Divort cu copii: 5 greseli de evitat

Divort cu copii: 5 greseli de evitat

Redactor Alexa Galgau

Divortul poate fi una dintre cele mai dificile perioade din viata cuiva, iar lucrurile se complica cu atat mai mult in momentul cand in peisaj exista si copii. Acestia sufera cel mai mult in momentul cand parintii lor se decid sa se separe si adesea raman cu traume care ii influenteaza negativ intreaga viata.

Singura solutie pentru a evita traumatizarea copilului este ca cei doi soti sa isi gestioneze corect propriul comportament inainte ca cerneala sa se usuce pe actul de divort .

Iata 5 greseli de evitat in cazul divortului cu copii, pentru ca toata lumea sa treaca mai usor peste acest moment de rascruce in viata!

5 greseli pe care parintii sa le evite in cazul divortului cu copii

1. Nu il folosi pe copil pe post de mesager

Prea multi parinti incearca sa comunice unul cu altul prin intermediul copiilor, ceea ce ii supune pe acestia din urma unui stres enorm si ii forteaza sa negocieze o situatie cu care  parintii lor nu au reusit sa se descurce. Daca nu vrei sa vorbesti direct cu sotul tau pentru ca sunteti pe punctul de a divorta si tensiunea este tot mai mare, foloseste email-ul pentru a intra in contact cu el. Aceasta metoda iti permite sa discuti simplu si la obiect despre ceea ce te intereseaza, fara deschide rani vechi. In plus, orice conversatie scrisa poate fi prezentata ca dovada in instanta, ceea ce inseamna ca cei doi implicati vor fi mai atenti la ceea ce spun.

Daca trebuie sa vorbesti cu sotul tau fata in fata sau la telefon, concentreaza-te la subiectul in cauza si nu te lasa atrasa in capcana furiei, chiar daca porneste de la el. Fii puternica si ferma, deoarece numai astfel copilul tau va reusi sa isi mentina un echilibru emotional. In fond, cine poate sa isi vada parintii certandu-se si sa nu ramana cu traume?

2. Nu discuta problemele legate de divort cu copiii tai

Desigur, daca sunt la o varsta frageda, probabil ca nu te-ai gandi sa faci asa ceva. Dar daca sunt adolescenti, multi au tendinta sa isi transforme copiii in terapeuti si sa iasa din rolul de parinte, ceea ce ii face pe acestia sa se simta nesiguri si speriati, chiar daca nu o arata. In special in cazul adolescentilor, aceasta atitudine poate fi foarte daunatoare, deoarece ei au nevoie sa simta ca detin controlul, iar un divort le da lumea peste cap. Chiar daca par independenti si intelegatori, trebuie sa te abtii de la a-ti expune problemele in fata lor. In niciun caz nu trebuie vreodata sa il vorbesti de rau in fata lor pe celalalt parinte. Nu este corect sa ii pui pe copii in situatia de a alege pe cine iubesc mai mult, desi multi parinti care divorteaza ajung sa faca aceasta greseala grava.

3. Nu incerca sa iti influentezi copiii

Ei au nevoie sa se simta intelesi, iar dupa un divort al parintilor sau in timpul acestuia, cu siguranta vor fi perturbati la nivel emotional. Asculta-i atunci cand au nevoie, insa nu incerca sa le impui ce sa gandeasca sau, dupa cum am spus mai sus, ce "tabara" sa aleaga. Nu trebuie sa vii cu solutii pentru sentimentele negative pe care le au (si care sunt normale in acea perioada), ci pur si simplu este de ajuns sa fii acolo pentru ei.

Poti sa iti incurajezi fiul sau fiica sa isi puna sentimentele pe hartie, insa doar daca se simte in stare. Concentreaza-te mereu pe sentimentele copilului tau, nu pe ale tale. Vindecarea vine din legatura emotionala stransa si din intelegere.

4. Poarta-te natural atunci cand copilul tau merge in vizita la fostul sot

Chiar daca obtin custodia copiilor, unii parinti devin foarte posesivi si se tensioneaza chiar si atunci cand acestia merg in vizitele regulate la celalalt parinte. Gandeste-te ca nu este o atitudine corecta fata de ei. Trateaza situatia ca si cum ar merge in vizita la o matusa sau un unchi. Daca nu pui nicio intrebare, atunci copiii vor fi nevoiti sa compartimenteze experientele si pot ajunge chiar sa se simta vinovati ca fac vizita respectiva. La polul opus, daca pui prea multe intrebari si ceri detalii, copilul ajunge iar la mijloc, o pozitie imposibila din punct de vedere emotional. Asadar, care este solutia? Intreaba-ti copilul lucruri generale, prin care sa nu iti expui tensiunea sau resentimentele. Si, cel mai important, accepta situatia asa cum e.

5. Repara daunele emotionale

Dupa ce ai citit despre greselile cele mai frecvente in divortul cu copii, este posibil sa iti fi dat seama ca deja ai savarsit o parte din ele. Poate acum te intrebi daca este prea tarziu ca sa mai repari ceva, iar raspunsul este unul incurajator: nu este prea tarziu. Copiii pot fi foarte iertatori cu parintii lor, cel putin pana ajung la varsta adolescentei. Daca ai gresit cu ceva, cere-ti scuze, explica-le de ce consideri ca nu te-ai comportat corect. Pentru a preveni astfel de situatii pe viitor, puteti chiar conveni sa aveti un semnal in momentul cand incepi din nou sa faci aceleasi greseli, de exemplu.

Divortul cu copii este o situatie foarte grea prin care poti ajunge sa treci ca parinte, dar, indiferent de circumstante, trebuie sa pui intotdeauna sentimentele copiilor deasupra alor tale, pentru ca ei au cea mai mare nevoie de echilibru emotional.

Sursa: webmd.com

Ce greseli faci in pat?
Incepe quiz
Ce greseli faci in pat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.