Ghidul complet al blugilor
Articol revizuit de
Stephan Pelger
- Specialitate
- Designer vestimentar
- Despre
- Pasiunea mea pentru creatie a debutat la 2 ani, cand am inceput sa desenez. Apoi, in adolescenta, am urmat cursuri de pictura si desen. Primul meu job a fost la 14, la magazinul Benetton, in Brasov, unde m-am angajat sa decorez vitrinele. In fiecare ...
Nu cred ca mai este nevoie sa laud sau sa repet cat de minunati sunt blugii, acea piesa vestimentara care este considerata in lumea modei drept cea mai versatila inventie din ultimele secole. Blugii au devenit un fel de uniforma a epocii moderne, o uniforma care permite o flexibilitatea imensa, modelele de blugi existente pe piata oferind numeroase optiuni pentru orice tip de personalitate. Trebuie sa recunoastem, nu exista o piesa vestimentara care sa fie atat de nemuritoare sau atat de inghetata in timp precum blugii.
Si, pentru ca sigur ai deja cel putin 3 perechi de blugi in sifonier si sigur ai de gand sa mai cumperi cel putin 2, este momentul sa iti oferim un ghid care sa te ajute sa cumperi perechea de blugi potrivita, sa ii asortezi corect si sa ii ingrijesti adecvat.
ISTORIA BLUGILOR
Sunt sigura ca ai auzit ca blugii au fost inventati de renumitul Levi. Insa, calatoria blugilor a inceput din 1400, in oraselul italian Chieri, cand marina genoveza avea nevoie de o uniforma care sa reziste cand marinarii spalau puntea in genunchi.
Denumirea de "denim", materialul brut din care sunt facut blugii provine de la un material frantuzesc, serge de Nimes, serge fiind un material cu mici custauri pe diagonala, iar Nimes fiind un oras din Franta.
In secolul 18 blugii se raspandesc in lumea muncitorilor, precum un obiect de vestimentatie durabil, si in 1853, in Statele Unite, germanul Leob Strauss, care mai tarziu isi schimba numele in Levi se muta in San Francisco. Cunoscand deja secretele denimului, dar si nevoia oamenilor aflati in febra cautarii de aur in California, acesta lanseaza pe piata blugii Levi`s.
Unul dintre clientii lui, Jacob David, vine cu ideea de a ranforsa zonele de cusatura ale acestora cu tinte de metal, ideea care este patentata in 1872. In 1866 apare, acum renumita, marca Levi`s, o pereche de blugi trasa in directii opuse de doi cai. Acesta a fost momentul cand blugii au castigat statutul de cea mai rezistenta piesa vestimentara.
TIPURI DE BLUGI
Inainte sa te grabesti sa cumperi urmatoarea pereche de blugi, trebuie sa stii ca exista foarte multe modele care pot sa te avantajeze sau nu:
Blugi drepti Asa cum explica si denumirea lor, acest model de blugi sunt croiti in linie dreapta, circumferinta lor din dreptul pulpei fiind egala cu cea de la glezna. Astfel ca, sunt stramti pe pulpe si mai largi spre glezne. Trebuie sa ai grija, deoarece evidentieaza partea superioara a picioarelor, insa ascund fundul si gleznele. Un astfel de model nu te va avantaja daca ai pulpele prea groase sau fundul prea mic, insa poate masca o talie groasa.
|
|
Blugi evazati Acest model este asemanator cu cel drept, numai ca din dreptul genunchilor circumferinta devine mai mare, pantalonul capatand forma unui clopot. Sunt o optiune potrivita daca ai forme mai rotunde, deoarece creeaza o proportie potrivita intre pulpele sau talia groasa si partea inferioara a picioarelor.
|
|
Boot cut Acest model este o combinatie intre cele doua modele de mai sus, remarcandu-se printr-o lungime mai mare a picioarelor pantalonilor. Aceasta lungime permite ca blugii sa cada peste pantofi, fiind o metoda excelenta de a-ti lungi picioarele. Bineinteles ca un astfel de model de blugi nu poate fi purtat decat cu incaltaminte cu toc. Avantajeaza orice fel de silueta.
|
|
Cu talie joasa De obicei blugii cu talie joasa - linia lor se opreste la 4-5 cm de buric - sunt urmati de o linie evazata a picioarelor. Insa aceasta caracteristica poate fi intalnita si la blugii drepti si la blugii skinny. Un astfel de model de blugi nu este recomandat persoanelor mai plinute, acest model necesita un abdomen plat pentru a arata excelent pe tine.
|
|
Skinny Blugii skinny sunt stramti pe tot piciorul, inclusiv pe glezne. De aceea, nu sunt recomandati oricui, trebuie sa ai o silueta destul de subtire pentru asta, sau macar solduri subtiri si picioare lungi. Daca nu ai picioarele lungi, atunci este recomandat sa porti blugii skinny cu pantofi cu toc sau cu cizme inalte.
|
La aceste perechi clasice de blugi s-au mai adaugat recent si altele cum ar fi:
1. Boyfriend Jeans: denumirea spune tot. Imbraca o pereche de blugi ai partenerului tau si vei obtine acelasi efect. Acesti blugi sunt largi, cazuti pe talie si de regula au un aspect uzat, sunt decolorati si au taieturi.
