Tot ce trebuie să știi despre hyperemesis gravidarum

Tot ce trebuie să știi despre hyperemesis gravidarum

Sorina Corneanu

Foarte multe femei se confruntă cu grețuri matinale în timpul sarcinii, dar una din 100 de femei însărcinate, printre care și prințesa Kate Middleton, este diagnosticată cu hyperemesis gravidarum, o afecțiune care se manifestă prin greață și vărsături excesive.

Ce este hyperemesis gravidarum

Multe dintre femeile care suferă de această afecțiune necesită tratament medical de specialitate. Cea mai gravă consecință a hyperemesis gravidarum este faptul că femeile ajung până în punctul în care nu pot consuma niciun aliment, nu se mai pot hidrata și nu suportă nici măcar mirosul de mâncare. Iar asta duce la malnutriție, putând afecta copilul. E posibil ca hyperemesis gravidarum să nu treacă până când copilul se naște, dar unele simptome se pot diminua după aproximativ 20 de săptămani de sarcină. Dacă lipsa poftei de mâncare și starea de rău continuă, există un risc crescut ca bebelușul să cântărească mai puțin la naștere.

Urmărește în filmul de mai jos ce metode sunt mai eficiente pentru a trata hyperemesis gravidarum!

Simptomele hyperemesis gravidarum

Conform American Pregnacy, se consideră că această afecțiune severă este cauzată de dezechilibrul hormonal. Simptomele apar, de obicei, între a 4-a și a 6-a săptămână de sarcină și se pot agrava între săptămânile 9 și 13.

Gravidele care suferă de hyperemesis gravidarum vor avea mai multe grețuri și vărsături decât celelalte femei însărcinate. În plus, în cele mai multe dintre cazuri, apar simptome precum:

- senzația de slăbiciune permanentă; 
- deshidratare: femeile care suferă de efectele agresive ale stării de greață nu se pot hidrata, pentru că imediat simt nevoia să vomite; 
- cetoza: o afecțiune gravă care constă în acumularea de substanțe chimice acide în sânge și urină, favorizând astfel scăderea tensiunii arteriale atunci când gravida stă în picioare, motiv pentru care va fi nevoită să stea în pat majoritatea timpului; 
- amețeală:
- senzație de gol în stomac; 
- anxietate; 
- depresie;
- dificultăți la urinare;
- stare de confuzie.

ce este hyperemesis gravidarum

Analize care depistează hyperemesis gravidarum

Pentru că în cele mai multe cazuri nu există semne vizibile ale bolii decât foarte târziu, examinarea include analize suplimentare de sânge, verificarea semnelor vitale, incluzând tensiunea arterială și pulsul, starea membranei mucoase, aspectul venelor gâtului, starea emoțională, aspectul general (greutate, paloare), evaluare tiroidiană, cardiacă, abdominală și neurologică. 

Testele de laborator utilizate în evaluarea femeilor cu hyperemesis gravidarum ar trebui să includă următoarele:

- test de urină; 
- nivelurile serice ale electroliților; 
- valorile enzimelor hepatice și ale bilirubinei;
- nivelurile amilazei;
- nivelul de calciu;
- nivelul de fier;
- nivelul hematocritului;
- analiza completă pentru a exclude orice formă de hepatită.

Tratament pentru hyperemesis gravidarum

În situația în care gravida se confruntă cu greață și vărsături severe, ar trebui discutat imediat cu un medic specialist, care va recomanda un tratament corespunzător. Nu există nicio modalitate de a preveni hyperemesis gravidarum, dar există metode prin care simptomele acesteia pot fi ameliorate. Cele mai cunoscute tratamente includ, de cele mai multe ori, medicamente care urmăresc tratarea simptomelor specifice, vitamine (B6 și B12) și steroizi. În cazul femeilor însărcinate care se confruntă cu dureri abdominale sau hemoragii gastrointestinale superioare, endoscopia gastrointestinală superioară este absolut necesară în timpul sarcinii.

Cazurile ușoare sunt tratate cu un regim adecvat, bazat pe fructe și legume multe, odihnă și medicamente antiacide. Cazurile mai severe necesită adesea spitalizare, astfel încât mama să poată primi nutrimentele necesare intravenos. În cazurile severe -când viața gravidei este în pericol, trebuie luată în considerare întreruperea de sarcină ca măsură urgentă. 

  Tot ce trebuie să știi despre hyperemesis gravidarium

Tratamente alternative pentru hyperemesis gravidarum

Terapiile alternative au rezultate extraordinare, cu atât mai mult cu cât protejează atât mama, cât și copilul de eventuale efecte adverse ale consumului de analgezice puternice. Deși nu foarte cunoscută, acceptată și încercată, hipnoza este o altă variantă non-invazivă de tratament pentru hypermesis gravidarum.

De asemenea, acupunctura ar putea ameliora stările de greață, prin stimularea unui punct situat la mijlocul încheieturii mâinii. Pentru ameliorarea grețurilor, poți consuma ghimbir și mentă, dar cere mai întâi părerea medicului.  

Surse foto: iStock

Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.