Cum sa te tratezi singura cand ai stari de anxietate

Cum sa te tratezi singura cand ai stari de anxietate

Redactor Alexa Galgau

In aceste timpuri stresante, starile de anxietate afecteaza tot mai multi oameni. Chiar daca ti se intampla frecvent sa ai o astfel de stare, este important sa stii care sunt efectele pe termen lung ale acestui tip de stres si cum poti sa le combati prin cateva metode simple, fara a apela la un medic psiholog neaparat.

Citeste cum sa te tratezi singura atunci cand nervozitatea si nelinistea nu iti mai permit sa functionezi normal!

Ce anume declanseaza starile de anxietate?

Anxietatea este un raspuns al creierului la un factor asociat cu o amenintare. Aici, insa, nu se incadreaza doar situatiile periculoase, ci si lucruri care nu ni se par a fi neaparat semnale de alarma: zgomote, imagini care ne deranjeaza la nivelul subconstientului, o emotie puternica etc. Atunci cand intra in contact cu ceea ce catalogheaza ca o posibila amenintare, creierul declanseaza un raspuns care se traduce prin anxietate si simptomele asociate cu aceasta. Schimbarile care au loc in creier din punct de vedere chimic sunt menite sa te puna in alerta. Acest sistem face parte din ceea ce numim instict de supravietuire.

Atunci cand creierul ii transmite ca este in pericol, corpul nostru isi schimba modul de functionare: creste nivelul hormonului cortizol, se maresc pulsul si tensiunea arteriala, devii hiperalert (captezi fiecare detaliu al mediului inconjurator) si, nu in ultimul rand, sunt incetinite functiile care nu sunt considerate esentiale pentru supravietuire intr-o situatie limita, dintre care cele mai importante sunt cea digestiva si imunitatea.

In vreme ce acest raspuns al organismului poate fi foarte util cand este vorba, intr-adevar, de un pericol major, in viata de zi cu zi, ne face mai mult rau. Avand in vedere faptul ca traim intr-un mediu foarte stresant, plin de factori considerati ca fiind amenintatori, starea de anxietate de instaleaza foarte usor si poate deveni cronica, fiind cauza a numeroase boli grave.

Cum sa tratezi singura starile de anxietate
 

Trucuri rapide pentru a combate anxietatea

Din fericire, ai in casa numeroase produse care te pot ajuta sa treci peste un episod de anxietate.

De exemplu, stiai ca migdalele pot fi folosite in acest scop? Reteta e simpla: inmoaie 10 migdale in apa, lasa-le peste noapte, apoi decojeste-le. Pune-le in blender cu 1 cana de lapte cald, putin ghimbir si putina nucsoara. Bea inainte sa te bagi in pat si te vei relaxa complet.

Uleiul de susan, de cocos sau de porumb pot fi folosite cand te cuprinde nelinistea. Alege sortimentul preferat, incalzeste-l putin si fa-ti un masaj din cap pana in picioare inainte de dusul de dimineata, pentru a te pregati pentru o zi grea.

Portocalele reprezinta un alt remediu recunoscut in combaterea anxietatii. Mai precis, aroma lor este cea cu efect calmant. Asadar, decojeste o portocala si inhaleaza mirosul delicios pe care aceasta il emana. Poti chiar sa pui coaja intr-o tigaie, cu putina apa, pe foc mic. Cand lichidul se va incalzi, coaja de portocala va elibera aromele sale cu efect sedativ. In cazul in care ai palpitatii de la starea de anxietate, sucul de portocale te poate ajuta sa iti reglezi pulsul. Amesteca o lingurita de miere si un pic de nucsoara intr-un pahar cu suc de portocale si te vei calma in scurt timp dupa ce bei aceasta combinatie-minune.

 

Invata diferite tehnici de relaxare

Atunci cand simti ca incepi sa ai o stare de anxietate, cea mai proasta idee este sa te panichezi si sa te agiti si mai mult. Cel mai eficient tratament contra acestei probleme este invatarea catorva tehnici de relaxare , pe care sa le aplici regulat, nu doar cand simti ca ai probleme. Masajul este un rasfat care te poate scuti de stres si care iti pune circulatia in miscare, rezultand un corp frumos si sanatos.

Una dintre cele mai apreciate unelte antistres este meditatia, care nu iti ia mai mult de cateva minute la inceput. Daca totusi aceasta nu e pe gustul tau, poti incerca yoga, orice forma de exercitii cardio sau practicarea hobby-ului tau preferat, care sa iti ia gandul de la starea de anxietate. Nu uita: avand in vedere ca totul porneste din mintea ta, esti capabila sa iti controlezi reactiile. Trebuie doar sa exersezi!

 

Ceaiurile, o solutie perfecta pentru anxietate

Rozmarinul este o planta care in Evul Mediu se folosea pentru a alunga spiritele rele. Efectul sau calmant este recunoscut in lumea medicinei, motiv pentru care una-doua lingurite de rozmarin la o cana de apa clocotinda pot face minuni pentru nervii tai. Se lasa in apa fierbinte timp de zece minute, apoi se bea cat e cald. De asemenea, inhalatiile pot fi foarte utile in acest sens.

In Asia, ceaiurile sunt folosite de mii de ani pentru a combate nelinistea, anxietatea si depresia. Pe langa clasicele ceaiuri de lavanda si musetel, la care apelam cu incredere de fiecare data, exista si unele plante mai putin cunoscute, foarte eficiente pentru relaxare.

Ginsengul siberian este plin de substante benefice corpului, atunci cand este in stare de alerta. Nu numai atat, dar imbunatateste circulatia si functionarea sistemului nervos, regland nivelul de stres. Infuziile se pot bea dimineata si/sau dupa amiaza, iar pentru rezultatele cele mai bune, tratamentul trebuie sa dureze intre sase si opt saptamani. Dupa aceasta perioada, se ia o pauza de doua saptamani si se reia cura de ceai.

Ceaiul de Passiflora a fost folosit la inceput de amerindieni in tratarea mai multor afectiuni. Efectul acestei plante este asemanator cu cel al Xanax-ului, motiv pentru care este recomandat persoanelor care sufera de stari de anxietate. Ceaiul se prepara dintr-o lingura de planta uscata la o cana de apa. Se lasa la fiert timp de zece minute si se bea in apropierea orei de somn. Exista si tinctura din floarea pasiunii, care poate fi dozata in functie de gravitatea starii pana la 25 picaturi in apa calda.

Chiar daca au devenit o constanta in vietile multora, starile de anxietate nu trebuie niciodata neglijate. Netratate, ele pot conduce la atacuri de panica, stres cronic si chiar depresii, iar efectul asupra sanatatii este unul devastator. Cu aceste cateva remedii pentru acasa, insa, poti evita aceasta o conditie care afecteaza tot mai multi oameni.

Articolul urmator
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
De ce esti singura?
Incepe quiz
De ce esti singura?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (24)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (560 vizite)