A murit Dumitru Popescu, poreclit „Dumnezeu”, unul din apropiații lui Nicolae Ceaușescu

A murit Dumitru Popescu, poreclit „Dumnezeu”, unul din apropiații lui Nicolae Ceaușescu
Mariana Voinea
Vineri, 22.11.2024

Lumea politică este în doliu. Dumitru Popescu, ultimul locotenent în viață din echipa lui Nicolae Ceaușescu s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani. Era supranumit „Dumnezeu” și a lăsat în urmă o carieră marcată de multiple controverse, având un impact major asupra istoriei politice românești.

Cine a fost Dumitru Popescu, jurnalist și figură marcantă în politica din perioada comunistă?

Dumitru Popescu a fost o figură controversată și martor al evenimentelor majore din perioada regimului comunist. A avut un rol important în politica ultimilor 25 de ani.

A participat la acțiunile de impunere a autonomiei Partidului Comunist Român în raporturile internaționale, după cum a declarat într-un interviu pe care i l-a luat Adrian Păunescu.

A absolvit Facultatea de Științe economice și a intrat în Partidul Muncitoresc Român în 1953. A activat ca și jurnalist în cadrul publicațiilor precum „Scânteia tineretului”, „Contemporanul” și „Scânteia”. Ulterior, a devenit vicepreședinte al Comitetului de Stat pentru Cultură în perioada 1962 - 1965.

A fost primit cu brațele deschise în Comitetul Central PCR, unde a înaintat rapid în funcție. Astfel, din 1969, a făcut parte din Comitetul Politic Executiv. Un an mai târziu devenea omul de încredere al șefului statului, Nicolae Ceaușescu și a contribuit la construirea cultului personalității fostului șef de stat.

Între 1971 și 1976, Dumitru Popescu a fost președintele Consiliului Culturii. Începând cu 1990, a redactat memorii cu privire la perioada comunistă, fiind autorul unui număr mare de volume în proză, poezie și eseuri.

După încheierea regimului socialist, a ales să scrie lucrări de tipul memoriilor precum „Am fost și eu cioplitor de himere”, „Elefanții de porțelan”, „Cronos auto-devorându-se” sau „Panorama răsturnată a mariajului politic”.

Dacă am fost ideologul PCR? Să vă fi auzit Ceaușescu! La ce scenă nostimă am fi putut asista”

În interviul acordat lui Adrian Păunescu, Dumitru Popescu a declarat: „Dacă am fost ideologul P.C.R.? Să vă fi auzit Ceaușescu! La ce scenă nostimă am fi putut asista! Să fim serioși, domnule Păunescu.

Era Ceaușescu omul care să admită, în partidul pe care îl conducea în mod absolutist, alt ideolog decât el însuși? Eu am deținut responsabilități în sfera ideologiei, ca și mulți alții. Și dacă am ieșit mai mult în evidență, asta se explică, poate, prin faptul că mânuiam mai lejer condeiul.

Am lucrat, în prima etapă, la redactarea, în colectiv, a unor importante documente de partid și, nu contest, puneam asupra lor, mai mult sau mai puțin, amprenta „stilului” propriu. Pe atunci, Ceaușescu accepta această asociație, acest coautorat redacțional. Dacă baza conceptuală îi aparținea, în ultima instanță suprastructura, ca să zic așa, i-o adăugam, și și-o însușea”.

dumitru popescu in camasa rosie cu bratele incrucisate

De ce era Dumitru Popescu poreclit Dumnezeu? A explicat acest lucru chiar el, în interviul menționat anterior: „Vreți să știți de ce mi se spunea Dumnezeu. Porecla e lipsită, la origine, de orice haz și interes.

În 1950, când, student fiind încă în ultimul an, începusem să lucrez ca redactor la revista „Contemporanul”, unul din colegi, poetul Alexandru Andrițoiu, a făcut o butadă în fața condicii la care ne îngrămădeam să semnăm, dimineața „Ce înseamnă asta, domnule, P. Dum? (prescurtarea din condică aparținea portarului) Dum... Dum... a! e abrevierea de la Dumnezeu!”

Ce sensuri s-or fi adăugat după ani și ani nevinovatei glume inițiale? Această curiozitate nu sunt în măsură să v-o satisfac”.

Participant activ la evenimentele cheie ale politicii în perioada comunistă, Dumitru Popescu a asistat la opoziția României față de invazia Cehoslovaciei de către Forțele Pactului de la Varșovia. Momentul, definitoriu pentru politica externă a României, a marcat o independență clară față de influența sovietică.

Moartea lui Dumitru Popescu, privit de unii ca și luptător pentru suveranitatea României și patriot, iar de alții, un pion în susținerea și promovarea guvernării comuniste, lasă durere în sufletul celor care l-au cunoscut și l-au apreciat.

Slujba de înmormântare va avea loc la Cimitirul Bellu ortodox, pe data de 24 noiembrie 2024. Astfel se încheie și un capitol important din istoria României, Dumitru Popescu lăsând în urmă o moștenire complexă, atât literară, jurnalistică, dar și politică.

Surse foto:  facebook

Surse articol: redactia.rocapital.rojurnalul.roevz.ro

Tags: Vedete Romania

Articolul urmator »
Tatăl lui Cătălin Măruță a murit: „Am pierdut o parte din sufletul meu”
Tatăl lui Cătălin Măruță a murit: „Am pierdut o parte din sufletul meu”
Ramona Jurubita | Miercuri, 28.08.2024
Incepe quiz
Ce cadou meriti de Mos Nicolae?
Ce cadou meriti de Mos Nicolae?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Ne găsești pe