, cea mai buna sursa de nutrienti este laptele mamei. Medicii recomanda ca parintii sa introduca mancare solida in regimul bebelusului pe la jumatatea primului an de viata. Daca sunt invatati de mici, copiii ajung sa iubeasca fructele si legumele, cu atat mai mult daca sunt lasati sa invete cum sa le gateasca, odata ce ajung la o varsta potrivita. Copiii care sunt deja la scoala sunt in special curiosi in legatura cu provenienta mancarii lor si se vor bucura sa invete cum sa prepare mancaruri, sa aleaga ingredientele la piata si chiar sa le cultive, daca au unde. Adolescentii cu un regim vegetarian isi pastreaza mult mai usor o greutate stabila si sanatoasa si, in plus, au mai putine probleme cu acneea , alergiile si afectiunile gastro-intestinale.

Unele studii arata ca dezvoltarea copiilor vegetarieni este realizata gradual si, desi poate parea mai lenta la inceput, ei parcurg toate stadiile si ii ajung din urma pe cei cu o dieta normala. In mod interesant, se pare ca si bebelusii care sunt hraniti la sanul mamei se dezvolta putin mai incet in comparatie cu cei hraniti la biberon. Unii cercetatori sunt de parere ca o crestere mai putin rapida in primii ani de viata este legata de un risc scazut de imbolnavire la o varsta mai inaintata.

Desi exista multe avantaje ale unui regim vegetarian la copii, acesta trebuie neaparat echilibrat. Una dintre cele mai frecvente probleme este aparitia anumitor carente in organism. Substantele excluse in momentul renuntarii la carne si peste trebuie compensate prin alte alimente.

Copilul vegetarian: cum sa ii echilibrezi dieta

In primul rand, trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de vegetarieni. Principalele trei categorii sunt:

- lacto-ovo-vegetarieni,care consuma oua si produse lactate pe langa vegetale;
- lacto-vegetarieni, care consuma doar produse lactate pe langa cele vegetale;
- vegani, care mananca doar produse vegetale.

  

Oricare dintre cele trei tipuri de regimuri poate fi adaptat nevoilor copilului tau, insa un echilibru nutritional este foarte greu de obtinut daca elimini din ecuatie produsele lactate si ouale. Asadar, poate cel mai indicat ar fi sa mergi pe prima varianta, pentru a nu risca sa iti expui copilul unor deficiente care ii pot afecta serios sanatatea.

Iata substantele nutritive a caror lipsa poate provoca probleme intr-o dieta vegetariana:

- fierul: acesta se numara printre cele mai problematice carente si apare in special la vegani, care nu consuma deloc produse de origine animala. Desi exista suficiente plante care contin fier, acesta este mai greu de asimilat de catre corp decat cel din produse animale. Medicul pediatru trebuie informat in legatura cu copilul vegetarian, pentru a putea face analize de sange adecvate.

Atentie! O carenta de fier poate deveni vizibila abia la varste mai inaintate in copilarie, insa poate fi prea tarziu pentru a mai face ceva, deoarece afecteaza functiile cognitive.

- proteine;
- vitamina B12, care se gaseste doar in produsele de origine animala;
- vitamina D;
- calciul;
- zincul;
- riboflavina.

Cum sa ii structurezi meniul unui copil vegetarian

Exista doua greseli pe care parintii le fac atunci cand au un copil vegetarian. In primul rand, pentru ca sunt ingrijorati ca nu consuma destule proteine, ei supracompenseaza acest aspect si ajung sa le creeze copiilor lor o dieta plina de grasimi saturate si calorii. In al doilea rand, ei mai fac greseala de a nu inlocui friptura din farfurie cu un alt preparat, precum fasole sau produse din soia.

Pentru un regim echilibrat, ia in considerare urmatoarele sfaturi:

1. Ofera-i copilului surse variate de aminoacizi. Doza necesara de proteine trebuie sa provina de la alimente diversificate, intr-o combinatie de produse cereale (grau, orez) si leguminoase (fasole, soia, mazare), de exemplu. Atunci cand sunt consumate impreuna, aceste alimente ofera organismului un mix sanatos de proteine.

2. Pentru carenta de vitamina B12, o sa fie nevoie sa ii dai copilului tau produse din comert care sunt fortifiate cu aceasta vitamina.

3. Pentru a compensa pentru deficienta de riboflavina, vegetarienii pot consuma sparanghel sau broccoli.

4. Deoarece zincul este de obicei obtinut din produse animale, poti adopta o solutie pentru a transforma zincul din plante, astfel incat sa fie mai usor de asimilat. Inmoaie boabele de la leguminoase, cerealele sau semintele in apa cu cateva ore inainte de a le gati si lasa-le sa stea asa pana incep sa apara mici lastari. Si consumul de paine, in locul pesmetilor sau al biscuitilor de tip cracker, poate ajuta la inlesnirea asimilarii zincului.

5. Vitamina D este foarte usor de obtinut, prin simpla expunere la soare. In ceea ce priveste calciul, desi cea mai buna sursa este in lactate, exista si numeroase suplimente alimentare in acest sens. 

Totusi, acestea sunt doar cateva linii generale pe care trebuie sa le urmezi intr-o dieta vegetariana. Pentru a fi sigura ca nu ii lipseste nimic din regim copilului tau, este esential sa te consulti cu un nutritionist, care te poate ghida corespunzator si poate crea meniuri adecvate pentru cel mic.

Daca este mentinut un echilibru nutritional, copilul vegetarian va avea parte de o dezvoltare armonioasa si de un corp sanatos, ferit de problemele cauzate de un colesterol mare si de un exces de calorii.

Cum va arăta copilul tău?
Incepe quiz
Cum va arăta copilul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.