2. Ripped Jeans - acesti blugi au tot un aspect uzat, insa dat de multitudinea de taieturi.
3. Acid Jeans - sunt blugii decolorati.
AFLA CE MODEL DE BLUGI TI SE POTRIVESTE
Blugii sunt prezenti in orice garderoba, si nu trebuie sa cauti prea mult ca sa asortezi un top la un astfel de obiect vestimentar ... orice bluza se potriveste. Totusi, nu orice model de blugi se potriveste siluetei tale, de aceea trebuie sa tii cont de urmatoarele sfaturi:
Daca ai o silueta in forma de mar In general aceasta silueta este descrisa de o parte superioara masiva, cu un trunchi lat, un bust peste medie si umeri lati, dar cu brate, picioare si solduri subtiri, iar kilogramele in plus se depun in primul rand pe talie. Trebuie sa eviti blugii skinny, exceptie numai daca porti o bluza tunica peste. Trebuie sa tii cont ca partea superioara, mai lata, sa fie contrabalansata de partea inferioara, de aceea blugii evazati sau boot cut sunt o alegere potrivita. Mai poti alege blugi cu buzunare si in fata si in spate care ascund talia rotunda, in nuante mai deschide sau prespalati, pentru a oferi o latime potrivita partii inferioare. |
Daca ai silueta in forma de para Aceasta silueta este opusul celei prezentate mai sus si este foarte comuna. Silueta de para este micuta si delicata in partea superioara si putin mai masiva in partea inferioara, orice kilogram in plus se va depune in primul rand pe coapse si pe solduri. Evita blugii cu talie inalta, skinny sau drepti, alege mai degraba blugi cu talie mai joasa si cu buzunare late, dar fara multe detalii, care sa faca soldurile mai putin late. Evita blugii cu buzunare frontale si in culori deschise. |
Daca ai o silueta androgina Femeile cu o astfel de silueta trebuie sa procedeze invers fata de cele cu silueta de clepsidra, trebuie sa incerce sa evidentieze cat mai mult liniile feminine ale acesteia. Ca sa formezi iluzia curbelor, alege blugi skinny, deoarece sunt stramti si evidentieaza fiecare curba a picioarelor tale, latesc soldurile si, daca cu si buzunare cu detalii masive, adauga o curba feminina in partea dorsala. |
Daca ai o silueta de clepsidra Poti sa fii fericita, o astfel de silueta este ceea ce isi doreste orice femeie, o silueta voluptuoasa dar bine proportionate, cu talie bine definita. Cam orice tip de blugi se potriveste unei astfel de siluete, blugii drepti sau evazati sunt excelenti, iar cei skinny si cu talie inalta evidentieaza si mai multe curbele sexy. De evitat sunt numai blugii largi, care nu te vor avantaja prin simplul fapt ca acopera linia feminina a siluetei. |
Daca ai bazinul lat S-ar putea sa fiu destul de dura, dar daca ai bazinul lat si porti o pereche de jeansi skinny, s-ar putea sa o intreci pe Jennifer Lopez, si asta nu e un lucru tocmai bun. Evita blugii care au detalii masive pe spate. Lipsa buzunarelor si chiar si buzunarele mici pot sa exagereze marimea, mai ales daca sunt la o distanta mare unul de celalalt. Alege blugi cu buzunare de marime medie, cat mai apropiate, cusute vertical. Alege modele de blugi evazate ca sa contrabalanseze latimea bazinului si blugi cu talie joasa. |
Daca ai burtica Burtica nu este greu de camuflat daca stii sa alegi o pereche de blugi potriviti. Evita blugii cu talie joasa, alege blugi cu talie medie, cu buzunare ascunse, pentru a ascunde burtica. Blugii cu talie elastica, prea stramti sau cu prea multe detalii sunt interzisi, deoarece adauga cativa centimetri in plus. Nici blugii cu talie inalta nu sunt recomandati, deoarece atrag si mai mult atentia spre zona cu probleme. |
Daca esti inalta si slaba In cazul tau nu vei avea mari probleme in a alege o pereche de blugi potriviti. Tu mai degraba trebuie sa iti evidentiezi calitatile: un abdomen bine lucrat cu o pereche de blugi cu talie joasa, o pereche de blugi skinny pentru a-ti evidential picioarele inalte si subtiri. Daca sunt prea subtiri, fereste-te de culori inchise, alege culori mai deschise care sa nu le subtieze si mai mult. |
Daca ai picioarele scurte Bineinteles ca in acest caz trebuie sa faci tot posibilul sa iti lungesti vizual picioarele. Alege modele de blugi stramte pe pulpa, cu o usoara evazare si cu mici linii verticale. Acelasi efect il pot avea si modele de blugi cu talie inalta. Cea mai cunoscuta metoda sunt blugii boot cut, purtati cu tocuri foarte inalte, al carui tiv se termina la nivelul solului, acoperind tocurile si lungind eficient picioarele. Fereste-te de blugi cu manseta, acestia taie abrupt din lungime. |
CUM SA PORTI BLUGII
La job
Chiar si intr-un job unde tinuta oficiala este obligatorie, poti sa alegi o pereche de blugi dintr-un denim mat, intr-o nuanta foarte inchisa pe care sa-i asortezi la o camasa alba, un sacou si neaparat pantofi simpli cu toc. Daca jobul iti permite, blugii poti fi asortati la camasi in diferite culori, la bluze elegante in forme asimetrice, la pantofi in nuante pastel, la bluze tunica incinse cu brauri late, la cizme inalte si veste.
Casual
O tinuta casual este sinonima cu blugii, prin versatilitatea lor acestia se pot asorta oricarei bluze, oricarui top si oricarei camasi din sifonierul tau. De aceea, la o intalnire cu prietenii, la cumparaturi poti asorta orice doresti la o pereche de jeansi: o camasa in carouri, o pereche de tenesi, un tricou cu imprimeu haios, o pereche de botine sau cizme inalte, o bluza simpla, un cardigan ... orice se potriveste.
Party
La o petrecere sau pentru o noapte in club blugii skinny sunt cei mai potriviti, purtati neaparat cu pantofi cu toc, intr-o culoare deosebita, indiferent ca este neutra sau pastel. Daca adaugi si un top sexy, in nuante aprinse sau metalizate, atunci ai dat lovitura. Poti sa optezi si pentru un top simplu la care sa adaugi un colier statement, sau poti alege un top asimetric, cu un imprimeu grafic sau floral. Si in acest caz cerul este limita. Trebuie sa tii minte ca intr-o astfel de tinuta trebuie sa centrezi atentia spre un obiect vestimentar sau un accesoriu, blugii te vor ajuta in acest sens, dar nu incerca sa-i scoti pe ei in evidenta, oricat de deosebiti ar fi, tot comuni raman - sunt doar niste blugi!
INTRETINEREA CORECTA A BLUGILOR
Ca sa nu faci acelasi greseli ca si mine si sa distrugi perechea de blugi preferata, iata cativa pasi marunti dar importanti de care sa tii cont cand iti speli blugii:
1. Citeste cu atentie eticheta. Verifica buzunarele cu atentie si goleste-le, apoi intoarce blugii pe dos, astfel vei preveni decolorarea inestetica a blugilor.
2. Seteaza masina la programul de haine colorate din bumbac si nu uita sa adaugi intotdeauna balsam de rufe, vei proteja mai mult timp denimul de tocire. Urmeaza orice instructiuni de pe eticheta produsului.
3. Nu pune in masina mai mult de patru perechi de blugi (alte haine poti adauga), deoarece blugii sunt foarte grei cand iau apa si pot sa afecteze buna functionare a masinii de spalat.
4. Imediat ce a terminat de spalat, scoate blugii din masina si pune-i la uscat prinzandu-i de talie. Evita sa-i pui la uscat in plin soare, deoarece poti distruge aspectul denimului.
5. Daca vrei sa maresti lungimea blugilor, pune-i la uscat cu talia in jos, poti chiar sa adaugi niste greutati. Nu te teme, cumva blugii au talent natural de a reveni la dimensiunea initiala cand sunt spalati iar.
STIATI CA ...
20 mai este considerata ziua oficiala a blugilor, ziua cand Levi Strauss si Jacob David au primit brevetul pentru acest produs?
215 de perechi de blugi pot fi facuti din numai un balot de bumbac?
majoritatea blugilor au pe fermoar inscriptionat ‘YKK' care vine de la ‘Yoshida Kogyo Kabushikikaisha' care inseamna "Yoshida Company Limited.", o companie ce s-a perfectionat in fermoare pentru blugi?
atunci cand cumperi o pereche de blugi numai 12% din pret se duce la producator, restul intra in buzunarul vanzatorului?