A murit Doina Melania Arghezi, nora regretatului Tudor Arghezi

A murit Doina Melania Arghezi, nora regretatului Tudor Arghezi
Ramona Jurubita
Joi, 09.01.2025

O personalitate importantă a culturii române a părăsit această lume la început de 2025. Este vorba despre nora lui Tudor Arghezi, care a trăit 98 de ani și de-a lungul vieții a luptat pentru a promova comoara literară lăsată în urmă de regretatul ei socru.

Doina Melania Arghezi a murit, despărțindu-se de această lume împăcată, căci a reușit să își ducă misiunea la bun sfârșit. Datorită ei și soțului său, prozatorul și publicistul Baruțu Arghezi, operele lui Tudor Arghezi au ajuns pe mâini bune și sunt tratate astăzi ca adevărate comori naționale.

Doina și Baruțu Arghezi au donat Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad documente, manuscrise literare și obiecte importante ce i-au aparținut poetului. Universitatea arădeană i-a răsplătit pentru gestul lor și i-a sprijinit în drumul către înființarea Centrului de Cercetare a Literaturii Argheziene și a Muzeului de Artă Doina și Baruțu Arghezi.

Imagine alb-negru cu Doina și Baruțu Arghezi privindu-se în ochi
Doina și Baruțu Arghezi

Mihai Eminescu a avut un copil secret? Detalii neștiute despre Mihail Lăzăreanu, „copilul din flori" al poetului

Moartea Doinei Arghezi lasă lumea culturii românești mai săracă

Doina Arghezi s-a născut pe 6 aprilie 1926, iar anul acesta ar fi trebuit să împlinească 99 de ani.

Vestea tristă a morții sale a apărut pe pagina de Facebook a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și s-a răspândit rapid, fiind ulterior preluată de presa locală. Tot reprezentanții universității au anunțat și data și ora slujbei de înmormântare, zi în care oricine a putut merge la căpătâiul ei pentru a-și lua rămas bun. Aceasta a fost condusă pe ultimul drum marți, pe 7 ianuarie și a fost înhumată lângă soțul ei.

„Fundația universitară Vasile Goldiș și comunitatea academică a Universității de Vest "Vasile Goldiș" din Arad anunță trecerea la cele veșnice a doamnei Doina Melania Arghezi, un spirit activ, o personalitate puternică, inteligentă, inspirată, un intelectual adevărat și cu dragoste de țară.

Slujba de înmormântarea va avea loc marți, la ora 13:00, la Casa Funerară Kuki de pe strada Cocorilor. Bunul Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a fost mesajul prin care vestea decesului Doinei Arghezi a ajuns la români.

Cumnata Mitzurei Arghezi a rămas văduvă în vara lui 2010. Acela a fost anul în care soțul Doinei Arghezi a încetat din viață, la vârsta de 84 de ani. Bărbatul a fost înmormântat în cripta familiei din Cimitirul Pomenirea, acolo unde își va dormi și soția lui somnul de veci de acum înainte.

„Blestemul" familiei Eminovici. Frații lui Mihai Eminescu au fost urmăriți numai de boli grave și suferință

Doina și Baruțu Arghezi au îndurat și umilințe în încercarea de a promova comoara culturală lăsată în urmă de Tudor Arghezi

Înainte de a dona tezaurul lui Tudor Arghezi către Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, cei doi soți s-au lovit de neplăceri și dispreț. Au trăit cu durere un moment greu, în care au realizat că există și oameni care nu apreciază adevărata valoare a regretatului poet.

Potrivit glsa.ro, aceștia ar fi bătut mai întâi la ușa Muzeului din Arad, care pe vremuri era condus de un domn de etnie maghiară. Bărbatul le-ar fi spus că acceptă donația, dar nu s-a arătat interesat să o promoveze așa cum merita.

„Primim arhiva dumneavoastră și îi vom găsi un loc undeva prin subsol, pe unde i-om găsi loc.”, le-ar fi spus acesta soților Arghezi.

Cei doi parteneri s-au răzgândit imediat și au decis să caute un alt loc în care să depună obiectele de valoare ce au aparținut lui Tudor Arghezi. Așa au ajuns la rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, regretatul Aurel Ardelean. Acesta a primit cu bucurie donația lor și s-a arătat deschis să o plaseze la loc de cinste.

„Nici nu am terminat să îi prezentăm arhiva argheziană pe care o deținem și pe care doream să o donăm, că ne-a și spus că știe exact locul unde această comoară va sta și anume la Castelul de la Macea, pe care îl pune complet la dispoziția patrimoniului. Așa că ne-am urcat în mașină și am fost conduși la castelul, despre care nu știam nimic până atunci.

Când am ajuns însă în fața castelului, având poate în minte și atitudinea disprețuitoarea și lipsită de respect a directorului ungur de la Muzeu, și am văzut pe frontispiciul clădirii ditamai stema maghiară, atât eu cât și Baruțu am exclamat la unison: „Comoara lui Arghezi nu va sta aici!”. Am făcut cale întoarsă, iar Aurel Ardelean ne-a pus la dispoziție alte clădiri importante din Arad.

Să știi că totuși castelul nu e chiar atât de rău. Am fost apoi acolo și e chiar o bijuterie. Nu am nimic cu ungurii, dar m-a enervat ăla de la Muzeu.”, a povestit Doina Arghezi pentru glsa.ro.

Ca om de cultură, Doina Arghezi lasă în urma sa un exemplu demn de urmat, căci întotdeauna a tratat cu respect operele literare și obiectele de valoare ale personalităților marcante.

Totul despre triunghiul amoros al literaturii românești - Eminescu, Veronica Micle și Caragiale

Surse foto: Facebook

Surse articol: GlsaArhiepiscopiaaraduluiGhidularadean

Tags: Vedete Romania

Articolul urmator »
Cum au apărut fosta și actuala noră a regretatei Delia Budeanu la înmormântarea ei
Cum au apărut fosta și actuala noră a regretatei Delia Budeanu la înmormântarea ei
Ramona Jurubita | Marţi, 22.10.2024
Incepe quiz
Ce fel de nora vei fi?
Ce fel de nora vei fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe