swipe

Ce boli ascund sângerările gingivale

Parodontoza

Cea mai comună afecţiune semnalată de sângerările gingivale este parodontoza. Dacă ţi se pare că e vorba doar de un mit impus de reclamele TV, află că această boală poate conduce la pierderea integrală a dentiţiei, chiar de la vârste fragede. Parodontoza debutează cu gingivită, inflamaţie a gingiei cauzată de placa dentară care se întăreşte la baza dinţilor, şi evoluează apoi în tartru, dificil de îndepărtat. Sângerările gingivale sunt unul dintre semnele incipiente ale parodontozei, deşi pot apărea şi în stadii avansate ale acesteia. Dacă suspectezi că te confrunţi cu această afecţiune inflamatorie a gingiei, nu mai sta pe gânduri, consultă-ţi cât mai repede medicul stomatolog!

Ce boli ascund sângerările gingivale

Diabet

Conform American Academy of Periodontology, sângerările gingivale acute sunt considerate, din punctul de vedere al frecvenţei, a şasea complicaţie a diabetului, care se relevă mai ales în rândul bolnavilor care nu urmează tratamentul recomandat. Care este legătura, te întrebi? Diabetul produce inflamaţii în corp, la nivelul vaselor de sânge, care se blochează apoi cu placa bacteriană - de aici şi sângerările gingivale.

Ce boli ascund sângerările gingivale

Leucemie

„Cancerul sângelui”, cum mai este numită leucemia, interferează cu producţia de celule albe (leucocite), care nu mai sunt suficient de puternice pentru a contracara infecţiile. Prin urmare, riscul de inflamaţii este extrem de crescut, iar primele semne sunt vânătăi care se formează mult prea uşor, sângerări ale gingiilor sau ale nasului. Însă nu vrem să te alarmăm: deşi leucemia este o boală semnalată de sângerările gingivale, dacă nu prezinţi şi alte simptome ale sale (anemie, stare de slăbiciune, pierderea poftei de mâncare), este puţin probabil să suferi de această boală nemiloasă.

Ce boli ascund sângerările gingivale

Anemie

Boală autoimună, anemia este caracterizată prin incapacitatea organismului de a absorbi vitamina B 12, ceea ce conduce la diminuarea numărului de celule roşii din sânge. Putând evolua spre leucemie, cancer la stomac sau probleme cardiovasculare, anemia se manifestă şi prin sângerările gingivale. Alte semne care ar trebui să te preocupe sunt slăbiciunea fizică, pierderea în greutate, durerile de cap sau de piept!

Ce boli ascund sângerările gingivale

Deficienţe de vitamine

Sângerările gingivale pot sublinia şi deficienţe de vitamine, care, la rândul lor, pot cauza mai departe afecţiuni. Vitamina C contribuie la formarea colagenului şi are un rol important în consolidarea ţesutului conjunctiv. Lipsa de vitamina C din corp provoacă sângerări uşoare, inclusiv la nivelul gingiilor. De partea cealaltă, vitamina K, responsabilă pentru coagularea sângelui, îşi manifestă la rândul său deficitul prin urmele roşii lăsate pe pasta şi periuţa de dinţi!

Ce boli ascund sângerările gingivale

Artrita temporală

Caracterizată prin inflamarea arterelor temporale, cele care transportă sângele spre cap şi creier, artrita temporală nu se întâlneşte aproape niciodată înainte de 50 de ani. Printre semnele sale se numără turbulenţe ale vederii, stare de slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, oboseală, dureri de cap şi, uneori, sângerări gingivale. Însă, cum riscul de a o contracta este destul de mic, nu ar trebui să îţi faci prea multe griji din această cauză!

‹ Vezi si