Dieta vegetariana, sanatoasa sau nu?

Cand vine vorba de dieta vegetariana, specialistii se impart automat in doua categorii: unii dintre ei recomanda si sunt total de accord cu acest tip de dieta, iar ceilalti spun ca o dieta din care lipsesc grasimile saturate nu face bine organismului. | ![]() |
Pe de o parte, un meniu vegetarian este o cale eficienta de a avea o sanatate buna, pentru ca se pune accent foarte mare pe consumul de fructe si legume proaspete. Semintele si plantele verzi sunt bogate in proteine si fier. Legumele cu frunze verzi, fasolea, nucile si fructele uscate sunt surse excelente de calciu. Pe de alta parte insa, lipsa proteinelor din alimentatie ii determina pe unii vegetarieni sa consume totusi lactate si oua in dieta lor. Acestia din urma se numesc lacto-ovo-vegetarieni.
In alta ordine de idei, sa adopti un regim vegetarian sanatos nu inseamna doar sa renunti la carne, lapte si oua. Dieta vegetariana necesita un efort suplimentar pentru a asigura o nutritie completa si echilibrata.
Indiferent care sunt motivele care te determina la un moment dat sa incerci o astfel de dieta, fie ca te gandesti la protectia animalelor, fie ca vrei sa ai o stare de sanatate mai buna, sau ca ai deja o problema ce tine de sanatate (colesterol prea mare), o astfel de decizie nu poate fi luata usor.
Primul pas pe care ar trebui sa-l faci este sa consulti un nutritionist. Acesta iti va recomanda anumite analize si iti va spune in final daca organismul tau este sau nu pregatit pentru a accepta o dieta vegetariana. In cazul in care ai acordul medicului, urmatorul pas va fi stabilirea, impreuna cu acesta, unei diete personalizate, care sa raspunda tuturor nevoilor organismului tau.
Asadar, nu putem spune decat ca regimul vegetarian are avantajele, dar si capcanele lui, iar schimbarea modului de viata nu ar trebui sa se faca decat sub atenta supraveghere a unui medic. Succes!
