Cum sa iti protejezi copilul de violenta in scoala: sfaturi si metode

Cum sa iti protejezi copilul de violenta in scoala: sfaturi si metode

Adelina Ion

Scoala poate fi considerata o lume la scara redusa. Astfel, cultura violentei, tradusa prin atrocitati, acte de terorism, incalcari flagrante ale drepturilor fundamentale ale omului, este adesea prezenta si in curtea scolii. Violenta in scoala implica agresiuni gratuite, insulte, denigrari, incapacitatea copiilor agresori de a-si imagina suferintele victimelor lor si absenta sentimentului de vinovatie. Cultura violentei le poate imprima micilor agresori convingerea ca victimele lor chiar merita, intr-un anumit fel, ceea ce li se intampla.

Sa aflam, asadar, cateva dintre cele mai eficiente metode prin care ne putem proteja copiii de violenta in scoala!

Semne ca micutul tau este victima actelor de violenta in scoala

Adesea, cel putin intr-o prima faza, copiii nu le povestesc parintilor problemele pe care le au la scoala, indiferent de natura lor. Exista, insa, o serie de semne care ne pot da informatii despre dificultatile cu care se confrunta acestia. Violenta in scoala este o problema grava care, din pacate, nu va putea fi eradicata curand, de aceea este important sa-ti tii copilul la distanta de acest fenomen.

Pentru a-l putea ajuta, fii atenta la comportamentul lui si incearca sa identifici semnele care indica faptul ca micutul tau ar putea fi victima agresiunilor sau intimidarilor:

• Are stari de anxietate si depresie (este trist, nefericit, se enerveaza usor);
• Si-a pierdut interesul pentru activitatile care altadata il atrageau;
• I-a scazut stima de sine (nu mai are incredere in el, nu mai obtine note bune la scoala si sustine ca toti colegii lui sunt mai buni decat el la invatatura);
• Nu-i mai face placere, ba chiar se teme sa mearga la scoala sau pe terenul de sport;
• Se izoleaza adesea in camera lui;
• Sustine adesea ca nu se simte bine si ca nu vrea sa mearga la scoala.

Ce atitudine trebuie sa adopti pentru a-ti proteja micutul de violenta in scoala

Daca ajungi la concluzia ca micutul tau a fost victima agresiunilor din partea colegilor de scoala, nu-ti ramane decat sa iei situatia in propriile maini. Incepe prin a discuta cu el aceasta problema si nu rata niciun amanunt. Cere-i sa-ti descrie situatia in detaliu fara sa-l invinovatesti de ceva. Totodata, asigura-l ca esti alaturi de el, ca poate avea incredere in tine si ca aceasta situatie se va rezolva. Explica-i, de asemenea, faptul ca violenta in scoala este frecvent intalnita, dar ca este de datoria fiecaruia dintre elevi sa se tina departe de ea.

Metode prin care iti poti tine copilul la distanta de violenta in scoala

• Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa aduci la cunostinta conducerii scolii faptul ca micutul tau este victima actelor de violenta in scoala, evident, nu inainte de a instiinta si dirigintele/invatatorul despre aceste incidente. Dirigintele/invatatorul impreuna cu directorul scolii sunt cei mai in masura sa descopere cauzele agresiunilor si sa le solutioneze prin aplicarea de sanctiuni ce pot varia de la mustrare pana la exmatriculare;

• Daca lucrurile sunt mult mai grave si nu se rezuma doar la insulte, denigrari, tachinari, ci este vorba despre intimidari, hartuiri, amenintari, abuzuri repetate, ai datoria sa anunti politia, a carei ancheta se poate desfasura in paralel cu interventia directiunii pentru stoparea actelor de violenta in scoala;

• Discuta cu micutul tau si insista asupra atitudinii pe care trebuie s-o adopte. Subliniaza-i faptul ca este necesar sa evite nu doar sa intre in conflicte, dar si orice act de razbunare. Totodata, daca situatiile conflictuale nu pot fi sub nicio forma evitate, invata-l sa le abordeze cu calm si, totusi, sa nu ii arate agresorului ca ii este frica de el;

• Incurajeaza-l sa nu se izoleze si sa isi formeze un grup de prieteni cu care sa stea in timpul recreatiilor - este o buna metoda de evitare a actelor de violenta in scoala. Insista sa ii cunosti prietenii, pe care ii poti invita la voi acasa si le poti oferi prajiturele. In felul acesta, le castigi increderea si poti afla de la ei mai multe amanunte legate de incidentele petrecute intre micutul tau si colegii agresori.

 

Violenta in scoala, un fenomen in care micutul tau poate fi agresorul

Violenta naste violenta, asa ca pentru a nu-ti expune copilul la situatia in care el ar putea deveni agresor, supravegheaza-i cu atentie activitatile din timpul liber. Verifica regulat ce carti citeste, ce jocuri prefera, ce site-uri urmareste pe internet. Chiar daca micutul tau nu este o fire agresiva, sub influenta unor activitati de timp liber nepotrivite, poate riposta intr-o maniera violenta atunci cand este atacat sub o forma sau alta.

Ai cunostinta despre acte de violenta in scoala in care invata micutul tau? Stii si alte metode eficiente pentru evitarea acestui fenomen?

Cum va arăta copilul tău?
Incepe quiz
Cum va arăta copilul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.